• Το comeback της Πειραιώς, ποια deals ανεβάζουν τις μετοχές, τo παρασκήνιο για τις έρευνες της ExxonMobil και το ράλι των ΕΛΠΕ και ο πόλεμος Προκοπίου – Ξενοκώστα για 7 εκατ. ευρώ

    Σε «πετράδι του στέμματος» για τη doValue εξελίσσεται η θυγατρική της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

    image

    Entersoft – Intrakat – ΓΕΚ Τέρνα

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά έδωσε κέρδη σε πολλές μετοχές που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους.

    Κυριάρχησαν οι φήμες για deals αλλά και τα υψηλά μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες.

    Μια από τις μετοχές που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η ENTERSOFT.

    Κέρδισε 4,45% και έκλεισε στα 7,04 ευρώ με όγκο συναλλαγών 91.000 τεμάχια.

    Οι έμπειροι αναγνώστες μου προφανώς κατάλαβαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κρύβεται πίσω από το No1 QUIZ του χθεσινού wiseman.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, σας έγραψα ότι υπάρχει εταιρεία πληροφορικής, η διοίκηση της οποίας συζητάει να πωληθεί σε μη εισηγμένο όμιλο δηλαδή που δεν είναι Public, ο ιδιοκτήτης του οποίου διαμένει πολλούς μήνες τον χρόνο στο εξωτερικό.

    Ο κατασκευαστικός κλάδος κυριάρχησε και πάλι με την Intrakat να κάνει νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων, καθώς έκλεισε στα 5,45 ευρώ με κέρδη 0,93% και όγκο συναλλαγών τα 225.000 χαρτιά.

    Ιδιαιτέρως σοβαρή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που με όγκο 104.000 χαρτιά έκλεισε στα 14,50 ευρώ.

    Νέο ρεκόρ 12 εβδομάδων είχαμε επίσης για τη ΛΑΒΙ.

    Έκλεισε στα 0,95 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 500.000 χαρτιά.

    Νέο ρεκόρ και για την ΤΙΤΑΝ TITC 2,49% 28,80 που έκλεισε στα 25,95 ευρώ με μόλις 25.000 χαρτιά.

    Εντυπωσιακά κέρδη για Σαράντη ΣΑΡ 1,73% 11,78 και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 πέριξ του 2,5%.

     

    Πειραιώς – ΤΕΝΕΡΓ – ΕΛΠΕ

    Τρεις μετοχές που ξεχώρισαν χθες ήταν η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 τα ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και η Πειραιώς.

    Ας ξεκινήσουμε από την Πειραιώς που έκανε δυνατό come back, προς το τέλος της συνεδρίασης.

    Ενώ λοιπόν όλη την ημέρα έπαιζε στα 3,85-3,86 ευρώ, δηλαδή με πτώση 2%, εν τούτοις μετά τις 16:00 οι αγοραστές κυριάρχησαν με αποτέλεσμα να κλείσει στα 3,90 ευρώ με μικρές απώλειες 0,56%.

    Η κρίσιμη ημέρα του placement είναι η 4η Απριλίου, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 6 Απριλίου.

    Το ποσοστό που θα πουληθεί δεν έχει καμία σημασία για τους θεσμικούς επενδυτές, καθώς το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο.

    Την Πέμπτη το απόγευμα θα μάθουμε ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Εξαιρετική χθες ήταν και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία όλη την ημέρα «έπαιζε» στα 16,40 ευρώ.

    Τελικά έκλεισε στα 16,47 ευρώ με κέρδη 1,92% και όγκο συναλλαγών 272.000 χαρτιά.

    Επιθετικό και το ΣΜΕ ΤΕΝΕΡ2403 που έκανε όγκο συναλλαγών 873 συμβόλαια.

    Μαθαίνω ότι στη μετοχή και κυρίως στα συμβόλαια, έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες σοβαροί επιχειρηματίες.

    Προφανώς περιμένουν καλές ειδήσεις για την εταιρεία.

    Η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) έκλεισαν με κέρδη 0,85%, στα 8,27 ευρώ.

    Άπαντες αναμένουν την Πέμπτη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη διανομή υψηλού μερίσματος, πιθανότατα 0,40 ευρώ/μετοχή.

    Επίσης όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία της ExxonMobil και της Helleniq Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 στις 22 του μηνός, με Navtex, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέσα στο «οικόπεδο» που της έχει παραχωρηθεί, για να κάνει σεισμικές έρευνες, τρισδιάστατες, που στοχεύουν σε τοποθεσία για να μπει «τρυπάνι» γεώτρησης.

    Άπαντες αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα και σίγουρα θετικές εξελίξεις θα εκτοξεύσουν την τιμή της μετοχής.

     

    Γιατί η doValue Ελλάδος είναι πολύτιμη για τη μητρική εταιρεία

    Σε «πετράδι του στέμματος» για την doValue εξελίσσεται η θυγατρική της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα.

    Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε για το 2023 η μητρική εταιρεία στην Ιταλία, η θυγατρική που διευθύνει ο Θόδωρος Καλαντώνης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ειδικό βάρος εντός του Ομίλου.

    Σε επίπεδο εσόδων, παρόλο που πέρυσι καταγράφηκε μία μικρή κάμψη, η doValue στην Ελλάδα, «έφερε» στο κοινό ταμείο 251 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 51,6% των συνολικών εσόδων.

    Οι εισπράξεις (collections) από τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», οι οποίες περιλαμβάνουν και τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ τα οποία αντιπροσωπεύουν το 43% των εισπράξεων του Ομίλου.

    Εξίσου, όμως φιλόδοξοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει η εν Ελλάδι θυγατρική για τη φετινή χρονιά.

    Για το 2024, λοιπόν, υπολογίζεται ότι οι συναλλαγές στην αγορά των «κόκκινων» δανείων θα φθάσουν τα 11 δισ. ευρώ.

    Η doValue, κατέχοντας το 40% της εγχώρια αγοράς, έχει βάλει ως στόχο να λάβει ανάλογο μερίδιο από την «πίτα» των νεών συναλλαγών, έχοντας ήδη (στο πρώτο δίμηνο του έτους) κλείσει συμφωνίες ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

    Για το τι θα γίνει παραπέρα, ραντεβού στις 21 του Μάρτη στο Principe de Savoia του Μιλάνου, όπου κατά τη διάρκεια του Capital Markets Day θα παρουσιαστεί το νέο business plan για την επόμενη τριετία 2024 – 2026.

     

    Ο διάβολος και ο… Στουρνάρας φορούσαν Prada

    Τι σχέση μπορεί να έχει η πασίγνωστη ταινία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα αναρωτιέστε.

    Η απάντηση βρίσκεται στις μοντέρνες στυλιστικές επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται άψογα με το υπόλοιπο κλασσικό ενδυματολογικό σύνολο.

    Ο Wiseman λοιπόν, εκτός από τα ενδιαφέροντα και τις ειδήσεις που έδωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Λιβέρπουλ, παρατήρησε ότι φορούσε ένα ζευγάρι Prada.

    Δεν ξέρω αν είναι λάτρης του ιταλικού οίκου μόδας, με τους Ιταλούς πάντως, κρίνοντας από τη σχέση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, τα πηγαίνει περίφημα.

    Στα πιο πεζά τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε για μία ακόμη φορά το «σήμα για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ» περί τα τέλη Ιουνίου.

    Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι συνάδελφοί του στο ΔΣ της ΕΚΤ, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να φρενάρουν τη μείωση των επιτοκίων και να μεταθέσουν χρονικά την έναρξη του καθοδικού κύκλου.

    Είναι φανερό ότι στο εσωτερικό της ΕΚΤ, διεξάγεται για μία ακόμη φορά, μία αέναη διαπάλη, μεταξύ των λεγόμενων «ιεράκων», που προωθούν μία πιο αυστηρή νομισματική προσέγγιση, και των «περιστέρων» που είναι υπέρ μίας πιο ελαστικής.

     

    Κίνημα υπέρ της Golden Visa

    Την πρώτη από μία σειρά κινήσεων που ετοιμάζουν έκαναν συμβολαιογράφοι και μεσίτες, στέλνοντας χθες επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, δείχνοντας την άλλη όψη του νομίσματος της Golden Visa.

    Πρόγραμμα που έχει μεν συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων (οι διαμαρτυρόμενοι, βέβαια, έχουν άλλη άποψη), αλλά δίνει ψωμί σε αυτές τις ομάδες επαγγελματιών από το 2014, όπως επανέλαβαν πολλάκις και στο συνέδριο που είχαν διοργανώσει στις αρχές του μήνα.

    Έχουν, πάντως, συγκεκριμένες θέσεις και τις παρουσίασαν στην επιστολή, όπως είναι η γεωγραφική εξειδίκευση της αύξησης του ορίου στα 800.000 ευρώ, η εξειδίκευση ανά τύπο ακινήτου, ο περιορισμός σε νεόδμητα και η δέσμευση μακροχρόνιας εκμίσθωσης σε Έλληνες φυσικά πρόσωπα.

    Στην ουσία ζητούν να γίνει δημόσιος διάλογος και δημόσια διαβούλευση και όλα συνηγορούν στο ότι δε θα σταματήσουν σε μία επιστολή.

     

    Χρήστος Σταϊκούρας: Δίνει ανάσα για το κυκλοφοριακό Θεσσαλονίκης

    Το «πράσινο φως» έδωσε και επίσημα, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ για όσο καιρό θα διαρκούν οι εργασίες για το Flyover, η οποία θα δώσει μία κυκλοφοριακή ανάσα στους οδηγούς της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται ήδη από τα έργα του μετρό.

    Ο Wiseman σας ενημερώνει ότι η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό και αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια και αποτελεί μία από τις έξι παρεμβάσεις που είχαν προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα και έχουν ως στόχο άμβλυνση των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης από τις εργασίες κατασκευής του Flyover, που αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.

    Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, η οποία διαχειρίζεται τον ομώνυμο οδικό άξονα έως ότου η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis υπογράψει τη σύμβαση για την παραχώρηση του 1,5 δισ. ευρώ, καλείται πλέον να αναλάβει τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η εταιρεία θα αναλάβει τον έλεγχο κυκλοφορίας, τη διενέργεια περιπολιών ασφαλείας, τη διάθεση μηχανημάτων έργου και την παροχή συνδρομής προς τις Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για τη διαχείριση κυκλοφορίας με συμβατικά και τηλεματικά μέσα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και γενικά κάθε αναγκαία ενέργεια για την εύρυθμη, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής.

     

    Προκοπίου – Ξενοκώστας: Πόλεμος για τις business της Άμυνας

    Στις 5 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σαλαμίνας στην Πούντα Σαλαμίνας, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των εξοπλισμένων τμημάτων (Blocks) της ελληνικής φρεγάτας Belharra (FDI) «Φορμίων» του Πολεμικού Ναυτικού από την Naval Grοup «για την τελική ανέγερση».

    Ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Κόρου και του ναυπηγείου του, που κατάφερε να κατασκευάζονται τμήματα της φρεγάτας στην Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση σε αυτή την πανηγυρική τελετή εκπροσωπήθηκε μόνο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου.

    Το γεγονός αυτό συζητήθηκε έντονα στα πηγαδάκια που σχολίασαν ότι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, η στήριξη των κυβερνητικών παραγόντων ήταν μαζική και πιο αντιπροσωπευτική.

    Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά υπό τον Γιώργο Προκοπίου και της Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα είναι μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Επίσης, όλοι αναγνωρίζουν την συνεισφορά του Άδωνι Γεωργιάδη όταν ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για αυτά τα δύο θετικά γεγονότα.

    Όμως, τώρα, περνάμε σε μια άλλη φάση, όπως λένε οι καλά πληροφορημένοι κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, αυτή του  σκληρού ανταγωνισμού.

    Στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά μπήκε για επισκευή το πρώτο πλοίο της ΕΝΕΑ που εκπροσωπείται από την Έλπη – (Ελπινίκη) Πετράκη.

    Στο ναυπηγείο Ελευσίνας ήδη επισκευάστηκαν 80 πλοία και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι προβλήτες του θα γεμίσουν με οκτώ πλοία, ανάμεσα τους και ένα πλοίο της Attica Group.

    Όμως, και τα δύο ναυπηγεία αναμένουν αναθέσεις από το Πολεμικό Ναυτικό.

    Μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι και στα δύο ναυπηγεία πληρώνονταν από τις επισκευές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

    Τώρα, όπως διαρρέουν έγκυροι κύκλοι, το Πολεμικό Ναυτικό θα υπογράψει συμβάσεις μόνο για ένα ορισμένο αριθμό πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ αρκετοί θα απορροφηθούν από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και άλλοι θα συνταξιοδοτηθούν ή θα απασχοληθούν σε ειδικά προγράμματα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

    Από αυτή την εξέλιξη χάνει έσοδα το Ναυπηγείο Ελευσίνας που υποχρεώνεται να απολύσει όλους τους εργαζόμενους σε δύο στάδια και να επαναπροσλάβει το εξειδικευμένο προσωπικό που του είναι απαραίτητο.

    Βέβαια, θα απολυθούν και θα αποζημιωθούν σε έξι δόσεις οι συνταξιούχοι και ένας αριθμός που θα κριθεί ότι δεν μπορεί να ενσωματωθούν στη νέα φάση του ναυπηγείου.

    Ο Πάνος Ξενοκώστας φέρεται ότι είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας προορίζει  τα 7 εκατ. ευρώ μόνο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Πάντως, στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που λέγεται ότι κινείται για λογαριασμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Όμως, για τα προγράμματα των πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ασχολείται και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά τον συντονισμό των προγραμμάτων το έχει ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

    Κάτι μου λέει ότι η κόντρα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του ναυπηγείου Ελευσίνας θα μεταφερθεί στα υπουργικά γραφεία.

     

    Έρευνες με παρασκήνιο και ελπίδες για φυσικό αέριο στην Κρήτη…

    Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία της ExxonMobil και της HelleniQ Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 στις 22 του μηνός, με Navtex, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέσα στο «οικόπεδο» που της έχει παραχωρηθεί, για να κάνει σεισμικές έρευνες, τρισδιάστατες, που στοχεύουν σε τοποθεσία για να μπει «τρυπάνι» γεώτρησης.

    Τη διαδικασία είχε προαναγγείλει ο Wiseman με δύο δημοσιεύματα στις 19 και 21 Φεβρουαρίου.

    Είναι ξεκάθαρο πως οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει κάποιο σοβαρό και ελπιδοφόρο κοίτασμα, αφού για να μπει τρυπάνι σε τέτοια περιοχή θα ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία η ExxonMobil δεν έχει καμία όρεξη να τα… πετάξει χωρίς λόγο στην όμορφη Μεσόγειο.

    Άλλωστε και η υφυπουργός ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, που χειρίζεται το θέμα από ελληνικής πλευράς, πρόσφατα είδε στην Ουάσινγκτον τον αναπληρωτή επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων του πετρελαϊκού κολοσσού, τον ινδικής καταγωγής Ρόσντι Γιούνσι και ακόμη πιο πρόσφατα στο Κάιρο τον Dr. John Ardill, αντιπρόεδρο της ExxonMobil στις Διεθνείς έρευνες (Global Exploration) που θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Ardill πέταξε από το  Χιούστον του Τέξας όπου κατοικοεδρεύει μέχρι το Κάιρο, μαζί με το επιτελείο του, για ουσιαστικές και σε βάθος συζητήσεις με την Ελληνίδα υφυπουργό.

     

    Η απόφαση της ExxonMobil και ο πανίσχυρος CEO κ. Darren W. Woods…

    Μάλλον, όμως ως το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουμε απτά αποτελέσματα, αλλά η κοινοπραξία θα ζητήσει από την κυβέρνηση άδεια ερευνητικής γεώτρησης.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, «τρυπάνι» θα μπει νότια της Κρήτης σε 10 μήνες το νωρίτερο, μην περιμένουμε κάτι άλλο.

    Καθοριστική για τις εξελίξεις, παρόλα αυτά, θα είναι η τελική και επίσημη επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κρήτη.

    Η εισήγηση του John Ardill θα παίξει μεγάλο ρόλο, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει ο περιβόητος κύριος Darren W. Woods, ο CEO της ExxonMobil από το  2017 που -όπως γνωρίζει ο wiseman από αμερικανικές πηγές- ασχολείται ενεργά με το θέμα ο ίδιος, άρα περιμένει πολλά.

    Ο μισθός του 60χρονου κ. Γουντς ξεπερνά τα 21.000.000 δολάρια ετησίως, αλλά μαζί με τα bonus και τα stock option μπορεί να φθάσει και τα διπλά, με τη βοήθεια της… Κρήτης φυσικά.

     

    Ο νυν και ο πρώην που είναι ο πασίγνωστος Rex Tillerson

    Ο κ. Darren W. Woods ο πανίσχυρος διευθύνων της ExxonMobil, είναι «παιδί» και ευνοούμενος ενός άλλου πανίσχυρου μάνατζερ, τον οποίο και διαδέχθηκε το 2017: του 72χρονου Ρεξ Τίλερσον που «κουμαντάρισε» με πυγμή τον τεράστιο όμιλο από το 2006 έως το 2017.

    Ο Τίλερσον ήταν ο πρώτος που είχε ασχοληθεί σοβαρά με τα κοιτάσματα αερίου νότια της Κρήτης και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε.

    Έδωσε γραμμή, που λένε.

    Έφυγε από την πολυεθνική για να ορκιστεί 69ος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την Κυβέρνηση Τραμπ, από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, όντας μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ τον πρότεινε με μεγάλες τιμές και εγκώμια, λέγοντας πως είχε κλείσει τα μεγαλύτερα deal του πλανήτη και θα ήταν ο καλύτερος διεθνής διαπραγματευτής για τις ΗΠΑ.

    Ο Τίλερσον, ως Υπουργός, στήριξε τόσο έντονα το Κατάρ στη διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία το 2017, που τώρα ο Εμίρης στη Ντόχα, δίνει σε ένα γιγαντιαίο LNG Carrier το όνομά του!

    Όμως για να μην ξεχνιόμαστε… Τραμπ είναι αυτός: 11 μήνες αργότερα, στις 13 Μαρτίου 2018, με ένα απλό tweet, ανακοίνωσε την απόλυση του Τίλερσον από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών!

    Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει να δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλαίων σε μια σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

    Με βάση τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε το NBC, ύστερα από αυτή τη σύσκεψη ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Τίλερσον, αποκάλεσε τον τότε πρόεδρο «ηλίθιο» και…απολύθηκε.

    Αλλά και ο Τραμπ, σε μια σειρά από tweet,τον αποπήρε τον κ. Τίλερσον, τον «καλύτερο υπουργό Εξωτερικών» όπως τον είχε ονομάσει, διότι ανέφερε δημοσίως την ύπαρξη «διαύλων επικοινωνίας» με την Πιονγκγιάνγκ.

    «Χάνει τον καιρό να διαπραγματεύεται» είχε γράψει τότε. «Κράτα την ενέργειά σου, Ρεξ, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε» έγραψε και… τον απέλυσε.

    Τα γράφουμε αυτά επειδή το σημερινό αφεντικό της Exxon Mobil ο κ. Γούντς όπως λένε, έχει πάρει όρκο να μην ασχοληθεί με τα δημόσια πράγματα στις ΗΠΑ όταν φύγει από τη θέση του.

    Λίγο το έχετε να μπλέξει με κανένα… Τραμπ και ο ίδιος;

     

    Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. της Ήπειρος

    Με την προσθήκη ενός νέου στελέχους ανανεώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ήπειρος ΑΕΒΕ.

    Στο νέο Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, που εκλέχτηκε από τη ΓΣ και με ισχύ έως τις 16 Φεβρουαρίου 2028, συμμετέχει ως μέλος ο Νίκος Τσιλιμπέρδης.

    Πρόκειται για τον Chief Operations Officer της εταιρείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στέλεχος εκ μεταγραφής από τη Syngenta, μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον γεωργικό τομέα.

    Στο ενεργητικό του έχει και μια εννιάχρονη εμπειρία από τη θητεία του στην Chipita SA, που κατείχε διάφορα διοικητικά πόστα εντός και εκτός Ελλάδας.

    Στη θέση του προέδρου του ΔΣ της Ήπειρος παραμένει ο Στέφανος Παντελιάδης, όπως και ο Παύλος Κατσίβελης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ ως έτερο μέλος του ΔΣ μαζί με τον Νίκο Τσιλιμπέρδη είναι ο Νίκος Σκανιάς.

     

    Quiz

    Τελευταία ακούω ψιθύρους για Υπουργό εν ενεργεία και, αν αληθεύουν οι φήμες, τότε η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.

    Ο εν λόγω Υπουργός, λοιπόν, μου λένε ότι παρενοχλεί σεξουαλικά συνεργάτιδές του – και όχι μόνο – στην απομόνωση του γραφείου του.

    Μάλιστα, όπως μου μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές – ξέρετε ότι ο Wiseman έχει μάτια και αυτιά παντού – η συμπεριφορά του Υπουργού κρατάει χρόνια.

    Ως τώρα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία.

    Αυτό για όσους πιστεύουν ότι το #metoo αρχίζει και τελειώνει στον χώρο του θεάματος…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.