• ΥΓΕΙΑ

    Ανησυχία για νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης μετά τα «ζελεδάκια»: Στόχος οι νέοι – Πώς δρα – Έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία η ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) – που περιέχουν τα «ζελεδάκια κάνναβης» – και τα παράγωγά της υπάγονται στο εξής στο νόμο για τα ναρκωτικά, ένα νέο, αντίστοιχο προϊόν τύπου CB9 (παράγωγο κανναβιδιόλης) έχει, ήδη, εμφανιστεί στην ιντερνετική αγορά και όχι μόνο.

    Το νέο προϊόν κυκλοφορεί διεθνώς και στη χώρα μας εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιστήμονες από τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις αναλύσεις.

    Μέχρι οι ειδικοί να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία – διαδικασία που θα πάρει αρκετό καιρό – δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

    Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «Αυτό που ξέρουμε βιβλιογραφικά, είναι ότι το νέο προϊόν τύπου CB9 είναι αντίστοιχο του HHC. Δεν υπάρχει στη φύση, το συνθέτουν, είναι ψυχοτρόπο, προκαλεί εθισμό και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία».

    Ανησυχία για το νέο προϊόν συνθετικής κάνναβης

    Όπως σας είχε αποκαλύψει το Mononews και το Healthstories στις 13 Ιανουαρίου, η απόφαση, που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με την οποία, πλέον, απαγορεύεται η πώληση της εξαϋδροκανναβινόλης, ανέφερε:

    «Αποφασίζουμε την υπαγωγή της ουσίας εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και των παραγώγων της στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ. Ν. Ν.)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

    Λίγο καιρό πριν από την υπογραφή της εν λόγω απόφασης, είχε έρθει ήδη στην Ελλάδα ο «αντικαταστάτης» του HHC, καθώς επιτήδειοι είχαν προνοήσει να εφοδιάσουν την αγορά, έχοντας και πάλι ως στόχο μαθητές και νεαρούς ενήλικες.

    Επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν το φαινόμενο, λένε ότι πρόκειται για μια ατέλειωτη φάμπρικα και ότι το φαινόμενο επανεφοδιασμού της αγοράς με αντίστοιχα προϊόντα μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα.

    Αυτό, που τους ανησυχεί, όπως επισημαίνουν, είναι ότι το νέο προϊόν «κάνει κεφάλι» και ότι στη σύνθεσή του πιθανόν εμπεριέχει υπολείμματα από την οργανική του σύνθεση, που δεν ξέρουν τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό και δη σε οργανισμούς παιδιών σε φάση ανάπτυξης…

    Όπως μας εξηγούν, οι εταιρείες, που παρασκευάζουν αυτό το νέο συνθετικό προϊόν, παίρνουν από το φυτό της κάνναβης βασικές ουσίες και στο εργαστήριο τους αλλάζουν τη δομή τους μέσω οργανικής σύνθεσης, μετατρέποντάς τις σε κάτι άλλο, που δεν είναι απαγορευμένο, άρα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος είναι η δυσκολία στον εντοπισμό του. Λόγω της ιδιαίτερης χημικής του δομής δεν ανιχνεύεται εύκολα με τις τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση άλλων κανναβινοειδών.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ποια τιμή θα κλείσει το book της Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