Titans

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Εφοπλιστής

Έχει παρουσία στις μπίζνες της θάλασσας επί τέσσερις δεκαετίες. Ξεκίνησε με λίγα δικά του κεφάλαια και μια συνδρομή απ΄τον πατέρα του, για να φτάσει σήμερα να συγκαταλέγεται σε μια εξέχουσα δύναμη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αν μη τι άλλο ο Πέτρος Παππάς, δεύτερης γενιάς εφοπλιστής και με καταγωγή απ’ την Κωνσταντινούπολη, ξέρει να «διαβάζει» τις εξελίξεις και να πηγαίνει μπροστά.

Το απέδειξε αυτό για μία ακόμη φορά, με το mega deal που έκλεισε λίγο πριν από την εκπνοή της περσινής χρονιάς. Όταν η ναυτιλιακή του εταιρεία Star Bulk, που διαθέτει 117 πλοία, συμφώνησε να απορροφήσει μέσω ανταλλαγής μετοχών, την αμερικανική Eagle Bulk Shipping, ο στόλος της οποίας απαρτίζεται από 52 βαπόρια.

Η νέα οντότητα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου, με έναν μεγάλο συνδυασμένο στόλο, εξοπλισμένο με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers).

Ταυτόχρονα η ενοποιημένη ναυτιλιακή θα είναι η κορυφαία του είδους, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με υπολογιζόμενη κεφαλαιοποίηση στα 2,1 δισ. δολάρια.

Οι μέτοχοι της Star Bulk θα έχουν το πάνω χέρι, καθώς θα ελέγχουν το 71% , ενώ οι της Eagle Bulk θα κατέχουν το υπόλοιπο 29% της νέας εταιρείας. Στην οποία ο Πέτρος Παππάς θα έχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, χαράσσοντας τις κατευθυντήριες γραμμές.

Ο Έλληνας εφοπλιστής βρίσκεται επί 11 συναπτά έτη, στις κορυφαίες θέσεις της Lloyd’s List με τα 100 επιδραστικότερα πρόσωπα στο παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας.

Για το 2023 ο Πέτρος Παππάς ήταν στην 42η θέση της κατάταξης, που διαμορφώθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση του μεγάλου deal. To οποίο και αναμένεται να προσθέσει «πόντους» στον ούτως ή άλλως υψηλό βαθμό επιδραστικότητας που διαθέτει.

Ο εξαιρετικά έμπειρος και ικανός πλοιοκτήτης (του οποίου η ναυτιλιακή έλαβε το βραβείο βιωσιμότητας Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2023) πούλησε πέρσι 10 πλοία μειώνοντας την μέση ηλικία του στόλου του και βελτιώνοντας την απόδοση του.

Παράλληλα, έκλεισε συμφωνία με κινεζικό ναυπηγείο για την κατασκευή δύο bulkers τελευταίας γενιάς eco kamsarmax, εξοπλισμένα με τον πιο σύγχρονο κινητήρα οικονομίας καυσίμου. Αυξάνοντας, έτσι το βιβλίο παραγγελιών της ναυτιλιακής του στα οκτώ πλοία.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Star Bulk προχώρησε στην επαναγορά συνολικά 20 εκατ. μετοχών από την Oaktree, σε μέση τιμή 19 δολαρίων τη μία. Έπειτα από αυτό, το ποσοστό συμμετοχής του fund περιορίστηκε στο 7,2%, από το 25,2% της αρχικής του θέσης.

Κίνηση που εκ των πραγμάτων άνοιξε τον δρόμο του Νίκου Παππά, για την εν συνεχεία υλοποίηση της μεγάλης συμφωνίας απορρόφησης της Eagle Bulk από τη ναυτιλιακή του.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα