Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

«Ένας νέος κύκλος εξέλιξης έχει ξεκινήσει για την Alpha Bank», έγραψε πέρυσι, στις αρχές Ιανουαρίου, ο Βασίλης Ψάλτης, στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας.

Δέκα μήνες μετά, ήρθε η επιβεβαίωση από τα ίδια τα γεγονότα. Καθώς η ιταλική UniCredit έγινε ο πολύπλευρα σημαντικός, στρατηγικός εταίρος της Alpha Bank. Σε εμπορικό-επιχειρηματικό, αλλά και σε μετοχικό επίπεδο. Καθώς απέκτησε περίπου το 9% που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ έναντι 293,48 εκατ. ευρώ (1,39 ευρώ ανά μετοχή). Σηματοδοτώντας έτσι τον πλήρως ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας.

Ο CEO, Βασίλης Ψάλτης, που ήταν ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου, κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα και να φέρει στην Ελλάδα έναν μεγάλο ξένο «παίκτη» του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Alpha Bank, που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία». Επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ευρεία εμπορική συμφωνία, η οποία συνδυάζει κορυφαία στην αγορά τεχνογνωσία και προϊόντα, με παράλληλη επίτευξη σημαντικών συνεργειών. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενδυναμώσουμε το εγχώριο δίκτυό μας και θα αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας, εδραιώνοντας έτσι την ηγετική μας θέση».

Όλα αυτά αφού οι δύο τράπεζες συμφώνησαν και για τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% στη διευρυμένη τραπεζική οντότητα και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο αναμφίβολα επιδραστικός Βασίλης Ψάλτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο banking και έχει κατακτήσει σημαντικές επιτυχίες. Οδηγώντας την Alpha Bank σε μία νέα τροχιά στιβαρής ανάπτυξης.

Το στρατηγικό του σχέδιο «Tomorrow», που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2021, απέδωσε καρπούς.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s προχώρησαν στην αναβάθμιση της τράπεζας, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της.

Η Alpha Bank στο 9μηνο του 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη 490,7 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορίας της ανέβηκε στα 564,7 εκατ. ευρώ  ενισχυμένη κατά 91,7%.

Με τον  δείκτη Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) να διαμορφώνεται στο 13,9%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να περιορίζεται  στο 7,2% .

Η Alpha Bank που για 7η συνεχή χρονιά συμπεριλήφθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας «FTSE4Good Index Series», προχώρησε πέρσι τον Φεβρουάριο σε έκδοση ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 11,875% (perpetual) και τον Ιούνιο στην έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 6,88%.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα