• Η επιβεβαίωση με τα 4 ευρώ της Πειραιώς, το success story Μεγάλου, τα γενέθλια και ο Σαίξπηρ, το smart money στην ΤΕΝΕΡΓ, τα 50 ευρώ της ΜΥΤΙΛ, η επιτυχία Βουρλιώτη και ένα quiz με το επόμενο deal

    Το mononews.gr ήταν το μοναδικό site στην Ελλάδα που πέτυχε με εξαιρετική ακρίβεια την τιμή που θα κλείσει το placement  της Πειραιώς

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Mononews: Η αποκάλυψη με τα 4 ευρώ, τον Ξηρουχάκη και τον Ιταλό

    Αγαπητοί αναγνώστες, η αξιοπιστία σε ένα ΜΜΕ χτίζεται καθημερινά, με πολύ ρεπορτάζ και αποκλειστικές ειδήσεις που τις γράφουν έμπειροι και ικανοί δημοσιογράφοι.

    Χθες το mononews.gr ήταν το μοναδικό site στην Ελλάδα που έγραψε με εξαιρετική ακρίβεια την τιμή που θα «κλείσει» το placement της Πειραιώς για την πώληση του 27% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

    Από τις 00:00 ενημερωθήκατε σε ρεπορτάζ που υπέγραψε η Έφη Καραγεώργου και από τον Wiseman, για όλο το παρασκήνιο που παιζόταν εντός το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Σας είπαμε ότι η κυρίαρχη πρόταση είναι η τιμή να καθοριστεί μεταξύ 3,98 ευρώ και 4 ευρώ.

    Και μάλιστα με την πρόταση αυτή που ήταν του μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Marco Mazzucchelli, συμφωνούσε και το αφεντικό του Ταμείου, Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Και φυσικά στον τίτλο των δυο κειμένων είχαμε αναδείξει τα 4 ευρώ.

    Υπήρξε λοιπόν πλήρης επιβεβαίωση.

    Τελικά τα 27% της Πειραιώς πουλήθηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή.

    Άρα η επενδυτική κοινότητα από τις 00:00 τα ξημερώματα, ήξερε με ακρίβεια τι θα γίνει στην Πειραιώς.

    Και ποια είναι η τιμή που θα γίνει το placement.

    Τις αποκλειστικότητες τις πιστώνονται ο σύμβουλος του mononews.gr, Δημήτρης Κόκκορης και η δημοσιογράφος μας Έφη Καραγεώργου.

    Και φυσικά ο WISEMAN που επι 8 χρόνια σας ενημερώνει κάθε ημέρα για όλες τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως για τα επιχειρηματικά, τραπεζικά και εφοπλιστικά παρασκήνια!!

    Έχει τεράστια σημασία η επενδυτική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό να ενημερώνεται καθημερινά σωστά, έγκυρα και με ταχύτητα δευτερολέπτου για τις εξελίξεις.

    Ειδικά για τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να σημαίνουν πολλά για τον καθένα μας.

     

    Μεγάλου: Ο top τραπεζίτης, τα γενέθλια και ο Σαίξπηρ

    Ο Χρήστος Μεγάλου είναι ο άνθρωπος που σε δυο 24 ώρα, και για την ακρίβεια στις 9 Μαρτίου, συμπληρώνει τα 65 του χρόνια.

    Ο Μάρτιος είναι για τον Μεγάλου σημαδιακός μήνας.

    Αναλαμβάνει CEO στην Τράπεζα Πειραιώς στις 9 Μαρτίου του 2017, ενώ αύριο το πρωί 8 Μαρτίου του 2024 που θα πιστωθούν οι μετοχές της Πειραιώς στους ξένους θεσμικούς, επίσημα η Τράπεζα περνάει στον ιδιωτικό τομέα.

    Όπως άπαντες θυμάστε την Πρωτοχρονιά του 2021, η Πειραιώς ήταν στην ουσία χρεωκοπημένη.

    Είχε περάσει σε κρατικό έλεγχο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να κατέχει το 61,3%, λόγω της μετατροπής σε κοινές μετοχές του ομολόγου CoCo που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, καθώς ο SSM δεν είχε επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού τον Δεκέμβριο του 2020.

    Το 2022 η  Τράπεζα Πειραιώς άντλησε από τις αγορές, 1,38 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη από το 2017, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη…

    Μέσα σε μια 7ετια ο Χρήστος Μεγάλου πήρε μια τράπεζα που είχε κεφαλαιοποίηση μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια και την έφτασε στα 5 δισ.

    Το 2020 η αξία της ήταν 0,72 ευρώ ανά μετοχή και χθες έκλεισε στα 4,15 ευρώ.

    Και τώρα η ΤΡΑΠΕΖΑ είναι ξεκάθαρα ιδιωτική με το δημόσιο να έχει πουλήσει όλες τις μετοχές του.

    Για να θυμηθώ ένα απόφθεγμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο οποίος είχε πει: «Κάποιοι γεννιούνται Μεγάλοι, κάποιοι πετυχαίνουν τη μεγαλοσύνη, και σε κάποιους η μεγαλοσύνη έρχεται ουρανοκατέβατη».

    Ο Χρήστος Μεγάλου είναι σίγουρο ότι δούλεψε πολύ για να έρθει η επιτυχία…

     

    Το μπάσκετ και η Πειραιώς

    Λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, θυμάστε την περίπτωση της δημόσιας εγγραφής του Αεροδρομίου Αθηνών που σας είχα μιλήσει για τον νεκρό χρόνο του μπάσκετ;

    Εάν όχι θα σας φρεσκάρω τη μνήμη.

    Καταρχήν, νεκρός χρόνος στο μπάσκετ είναι η στιγμή που το χρονόμετρο δείχνει 0, αλλά η μπάλα έχει φύγει ήδη από τα χέρια του παίκτη.

    Εκείνη λοιπόν την ώρα, άπαντες παρακολουθούν με αγωνία.

    Εάν μπει το καλάθι μετράει, παρόλο που το χρονόμετρο δείχνει μηδέν.

    Θέλω λοιπόν να σας διηγηθώ τι έγινε χθες το απόγευμα στις 15:59, δηλαδή ένα λεπτό πριν λήξει το «παιχνίδι» του placement της Πειραιώς.

    Σχεδόν το ίδιο που έγινε και στην Δημόσια Εγγραφή του ΔΑΑ.

    Μέχρι εκείνη την ώρα λοιπόν, το ελληνικό βιβλίο προσφορών στην Τράπεζα Πειραιώς είχε υπερκαλυφθεί και είχε πάει στα 750 εκατ. ευρώ.

    Από τις 15:59 έως τις 16:00 (που έληγε ο χρόνος της δημόσιας εγγραφής) τα συστήματα έπιασαν φωτιά, προς έκπληξη των αναδόχων.

    Οι εντολές έμπαιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα «σαν πολυβόλα».

    Δηλαδή οι παίκτες «πετούσαν» τα εκατομμύρια σαν να ήταν στραγάλια.

    Αποτέλεσμα ήταν, ενώ ο χρόνος είχε λήξει αφού το ρολόι ήδη έδειχνε 16:00, κάποιοι ανάδοχοι να συνεχίζουν να βάζουν εντολές.

    250 εκατ. εύρω ήταν το ποσό …που μπήκε στον νεκρό χρόνο.

    Το juicy νέο είναι όμως ποια εταιρεία έβαλε από τα 250 εκατ. ευρώ τα 150 εκατ. εύρω…

    …Χμ, χμ, χμ, χμ δεν θα το κάνω τώρα γιατί είναι ήδη πολύ αργά.

    Θα σας το αποκαλύψω άλλη φορά.

     

    Helikon: Αύξησε τη θέση του

    Τώρα πλέον ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς είναι ο Αμερικάνος επενδυτής Jonn Paulson, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund Helikon που έχει την έδρα του στο Μιλάνο της Ιταλίας.

    Κατέχει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 9,38% των μετοχών.

    Μπορεί ο Paulson να μην αύξησε την θέση του, όμως το Helikon Investment αγόρασε περίπου 4-5 εκατ. μετοχές έτσι ώστε να φτάσει στο 9,99%.

    Χθες η μετοχή «έκλεισε» στα 4,15 εύρω αφού ολόκληρη την ημέρα «έπαιζε» στα 4,10-4,11 εύρω.

    Για να ξέρετε οι θεσμικοί επενδυτές θα λάβουν τις μετοχές που τους αναλογούν στο χαρτοφυλάκιο τους,  έως την Παρασκευή πριν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ οι ιδιώτες τη Δευτέρα το πρωί.

    Στη συνέχεια την επόμενη Τέταρτη ή την Πέμπτη θα γίνει το rebalancing της Πειραιώς για τους δείκτες MSCI, Rusell, X.A.

     

    Τέρνα Ενεργειακή –  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Μόλις χθες σας γράψαμε, εδώ στον WISEMAN ότι στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23  μπαίνει διακριτικά το Smart Money.

    Στη συνεδρίαση λοιπόν της Τετάρτης, η μετοχή σημείωσε άνοδο 3,33% και έκλεισε στα 17,05 εύρω με όγκο συναλλαγών τα 209.000 χαρτιά.

    Επίσης και το ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2403 έκανε όγκο 5.446 τεμάχια όπως επίσης και το ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2406 έκανε όγκο 4.730 συμβόλαια.

    Τώρα όσον αφορά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 πρέπει να σας πω ότι έκανε ρεκόρ 24 ετών.

    Έκλεισε στα 14,80 ευρώ.

    Χθες η ΑΧΙΑ σε report της αύξησε την τιμή στόχο στα 24,80 ενώ και το mononews.gr σε δικιά του ανάλυση στη στήλη Trader’s book, την προηγούμενη Δευτέρα, έδωσε τιμή στόχο τα 20 ευρώ και σύσταση buy.

     

    ΟΤΕ – ΟΠΑΠ

    Χθες ήταν πραγματικά μια κακή ημέρα για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και τον ΟΤΕ.

    Θεσμικός μετά τις 16:00 βγήκε και πούλησε άτσαλα πολλές χιλιάδες μετοχές με αποτέλεσμα να κλείσουν με σημαντική πτώση.

     

    Mytilineos: Στα 50 ευρώ

    Χθες η Mytilineos ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Μαρτίου, προκειμένου να αυξήσει τα όρια του buyback της μετοχής.

    Για να ξέρετε, η  διοίκηση της εισηγμένης θα εισηγηθεί το ανώτατο όριο να φτάσει στα 50 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα.  Και προφανώς θα εγκριθεί.

    Πάντως τις τελευταίες ήμερες η μετοχή ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 φαίνεται να ισορροπεί.

    Χθες έκλεισε στα 36 ευρώ.

     

    Ο Μητσοτάκης, ο Παπασταύρου, οι πύραυλοι στην Οδησσό και το μήνυμα στη Δύση

    Τα όσα έγιναν χθες στην Οδησσό της Ουκρανίας, όταν η πόλη δέχθηκε πυραυλική επίθεση από ρωσικές δυνάμεις την ώρα που η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πήγαινε στη συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μου θύμισε αυτό που είχε πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης: «Μακριά από τη γραμμή πυρός, όλοι είναι ήρωες».

