• Business

    Οι 7 λαμπρές επιδόσεις της Mytilineos που έχει αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 662 φορές

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η συναρπαστική επιχειρηματική διαδρομή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, δικαιώνει ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την άποψη εκείνων που θεωρούν ότι «επιτυχία είναι η προσωπική αξία, πολλαπλασιασμένη από τις περιστάσεις».

    Έχοντας ως βατήρα μια μικρή οικογενειακή εταιρία, που είχε ως δραστηριότητα την αντιπροσωπεία και το εμπόριο μετάλλων, κατάφερε να δημιουργήσει έναν στιβαρό, βιομηχανικό και ενεργειακό Όμιλο πολυεθνικής εμβέλειας.

    Ο οποίος παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ κι εφέτος αναμένεται να πάει στο 4%. Συνδυάζοντάς τα επίζηλα περιθώρια ανάπτυξης μιας startup, με την αξιοπιστία και τα ισχυρά μεγέθη μιας βαριάς βιομηχανίας που κοιτάζει πάντα μπροστά.

    Η Mytilineos μπήκε στο χρηματιστήριο στις 31 Ιουλίου του 1995 απ’ την… παράπλευρη πόρτα. Εκείνη της Παράλληλης αγοράς.

    Από τότε μέχρι τώρα η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί κατά… 662 φορές. Με τον διοικητικό της ηγέτη και βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο να αναδεικνύεται πέραν των άλλων και σε… γκραν μετρ των υπεραξιών.

    Καθώς η άλλοτε μικρή το δέμας εισηγμένη έχει γιγαντωθεί επιχειρηματικά, με το ενεργητικό της να κινείται πλέον σε επίπεδα άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τώρα εκείνη του ΟΤΕ.

    Απέχοντας 7,5% από την τέταρτη θέση της κατάταξης, όπου είναι ο ΟΠΑΠ.

    Χαράς ευαγγέλια όλα αυτά για τους μετόχους της Mytilineos, που βλέπουν το «χαρτί» να κάνει πράξεις σε ιστορικά υψηλά. Τη στιγμή κατά την οποία μάλιστα, οι αναλυτές πριμοδοτούν την περαιτέρω άνοδο της τιμής.

    Εκ των πραγμάτων και με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, επτά λαμπρές επιδόσεις στοιχειοθετούν τη θαυμαστή πορεία της εταιρείας.

    Η διαδρομή από τα 8,27 εκατ. ευρώ στα 5,47 δισ.

    Η πρώτη εξ αυτών, ανάγεται στην ραγδαία ενίσχυση της παραγωγής πλούτου, ως απόρροια της ασίγαστης και διαρκώς ανανεούμενης επιχειρηματικής δυναμικής.

    Η Mytilineos μπήκε στη χρηματιστηριακή αγορά με αποτίμηση στο ισοδύναμο των 8,272 εκατ. ευρώ. Καθώς στην αρχική δημόσια εγγραφή, η τιμή διάθεσης ήταν 1.200 δραχμές, που αντιστοιχούν σε 3,52 ευρώ ανά μετοχή.

    Τώρα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 5,478 δισ., ενώ η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 38,34 ευρώ. Με τα αποτιμησιακά μεγέθη της Mytilineos να έχουν αυξηθεί κατά 662 φορές στα 28,5 χρόνια παραμονής της στον «ναό» του χρήματος.

    Πρόκειται για ένα φαινόμενο μοναδικό, καθώς καμία άλλη εταιρεία δεν πετύχει τέτοια αλματώδη μεγέθυνση, ανάμεσα στις συνολικά 47 εισηγμένες, που είναι από τότε μέχρι σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Σημαντικό ρόλο για την θεαματική άνοδο της αγοραίας αξίας της Mytilineos, έχουν σαφώς διαδραματίσει και οι απορροφήσεις των θυγατρικών. Της ΜΕΤΚΑ, όπως επίσης και της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Με τις νέες μετοχές που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των σχέσεων ανταλλαγής να τιμολογούνται τώρα σε 1,3 δισ. ευρώ.

    Η Mytilineos έχει επίσης υλοποιήσει κεφαλαιακές αυξήσεις συνολικού ύψους 204,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του 1997, που αφορούσε την μετάταξη της εταιρείας από την Παράλληλη στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου.

    Οι νέες μετοχές που προήλθαν από τις ΑΜΚ τιμολογούνται σήμερα σε περίπου 2,7 δισ.. Με τα κεφάλαια συμμετοχής σε αυτές να έχουν πολλαπλασιαστεί κατά περίπου 13 φορές…

    Εάν ένας επενδυτής έμπαινε εξ αρχής στην εταιρεία αποκτώντας 100 μετοχές το 1995 και εν συνεχεία μετείχε και στις ΑΜΚ ασκώντας τα δικαιώματα προτίμησης, τώρα θα είχε 3.600 μετοχές, μαζί με εκείνες που έχουν προσφερθεί δωρεάν. Το υπολογιζόμενο μέσο κόστος κτήσης είναι 2,11 ευρώ ανά μετοχή και οι χρυσοφόρες υπεραξίες ανέρχονται σε 1.817%…

    Όμως εκτός του πρώτου, υπάρχουν και άλλοι έξι κρίκοι στην αλυσίδα των λαμπρών επιδόσεων.

    Η παραγωγή μετοχικού πλούτου και το ράλι στη μετοχή

    Ο δεύτερος κατά σειράν αποτύπωσης, έχει ως σημείο αναφοράς τη συγχώνευση της ΜETKA. Με την οποία ο Όμιλος της Mytilineos ολοκλήρωσε την έκφρασή του ως συμπαγής επιχειρηματική οντότητα. Έτσι άλλωστε επιθυμούσαν να τον… διαβάζουν και να τον αξιολογούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια.

    Οι νέες μετοχές που προέκυψαν μπήκαν σε διαπραγμάτευση στις 12 Ιουλίου του 2017. Με τη μετοχή εκείνη την ημέρα να κλείνει στα 8,24 ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία του «νεόδμητου» Ομίλου να διαμορφώνεται σε 1,177 δισ. ευρώ.

    Στα 6,5 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε η Mytilineos κατόρθωσε να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της κατά 4,3 δισ. ευρώ. Και να βρίσκεται, μαζί με την Eurobank, στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις, με όρους αύξησης του μετοχικού τους πλούτου.

    Στην περίπτωση της Eurobank όμως, η διεύρυνση της χρηματιστηριακής της αξίας, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό  στην ενσωμάτωση της Grivalia. Ενώ στη Mytilineos, όλα αφορούν τις πρωτογενώς  κεκτημένες υπεραξίες.

    Τρίτος κρίκος στη ίδια θαυμαστή αλυσίδα των εξελίξεων είναι σαφώς το ανοδικό ράλι της μετοχής, η οποία από τις 12 Ιουλίου του 2017 έως τώρα, «τρέχει» με 365,3%…

    Όταν στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 58,9%, ο Dow Jones, που είναι το παγκόσμιο βαρόμετρο των αγορών έχει κερδίσει 75,8%, ενώ ο πιο ευέλικτος δείκτης της αμερικανικής αγοράς του  Nasdaq καταγράφει άνοδο 144,5%.

    Παράλληλα, τα δολλαριακά κέρδη που έχουν προκύψει για την τιμή του χρυσού είναι 66,1%, ενώ τιμολογούμενος σε ευρώ ο «βασιλιάς» των μετάλλων σημειώνει άνοδο 74,1%.

    Η μετοχή της Mytilineos δεν υπεραποδίδει μόνον έναντι βασικών δεικτών και χρυσού, αλλά συναγωνίζεται στα ίσα τις υπερυψηλές πτήσεις της εμβληματικής Apple, των 2,96 τρισ.δολαρίων. Με την μετοχή της κορυφαίας αυτήν τη στιγμή σε κεφαλαιοποίηση αμερικανικής εταιρείας (μαζί με την Microsoft)  να έχει κάνει άλμα 390% από τις 12 Ιουλίου του 2017.

     Οι «χρυσές» αποδόσεις και οι θέσεις των ξένων funds

    Τέταρτη στη σειρά των λαμπρών επιδόσεων για τη Mytilineos, που είναι οι μερισματικές παροχές, που λειτουργούν ενισχυτικά των μετοχικών της αποδόσεων.

    Στα τελευταία 6,5 χρόνια οι χρηματικές διανομές ανέρχονται σε 3,074 ευρώ ανά μετοχή (2,87% καθαρά μετά από την παρακράτηση φόρου). Ποσό που αντιστοιχεί στο 37,3% της τιμής «έγραφε» το ταμπλό στις 12 Ιουλίου του 2017 (8,24 ευρώ).

