Titans

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Mytilineos 

Επιχειρηματίας των ρεκόρ είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και συνάμα ένας… Grand Maître των υπεραξιών, που δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει με τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες του.

Το ίδιο συνέβη και την περσινή χρονιά με φόντο τη Mytilineos, που έχει καταστεί ένας πολυεθνικός, βιομηχανικός και ενεργειακός Όμιλος. Ο οποίος συνδυάζει τα επίζηλα περιθώρια ανάπτυξης μιας startup, με την αξιοπιστία και τα στιβαρά μεγέθη μιας βαριάς βιομηχανίας που κοιτάζει πάντα μπροστά.

Τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) της χρήσης του 2023 θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ένα νέο, ιστορικό ρεκόρ. Τη στιγμή κατά την οποία και χρηματιστηριακά ο επιχειρηματικός όμιλος βρίσκεται σε συνθήκες απογείωσης, κινούμενος σε ιστορικά υψηλά.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η μετοχή κατέγραψε ισχυρή άνοδο 80,8%. Με την κεφαλαιοποίηση της Mytilineos να διαμορφώνεται στα τέλη του 2023 σε 5,2 δισ. ευρώ. Έχοντας προσθέσει 2,34 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή της αποτίμηση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπεραξία που κατεγράφη πέρυσι ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες… Και με το dual listing στο Λονδίνο να είναι μια συζητούμενη επιλογή.

Ούτως ή άλλως, η νέα και πιο καθαρή οργανωτική δομή του Ομίλου, που έχει πλέον δύο επιχειρηματικούς κλάδους (Ενέργεια και Μεταλλουργία), ήρθε να πυκνώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών χαρτοφυλακίων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα που με τοποθετήσεις 50+50 εκατ. ευρώ, είναι ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος, φτάνοντας να ελέγχει το 6,43%.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προχώρησε στη μεγαλύτερη επιχειρηματική κίνηση στην ιστορία του Ομίλου, εξαγοράζοντας χαρτοφυλάκιο 5 φωτοβολταϊκών έργων στο Καναδά. Με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδότηση του καναδικού δημοσίου στο πλαίσιο της πολιτικής του για τις επενδύσεις.

Ιστορικό χαρακτήρα έχει όμως και το έργο-μαμούθ του ενός δισ. στερλινών που πήρε η Mytilineos σε σύμπραξη με την GE Verona και αφορά υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση στη Βρετανία.

Επίσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, απέκτησε για λογαριασμό του Ομίλου, ποσοστό 15% σε πράσινο project υδρογόνου στην Αυστραλία. Προχώρησε ακόμη και στην εξαγορά της Imerys (Βωξίτες Ελλάδος) που με όρους τιμήματος και σχεδιαζόμενων επενδύσεων, κοστολογείται σε 110 εκατ. ευρώ.

Άλλα 100 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για επιπλέον τέσσερις εξαγορές εταιρειών (Wat & Volt, Volterra, Unison, EfA Energy).

Πέρσι τον Ιούλιο η Mytilineos ολοκλήρωσε την έκδοση εταιρικού ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της αγοράς.

Το ομόλογο αυτό συνδυάστηκε με άλλα δύο ρεκόρ: Των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν από ιδιώτες (περίπου 456 εκατ. ευρώ) και του αριθμού συμμετοχής που έφτασε σε 16.796 επενδυτές.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τις πολλαπλές επιχειρηματικές του κινήσεις, αλλά και με τον ρόλο του ως πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurοmetaux, αναδεικνύεται στους κορυφαίους επιχειρηματίες της χρονιάς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα