Leaders

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρωθυπουργός

Γράφει ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ξεκάθαρη πολιτική του κυριαρχία πιστοποιήθηκε και στους δύο γύρους των εκλογών. Με τη ΝΔ να κερδίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία από τις κάλπες του περσινού Ιουνίου, όταν υπερίσχυσε με 22,7 μονάδες διαφορά από τον, δεύτερο, ΣΥΡΙΖΑ.

Ποτέ άλλοτε στα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε τόσο ευρεία εκλογική νίκη, εξαιρουμένων των ειδικών συνθηκών του 1974, όταν η πρωτιά της ΝΔ είχε συνοδευτεί με 30,9 μονάδες διαφορά από την -τότε δεύτερη- Ένωση Κέντρου.

Αν μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία θα φτάσει στους 94 μήνες συνεχόμενης θητείας ως πρωθυπουργός της χώρας. Θα καταστεί έτσι ο μακροβιότερος ηγέτης προερχόμενος από την φιλελεύθερη παράταξη, καθώς ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κυβέρνησε επί 83 μήνες.

Απόλυτα επιδραστικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που έχει κάνει… success story τη ΝΔ, ενώ με τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες του και την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική έχει παγιοποιήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Τα ηχηρά διαπιστευτήρια της επιτυχίας στην οικονομία ήρθαν από τον Economist που ανέδειξε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς» για το 2023. Καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα «να υψώσει ένα ποτήρι ούζο για τον απίθανο αυτό πρωταθλητή».

Επίσης, όπως είπε ο Πρέμ Γουάτσα, της Fairfax, ένας από τους επιφανέστερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, «το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μητσοτάκη είναι ότι έπεισε πως μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση μπορεί να δημιουργεί οφέλη για το λαό».

Από την άλλη πλευρά ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι «έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι’ αυτό και η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ασφαλώς, ιστορικού χαρακτήρα επίτευγμα ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με τη χώρα να κατακτά τον εθνικό της στόχο. Και να καθίσταται ελκυστικός προορισμός για διεθνή κεφάλαια.

Βέβαια πέρσι δεν έλλειψαν και τα δυσμενή γεγονότα. Η τραγωδία στα Τέμπη, οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δοκίμασαν τη συνοχή και, κυρίως, την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Παρά ταύτα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση πιστοποίησε τη βούλησή της να αναμετρηθεί άμεσα με τις προκλήσεις. Τόσο σε επίπεδο αλλαγών στις δομές του κρατικού μηχανισμού, όσο και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Στο μέτωπο της οικονομίας η ανάπτυξη έτρεξε πέρσι με 2,4%, ενώ το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους αυξήθηκε κατά 16,2 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 222,8 δισ. ευρώ.

Στο νέο προϋπολογισμό του 2024 η αναμενόμενη ανάπτυξη οριοθετείται στο 2,9%, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 15,1%. Ενώ η κυβερνητική πολιτική που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει τη διάθεση επί πλέον 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Πέραν τούτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πέρσι ένα πυκνό και εποικοδομητικό για τη χώρα πρόγραμμα διεθνών επαφών.

Η συνάντησή του με τον Ερντογάν έγραψε υποθήκες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του από τη βρετανική πρωτεύουσα: «Το να έχει μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα το Λονδίνο είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση…».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα