Titans

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

Εφοπλίστρια

Αρχόντισσα των θαλασσών είναι η Μαρία Αγγελικούση. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ναυτιλίας και συνάμα ένα εξαιρετικά βαρύ όνομα του ελληνικού εφοπλισμού.

Δυναμική και αποφασιστική στις επιχειρηματικές της επιλογές, διαθέτει επίσης ένα ισχυρό κοινωνικό προφίλ. Χαρακτηριζόμενο από την υψηλή ευαισθησία της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Μαρία Αγγελικούση αποτελεί διεθνές σήμαντρο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς συγκαταλέγεται στη λίστα Forbes με τους 500 κορυφαίους δισεκατομμυριούχος του πλανήτη. Με την εκτιμώμενη περιουσία των 5,6 δισ. δολαρίων, να την καθιστά το πλουσιότερο μέλος της ελληνικής ναυτιλίας.

Ενώ πέρσι βρέθηκε στη 12η θέση της Lloyd’s list με τα 100 επιδραστικότερα πρόσωπα στο κόσμο. Κορυφαία μεταξύ των Ελλήνων.

Εφοπλίστρια τρίτης γενιάς, γράφει μια ιδιαίτερη προσωπική και επιχειρηματικά ηγετική ιστορία. Από το 2021 είναι επικεφαλής του κορυφαίου ναυτιλιακού ομίλου Angelicoussis Group και διαχειρίζεται τρεις εταιρίες –Maran Tankers, Maran Gas και Maran Dry-, με 143 πλοία χωρητικότητας 24,2 εκατ. dwt, ενώ ναυπηγεί άλλα 21 πλοία.

Σπούδασε γιατρός και συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές, θέτοντας σε πρώτο πλάνο το αίσθημα της προσφοράς. Ωστόσο, μετά την είσοδο της στην ναυτιλία, οι επιδόσεις και οι επιλογές της δείχνουν ότι ο τομέας αυτός είναι στο DNA της.

«Η συναναστροφή ως γιατρός με πολύ κόσμο και η ικανότητα που αποκτάς να διαβάζεις τους ανθρώπους είναι και αυτό κλειδί για την ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία», έχει δηλώσει.

Το 2023 συνέχισε με σταθερούς ρυθμούς την ανάπτυξη του ναυτιλιακού ομίλου, που ίδρυσε ο παππούς της Αντώνης Αγγελικούσης και ισχυροποίησε ο πατέρας της Γιάννης. Με την στρατηγική της να επικεντρώνεται στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Τα τέσσερα VLCC και τα δύο bulkers με διπλό καύσιμο LNG που παρέλαβε πέρυσι, αποτελούν ορόσημο στον σχεδιασμό του ναυτιλιακού κολοσσού για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Μάλιστα, στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2023, το άκρως ανταγωνιστικό βραβείο για το Πλοίο της Χρονιάς απονεμήθηκε στο νεότευκτο «Αντώνης Ι. Αγγελικούσης» της εταιρείας της, Maran Tankers.

Η δραστήρια εφοπλίστρια συνέχισε την περασμένη χρονιά τις «πράσινες» επενδύσεις με νέες παραγγελίες πλοίων, ενώ τρέχει και διεθνή ερευνητικά projects.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ειδικό τμήμα Green Ships του ομίλου Αγγελικούση, συμφώνησε με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό της Chevron και συγκεκριμένα με τη θυγατρική του Chevron Shipping, να προχωρήσουν από κοινού σε έρευνα για τη δυνατότητα μεταφοράς αμμωνίας με δεξαμενόπλοια.

«Στοχεύουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προετοιμασία των βιομηχανιών μας για τη μετάβαση σε λειτουργίες με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση.

Η πλοιοκτήτρια κινείται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας παρακολουθώντας τις εξελίξεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παραμένει ένθερμη υποστηρίκτρια του ελληνικού νηολογίου.

Τα περισσότερα πλοία του Angelicoussis Shipping Group ταξιδεύουν με ελληνική σημαία, ενώ απασχολεί σε αυτά εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα