• Τράπεζες

    Πειραιώς: Ολονύκτιο θρίλερ με το placement – Στα 3,98-4 ευρώ το πιο ισχυρό σενάριο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Διαστάσεις ολονύκτιου θρίλερ πήρε η τιμολόγηση του placement της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία το πιο ισχυρό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι θέλει την τελική διάθεση να διαμορφώνεται ανάμεσα στα 3,98 – 4 ευρώ ανά μετοχή.

    Και όλα αυτά στο πλαίσιο της εκρηκτικής ζήτησης που έχει διαμορφωθεί κυρίως από πλευράς των διεθνών funds αλλά και σε ότι αφορά το ελληνικό σκέλος της δημόσιας προσφοράς.

    Έως αργά χθες το βράδυ το 9μελες ΔΣ του ΤΧΣ βρισκόταν σε διαρκή συνεδρίαση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ηλία Ξηρουχάκη να εμφανίζεται έτοιμος να κοινοποιήσει σήμερα το πρωί την τελική τιμή στην οποία θα γίνονται δεκτές οι προσφορές για το πακέτο του 27% της Πειραιώς.

    Το μέλος του ΔΣ Marco Mazzucchelli επιμείνει ότι η τιμή πρέπει να καθοριστεί μεταξύ 3,98 ως 4 ευρώ.

    Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, όπως αναμένει την τελική εισήγηση του συντονιστή της έκδοσης Bank Of America.

    Ο Ξηρουχάκης γνωρίζει ότι εάν επιτύχει το placement στα 4 ευρώ, τότε θα αποτελέσει επιτυχία για τον ίδιο, την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Και είναι δεδομένο οι «μετοχές του» θα ανέβουν στο πολιτικό χρηματιστήριο.

    Άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι θιασώτες της άποψης η όποια ανακοίνωση από την πλευρά του ΤΧΣ να γίνει αργότερα σήμερα και αφού υπάρξει μια σχεδόν αποτυπωμένη εικόνα για τις προθέσεις των διεθνών επενδυτών,  οι οποίοι βάζουν προσφορές στο ηλεκτρονικό βιβλίο σχεδόν στο άνω άκρο του εύρους διάθεσης που αρχικά είχε οριστεί στα 4 ευρώ.

    Με αποτέλεσμα έως πολύ αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε και το πώς θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ.

    Το ελληνικό σκέλος της έκδοσης

    Ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ οι προσφορές των Ελλήνων επενδυτών στη δεύτερη μέρα του placement της Τράπεζας Πειραιώς.

    Σήμερα η στάθμη των προσφορών αναμένεται να ανέβει σημαντικά καθώς παραδοσιακά το ελληνικό στοιχείο συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός την τελευταία μέρα της διαδικασίας.

    Υπό αυτές τις συνθήκες  και όπως όλα δείχνουν η ελληνική ζήτηση μετοχών της Πειραιώς πιστεύεται βάσιμα ότι θα ξεπεράσει τελικά τα 400 εκατ. ευρώ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να  πάει και αρκετά υψηλότερα.

    Οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους διάθεσης δηλαδή στα 4 ευρώ. Επιπρόσθετα καταβάλλουν και ποσοστό 0,03225% επί της τιμής αυτής με συνέπεια το κόστος να ανέρχεται στα 4,0013 ευρώ ανά μετοχή. Τα επιπλέον κόστη αφορούν χρεώσεις για τέλη χρηματιστηριακών συναλλαγών και έξοδα εκκαθάρισης.

    Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο στους Έλληνες επενδυτές θα κατανεμηθεί σίγουρα το 15% επί του 22% της συνολικής προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν 41.262.118 μετοχές, για το υπολειπόμενο 5% του ποσοστού διάθεσης το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει εκείνο σε τι αναλογία θα διατεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανάλογα με τα τελικά στοιχεία που θα προκύψουν από την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.

    Στην περίπτωση κατά την οποία οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν μερίδιο 15% επί του 27% που είναι το πωλούμενο μετοχικό πακέτο, τότε η εγχώρια προσφορά θα φτάσει στα 50.639.872 μετοχές.

    Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα θα κατανεμηθεί το 15% της συνολικής έκδοσης, το οποίο τιμολογούμενο στην περιοχή των 4 ευρώ ανά μετοχή οδηγεί σε αξία τοποθετήσεων ύψους 202,559 εκατ. ευρώ.

    Σε διαφορετική περίπτωση  η κατανομή στην Ελλάδα με βάση πάντα τα 4 ευρώ ανά μετοχή όπου εγγράφονται οι Έλληνες θα ισοδυναμεί με αξία 165 εκατ. ευρώ.

    Μετά και από τη χθεσινή μικρή υποχώρηση της τιμής κατά 1,52% η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 4,154 ευρώ, ψηλότερα δηλαδή κατά 4,2% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής που ήταν στα 3,986 ευρώ, πριν ενεργοποιηθούν  οι διαδικασίες του placement.

    Το παζλ των τιμών της Πειραιώς διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε ότι αφορά την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών.

    Ολοκληρώνεται σήμερα το placement

    Η ζήτηση στο διεθνές βιβλίο είναι εξαιρετικά υψηλή και η αγορά εκτιμά ότι σήμερα το απόγευμα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι προσφορές θα προσεγγίσουν τα 12 δισ. ευρώ, με συνολική υπερκάλυψη της έκδοσης 10 φορές.

    Η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στο high end of the range, δηλαδή κοντά στα 4 ευρώ, καθώς οι προσφορές στο διεθνές βιβλίο τις δύο πρώτες μέρες κινήθηκαν πάνω από τα 3,85 με 3,95 ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν αφήσει πίσω τους το κάτω άκρο της τιμής διάθεσης, δηλαδή τα 3,7 ευρώ.

    Η εντυπωσιακή συμμετοχή των μακροχρόνιων  επενδυτών –καλύπτουν το 55% με 60% της προσφοράς-αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Πειραιώς και δείχνει την δυναμική των ελληνικών assets.

    Εξάλλου η πορεία της μετοχής της Πειραιώς δείχνει την ολική επαναφορά, αλλά και τη δυναμική της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής τράπεζας. Με την έκδοση για τη διάθεση του 27% να υπερκαλύπτεται μέσα στα πρώτα λεπτά που άνοιξε το διεθνές βιβλίο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της της χρονιάς η μετοχή της ενισχύεται πάνω από 30% με την κεφαλαιοποίηση να είναι σήμερα στα 5,194 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή έχει «σπάσει» τα κοντέρ καθώς σε 12μηνη βάση τα  κέρδη διαμορφώνονται κοντά στο 100%, ενώ η τιμή έχει ενισχυθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Απριλίου 2021 κατά 265%.

    Η ζήτηση είναι πρωτοφανής –για τα ελληνικά δεδομένα– και όλα τα «μεγάλα» σπίτια δηλώνουν «παρών» στην έκδοση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο placement θα έχει συμμετοχή και το Helikon Investments που κατέχει το 4,53% των μετοχών, ενώ έχει και το 9,18% των δικαιωμάτων ψήφου. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζον Πόλσον θα παραμείνει στην μετοχική του θέση, δηλαδή στο 18,62%  χωρίς να έχει συμμετοχή στο placement.

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς: Σπάει τα κοντέρ το placement – 9 δισ. οι προσφορές, μεταξύ 3,85-3,9 ευρώ η μετοχή

    Πειραιώς: Η εκρηκτική ζήτηση οδηγεί την τιμή διάθεσης πολύ πάνω από τα 3,80/μετοχή

    Πειραιώς: Στα 3,85 ευρώ η προσφορά των ξένων, ήδη υπερκάλυψη 4 φορές



    ΣΧΟΛΙΑ