• Πώς εξανεμίστηκε η νίκη Μητσοτάκη, γιατί η Moody’s δίνει τα εύσημα στη Βρεττού, ο εκνευρισμός των εφοπλιστών με την Τραυλού και πότε ανοίγει ιδιωτική Ιατρική σχολή στην Αθήνα

    Εκνευρισμό προκαλεί σε κάποιους εφοπλιστές, απόφαση της Ένωσης Εφοπλιστών και της προέδρου Μελίνας Τραυλού.Ο λόγος;…

    image

    Θλιβερή εικόνα

    Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, δηλαδή λίγες ώρες μετά τη συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής, το χρηματιστήριο «άνοιξε» με τεράστια κέρδη.

    Θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες αγόραζαν σαν «μανιακοί» ελληνικές μετοχές.

    Εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.201 μονάδες, κερδίζοντας 6%.

    Την Παρασκευή 19 Μαΐου, η δείκτης είχε κλείσει στις 1.135 μονάδες.

    Όμως 4 μήνες μετά, τα πάντα έχουν μεταβληθεί.

    Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει λάβει στην επενδυτική βαθμίδα, από την DBRS και ακολουθεί, εκτός απροόπτου, η FITCH και ο S&P, και οι τράπεζες αναβαθμίζονται συνεχώς από τους επενδυτικούς οίκους, η αγορά έχει «σκοτεινιάσει».

    Οι μετοχές εδώ και δυο μήνες κατρακυλούν, με αποτέλεσμα ο Γενικός δείκτης χθες Τέταρτη να κλείσει στις 1.200 μονάδες.

    Το υψηλότερο σημείο, ήταν στις 1.345 μονάδες στις 27 Ιουλίου.

    Δηλαδή πρακτικά έχουν εξανεμιστεί σχεδόν όλα τα κέρδη της νίκης Μητσοτάκη, από τις εκλογές του Μαΐου.

    Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Εθνική, την Παρασκευή 19 Μαΐου, έκλεισε στα 5,36 και χθες 5,32 ευρώ.

    Η Alpha βρέθηκε στα 1,20 την Παρασκευή 19 Μαΐου και χθες στα 1,28 ευρώ.

    Η Eurobank είχε 1,44 ευρώ στις 19 Μαΐου και χθες 1,45 ευρώ.

    Από τις τράπεζες αρκετά διαφοροποιημένη είναι μόνο Πειραιώς που στις 19 Μαΐου η τιμή της μετοχής ήταν 2,37 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 2,70.

    Επίσης μεγάλη βουτιά έχουμε στην μετοχή του ΟΤΕ που είχε 13,85 ευρώ στις 19 Μαΐου και χθες έκλεισε στα 13,29 ευρώ.

    Από το κακό κλίμα έχουν ξεφύγει μετοχές, όπως Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 CENER CENER 0,66% 7,57 ΑΡΑΙΓ ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 JUMΒO ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 που βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από την Παρασκευή 19 Μαΐου.

    Πρακτικά, οι τράπεζες παρά το γεγονός ότι οι επενδυτικοί οίκοι δίνουν συνεχώς νέες τιμές στόχους έχουν επιστρέψει, με εξαίρεση την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 στα προ των εκλογών επίπεδα.

     

    Ελένη Βρεττoύ: Τα εύσημα από τη Moody’s

    Προχθές η Moody’s αναβάθμισε την ATTICA BANK αξιολογώντας την σε B3 από Caa1.

    Όμως, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πλέκει το εγκώμιο της CEO της τράπεζας Ελένης Βρεττού.

    Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι στην αναβάθμιση οδήγησε η αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, και η είσοδος της Thrivest και στη συνέχεια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της CEO, για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της τράπεζας με την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Ελένη Βρεττού υλοποίησε ένα «πιο μοντέρνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης».

    Αναφέρει ακόμη πως η Attica Bank προχώρησε πρόσφατα στη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Astir I ύψους 312 εκατ. ευρώ, ενέργεια που κατά πάσα πιθανότητα θα περιορίσει κατά 2 δισ. ευρώ το απόθεμα NPEs από τον Σεπτέμβριο φέτος.

    Και φυσικά αναφέρεται και στη διαδικασία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια που θα δημιουργήσει μία υγιή μη συστημική τράπεζα.

    SUPERBE  για την κ. Βρεττού!!!

     

    Ο εκνευρισμός των εφοπλιστών με την Τραυλού

    Εκνευρισμό προκαλεί σε κάποιους εφοπλιστές μια απόφαση της Ένωσης Εφοπλιστών και της προέδρου Μελίνας Τραυλού.

    Ο λόγος;

    Επειδή η, Ένωση με γράμμα της, ζήτησε να εισφέρουν 15.000 ευρώ / ανά πλοίο, χρήματα που θα πάνε στις περιοχές που επλήγησαν τους τελευταίους μήνες.

    Όπως λένε κάποιοι εφοπλιστές, «Ευχαρίστως να πληρώσουμε και πάνω  από 15.000 ευρώ ανά πλοίο.  Δεν είναι όμως ανάγκη να πληρώσουμε αυτά τα λεφτά μέσω της Ένωσης.

    Μπορούμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας από μονός του, να πάμε στο Μέγαρο Μάξιμου και να παραδώσουμε την  επιταγή στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριακό Μητσοτάκη.

    Όλα να γίνουν με διαφάνεια».

    Κάποιοι εφοπλιστές υποστηρίζουν μάλιστα ότι «εάν τα βάλουμε όλα σε ένα κουμπαρά, τότε δεν είναι σίγουρο ποιος θα πάρει τα εύσημα για αυτές τις δωρεές.

    Μήπως η κ. Τραυλού θέλει να πάρει όλα τα εύσημα και τα βραβεία για αυτή τη δουλειά;» αναρωτιέται γνωστός εφοπλιστής.

     

    Ψηφιακά ευρώ φέρνει στην Αθήνα η Λαγκάρντ

    Πυρετωδώς μαθαίνω ότι εργάζονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, πάντα υπό την καθοδήγηση και το άγρυπνο μάτι του Γιάννη Στουρνάρα, για την πανηγυρική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.

    Μάλιστα, στην ΤτΕ υποχρεώθηκαν από την Φρανκφούρτη θα εφαρμόσουν ειδικά αυστηρότατα πρωτόκολλα ασφαλείας για την είσοδο στο κτίριο της Πανεπιστημίου όπου στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος το διήμερο 25 – 26 Οκτωβρίου που είναι η προγραμματισμένη  συνεδρίαση.

    Ειδικά τώρα για τους δημοσιογράφους που φιλοδοξούν να δουν από κοντά την Κριστίν Λαγκάρντ – διότι μάλλον εκεί προβλέπω να περιορίζεται ο ρόλος τους, μία που προβλέπω ότι το πολύ μία, δύο ερωτήσεις θα μπορέσουν να υποβάλουν για την τιμή των όπλων – μόνο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» δεν έχει ζητηθεί για να τους επιτραπεί η είσοδος.

    Τώρα κατά πόσο η έλευση της Λαγκάρντ στην Αθήνα μας αφορά, να σας ενημερώσω ότι αποφάσεις για τα επιτόκια δεν πρόκειται να ληφθούν όποτε ότι δεν πρόκειται να «δώσει περισσότερο πόνο» στους δανειολήπτες.

    Όμως, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ το οποίο όταν γίνει πραγματικότητα σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας.

     

    Γιατί μένουν χωρίς μπάρες οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά

    Δεν φαίνεται να «σκοτίζονται» εκεί στον ΟΑΣΑ από την απουσία μπαρών στα επικυρωτικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί στους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 (Πειραιάς, Μανιάτικα και Δημοτικό Θέατρο), δηλαδή την επέκταση προς Πειραιά.

    Πηγή που μίλησε με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΟΑΣΑ μου είπε ότι δεν ιδρώνει και πολύ το αυτί του, καθώς εκτιμά ότι η εισιτηριοδιαφυγή από τους τρεις αυτούς σταθμούς είναι σχετικά χαμηλή.

    Να σας θυμίσω, ωστόσο, ότι ο σταθμός του Πειραιά βρίσκεται σχετικά κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί μία καλύτερη εναλλακτική από τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, και είναι λογικό οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι ταξιδιώτες να τον προτιμούν.

    Αυτό σημαίνει ότι από τον συγκεκριμένο σταθμό θα μετακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών και ότι το ενδεχόμενο της αυξημένης εισιτηριοδιαφυγής δεν αποκλείεται.

    Από την άλλη, ίσως να θέλουν εκεί στον ΟΑΣΑ να δώσουν βάρος στην εισιτηριοδιαφυγή στα λεωφορεία και να προχωρήσουν σε νέες έρευνες, καθώς στα γραφεία της διοίκησης τα μόνα νούμερα που υπάρχουν είναι από τη δεκαετία του 2000.

     

    Μυλωνάς: Στα 10 ευρώ η μετοχή 

    Τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση έβαλε η χθεσινή ανακοίνωση της Αλουμύλ, που τόνισε ότι θα έχει αλματώδη ανάπτυξη αν τα δάνεια της εταιρείας πουληθούν από τους servicers και αγοραστούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

    Πρόκειται όπως έγραψε το mononews.gr (ο Γιώργος Μυλωνάς παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο και δημιούργησε μεγάλο θόρυβο), εξάλλου για μια υγιή εταιρεία με εξαγωγές πάνω από 80%, που όταν καταφέρει να απελευθερωθεί από το καθεστώς το σημερινό, που δεν την αφήνει να χρηματοδοτήσει νέα επενδυτικά σχέδια, θα τρέξει την ανάπτυξή της πολύ γρηγορότερα.

    Για αυτό και ο επιχειρηματίας  Γιώργος Μυλωνάς πιστεύει ότι η αξία της μετοχής του «θα πρέπει να πάει στα 10 ευρώ (από 2,36 ευρώ χθες) αν η εταιρεία απελευθερωθεί από τους servicers και βρεθεί αγοραστής στα δάνειά του».

    Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 76 εκατ. ευρώ.

    Το 2023 θα έχει πάνω από 40 εκατ. ευρώ EBITDA, ενώ το 2022 είχε 50 εκατ.

    Δεν είναι παράλογο λοιπόν να περιμένει την κεφαλαιοποίησή της ALUMIL ΜΥLONAS να τετραπλασιαστεί, αν πουληθούν τα δάνειά του από τους servicers (τότε θα μπορέσει να «σηκώσει» νεα δάνεια, καθώς με το σημερινό καθεστώς απαγορεύεται η δανειοδότηση της επιχείρησης από το τραπεζικό σύστημα).

    Και να σημειώσουμε ότι κατέχει άμεσα η έμμεσα το 80% των μετοχών της εταιρείας και στη σωστή αποτίμηση όπως λέει ο ίδιος «δεν έχει αντίρρηση να μειώσει το ποσοστό του».

    Προφανώς ο κ. Μυλωνάς δεν βάζει τη «γυναίκα του (για να παραφράσουμε τη γνωστή παροιμία) με τους πραματευτάδες…».

     

    Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πληρώσει η Εγνατία την Intrakat

    Mε μία ακόμα αύξηση κεφαλαίου μαθαίνω ότι η εταιρεία διαχείρισης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ θα πληρώσει την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 για έργα αξίας άνω των 13 εκατ. Ευρώ, καθώς ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το τελικό ΟΚ.

    Τα έργα που έχει αναλάβει η Intrakat έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του Ιουλίου και αφορούν κατά βάση την αποκατάσταση και την ενίσχυση της δομικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας του δεξιού κλάδου του Αξιού Ποταμού.

    Πρόκειται για μία γέφυρα, η οποία αφορά το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και είναι σε χρήση από το 1973, ενώ τόσο η ηλικία της αλλά και τα όσα συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα με τις γέφυρες, όπως για παράδειγμα αυτή στα Σέρβια Koζάνης.

    Για να μην σας παραξενεύει πάντως η απόφαση του υπουργού για μία ακόμη ΑΜΚ στην Εγνατία Οδό, να σας αναφέρω ότι μέχρι να αναλάβει τον αυτοκινητόδρομο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 δηλαδή περί τα τέλη του έτους, το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ μέσω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε και μέχρι στιγμής το ποσό έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

     

    Ο διαγωνισμός του 1,5 δισ. του ΔΕΔΔΗΕ και ποια είναι η  PROTASIS…

    Σας γράφαμε χθες για τον πολύ… juicy διαγωνισμό που τρέχει ο Τάσος Μάνος και ο ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών με ένα κόστος που θα φτάσει τελικά και θα ξεπεράσει το 1,5 δισ.

    Σημειώστε και πάλι το 1,5 δισ. διότι χθες πολλοί φίλοι του monews.gr μας τηλεφώνησαν λέγοντας πως «ο διαγωνισμός ξεκίνησε με 800 εκατομμύρια και τώρα υπολογίζεται σε 1,2 δισ. Πού βρήκατε εσείς το 1,5 δισ;».

    Τόσο θα πάει τελικά αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι, ίσως και παραπάνω το έργο. Το mononews.gr και ο wiseman δέχονται και στοιχήματα με έπαθλο ένα καλό τραπέζι με σούσι ή κινέζικο και -ως συνήθως- θα το κερδίσουν.

    Προβλέψαμε, μάλιστα, πως θα γίνει η… «σφαγή» του Little Big Horn για τον διαγωνισμό παρόλο που θα μπαίνουν εκ περιτροπής στο γύρο της νίκης, τρεις εταιρείες.

    Άλλωστε τώρα, μετά το (οριστικό; Θα δούμε αφού υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπως σας έχουμε ήδη πληροφορήσει…) κόψιμο της ελβετικής Landis+Gyr, στην αρένα έχουν μείνει μόνο 4 μονομάχοι, από τους οποίους, οι 3 μπορούν να βγουν κερδισμένοι και να μοιραστούν το 1,5 δισ.

    Να θυμίσω πως  σε σχέση με τους Ελβετούς και την προσφυγή τους στο ΣτΕ (που κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί) είχαμε και προσφυγή της Protasis κατά της… προσφυγής των Ελβετών!

    Και εξηγούμαι: Στην κόντρα ΔΕΔΔΗΕ – Landis+Gyr, ο Τάσος Μάνος βρήκε σύμμαχο την παγκοσμίως άγνωστη ελληνική εταιρεία, αφού η Protasis, με επιστολή της, τάχθηκε υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ορθώς αποκλείστηκε η Landis+Gyr, καθώς δεν είχε δηλώσει ως υπεργολάβο για τη κατασκευή των μετρητών, το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

     

    Ποια είναι τελικά αυτή η εταιρεία PROTASIS;

    Μυστηριακό ενδιαφέρον, όμως παρουσιάζει η εταιρία PROTASIS SA, δηλαδή ο εγχώριος εταίρος της γαλλικής Sagemcom Energy & Telecom SAS (που αυτοσυστήνεται ως «μεγάλος  προμηθευτής της γαλλικής Enedis» οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό) και ο Έλλην συνεταίρος της.

    Η PROTASIS SA, λοιπόν, αυτοσυστήνεται ως εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Consulting & Engineering, καθώς και  λύσεις Systems Integration στους Τομείς της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ισχύος με άγνωστη δραστηριότητα στην Ελλάδα και πάσα πληροφορία καλοπροαίρετα αποδεκτή.

    Αντιθέτως διαφημίζει έντονη δραστηριότητα στη Λιβύη (Σ.Σ. επίκαιρη αλλά και δραματική δραστηριότητα μετά το τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες) που δεν τη λες ακριβώς την πατρίδα της τεχνολογίας αιχμής και των ψηφιακών εφαρμογών.

    Δίνει μάλιστα και διεύθυνση στην περιοχή ZAWIYAT AL DAHMANI και στην οδό ASH SHATT στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει εάν βρίσκεται στη μαρτυρική βομβαρδισμένη περιοχή της πόλης που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο ή στο άλλο κομμάτι της πόλης που το προστατεύουν τουρκικά στρατεύματα.

    Τώρα τελευταία μου λένε πως απέσυρε από τη δημοσιότητα την… άδοξη προϋπηρεσία της Λιβύης, γεγονός που μαρτυρεί πολλά.

    Αλλά και στο Ντουμπάι των Εμιράτων διαφημίζει γραφεία (;) σε θυρίδα μάλλον  (P.O. Box 48800 – Unit No-2H-05-91, Floor No. 5, Bldg No. 2, Plot 550-554) και όποιος το βρει πηγαίνοντας εκεί, κερδίζει χρυσή μινιατούρα του Burj Al Arab.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας με έδρα το Χαλάνδρι εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Γεωργίου με άμεση συνεργάτρια την κα Εύη Κατογούδη.

    Πάντως στο site της εταιρίας και εκεί που θα έπρεπε να αναφέρονται τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει ή έχει ολοκληρώσει, η σημείωση λέει πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι under construction, προφανώς θα γραφεί μόλις πάρουν μαζί με τους Γάλλους το έργο του 1,5 δισ. με τους ψηφιακούς μετρητές…

     

    Οι ευκαιρίες και το… «συστηματάκι» των όπλων

    …όλα αυτά για να μην λέει κανείς πως στην Ελλάδα δεν δίνονται χρυσές ευκαιρίες στους «μικρούς-μικρούς και ευέλικτους» και φυσικά αναφερόμαστε μόνο σε εταιρίες, όχι σε οτιδήποτε άλλο πονηρό πάει ο νους σας…

    Τι λέει τώρα η αγορά και ο wiseman απλώς σας το μεταφέρει, έστω και ως τροφή για σκέψη;

    Πως όλο τον σχεδιασμό της ανάμειξης της άγνωστης PROTASIS, έχει κάνει ένα… «συστηματάκι» των οπλικών συστημάτων και δη των ηλεκτρονικών και ψηφιακών οπλικών συστημάτων.

    Λεπτομέρειες και μάλιστα, πολύ ενδιαφέρουσες, προσεχώς…

     

    Το εξώδικο του Αλιόσα – Βίκτωρα Γκρίσιν

    Eνοχλήθηκε ο κ. Γκρίσιν από το σχόλιο που γράψαμε τις προάλλες, στο οποίο αντιπαραβάλαμε τις γαστριμαργικές του προτιμήσεις με την πορεία της εισηγμένης εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του (Βασίλης), η οποία κατέληξε σε ειδικό διαχειριστή και μας έστειλε εξώδικο.

    Σε αυτό εμμέσως επιρρίπτει τις ευθύνες ξανά στους πιστωτές της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν.

    Κάνει λόγο, δε, για την «αποτυχημένη εξέλιξη της ειδικής διαχείρισης».

    Βέβαια, αποφεύγει να μας διαφωτίσει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε το 2017 από τη διοίκηση (αφού παρέμεινε σε αυτή επί έξι συναπτά έτη) λίγο πριν πέσει η εταιρεία στη βράχια.

    Είναι αυτονόητο ότι όσοι είχαν ή έχουν μερίδιο στη διοίκηση μίας εταιρείας δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο όταν η εταιρεία πτωχεύει.

    Κατά τα λοιπά το σχόλιο επ’ ουδενί υπαινίσσεται ότι ο ίδιος δεν εξασφάλισε τα χρήματα για να διάγει πολυτελή βίο με μη σύννομο τρόπο.

    Άλλωστε αυτό αποτελεί αρμοδιότητα άλλων Αρχών να το κρίνουν.

    Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε οτι ο κ. Γκρίσιν είναι πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους καθώς και ο ίδιος είναι Businessman.

    Ως εκ τούτου πρέπει να συνηθίσει την κριτική είτε αρνητική είναι αυτή είτε θετική.

     

    To 2025 η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή

    Νέα ιδιωτική Πανεπιστημιακή Σχολή – και συγκεκριμένα Ιατρικό Τμήμα – ετοιμάζεται, για να υποδεχθεί τους φοιτητές το φθινόπωρο του 2025.

    Η σημαντική πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία του Ομίλου HHG (Hellenic Health Group) και του μεγαλύτερου Κυπριακού Πανεπιστημίου, αυτού της Λευκωσίας (University of  Nicosia – UNIC).

    Ο Όμιλος HHG αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ελληνικό, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά και περίπου 15 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του και τον εξοπλισμό του, προκειμένου σταδιακά να διαμορφωθεί σε υπερσύγχρονο Πανεπιστήμιο.

    Ήδη από τις πρώτες συζητήσεις ακούγεται ότι οι εγκαταστάσεις του δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της αλλοδαπής – η έκταση συνολικά ξεπερνά τις 10.000 τμ.

    Το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Ιατρικής θα λειτουργεί ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο φοιτούν πολλοί νέοι από τη χώρα μας, πληρώνοντας 30.000 ευρώ μόνο για δίδακτρα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως επίκειται η κατάθεση μιας συγκροτημένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, «που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές. Εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση».

     

    Κεχαγιόγλου: Δεν διεκδικώ  την διοίκηση του Αγίου Όρους

    Προ ημερών ο WISEMAN είχε δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την επιθυμία του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου, να διεκδικήσει τη θέση του πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους, μετά την παραίτηση του εφοπλιστή και Άρχων Οφφικιάλιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θανάση Μαρτίνου.

    Όμως μάθαμε, ότι ο ίδιος ο κ. Κεχαγιόγλου επισημαίνει σε φίλους του, ότι δεν έχει καμμιά πρόθεση να διεκδικήσει την συγκεκριμένη θέση.

     

    QUIZ: Ο Ντάνι ντε Βίτο

    Ποιος λέγεται ότι είναι ο Ντάνι Ντε Βίτο (Danny DeVito) της Ναυτιλίας;

    O οποίος τώρα τελευταία «παίζει» σε διεθνή και ελληνικά δημοσιεύματα με αρνητικό πάντα πρόσημο;

     

    QUIZ 2: O self dealing εφοπλιστής

    Οι φίλοι του τον φωνάζουν χαϊδευτικά Dirty.

    Όμως, το όνομα Dirty δείχνει να ταιριάζει γάντι σε γνωστό εφοπλιστή, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο μεγαλοεπενδυτή μίας εκ των τριών εισηγμένων ναυτιλιακών που διαθέτει.

    Ο μέτοχος που κατέχει στην εταιρεία του πλοιοκτήτη ποσοστό άνω του 2%, του άσκησε δριμύ κατηγορώ για μία σειρά κινήσεων που πραγματοποίησε, κατηγορώντας τον ότι ενεργεί προς ίδιον όφελος, εις βάρος των μετόχων.

    «Οι κινήσεις σας έχουν στόχο να πλουτίσετε εσείς, η οικογένεια σας και οι θυγατρικές σας», του είπε, μεταξύ άλλων.

    Τον ονομάζουν μάλιστα και self-dealing θα μπορούσε να μεταφραστεί και ιδιοτελής.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.