    Για τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν τότε, οι χρηματικές διανομές αντιστοιχούν σε μια μέση, ετήσια μερισματική απόδοση 5,74% πρo φόρου. Μαζί δε με τις υπεραξίες της μετοχής, η συνολική απόδοση στα 6,5 τελευταία χρόνια ανεβαίνει στο… 402,6%.

    Oι εκτιμήσεις των αναλυτών λένε ότι το μέρισμα για τη χρήση του 2023 προβλέπεται να είναι στα 1,54 ευρώ ανά μετοχή, κινούμενο εν συνεχεία (για το 2024 και 2025) στα 1,71 και 1,91 ευρώ.

    Πέμπτος κρίκος στην ίδια πάντα αλυσίδα των λαμπρών επιδόσεων, είναι η ραγδαία ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Το 2023 η Mytilineos ήταν η πρώτη μη τραπεζική μετοχή σε συναλλακτικό τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 7,718 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ημερησίως. Αυτή η αξία των συναλλαγών ισοδυναμούσε με τον τζίρο που έκαναν από κοινού οι 110 από τις 135 μετοχές της Κύριας αγοράς…

    Στο μετοχολόγιο της Mytilineos εξέχουσα παρουσία έχουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια, το συνολικό ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 41,8%. Οι Έλληνες θεσμικοί κατέχουν 6,5%, οι ιδιώτες επενδυτές επίσης 6,5%, οι ίδιες μετοχές αντιστοιχούν στο 3,3% ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατέχει το 26,5%.

    Μόνος βασικός μέτοχος πια, μετά από το «βελούδινο» διαζύγιο με τον αδελφό του, το 2017.  Μέτοχος με ποσοστό 6,43% είναι και η καναδική Fairfax του διάσημου Prem Watsa.

    Στο κύκλο των ξεχωριστών επιδόσεων συγκαταλέγεται και η περσινή έκδοση εταιρικού ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Στην έκδοση αυτή έγινε ρεκόρ συμμετοχής επενδυτών, που αριθμητικά έφτασαν στους 16.796.

    Έχοντας τοποθετήσει τα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια (περίπου 456 εκατ. ευρώ) από κάθε άλλο ελληνικού δικαίου ομόλογο. Διαπραγματεύσιμου στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Επίδραση στους Δείκτες και άλμα στα μεγέθη

    Έκτη λαμπρή επίδοση για τη Mytilineos είναι η ραγδαία αύξηση του βαθμού επιδραστικότητας που έχει αποκτήσει, σε κρίσιμους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ως συνέπεια της ανόδου της χρηματιστηριακής αξίας, αλλά και της ενισχυμένης μετοχικής διασποράς (free float).

    Σήμερα η εταιρεία είναι τρίτη δύναμη στον δείκτη Large Cap των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων, με τη μετοχή της να έχει συντελεστή βαρύτητας 9,92%. Πίσω από την Εθνική και τη Eurobank, αλλά και πιο πάνω από την Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ…

    Στην καθημερινή διαμόρφωση της πορείας του Γενικού Δείκτη η μετοχή έχει βαθμό επίδρασης 5,067%. Είναι έβδομη στην σχετική κατάταξη, αλλά πολύ κοντά στην τρίτη ΔΕΗ (5,31%), έχοντας οριακές αποκλίσεις από ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.

    Η Mytilineos κατέχει επίσης τα πρωτεία στον επηρεασμό του κλαδικού δείκτη των εταιρειών ενέργειας και υπηρεσιών, με συντελεστή βαρύτητας στο 39,7%.

    Έβδομη λαμπρή επίδοση συνιστά η θεαματική επέκταση της επιχειρηματικής εμβέλειας της Mytilineos.

    Σε σύγκριση με το 2017, το ενεργητικό του Ομίλου έχει τώρα υπερδιπλασιαστεί, ενώ υπερτριπλάσια είναι τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) που ξεπερνούν πλέον το ορόσημο του 1 δισ. ετησίως. Επίσης, κατά 3,8 φορές έχει αυξηθεί η καθαρή κερδοφορία.

    Στοιχεία που εξηγούν επαρκώς το +80,8% που έκανε πέρσι η μετοχή, σε συνέχεια της ανόδου κατά 34,2% το 2022, κατά 27,1% του 2021, κατά 20,9% το 2020 και κατά 35% το 2019.

    Οι αναλυτές βλέπουν κι άλλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή, με τις πιο πρόσφατες τιμές-στόχους φτάνουν  έως 48 ευρώ. Δηλαδή , περίπου 25% παραπάνω από τις τρέχουσες.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