    Ο πρωθυπουργός, ο Σταύρος Παπασταύρου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη μαζί με δημοσιογράφους που συνόδευαν την επιστολή, έζησαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος.

    Και πώς δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι στην αυλή μας σκοτώνονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

    Σίγουρα έχουν να πουν πολλά για την περιπέτειά τους.

    Μπορεί, όπως άμεσα ενημέρωσε το Μαξίμου, να μην κινδύνευσε η ελληνική αποστολή, όμως, όταν χτυπούν 150 μέτρα από την αυτοκινητοπομπή με βαλλιστικούς πυραύλους, η ανησυχία ήταν μεγάλη.

    Όπως πληροφορείται η στήλη, πριν από την πυραυλική επίθεση, Μητσοτάκης και Ζελένσκι στάθηκαν μπροστά από ένα βομβαρδισμένο κτίριο όπου το Σάββατο είχε σκοτωθεί ένα παιδί 3 ετών και η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

    Αφού έγινε η επίθεση, η ελληνική αποστολή άκουσε μια μεγάλη έκρηξη πολύ κοντά από το σημείο που βρισκόταν.

    Σε όλη την Οδησσό επικράτησε πανικός, σειρήνες ακούγονταν παντού, υπήρξαν νεκροί, η κατάσταση ήταν εφιαλτική.

    Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν κινδύνευσε κανείς και η συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο έγινε κανονικά.

    Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι το ξαφνικό (και μυστικό) ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία, ενίσχυσε εξαιρετικά την εικόνα του.

    Δεν είναι και λίγο άλλωστε ο μοναδικός δυτικός αρχηγός κράτους, μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, να πηγαίνει στην εμπόλεμη χώρα για να συναντήσει τον Ζελένσκι.

    Πολλώ δε μάλλον που η ελληνική αποστολή βρέθηκε εν μέσω… διασταυρούμενων πυρών και όλη η Ευρώπη συζητά το γεγονός.

    Ήταν ένα μήνυμα υπενθύμισης στη Δύση, που έμαθε για όσα έζησε ο πρωθυπουργός και η αποστολή, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

     

    Λεντούδης, Στεφάνου, Χατζηγιάννης στην Ουκρανία

    Με τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών της Ουκρανίας μέσω του διαδρόμου σιτηρών της χώρας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Πάνω από 60 ελληνικές ναυτιλιακές αντιπροσωπεύουν το 1/4 όλων των εξερχόμενων ταξιδιών και το 1/3 των εξαγωγών.

    Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές;

    Σύμφωνα με το tradewinds είναι η Evalend Shipping του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη, οι αδελφοί Στεφάνου και o Kύπριος πλοιοκτήτης Ανδρέας Χατζηγιάννης.

    Και μπορεί οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, να πραγματοποιούν περισσότερα ταξίδια από τους Έλληνες, ποσοστό περίπου 29% του συνόλου, ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους των πλοίων τους μεταφέρουν μόλις το 14% του συνολικού φορτίου που εξάγεται από την Ουκρανία.

    Να θυμίσουμε ότι το πρώτο ελληνικό πλοίο που χρησιμοποίησε πέρυσι το ναυτιλιακό διάδρομο της Ουκρανίας ήταν ένα bulker της Evalend Shipping, το χωρητικότητας 28,400 dwt Danny Boy (κατασκευής 2005).

    Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ήταν αυτοί που είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερο και τον προστατευόμενο από τον ΟΗΕ διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας, μέσω του οποίου πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων έφυγαν από την Ουκρανία μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιουλίου 2023, πριν η Ρωσία τον μπλοκάρει αποχωρώντας από τη συμφωνία.

     

    Ο Βουρλιώτης «ξύρισε» τον Αρχιμανδρίτη που ήθελε να γίνει Μητροπολίτης

    Λαγούς με… πετραχήλια έταζε ένας αρχιμανδρίτης στη Θεσσαλονίκη, αποσπώντας τεράστια ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

    Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2023 από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και ολοκληρώθηκε στο τέλος της περσινής άνοιξης, με τον επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπο Βουρλιώτη να στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

    Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης (που έχει ακόμα πολύ μεγάλο βάθος όπως μαθαίνουμε) άρχισε να ξετυλίγεται ότι δυο από τους πολίτες, ξεκίνησαν να υποψιάζονται την απάτη.

    Τους είχαν προσεγγίσει τα μέλη της οργάνωσης και τους ζητούσαν χρήματα, με την δικαιολογία ότι ο αρχιμανδρίτης θα γίνει σύντομα μητροπολίτης και θα επωφεληθούν και οι ίδιοι από το νέο του ιερατικό πόστο.

    Μαθαίνουμε επίσης, πως οι καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια του έμπειρου εισαγγελέα Βουρλιώτη ήταν συγκεκριμένες: υπήρχαν συναλλαγές τεράστιων ποσών, με τα μηδενικά να ζαλίζουν, αφού άγγιζαν τα 800.000 ευρώ.

    Προς ώρας δεν θα αναφερθώ στην συνέχεια της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για… ανήλικους.

     

    Η γραμματέας του Τζώρτζη θα τον υπερασπιστεί

    Κι όμως είναι αλήθεια!

    Μετά την αποχή των δικηγόρων, η δίκη της Folli Follie, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει στον δρόμο προς την ολοκλήρωση.

    Βέβαια, όπως αναφέρει και η έδρα υπάρχει πάντα και ο όρος της «ενδεχομενικότητας» (αυτό που ενδέχεται να συμβαίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις), αφού ανά πάσα στιγμή κάτι μπορεί να δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις.

    Στο θέμα μας όμως…

    Η χθεσινή δίκη ήταν για όλους ένα καλό μάθημα για το πώς εργάζεται ένας ορκωτός λογιστής για τη σύνταξη των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, με τον κ. Βασίλειο Λουμιώτη, μάρτυρα υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών Γιώργου Βαρθαλίτη και Χρυσούλας Τσακαλογιάννη να… «φοράει τα γυαλιά» στους παρευρισκόμενους.

    Πάντως, αυτό που εξήγησε ο μάρτυρας είναι ότι η διοίκηση και η οικονομική διεύθυνση υπογράφουν τις ενοποιημένες καταστάσεις και ότι ο ορκωτός υπογράφει την έκθεσή του, με την υπογραφή του να ενέχει και ρόλο «όρκου αλήθειας».

    Πάντως εκτός από όλα τα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την guest εμφάνιση του κ. Αλέξη Κούγια, δικηγόρου υπεράσπισης του Ιωάννη Μπεγιέτη ο οποίος δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

    Ο κ. Κούγιας λοιπόν, εξέτασε γρήγορα γρήγορα τους μάρτυρες υπεράσπισης του παιδικού φίλου του Μπεγιέτη κ. Στελλούδη και έφυγε, αφήνοντας πίσω βέβαια του συνεργάτες του.

    Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στο δικαστήριο ήταν ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης διαθέτει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και MBA, με τους πάντες στην αίθουσα να αναρωτιούνται πώς εξαπατήθηκε όταν είχε γνώσεις οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων.

    Η απάντηση ήρθε αμέσως από τους μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν εγκάρδια για τον χαρακτήρα του, αλλά και τα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα, ενώ τόνισαν ταυτόχρονα και την… αφέλειά του.

    Και αν νομίζετε ότι εδώ τελειώσαμε, κάνετε λάθος.

    The show goes on…

    Νέα μάρτυρας, όπως λένε οι πληροφορίες μας, έρχεται να καταθέσει υπέρ της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πιο συγκεκριμένα υπέρ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που δεν είναι άλλη από την ιδιαιτέρα γραμματέα του.

    Θα καταφέρει η νέα μάρτυρας να ρίξει φως στο τούνελ της υπόθεσης;

    Η απάντηση coming soon.

     

    40 φορές το EBITDA για τo deal της χρονιάς με την BETA

    Ένα deal που άφησε άναυδη την αγορά ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός Cadence εξαγόρασε την BETA CAE Systems του Παναγιώτη Κουβράκη, έναντι του ποσού των 1,24 δισ. δολαρίων.

    Λίγοι στην αγορά γνώριζαν ποια είναι η εταιρεία καθώς πηγές την αναφέρουν ως «το μεγάλο μυστικό του κλάδου πληροφορικής», αφού η διοίκηση συνηθίζει να κρατά χαμηλό προφίλ.

    Κάτι που όμως δεν την εμποδίζει να μεγαλουργεί στο εξωτερικό και να συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη, όπως τη Honda, τη Renault, την General Motors.

    Ενώ έχει παρουσία στη Formula 1 και στη Nasa.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία έχει έσοδα περίπου 90 εκατ. δολ. το 2023 με τα EBITDA να είναι περίπου 30 εκατ. δολάρια.

    Πράγμα που σημαίνει ότι η Cadence έδωσε ένα ποσό πάνω από 40 φορές το EBITDA.

    Μάλιστα η Cadence αναμένει ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατ. δολάρια στα έσοδά της το 2024.

    Από το 2016 η BETA έχει μεταφέρει την φορολογική της έδρα στην Ελβετία, ενώ εκτός από την Ελλάδα διατηρεί 13 θυγατρικές, μεταξύ άλλων σε  ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ιταλία.

     

    «Protasis» από εκεί που δεν το περίμενε κανείς…

    …στη χώρα όπου ανθίζει η «φαιδρά πορτοκαλέα» που έλεγαν οι Έλληνες του Πόντου, που είναι φυσικά η χώρα μας, από κει που δεν το περίμενε κανείς, «έσκασε» η… κροτίδα της άγνωστης ελληνικής εταιρείας Protasis που κερδίζει εκτός απροόπτου το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές (smart meters).

    Η μικρή ελληνική τεχνική εταιρία συνεργάζεται με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, κύριο προμηθευτή της Enedis, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής, αλλά είναι εταίρος από «τρίτη σπόντα» που λένε και στο μπιλιάρδο.

    Αυτό, πάντως, είναι το προκαταρκτικό μικρό έργο (το «ορεκτικό», όπως λένε μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ), που είχε προκηρύξει ο Διαχειριστής, προκειμένου κινηθεί ταχύτατα η λειτουργία της πρώτης φουρνιάς έξυπνων μετρητών.

    To «κυρίως πιάτο» έπεται με το μεγάλο διαγωνισμό των 7,3 εκατομμυρίων μετρητών να βρίσκεται σε εξέλιξη και το κόστος του θα ξεκινήσει από 1,2 και θα πλησιάσει το 1,5 δισ., παρακαλώ.

    Στο μικρό διαγωνισμό η Protasis νίκησε κολοσσούς όπως η μεγάλη αμερικανική Itron (μαζί με τις θυγατρικές της Spain SLU και  ZIV), η Elster μαζί με τη Rometrics, θυγατρικές του επίσης αμερικανικού κολοσσού Honeywell και η σλοβενική Iskraemeco  εξαρτημένη από τη μεγάλη γαλλική Oracle SAS.

    Το πρώτο πακέτο έξυπνων ψηφιακών μετρητών, χαμηλής τάσης θα τοποθετηθεί σε μεγάλους καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, σε ένα τομέα όπου η Ελλάδα υστερεί καταφανώς.

     

    Το mononews.gr και ο wiseman σας είχαν γράψει πρώτοι για την άγνωστη Protasis…

    Χωρίς να το επιδιώκουμε, για μία ακόμη φορά θα ευλογήσουμε τα γένια μας, νισάφι πια…

    Σας είχαμε προειδοποιήσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο (wiseman 21/09: «Ο διαγωνισμός του  του ΔΕΔΔΗΕ και ποια είναι η “άγνωστη” εταιρεία Protasis που θα τον κερδίσει…) αναφέροντας για την έως τότε άγνωστη ελληνική εταιρεία:

    Μυστηριακό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η εταιρεία Protasis SA δηλαδή ο εγχώριος εταίρος της γαλλικής Sagemcom Energy & Telecom SAS (που αυτοσυστήνεται ως «μεγάλος προμηθευτής της γαλλικής Enedis» οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό) αφού μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ, έμπειρα στελέχη λένε ότι αυτός ο γαλλικός Όμιλος και ο Έλλην συνεταίρος (μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ τον χαρακτηρίζουν «ανύπαρκτο» αλλά αυτό μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον) «πέρασαν αέρα» στα τελικά και αυτό γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει, εάν όντως ισχύει φυσικά.

    Η Protasis SA αυτοσυστήνεται ως εταιρία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Consulting & Engineering καθώς και λύσεις Systems Integration στους Τομείς της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ισχύος με άγνωστη δραστηριότητα στην Ελλάδα και πάσα πληροφορία καλοπροαίρετα αποδεκτή.

    Αντιθέτως, διαφημίζει έντονη δραστηριότητα στη Λιβύη (σ.σ. επίκαιρη αλλά και δραματική δραστηριότητα μετά το τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες) που δεν τη λες ακριβώς την πατρίδα της τεχνολογίας αιχμής και των ψηφιακών εφαρμογών.

    Δίνει μάλιστα και διεύθυνση  στην περιοχή ZAWIYAT AL DAHMANI και στην οδό ASH SHATT  στην Τρίπολι, χωρίς να διευκρινίζει εάν βρίσκεται στην μαρτυρική βομβαρδισμένη περιοχή της πόλης που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο ή στο άλλο κομμάτι της πόλης που το προστατεύουν τουρκικά στρατεύματα.

    Τώρα τελευταία μου λένε πως απέσυρε από τη δημοσιότητα την …άδοξη προϋπηρεσία της Λιβύης, γεγονός που μαρτυρεί πολλά.

    Αλλά και στο Ντουμπάι των Εμιράτων διαφημίζει  γραφεία (;) σε θυρίδα μάλλον  (P.O. Box 48800 – Unit No-2H-05-91, Floor No. 5, Bldg No. 2, Plot 550-554) και όποιος το βρει πηγαίνοντας εκεί, κερδίζει χρυσή μινιατούρα του Burj Al Arab.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Χαλάνδρι εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Γεωργίου με άμεση συνεργάτρια την κα Εύη Κατογούδη.

    Πάντως στο site της εταιρίας και εκεί που θα έπρεπε να αναφέρονται τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει ή έχει ολοκληρώσει, η σημείωση λέει πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι under construction, προφανώς θα γραφεί μόλις πάρουν μαζί με τους Γάλλους το έργο του 1,5 δισ. με τους ψηφιακούς μετρητές…

     

    …οι ευκαιρίες και το «συστηματάκι» που κέρδισε τελικά

    Και συνέχιζε τότε, Σεπτέμβριο του 2023 θυμίζω, ο προφητικός wiseman με τίτλο «Οι ευκαιρίες και το… “συστηματάκι” των όπλων»:

    Η αγορά βοά και ο wiseman απλώς σας το μεταφέρει, έστω και ως τροφή για σκέψη πως όλο τον σχεδιασμό της ανάμειξης της άγνωστης PROTASIS, έχει κάνει ένα… «συστηματάκι» των οπλικών συστημάτων και των συστημάτων ασφαλείας και δη των ηλεκτρονικών και ψηφιακών που τροφοδοτούν Ε.Δ. και υπηρεσίες πληροφοριών.

    Προσθέτουν μάλιστα πως η συγκεκριμένη εταιρία θα κερδίσει οπωσδήποτε ένα διαγωνισμό μετρητών διότι «συντρέχουν και άλλοι λόγοι…».

    Αυτά λένε, αυτά σας μεταφέρω τα οποία επαληθεύτηκαν πλέον και αμαρτίαν ουκ έχω…

     

    To μέλλον της Elpedison και οι αλλαγές που θα γίνουν(;)

    Ως γνωστόν η Elpedison έχει εταίρους με 50% έκαστο, την Helleniq Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και την ιταλική Edison και CEO τον Νικόλα Ζαχαριάδη.

    Ένας μορφωμένος λογοτεχνικά άνθρωπος του πρώτου ομίλου μου τηλεφώνησε και αντί για καλημέρα μου είπε ένα στίχο από ποίημα του σπουδαίου Θεσσαλονικιού ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005): «Το θέμα είναι τώρα  τι λες… Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ… Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας… Το θέμα είναι τώρα τι λες».

    Έσπευσε να μου διευκρινίσει πως ο ίδιος αναφέρεται στην κοινή πορεία με τους Ιταλούς στην Elpedison και πρόσθεσε: «δεν πάει άλλο, το διαζύγιο θα είναι συναινετικό και θα βγει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.

    Πολύ ευχαρίστως να εξαγοράσουμε το ποσοστό τους.

    Αν πάλι θέλουν εκείνοι να εξαγοράσουν το ποσοστό μας, τότε ώρα καλή και μετά εμείς θα πάμε να εξαγοράσουμε το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφού έτσι κι αλλιώς έχουμε το 35%».

    Καθαρές κουβέντες, σαλονικιώτικες αλλά…

    …αλλά οι Ιταλοί της Edison ήταν και αυτοί ξεκάθαροι: «εμείς δεν πουλάμε και δεν φεύγουμε, δεν ξέρω τι θα κάνει η Helleniq Energy…», χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσουν στίχους από κάποιο Ιταλό ποιητή π.χ. τον νομπελίστα Εουτζένιο Μοντάλε(1896 – 1981).

    Τι προβλέπει ο wiseman;

    Ακλόνητο «άσο», δηλαδή την πρώτη εκδοχή…

     

    Ο Πιερρακάκης και το ΠΑΣΟΚ… προφιτερόλ

    Σε θέση μάχης έχει μπει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης από χθες στη Βουλή, για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και να υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην αρχή συμφωνούσε όμως μετά… διαφώνησε, είναι αυτή που τον έχει προβληματίσει περισσότερο.

    Μάλιστα απαντώντας στον Δημήτρη Μάντζο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, παρομοίασε τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης με το περιβόητο «προφιτερόλ» του αξέχαστου Γιώργου Κωνσταντίνου στην κλασική ελληνική ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» του 1963.

    «Η στάση σας αντανακλά ένα άγχος, ένα άγχος για να καλύψετε τις πέντε κυβιστήσεις που έχετε κάνει σε δυόμιση μήνες» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης απαντώντας τόσο στον κ. Μάντζο όσο και στον κ. Παναγιώτη Δουδωνή που είχε μιλήσει νωρίτερα.

    Ο υπουργός Παιδείας ακόμα μια φορά από το βήμα της Βουλής έτεινε το χέρι του προς την αντιπολίτευση να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συναίνεσης στη νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς όμως να λάβει ανταπόκριση.

    Υπενθύμισε πάντως ότι οι «καιροί είναι πονηροί», καθώς δεχόταν κατηγορίες για «συναλλαγές» μέσω του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

    «Αν υπάρχει μία κερδοσκοπία πέραν της άλλης που απαγορεύεται με το νόμο, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών.

    Αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί, η αποτυχία είναι δεδομένη» ανέφερε στους πολιτικούς του αντιπάλους.

     

    Η Cosmote θα παίζει μπάλα στο… Champions League

    Ένα από τα τηλεοπτικά θρίλερ των τελευταίων μηνών, αυτό της μετάδοσης των αγώνων του Champions League, Europa League και Conference League φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος.

    Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, και προσφορές και αντιπροσφορές, η Cosmote βρίσκεται κοντά στο να υπογράψει τη συμφωνία για να μεταδίδει τους αγώνες ποδοσφαίρου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, για την τριετία 2024 – 2027.

    Ο Wiseman ρώτησε αν όντως είναι κοντά αυτό το deal και πηγές της αγοράς δεν το επιβεβαίωναν λέγοντας «είναι κοντά, γίνονται οι τελικές συζητήσεις».

    Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει βελτιωμένη προσφορά που τελικά θα γίνει αποδεκτή, ενώ το Mega εξασφαλίζει έναν αγώνα την Τετάρτη, την ώρα που μπαίνει στο παιχνίδι της μετάδοσης και ο ΑΝΤ1, ο οποίος φέρεται να παίρνει τη μετάδοση ενός αγώνα την Πέμπτη, την ημέρα που συνήθως μεταδίδονται ματς από Europa League και Conference League.

     

    Το Καστέλι, το «Ελ. Βενιζέλος» και ο ανταγωνισμός

    Έτοιμος για τον ανταγωνισμό που θα δημιουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης φαίνεται πως είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, ο οποίος, όπως μου μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας της χθεσινής ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις προβλέψεις της IATA για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

    Για να γίνω πιο σαφής η IATA έχει εκτιμήσει ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που κατασκευάζει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR θα αποτελέσει το βασικό ανταγωνιστικό πόλο του Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Να σας θυμίσω ότι η κατασκευή του αεροδρομίου βρίσκεται στο 30% και θα λειτουργήσει από τα τέλη του 2027.

    Τότε θα εξυπηρετεί 11,7 εκατ. επιβάτες ετησίως, ενώ αυτοί αναμένεται να φτάσουν έως και τα 15 εκατ. σε βάθος 30ετίας.

    Ωστόσο, ο Γιάννης Παράσχης δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς σχολίασε ότι το μόνο κομμάτι που ίσως επηρεαστεί θα είναι οι πτήσεις transit.

    Τόνισε, δε, ότι τόσο το αεροδρόμιο στο Καστέλι όσο και τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport δε λειτουργούν «κανιβαλιστικά».

    Ο billionaire Μυστακίδης πιο κοντά στην ABBank

    Πολλές φορές γράφτηκε κι άλλες τόσες δεν επαληθεύτηκε ο λευκός καπνός για τη συμφωνία των εφοπλιστών με τον Τέλη Μυστακίδη, αλλά τώρα φαίνεται πως ο δισεκατομμυριούχος παίρνει πράγματι στα χέρια του την Aegean Baltic Bank.

    Οι βασικοί μέτοχοι έχουν υπογράψει, όπως έμαθα, το term sheet που αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ναυτιλιακή τράπεζα.

    Οι δικηγόροι όλων των πλευρών εξετάζουν τους τελικούς όρους του συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών, ώστε να απομείνει η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και η ΑΒΒ με ενεργητικό 1 δισ. ευρώ να αλλάξει πίστα στα χέρια του βασιλιά του χαλκού.

    Tης υπαναχώρησης των Τσάκου, Αφθονίδη και Κούστα ή να πουλήσουν το μερίδιό τους στην τράπεζα, ακολούθησε μακρά περίοδος ανάπαυλας, αλλά η επιμονή του Μυστακίδη να γίνει τραπεζίτης φαίνεται ότι αλλάζει το παιχνίδι.

     

    Ξενοδόχοι… μετά μουσικής και 150 υπέρ Μενδώνη

    Οι μάλλον αγαθές προθέσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να επιβάλλει ποσόστωση στη μουσική που θα ακούγεται σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους, προκειμένου να βοηθήσει το ελληνόφωνο τραγούδι και τους δημιουργούς, έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις.

    Να υπενθυμίσουμε, όπως είχε αποκαλύψει και η στήλη, ότι με νόμο της Μενδώνη το ελληνικό τραγούδι θα πρέπει να ακούγεται σε ποσοστό 45% σε ένα τουριστικό κατάλυμα, στους χώρους αναμονής ή στο ασανσέρ.

    Έτσι, σύμφωνα με την υπουργό, προωθείται και η ελληνική γλώσσα, αλλά αυξάνονται και τα πνευματικά δικαιώματα που θα εισπράττουν οι Έλληνες μουσικοί.

    Οι αντιδράσεις αρχικά ήταν χιουμοριστικές στα social media, όμως, να που και οι ξενοδόχοι αντιδρούν και μιλούν για επιβολή διά νόμου της μουσικής που θα ακούγεται.

    Το ακόμη πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι θέτουν θέμα μείωσης των χρεώσεων που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Συλλογής Δικαιωμάτων, επομένως μικρότερα έσοδα σε δημιουργούς, πολλοί εκ των οποίων στην κυριολεξία πεινάνε αφού πρόκειται για κληρονόμους που εισπράττουν μικρά ποσά.

    Οι ξενοδόχοι, εμμέσως πλην σαφώς απειλούν ότι θα αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική, αντιδρώντας στην ποσόστωση. Μήπως στέλνουν ένα μήνυμα στην υπουργό «μείωσε τις χρεώσεις κι εμείς θα συμμορφωθούμε;»

    Θα έχουμε πολιτικό «ξύλο» μετά μουσικής και το επόμενο διάστημα.

    Πάντως, χθες, η Λίνα Μενδώνη βρήκε ισχυρή στήριξη καθώς πάνω από 150 Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και εκτελεστές δήλωσαν υποστηρικτές της νομοθετικής παρέμβασης.

    Μεταξύ αυτών κορυφαία ονόματα, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Λέκκας, ο Κορκολής κ.ά.

    Και μια σημαντική λεπτομέρεια.

    Υπέρ της Λίνας Μενδώνη στην υπόθεση τάσσεται ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, πολύ γνωστός για τα φιλοσυριζαίικά του αισθήματα…

     

    Έρχεται… νυστέρι από τον Άδωνι και στα νέα ζελεδάκια κάνναβης

    Θα καυχηθώ ξανά σήμερα, αλλά το mononews και ο wiseman είχαν αποκαλύψει πρώτοι την απόφαση του Αδωνι Γεωργιάδη να απαγορεύσει να πωλούνται τα ζελεδάκια κάνναβης και άλλα σχετικά προϊόντα, από περίπτερα και μίνι μάρκετ.

    Πήγαιναν ακόμη και μικρά παιδιά κι αγόραζαν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

    Η αποκάλυψη της δημοσιογράφου Βίκυς Καρατζαφέρη είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αλλά και πολλά μπράβο προς τον υπουργό Υγείας που υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση.

    Να όμως που η νέα αποκάλυψη του mononews για κυκλοφορία αντίστοιχων με τα ζελεδάκια κάνναβης προϊόντων, έρχεται να ταράξει τα νερά.

    Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, το νέο προϊόν, CB9 (παράγωγο κανναβιδιόλης) κυκλοφορεί διεθνώς και στη χώρα μας εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

    Και όπως λένε και οι ειδικοί, «είναι ψυχότροπο, προκαλεί εθισμό κι επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία».

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ήδη έχουν πιάσει δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ο Αδωνις ετοιμάζεται να πιάσει χειρουργικό νυστέρι και να κόψει από το ξεκίνημά τους κι άλλες τέτοιες προσπάθειες πώλησης προϊόντων κάνναβης, είτε από μαγαζιά, είτε διαδικτυακά.

     

    Ο Σκλαβενίτης, ο Ρούσσος, η αναβολή της δίκης και ο παλιός δήμαρχος

    Δύσκολη έως αδύνατη είναι, όπως μαθαίνει η στήλη, η συνεργασία του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, με τη διοίκηση των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, σε ό,τι αφορά το υποκατάστημα που βρίσκεται στην οδό Γυφτοπούλου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος επιδιώκει την απομάκρυνση του σούπερ μάρκετ από την περιοχή που βρίσκεται στο ρέμα Χαλανδρίου και η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια.

    Πριν από λίγα 24ωρα ήταν να γίνει ένα ακόμη δικαστήριο, αυτή τη φορά στο Εφετείο, καθώς ο Σκλαβενίτης είχε προσφύγει κατά τη πρωτόδικης απόφασης η οποία ήταν εναντίον του.

    Όμως, η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε αναβολή, την οποία όπως μαθαίνει η στήλη ζήτησε η πλευρά Σκλαβενίτη.

    Όσο για τον δήμαρχο Ρούσσο;

    Ο wiseman έχει μάθει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμονή του σούπερ μάρκετ στο ρέμα και γι’ αυτό έχει ξεσηκώσει πολίτες στο Χαλάνδρι.

    Σε δηλώσεις του χθες είπε ότι το κατάστημα είναι παράνομο πολεοδομικά γιατί βρίσκεται «εντός της ζώνης προστασίας της Ρεματιάς και ότι καλώς το 2017, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να του ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του, η οποία είχε εκδοθεί, παρανόμως, το 2012 από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου».

    Επομένως, κατά τον κ. Ρούσσο ο προκάτοχός του, Γιώργος Κουράσης, που είχε διατελέσει δήμαρχος την περίοδο 2011-2014, ευθύνεται για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τον Σκλαβενίτη.

    Στο Χαλάνδρι λένε ότι είχε δοθεί εξάμηνη περίοδος για να φύγει το κατάστημα από την περιοχή, αλλά δεν έγινε τίποτε.

    Μάλλον τα δικαστήρια θα τραβήξουν σε μάκρος αφού και ο Σκλαβενίτης δεν προτίθεται να εγκαταλείψει ένα σημείο ιδιαίτερα «δυνατό» εμπορικά.

     

    Τα περίεργα της Entrersoft

    Στην ανάκληση του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών προχώρησε χθες η Entersoft… αναιρώντας δική της ανακοίνωση για έναρξη του προγράμματος μόλις μία ημέρα αργότερα.

    Στις 20/2/2024 η Έκτακτη Γενική  Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την εφαρμογή του Προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών με ισχύ μέχρι την 20/2/2026, που προβλεπόταν η αγορά ιδίων μετοχών κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό 2% του συνόλου των υφισταμένων μετοχών της εταιρείας.

    Με ένα εύρος τιμών αγοράς από 2 ευρώ έως 12 ευρώ ανά μετοχή.

    Στις 5 Μαρτίου και μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του deal εξαγοράς του 53,73% από το Olympia Group, η εταιρεία βγάζει ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα απόκτηση ιδίων μετοχών.

    Που όμως αναίρεσε μία ημέρα αργότερα.

    Και αυτό γιατί έγινε το deal πώλησης μετοχών της εταιρείας.

    Όπως αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωση, η απόφαση αναστολής ελήφθη προκειμένου να «αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο επηρεασμού της τιμής της μετοχής εξαιτίας της συγκεκριμένης συγκυρίας».

    Περίεργα πράγματα, ειδικά αν θυμηθούμε όλοι την υπόθεση με τις κατηγορηματικές διαψεύσεις περί συμφωνίας των μετόχων, μόλις λίγα 24ωρα προτού κλείσει το deal.

     

    Η ειδική αποστολή του Ταχιάου

    Σε ειδική αποστολή στέλνει σήμερα η κυβέρνηση τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, στη Θεσσαλία, δύο εικοσιτετράωρα από την παρουσίαση του Master Plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της από την ολλανδική HVA,  στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όπως μαθαίνω ο Νίκος Ταχιάος θα έχει πέντε ημέρες για να «σαρώσει» την ευρύτερη περιοχή από το Πήλιο μέχρι την Καρδίτσα προκειμένου να υπάρξει μία επιτόπου καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων.

    Το πρόγραμμα του θα είναι αρκετά βαρύ καθώς θα συναντηθεί με όλους σχεδόν τους Δημάρχους των όμορων Νομών σε μία προσπάθεια της Κυβέρνησης να χαρτογραφηθούν τα ανοικτά μέτωπα, ώστε με τον κατάλληλο σχεδιασμό να σταθεί αρωγός όχι μόνο στην θωράκιση τους από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή.

     

    QUIZ: Έρχεται νέο deal

    Αγαπητοί αναγνώστες όπως θυμάστε το mononews ήταν το πρώτο ΜΜΕ που σας έγραψε για την Deal ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ – Olympia Group, και μάλιστα σε δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα.

    Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

    Τώρα λοιπόν θα σας γράψω το επόμενο Deal που θα γίνει.

    Ίσως βέβαια να είναι και το μεθεπόμενο…

    Λοιπόν και οι δυο εταιρείες είναι εισηγμένες.

    Η εξαγορασθείσα έχει βασικούς μετόχους δυο αδέλφια.

    Ο ένας έχει συμφωνήσει να πουλήσει και ο άλλος είναι έτοιμος να συμφωνήσει.

    Η ίδια εταιρεία επρόκειτο προ ετών να πουληθεί σε ένα βρετανικό fund, αλλά ο ένας από τους δυο αδελφούς, τίναξε την συμφωνία στον αέρα καθώς ζήτησε 1 εύρω παραπάνω από αυτό που είχε συμφωνήσει μόλις την προηγούμενη ημέρα.

    Έχω δεσμευθεί στην πηγή μου να μην δώσω πρόσθετα στοιχεία.

    Αν βγάλει άκρη ο εξαγοράζων, ο WISEMAN του εύχεται καλή  του επιτυχία!!!

    Ευτυχώς έχει υπομονή ο άνθρωπος.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.