• Τα συγχαρητήρια στο Mononews από την πρόεδρο στη δίκη της Folli Follie, τα funds που μπήκαν στην Πειραιώς, οι επιτυχίες Ψάλτη και Καραβία, το success story από Βρεττού, άρωμα γυναίκας στον ΣΕΒ και οι αιχμές Πατέρα σε ΑΒΑΞ

    Στον χορό των μερισμάτων μπαίνουν πλέον οι τραπεζίτες

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Όταν η πρόεδρος στη δίκη της Folli Follie δίνει συγχαρητήρια στο Mononews…

    Ότι είμαστε το μοναδικό μέσο που καλύπτουμε τη δίκη της Folli Follie, το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, σας το έχουμε ξαναπεί.

    Και ο wiseman θα «βρίσκεται» καθημερινά στο δικαστήριο, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι ένοχοι.

    Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την άξια πρόεδρο του δικαστηρίου, Βασιλική Μουγιάντση, η οποία διαβάζει ανελλιπώς τόσο τον wiseman όσο και τα ρεπορτάζ της συναδέλφου Ράνιας Παπαδοπούλου.

    Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η πρόεδρος, μέσα στη δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, και από έδρας να χαρακτηρίζει τη δουλειά μας εξαιρετική ως προς την καταγραφή και παρουσίαση των γεγονότων της δίκης.

    Στα υπόλοιπα της δίκης, την Πέμπτη σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και οδεύουμε προς την τελική ευθεία.

    Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν στις θέσεις του και η δίκη κύλησε ομαλά, αυτή τη φορά χωρίς… guest εμφανίσεις, όπως αυτή που έκανε ο Αλέξης Κούγιας την Τετάρτη.

    Στο  résumé  της υπόθεσης, οι τρεις τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών Γιώργου Βαρθαλίτη και Χρυσούλας Τσακαλογιάννη, κατέθεσαν με τη σειρά τους ότι θεωρούν υπεύθυνους για το σκάνδαλο τη διοίκηση του ομίλου και του υπο-ομίλου της Ασίας, χαρακτηρίζοντας τους ορκωτούς έντιμους και ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν.

    Πλέον, όπως γράψαμε εκτενώς, μένει μόνο η γραμματέας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να καταθέσει και ευθύς αμέσως ξεκινούν οι … απολογίες.

    Πρώτος, απ’ όλους θα απολογηθεί ο άλλοτε ισχυρός αλλά arrogant, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος θα έχει πολλά να πει, αφού ακούγεται ότι επιθυμεί να μιλάει για… μέρες!

    Εκεί θα είμαστε για να τον ακούσουμε και να σας μεταφέρουμε τον παλμό των γεγονότων.

     

    Πειραιώς: Το bonus στους Έλληνες και τα funds που μπήκαν

    Αγαπητοί αναγνώστες της στήλης, η αγορά χθες κινήθηκε στους ρυθμούς της Πειραιώς, των οικονομικών αποτελεσμάτων Alpha Bank και Eurobank και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκήθηκαν στα τραπεζικά χαρτιά.

    Πρώτο το mononews και ο σύμβουλος, Δημήτρης Κόκκορης, έγραψαν για το bonus που δόθηκε στους Έλληνες επενδυτές στο placement της Πειραιώς.

    Το ποσοστό συμμετοχής των οποίων ανέβηκε στο 20% της συνολικής προσφοράς. Αντιπροσωπεύοντας μια αξία μετοχών της τάξης των 270 εκατ. ευρώ.

    Αρχικά στους Έλληνες επενδυτές επρόκειτο να δοθεί το 15%, εντέλει όμως, η ποσοστιαία συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, με συνέπεια ο αριθμός των προσφερόμενων μετοχών της Πειραιώς να ανέρχεται σε 67.519.830.

    Από την άλλη πλευρά, υποχώρησε το ποσοστό των ξένων, από το 85% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός στο 80%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη διάθεση 270.079320 μετοχές.

    Τώρα, σε ό,τι αφορά τα funds που μπήκαν στο placement, ήταν αναμενόμενο ότι η λίστα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ονόματα.

    Πέραν των Goldman Sachs, και Pictet, στο μετοχολόγιο γράφτηκαν πλέον οι Ghisallo, Wellington, Redwheel, Fiera Fine, Vanguard, GSAM, Marshal Wace, Robeco, GIC.

    Στην Πειραιώς, όπως μαθαίνει ο wiseman ήταν χθες πολύ happy, ειδικά ο Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος αύριο, 9 Μαρτίου, θα έχει έναν ακόμη λόγο να γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του.

     

    Τα μερίσματα σε Alpha και Eurobank

    Στον χορό των μερισμάτων μπαίνουν πλέον οι τραπεζίτες, κάτι που επιβεβαίωσαν χθες οι Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank και Φωκίων Καραβίας της Eurobank, οι οποίοι με σχεδόν τα ίδια λόγια είπαν ότι είναι στρατηγική των διοικήσεων των τραπεζών η επιβράβευση των μετόχων.

    Βεβαίως, οι αποφάσεις θα ληφθούν προς τον Μάιο, όταν θα δοθεί το τελικό «πράσινο φως» από τον επόπτη, και τότε θα ξέρουμε το «δώρο» που θα κάνουν οι τραπεζίτες στους μετόχους.

    Ο CEO της Alpha Bank, πάντως, είπε χθες ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023.

    Η τράπεζα προτείνει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή, είπε ο κ. Ψάλτης ενώ ενδιαφέρον είναι ότι: Σχεδιάζουμε να διανείμουμε ποσοστό άνω του 25% της κεφαλαιοποίησης έως το 2026, σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, περιμένουμε όμως την τελική έγκριση.

    Ο στόχος πάντως είναι να δοθούν περισσότερα από €1 δισ. σε μερίσματα την 3ετία 2024-26, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank ο οποίος επίσης είπε ότι τον Μάιο θα αποφασιστεί τελικά το μέρισμα, τονίζοντας ωστόσο ότι στόχος είναι να διανεμηθεί το 25% των κερδών της τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η κερδοφορία το 2023 έφτασε τα 1,14 δισ. ευρώ, το μέρισμα που θα διανεμηθεί θα ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

    O CEO της τράπεζας ανέφερε ότι πέρυσι διανεμήθηκε ένα έμμεσο payout λόγω του share buyback ίσο με 14%, ενώ για εφέτος σχεδιάζεται το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε τουλάχιστον 25%.

    «Πρόκειται για 0,09 ευρώ ανά μετοχή», εξήγησε, σημειώνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος έως την έγκριση από τον επόπτη, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

     

    Τα ρεκόρ της Alpha Bank και η ικανοποίηση Ψάλτη

    Ικανοποιημένοι είναι στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 αφού τα προσαρμοσμένα κέρδη για το 2023 έφτασαν τα 780,4 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, τα προσαρμοσμένα κέρδη του 4ου τριμήνου ήταν 215,8 εκατ. ευρώ.

    Την υψηλότερη κερδοφορία (RoTE 14,3%) τριμήνου για το 2023 πέτυχε η Alpha Bank κατά το Δ’ τρίμηνο, ωθώντας τη συνολική κερδοφορία του έτους στο 12,9% και ξεπερνώντας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τις αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης.

    Η Τράπεζα πέτυχε, και σε πολλές φορές ξεπέρασε, τους αρχικούς της στόχους για το 2023, με τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) να διαμορφώνονται στο €0,32, από €0,23 που ήταν η αρχική εκτίμηση, αυξημένα κατά 91% σε σχέση με το 2022.

    Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση της κερδοφορίας της Τράπεζας αποτέλεσε η μεγέθυνση κατά 41% των Καθαρών Εσόδων από Τόκους, με το Καθαρό Περιθώριο Κέρδους (ΝΙΜ) να διαμορφώνεται στο 2,2%.

    Εντυπωσιακό είναι ένα ακόμη στοιχείο για την Alpha Bank.

    Κατέγραψε πιστωτική επέκταση ρεκόρ ύψους €1,1 δισ. το δ΄ τρίμηνο, χάρη στη μείωση του ρυθμού αποπληρωμής δανείων, αλλά κυρίως χάρη στη δυναμική που παρουσίασαν οι εκταμιεύσεις δανείων ύψους €2,8 δισ.

    Λογικό ήταν ο Βασίλης Ψάλτης να δηλώσει: «Τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώσαμε την κερδοφορία μας ενώ παράλληλα διατηρήσαμε την πειθαρχία στα έξοδα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο ισολογισμό και επιτρέποντας την υγιή δημιουργία κεφαλαίου».

    Αναφερόμενος στην πορεία της τράπεζας ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν την τράπεζα στη βελτίωση των δεικτών.

    Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι τα κέρδη ξεπερνούν το στόχο του 2025 που είχε τεθεί ενώ η παραγωγή κεφαλαίων καλύπτει το 65% του στόχου για την τριετία.

    «Τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώσαμε την κερδοφορία μας, ενώ, παράλληλα, διατηρήσαμε την πειθαρχία στα έξοδα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο ισολογισμό και επιτρέποντας την υγιή δημιουργία κεφαλαίου.

    Το επιτύχαμε αυτό εστιάζοντας με αποφασιστικότητα στη δημιουργία διατηρήσιμης αξίας για τους μετόχους μας και είμαστε υπερήφανοι που διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις, ώστε να προτείνουμε την επανέναρξη καταβολής μερίσματος από τα κέρδη του 2023».

    Ο κ. Ψάλτης τόνισε επίσης ότι η τράπεζα θα έχει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, ακόμη κι αν ξεκινήσει η διανομή μερισμάτων στους μετόχους.

     

    Καραβίας: Κερδοφορία 1,14 δισ. και άνοιγμα σε νέες αγορές

    Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε για τα οικονομικά αποτελέσματα και για την πορεία της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας.

    Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 46,9% έναντι του 2022 και διαμορφώθηκαν σε € 2.174 εκ., λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €1.550εκ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2023σε €1.256 εκατ.

    Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,31 και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 18,1% το 2023.

    Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1.140εκ., έναντι €1.347 εκατ. το 2022.

    Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €1,8 δισ. ευρώ το 2023 σε €57,4 δισ. ευρώ.

    Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 65% περίπου των συνολικών και οι προθεσμιακές το 35%.

    Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,3% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 178,6% στο τέλος του 2023.

    Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά €5,0 δισ. σε ετήσια βάση σε €3,8δισ. στο τέλος 2023.

    Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά €1,8 δισ. το 2023.

    Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €42,8 δισ., περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους €4,5 δισ. ευρώ.

    Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε €25,0 δισ., τα στεγαστικά σε €9,9 δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,4 δισ.

    «Το 2023 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για τη Eurobank.

    Ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε συνέβαλαν στο να ξεπεράσουμε όλους τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε σημαντικές στρατηγικές ενέργειες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή», σχολίασε ο Φωκίων Καραβίας.

    «Η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να υποστηρίξει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Οι επιδόσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, δίνουν τη βεβαιότητα ότι η Eurobank θα συνεχίσει να παράγει ισχυρά αποτελέσματα.

    Για το 2024 στοχεύουμε σε απόδοση κεφαλαίων 15%.

    Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη», τόνισε.

    Αναφερόμενος στην στρατηγική της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τόνισε: «Είμαστε η τράπεζα με την μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τις πηγές εσόδων.

    Έχουμε το κεφάλαιο να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες όχι όμως με παρουσία μικρού μεριδίου αλλά μέσω άλλων καναλιών και ισχυρού δικτύου εξυπηρέτησης όπως οι υπηρεσίες του wealth banking.

    Αναφερόμενος στην Ελληνική τράπεζα τόνισε: «Τη ρευστότητα αυτή δεν θα την χρησιμοποιήσουμε στα υπόλοιπα κομμάτια του ομίλου. Θα την αξιοποιήσουμε στην κυπριακή οικονομία και σε άλλα διεθνή projects στην περιοχή».

     

    Το ιστορικό ρεκόρ της Autohellas

    Δεν θα μπορούσε η στήλη να μην αναφερθεί στην Autohellas του επιδραστικού Ευτύχη Βασιλάκη.

    Διότι είναι σημαντικό όταν κάνεις ιστορικό ρεκόρ και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών φτάνει  το 1 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, ο Όμιλος κατέγραψε αύξηση 31% στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €1.002,7 εκατ. έναντι €765,6 εκατ. το 2022, με Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) στα €272,1 εκατ. αυξημένα κατά 20,2%.

    Η διοίκηση, μάλιστα, θα προτείνει μέρισμα 0,70 ευρώ / μετοχή.

    Πώς να μην είναι χαρούμενος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas κ. Ευτύχιος Βασιλάκης ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τις επιδόσεις μας το 2023.

    Για άλλη μια φορά η μοναδική για την Ελλάδα καθετοποιημένη δομή της Autohellas σε εισαγωγή, διανομή, λιανική, διαχείριση επισκευών, παράλληλα με την βραχυχρόνια και μακροχρόνια ενοικίαση, και οι συνέργειες μεταξύ τους δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία και δίνουν επιλογές εξέλιξης στους ανθρώπους μας».

     

    Προεδρία ΣΕΒ: Δημήτρης ή Σπύρος… αλλά και άρωμα γυναίκας;

    Το «Άρωμα γυναίκας» ήταν μία παλαιά πολύ γοητευτική ταινία με το Βιτόριο Γκάσμαν που ευτύχησε να έχει ένα εξίσου γοητευτικό remake με τον Αλ Πατσίνο.

    Στον ΣΕΒ δεν γνωρίζω εάν βλέπουν ιταλικές ταινίες ή προτιμούν τις αμερικανικές, αλλά το… άρωμα γυναίκας στις εκλογές τους φαίνεται πως δεν τον γλυτώνουν.

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: σας έγραφα τις προάλλες ότι τον Ιούνιο λήγει και η δεύτερη θητεία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου (του Ομίλου ΤΙΤΑΝ) ως προέδρου του ΣΕΒ.

    Ουδείς του απαγορεύει να διεκδικήσει και τρίτη θητεία αν το επιθυμεί.

    Σε αυτή την περίπτωση θα είναι το ακλόνητο φαβορί, προφανώς χωρίς ανθυποψήφιο.

    Άλλωστε, αυτό είναι πάγια συνήθεια στο νεοκλασσικό της Ξενοφώντος, να υπάρχει προσυμφωνία ώστε ο τελικός υποψήφιος να είναι ένας.

    Σε ρητορική  ερώτηση του Wiseman γιατί δεν υπάρχει (συνήθως) δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ, η απάντηση έμπειρου επιχειρηματία της βιομηχανίας ήταν «χαριτωμένη» αλλά και ρεαλιστική: «αυτό σε πειράζει;

    Εδώ ολόκληρο πολιτικό σύστημα της χώρας και παίζει ολομόναχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς αντίπαλο!

    Γιατί εμείς να προκαλούμε μονομαχίες;».

    Ομολογώ πως απάντηση δεν είχα.

    Το γνωστό… «ιερατείο» (με την καλή έννοια πάντοτε…) που δίνει τη γραμμή στον ΣΕΒ βλέπει με καλό μάτι την τρίτη θητεία Παπαλεξόπουλου, αφού είναι άνθρωπος μετριοπαθής και αποδεκτός από πολιτικούς (και της αντιπολίτευσης) και επιχειρηματίες, ενώ συνομιλεί με επιχειρήματα και τεκμηρίωση  με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

    Αν τελικά δεν συνεχίσει ο κος Παπαλεξόπουλος, τότε φαβορί για επόμενος Πρόεδρος μαθαίνω πως θα είναι ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος και όχι μόνο επειδή είναι ο πιο παλιός μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

     

    …Ιδού το «Profumo di donna»…

    …εδώ λοιπόν στην εξίσωση εμφανίστηκε το άρωμα γυναίκας που λέγαμε, στο πρόσωπο της κας Ιουλίας Τσέτη, που από  το 2010 είναι CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο PharmaBelle.

    Υπάρχουν πολλοί στο Σύνδεσμο που βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα, αλλά το «ιερατείο» (πάντοτε με την καλή έννοια, αλίμονο…) δεν έχει κάνει ακόμη το αποφασιστικό φεμινιστικό βήμα.

    Δεν είμαι μάλιστα βέβαιος ότι μερικά τηλεφωνήματα που «πέφτουν από ψηλά» θα πείσουν τους «λέοντες» της Ξενοφώντος, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις.

    Εάν νομίζετε ότι το όνομα του Προέδρου θα περιμένουμε τον Ιούνιο στη Γενική Συνέλευση να το μάθουμε, πλανάσθε.

    Αυτό θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και η Συνέλευση απλώς θα το επικυρώσει.

     

    To success story της Ελένης Βρεττού στην Attica Bank

    Το 2023 η Attica Bank άλλαξε σελίδα, το πιστοποιούν εξάλλου και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

    Αναφέρω ενδεικτικά την επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και κέρδη προ φόρων €28,6 εκατ. έναντι ζημιάς €356,6 εκατ. το 2022, σημαντική πιστωτική επέκταση και μεγάλο συμμάζεμα στα έξοδα.

    Αυτή η νέα σελίδα πρέπει να έχει συνέχεια και δυναμική και αυτό είναι το μήνυμα της διοίκησης για το 2024, που συμπίπτει και με την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Attica Bank: η τράπεζα να γίνει ακόμη πιο αποδοτική και κερδοφόρα.

    Εξάλλου, στην υπό συζήτηση συγχώνευση με την Παγκρήτια και την δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης τράπεζας, οι στόχοι για συνέργειες, κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα είναι αδιαπραγμάτευτοι.

     

    Μια αλβανική βάση στο στόχαστρο της Αθήνας

    Μπορεί να πέρασε στα χαμηλά και να μη δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, όμως, είναι μια είδηση που αφορά την εξωτερική πολιτική κι έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Μιλάμε για την επαναλειτουργία από την Αλβανία αεροπορικής βάσης από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία βρίσκεται στην πόλη Κουτσόβα, γνωστή και ως «πόλη του Στάλιν».

    Η βάση ανακατασκευάστηκε με νατοϊκά χρήματα ύψους 50 εκατ. ευρώ και υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείται ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

    H Αθήνα, όμως, παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Εντι Ράμα, ειδικά τώρα που οι σχέσεις με την Αλβανία είναι κάκιστες, λόγω της καταδίκης του Φρέντι Μπελέρη.

    Για παράδειγμα ακούγεται ότι η γειτονική χώρα έχει αγοράσει από την Τουρκία τρία Bayraktar, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα έχουν ως βάση την Κουτσόβα.

    Επίσης, μάλλον ως unfair από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού, χαρακτηρίζεται η πρόσκληση που εστάλη μόνο σε ιταλικά μαχητικά να προσγειωθούν στη νέα βάση κι όχι σε ελληνικά, παρά το γεγονός ότι το αλβανικό FIR προστατεύεται από κοινού από Ελλάδα και Ιταλία.

    Η ανάπτυξη και το μισογεμάτο ποτήρι

    Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το 2023 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2%, κι όχι με 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    Δεν το λες και καλό νέο, όμως, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης: «Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου καθώς η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους όσον αφορά στο εξωτερικό περιβάλλον».

    Ωστόσο ένας ρυθμός ανάπτυξης 2% που πέτυχε τελικά η Ελλάδα πέρσι, όταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για μέση ανάπτυξη 2,4% δεν είναι μια μικρής κλίμακας αναθεώρηση.

    Είναι απόκλιση σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδας και δεν είναι αμελητέα.

    Τα υψηλά επιτόκια αλλά και η ύφεση στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους.

    Ας ελπίσουμε οι αγορές και οι οίκοι να δουν μισογεμάτο το ποτήρι αλλά και φέτος να είμαστε εμείς που θα βγούμε αληθινοί προσδοκώντας ανάπτυξη 2,9% κόντρα σε δυσμενέστερες προβλέψεις από πολλούς οργανισμούς.

    Πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν ανησυχεί αφού η ελληνική οικονομία τρέχει με τετραπλάσιους ρυθμούς από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Και διαμηνύει ότι με την ίδια σοβαρότητα θα συνεχιστεί η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

     

    Ούτε «επίδομα Πάσχα» ούτε ρύθμιση οφειλών

    Να σας πω την αλήθεια, πάντως, όταν ο Χατζηδάκης μιλά για σοβαρότητα εννοεί ότι δεν μπορεί να ανοίξει το ταμείο, ούτε να κουνήσει το «λεφτόδεντρο».

    Και για το λόγο αυτό φαίνεται ότι «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για επιπλέον παροχές και διευκολύνσεις μετά την δημοσίευση του ποσοστού ανάπτυξης στο 2% για την ελληνική οικονομία το 2023.

    Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η επιβράδυνση σε ετήσια βάση συνεχίστηκε και στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται. Μάλιστα στον προϋπολογισμό είχε εγγραφεί ότι το ποσοστό θα διαμορφώνονταν στο 2,4%.

    Ο περιορισμός της ανάπτυξης βάζει φρένο στα σενάρια καταβολής επιπλέον επιδόματος το Πάσχα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε οπισθοδρόμηση, ικανοποιώντας κάποια απαίτηση.

    «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάει την Ελλάδα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, ανάλογα με το προφίλ του εκάστοτε οφειλέτη, τουλάχιστον για το 2024…

    Οι οφειλέτης θα πρέπει να αρκεστούν στην υποβολή αίτησης στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων…

     

    Το Πάρκο Ριζάρη, η υπομονή Πατέρα και ο ΑΒΑΞ που κωφεύει

    Νέες αιχμές αφήνει εξ όσων μαθαίνω ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας για τη σιγή ιχθύος που τηρεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ και η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. για «φουσκωμένο» προϋπολογισμό της μετακίνησης του σταθμού Ευαγγελισμός από το Πάρκο Ριζάρη προς την Εθνική Πινακοθήκη αλλά και τις αλλαγές που ζήτησε το ΣτΕ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Σύμφωνα με τα όσα μου μετέφερε το ίδιο άτομο, το ίδρυμα Πατέρα περιμένει εδώ και περίπου τέσσερις μήνες την απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΑΒΑΞ.

    Να σας θυμίσω ότι στις αρχές του 2023 η ΑΒΑΞ είχε παρουσιάσει μία λύση στον εφοπλιστή για τη μεταφορά του σταθμού Ευαγγελισμός από το Πάρκο Ριζάρη, το οποίο θέλει να διασώσει ο Νίκος Πατέρας, προς την Εθνική  Πινακοθήκη.

    Αυτή σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει είχε κοστολογηθεί στα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ύστερα από μερικούς μήνες μεταφέρθηκε στο Νίκο Πατέρα από την Ελληνικό Μετρό ότι το κόστος δεκαπλασιάστηκε χωρίς να δοθεί ποτέ εξήγηση.

    Να τονίσουμε πάντως ότι σε σχετικό ερώτημα του mononews πηγές του Ομίλου είχαν απαντήσει ότι ουδέποτε υπήρξε κάποια πρόταση για μετακίνηση του εργοταξίου και δεν έχει παρουσιαστεί κανένας αριθμός όσον αφορά το κόστος της.

    Γεγονός και το οποίο δημιουργεί απορίες και ίσως να δικαιολογεί εν μέρει την άρνηση να απαντήσει.

    Να αναφέρω, επίσης, ότι ο υφυπουργός Yποδομών, Νίκος Ταχιάος, είχε ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά καθώς είχε δηλώσει ότι «κακώς η ΑΒΑΞ ενεπλάκη στην ιστορία για τον προϋπολογισμό της μετακίνησης και ήθελε να επωφεληθεί από την κατάσταση αυτή».

     

    Ο Κουτσούμπας, τα ιδιωτικά ΑΕΙ και οι «sugar daddies»

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, είναι γνωστός για το χιούμορ του.

    Οι ατάκες του έχουν γίνει viral μεταξύ της νεολαίας, και είναι ίσως κι ένας λόγος που το τελευταίο ουσιαστικά «σκληρό» σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη αγγίζει διψήφια ποσοστά.

    Όμως, αυτό που είπε την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μπορεί να είναι viral, αλλά ξεφεύγει και από τα όρια.

    Και μάλιστα σε μια ημέρα όπου γιορτάζεται η γυναίκα.

    Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και σχολιάζοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε:

    «Τώρα, για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά.

    Αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον «καπιταλιστικό παράδεισο» να αντιγράψετε».

    Με απλά λόγια, στις σκανδιναβικές χώρες οι φοιτήτριες ψάχνουν «χορηγούς» για να τους πληρώνουν τα δίδακτρα.

    Τι συνεπάγεται αυτό για τον κ. Κουτσούμπα;

    Ότι αν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα οι φοιτήτριες που δεν θα έχουν να πληρώσουν θα μπουν στο… ΟnlyFans;

    Καλπάζουσα η φαντασία εκεί στον Περισσό, ίσως λόγω ελλείμματος επιχειρημάτων από ένα κόμμα που βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

    Και μήπως να ξαναδεί ο Κουτσούμπας τέτοιες ατάκες οι οποίες ενέχουν ακραίο σεξιστικό περιεχόμενο;

     

    H «κεντρώα» επίθεση Πιερρακάκη στο ΠΑΣΟΚ

    Από το «κέντρο» τη βγήκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς για δεύτερη ημέρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ολομέλεια της Βουλής, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τεταμένο.

    Στις αναφορές του ΠΑΣΟΚ στην Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν προβληματίζεται το κόμμα της αντιπολίτευσης που η πρώην υπουργός Παιδείας στηρίζει τη πρωτοβουλία του, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του ήδη από το 2007, έλεγε ότι «το άρθρο 16 όπως είναι σήμερα, δεν σταματάει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά υπάρχουν επίσημα».

    Νωρίτερα, είχε δεχτεί κατηγορίες για τυχοδιωκτισμό από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Μάντζο, σχετικά με την δυνατότητα της ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

    «Επειδή αναφερθήκατε στο παρελθόν μου, το οποίο είναι γνωστό… είμαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας και ανήκω στην παράταξη με όλο μου το είναι.

    Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο 20χρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

    «Έχετε γίνει Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι original».

     

    Ο εκνευρισμός στο ΜΜ για τους… επισπεύδοντες

    100 άτομα έχουν βολιδοσκοπεί για να επιλεγούν τελικά οι 42 υποψήφιοι που θα συγκροτήσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

    Όμως, κάποιοι από αυτούς σκέφτονται σοβαρά να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους και ζητούν αξιοποίηση σε κάποια κυβερνητική θέση.

    Ο λόγος;

    Η ανησυχία ότι με την μεγάλη αποχή η ΝΔ θα βγάλει 8, το πολύ 9 ευρωβουλευτές.

    Κάποιες θέσεις μοιάζουν «καπαρωμένες», κάποιοι ήδη τρέχουν προεκλογική εκστρατεία ενώ εκείνοι που δεν έχουν ανακοινωθεί θα έχουν το πολύ δύο μήνες για να «οργώσουν» την Ελλάδα.

    Α, και κάτι ακόμη.

    Επειδή κυκλοφορούν ορισμένες διαρροές για άγνωστα γκάλοπ που βγάζουν πρωτιές σε συγκεκριμένους υποψήφιους (που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί), στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται διότι πιστεύουν ότι αυτές οι διαρροές είναι «δάκτυλος» των ίδιων των υποψηφίων.

     

    Η επιτυχία Τσαμάζ με το payzy και η αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ.

    Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ προχώρησε η Cosmote Payments, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ στην οποία ανήκει το payzy.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση έγινε για να συνεχίσει να αναπτύσσει payzy το οποίο από το 2022 που λανσαρίστηκε, αυξάνει συνεχώς τη πελατειακή του βάση.

    Οι χρήστες του payzy έχουν ξεπεράσει ήδη τους 240.000, με την διοίκηση του ΟΤΕ να στοχεύει στην επιπλέον δυναμική του ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2024.

    Πριν λίγους μήνες ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, αποκάλυψε ότι το payzy αναμένεται μέσα στο 2024 να αξιοποιήσει ο όμιλος της Deutsche Telekom στη Γερμανία.

    Η μητρική εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει σε πιλοτική φάση την εφαρμογή, η οποία σε πρώτο χρόνο θα χρησιμοποιηθεί από τους εργαζομένους της.

    Η κίνηση αυτή και η ζήτηση του μοντέλου από την DT δείχνει την καινοτομία της συγκεκριμένης εφαρμογής ψηφιακών πληρωμών, η οποία συνεχίζει να βρίσκει απήχηση στην ελληνική αγορά.

     

    «Ανάκριση» από Παπαστεργίου σε ΟΤΕ-Nova-Vodafone

    Τα δόντια ετοιμάζεται να τρίξει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς όπως μαθαίνω, την επόμενη εβδομάδα θα τους καλέσει στο γραφείο του για να του δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την υλοποίηση των επενδύσεων σε οπτικές ίνες.

    Η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις, ΟΤΕ-Nova-Vodafone, έχουν ανακοινώσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για οπτικές ίνες και δίκτυα 5G, τα οποία όμως προχωράνε με αργούς ρυθμούς.

    Μήνες τώρα, τόσο ο κ. Παπαστεργίου, όσο και πολλά στελέχη της αγοράς, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι επενδύσεις δεν προχωράνε με τους επιθυμητούς ρυθμούς, γεγονός που επιβάλλει να τεθούν μέτρα.

    Όπως μαθαίνω, ο υπουργός αναμένεται να θέσει σαφή χρονοδιαγράμματα προς τους παρόχους, ενώ αναμένεται να ζητά συχνότερα ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων σε οπτικές ίνες.

    Στόχος των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και της ΔΕΗ που μπαίνει σιγά σιγά στο παιχνίδι, είναι ως το 2027 να υπάρχει πλήρης κάλυψη πανελλαδικά, με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής να μην είναι διατεθειμένη να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω στις ταχύτητες ίντερνετ (FTTH) σχετικά με υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει εκεί που πρέπει να βρίσκεται.

     

    Στη Θεσσαλονίκη ο Άδωνις για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο

    Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει την Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να βρεθεί στο νοσοκομείο, όπου θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.

    Ο Υπουργός Υγείας υποστηρίζει με όλους τους τρόπους τη δουλειά, που έχουν κάνει οι συνεργάτες του και ειδικά η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και με κάθε ευκαιρία εκφράζει την ικανοποίησή του και τη χαρά του, που, επιτέλους, ο νέος θεσμός θα μειώσει τις τεράστιες αναμονές για τα τακτικά – λεγόμενα και ψυχρά – χειρουργεία.

    Μαθαίνω, μάλιστα, ότι την Τρίτη ο Υπουργός έχει την πρόθεση να συνομιλήσει και με τον ασθενή που θα χειρουργηθεί, αλλά και με τους οικείους του, οι οποίοι θα βρίσκονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να τον υποστηρίξουν.

    «Είμαι πάρα πολύ περήφανος και αισθάνομαι ευτυχής που την Τρίτη, γύρω στις 16:00 – 17:00, θα είμαστε με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι κάτι που συζητάμε να το κάνουμε στην Ελλάδα από το 1992.

    Έχει ενδιαφέρον ότι το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα γίνει στο Παπαγεωργίου, δηλαδή στο νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο στην Ελλάδα.

    Αυτό το νοσοκομείο, που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές, είναι και το πρώτο που θα οργανώσει απογευματινά χειρουργεία.

    Άρα ο κόσμος, που περίμενε πάρα πολύ καιρό να χειρουργηθεί σε αυτό το νοσοκομείο, τώρα θα μπορεί να χειρουργηθεί γρηγορότερα.

    Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάνε απογευματινά χειρουργεία και στον Ευαγγελισμό και σε πολλά άλλα νοσοκομεία», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, αποστομώνοντας τους επικριτές του νέου θεσμού και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε πολύ καλά.

    Εξάλλου σήμερα στις 15:30 το μεσημέρι ο Υπουργός θα κάνει τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων, για να συζητήσουν τις διαδικασίες, σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία.

    Βέβαια πολλοί από τους διοικητές είναι «στα καρφιά», μιας και επίκειται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις νέες θέσεις και μπορεί να μην βρίσκονται στο πόστο τους για πολύ ακόμη.

    Ίδωμεν…

     

    Κλιμακωτές αυξήσεις στο νερό

    Σε ανάταξη ετοιμάζεται να μπει η ΕΥΑΘ με μείωση ενεργειακού κόστους, επενδύσεις, νέες συνεργασίες και αύξηση των εσόδων της με αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.

    Στο περιθώριο της παρουσίασης του διμερούς συμβολαίου ενέργειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η διοίκηση αναφέρθηκε στην πρόταση  που ήδη έχει στείλει η ΕΥΑΘ (όπως και η ΕΥΔΑΠ) στη ΡΑΑΕΥ την για την αύξηση των τιμολογίων νερού.

    Έχει ζητήσει αύξηση περίπου στον πληθωρισμό, ωστόσο καθώς η ΡΑΑΕΥ δεν είναι έτοιμη ακόμη, αναμένεται η απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων να γίνει με υπουργική απόφαση.

    Το μοντέλο που προτείνεται είναι κλιμακωτές αυξήσεις, ανάλογα με κατανάλωση, και άλλες χρεώσεις για επαγγελματίες, ενώ ενδεχομένως να επιμεριστούν και σε βάθος χρόνου – δηλαδή σε μια τριετία…

    Τα προηγούμενα χρόνια η ΕΥΑΘ σημείωνε ζημιές ασκώντας κοινωνική πολιτική και σήμερα οι οφειλές στην εταιρεία ανέρχονται περίπου στα 15 εκατ., ενώ υπάρχει κι ένα σοβαρό ζήτημα υδατοκλοπών (π.χ. μεγάλος συνοικισμός Ρομά δεν πληρώνει), ενώ μέρος των χρεών, θεωρείται ανεπίδεκτο εισπράξεων.

    Ωστόσο, η ΕΥΑΘ προχωρά επενδύσεις για μονάδα διύλισης νερού επένδυση 26 εκατ. και πλέον λειτουργεί και μονάδα βιοαερίου 4 μεγαβάτ μετά από αδράνεια ετών.

     

    Ποιοι ρωτούν για το νέο «λουκέτο» σε 2 ακόμη Public…

    Πριν από λίγο καιρό, η διοίκηση των Public που ανήκουν στον Πάνο Γερμανό, παρουσίασε  στρατηγική συνεργασία με τη Vodafone.

    Τα Public προανήγγειλαν τότε εξαιρετικά φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό για το δίκτυό τους.

    Όπως μαθαίνουμε όμως, παρά τις… αναπτυξιακές σκέψεις, δυο ακόμα καταστήματα Public στην Αθήνα έβαλαν ή βάζουν λουκέτο οσονούπω: στο Νέο Ψυχικό και το Αιγάλεω παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είχαν πιάσει τις οικονομικές στοχοθεσίες που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας.

    Τα λουκέτα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα κλειστών καταστημάτων σε Αγρίνιο, Άργος, Καλλιθέα και Χαλάνδρι την περσινή χρονιά.

    Πάντως τα μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία συρρίκνωσης του δικτύου της Public, προέρχονται και από τους τεχνοκράτες της Vodafone και ο νοών νοείτω…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.