• Ο Ξηρουχάκης, ο Ιταλός και το παρασκήνιο με τα 4 ευρώ της Πειραιώς, ο πόλεμος CITI-EUROBANK για τον ΟΤΕ, οι περιπέτειες Κούστα στη Βουλγαρία, τι συμβαίνει με τις κλήσεις των δήμων και τα γενέθλια του Τσάκου (φωτό)

    Μπορεί η υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών της Πειραιώς να σαρώνει στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο εσωτερικό…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    O Ιταλός Mazzucchelli, o Ξηρουχάκης και τα 4 ευρώ

    Αγαπητοί αναγνώστες, είναι βέβαιο ότι το όνομα Marco Mazzucchelli, που είναι Εκτελεστικό Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν το έχετε ξανακούσει.

    Όμως ο «αξιότιμος» Ιταλός τραπεζίτης κ. Mazzucchelli φαίνεται να έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση εντός των μελών του ΔΣ του ΤΧΣ.

    Η αναστάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος επιμένει ότι η τιμή που πρέπει να πουλήσει το Ελληνικό Δημόσιο το 27% των μέτοχων της Πειραιώς, πρέπει να προσεγγίσει το άνω άκρο του εύρους που είναι τα 4 ευρώ.

    Δηλαδή μεταξύ 3,98 έως 4 ευρώ.

    Ο Ιταλός προσπαθεί, δε, να χειραγωγήσει και τα υπόλοιπα μέλη του Ταμείου κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΤΣΧ, Ηλίας Ξηρουχάκης προβληματίζεται σε ποια τιμή πρέπει να πουληθούν οι μετοχές.

    Δεν «μένει» αδιάφορος στην άποψη του ΙΤΑΛΟΥ, καθώς ενδόμυχα γνωρίζει ότι «όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά».

    Με την έννοια ότι μπορεί αμέσως να «πουλήσει» και ο ίδιος την επιτυχία αυτή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη που τον στηρίζει, και στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό.

    Και εδώ που τα λέμε, αν συμβεί κάτι τέτοιο  θα έχει και δίκιο.

    Βέβαια, ο Ξηρουχάκης λένε πηγές «δεν έχει ακόμα καταλήξει, καθώς αναμένει και την τελική άποψη του Συμβούλου της Έκδοσης, που είναι η Bank of America».

    Η BofA φέρεται να υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από 3,90-3,92 ευρώ, θα οδηγήσει πολλούς ξένους θεσμικούς να αντιδράσουν έντονα χωρίς αυτό να είναι ακόμα εμφανές τι τριγμούς θα δημιουργήσει, στην καλή πορεία του placement, καθώς οι περισσότεροι έχουν δώσει τιμές 3,85-3,90 ευρώ.

    Δηλαδή εάν κάποιοι θα αποχωρήσουν ή όχι.

    Άπαντες αναμείνουν εάν θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΤΧΣ με την τιμή πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, στο ενδιάμεσο η στο τέλος της.

    Χθες η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έκλεισε στα 4,15 ευρώ με πτώση 1,52%, ενώ το ΣΜΕ ΠΕΙΡ2403 στα 4,17 ευρώ με απώλειες 0,95%.

    Ο όγκος συναλλαγών στο ΣΜΕ ήταν μόλις 1.972 τεμάχια.

    Πάντως ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφορικά με την γνώμη Mazzucchelli αναφέρουν ότι «Θα περιμέναμε να έχει την ίδια ευαισθησία όταν έδινε τη σύμφωνη γνώμη του να πουληθούν στα 5,30 ευρώ οι μετοχές της Εθνικής στο πρόσφατο placement του 2023.

    Το οποίο ήταν 6% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της τιμής της μετοχής της Εθνικής μετά τις εκλογές του 2023.

    Στην Πειραιώς η τιμή της μετοχής βρέθηκε στα χαμηλά της στα 2,60 ευρώ τον Νοέμβριο του 2023 και τώρα βρίσκεται στα  4,15 ευρώ, δηλαδή άνοδος 60%».

    Σας θυμίζω ότι η μετοχή της Εθνικής αμέσως μετά το placement εντός της πρώτης εβδομάδος βρέθηκε στα 6,30 δηλαδή 1 ευρώ πάνω από τη διάθεση των μετοχών.

     

    Πόσες μετοχές θα πάρουν οι Ελληνάρες

    Μπορεί η υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών της Πειραιώς να σαρώνει στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο εσωτερικό.

    Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες θα μοιραστούν 165.000.000 ευρώ.

    Έως χθες το απόγευμα είχαν εγγραφεί για περίπου 270 εκατ. ευρώ.

    Άρα λογικά έως σήμερα το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ και άνω.

    Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Πάντως μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν μεγάλα κέφια στους Έλληνες, σε σχέση πάντα με τη μάχη που δίνουν τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού, που ούτως ή άλλως λαμβάνουν το μεγάλο κομμάτι της έκδοσης.

    Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα η τελευταία ημέρα είναι και η καλύτερη.

     

    Δραζιώτης vs Ierodiaconou: «Πόλεμος» CITI-EUROBANK για τον ΟΤΕ

    Εντύπωση έχει προκαλέσει στην επενδυτική κοινότητα το τεράστιο χάσμα που υπάρχει στην τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ,  από δυο διαφορετικούς οίκους.

    Η διαφορά είναι δυσθεώρητη και φτάνει σχεδόν τα 8 ευρώ.

    Η Eurobank Equities και ο επικεφαλής ανάλυσης της Σταμάτης Δραζιώτης, αναφέρει σε χθεσινό του report ότι η σύσταση παραμένει διακράτηση (Ηold) και η τιμή στόχος στα €15,10.

    Όμως, την προηγουμένη εβδομάδα, και για την ακρίβεια στις 29 Φεβρουαρίου, ο αναλυτής της CITI Georgios Ierodiaconou ανέβασε την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα €23 από €21 πριν, με σύσταση αγοράς.

    Η μετοχή του ΟΤΕ τώρα διαπραγματεύεται στα 13,60 ευρώ και μάλιστα χθες προφανώς εξαιτίας της έκθεσης της EUROBANK υποχώρησε 1%.

    Την προηγούμενη εβδομάδα και για την ακρίβεια την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, λόγω της θετικής έκθεσης της CITI, η μετοχή «έκανε» ράλι και έκλεισε με κέρδη 3,5% στα 13,96.

    Την άλλη ημέρα όμως υποχώρησε, ενδεικτικό της αδιαφορίας της επενδυτικής κοινότητας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη ανάλυση της EUROBANK μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

    Ο ίδιος αναλυτής στις 22 Φεβρουαρίου με αφορμή την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, σε report , εξέφραζε και πάλι την ίδια άποψη με την χθεσινή έκθεση του.

    Αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα (προφανώς επίδρασε και η ανάλυση της EUROBANK) να «γκρεμιστεί» η μετοχή του ΟΤΕ κατά 2,66%.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ο Δραζιώτης επισημαίνει στις αναλύσεις του:

    «Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί η πληρωμή της ταμειακής ροής θα είναι στο 95% και όχι 100%, ειδικά δεδομένου του υπομοχλευμένου ισολογισμού του ΟΤΕ.

    Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.

    Συνολικά, η είδηση σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερη κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκ νέου αξιολόγηση των μετοχών.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν: 1) άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo), 2) αρκετές άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες», εξηγεί ο Δραζιώτης.

    Αντίθετα, ο Ierodiaconou εξηγεί ότι: «Η αύξηση του δείκτη πληρωμών στα μερίσματα σημαίνει ότι οι συνολικές αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν».

    Σημειώνουμε ότι ο ΟΤΕ έχει ιστορικό επίτευξης και συνήθως υπέρβασης των στόχων που θέτει, καθώς και την ύπαρξη πιθανότητας σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών σε περίπτωση πώλησης της ρουμανικής δραστηριότητας.

    Οι ισχυρές οικονομικές προοπτικές αύξησης των αποδόσεων των μετόχων θα πρέπει να υπεραντισταθμίσουν την απογοήτευση από την αύξηση της φορολογίας.

    Βλέποντας ανοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις, παραμένουμε με σύσταση αγοράς (buy), αναβαθμίζοντας την τιμή στόχο μας από €21 σε €23, χρησιμοποιώντας τώρα τις εκτιμήσεις για το 2024», καταλήγει ο Ierodiaconou.

    Πάντως εάν θέλουμε να «μετρήσουμε» την επιδραστικότητα των δυο εκθέσεων με μοναδικό κριτήριο την τιμή της μετοχής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση της EUROBANK επηρεάζει περισσότερο την επενδυτική κοινότητα, σε σύγκριση με την έκθεση της CITI.

    Not bad για τον Δραζιώτη και την Eurobank!!!

     

    Τέρνα Ενεργειακή -Μυτιλ -Ελπε 

    Χθες η μετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 ξάφνιασε ευχάριστα την επενδυτική κοινότητα, καθώς μετά από 2 ημέρες με αρνητικό πρόσημο, κέρδισε 2,10% και έκλεισε στα 8,28 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 429.000 χαρτιά.

    Επίσης και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε στα 16,50 ευρώ.

    Μου λένε ότι υπάρχει διακριτικό ενδιαφέρον από το λεγόμενο smart money.

    Από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 που έκλεισε με οριακά κέρδη στα 14,48 ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά τη μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 υποχώρησε αισθητά κατά 1,80% στα 36,10 με ιδιαίτερα μικρό όγκο συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 90.000 χαρτιά.

    Η συμπεριφορά της μετοχής ξάφνιασε τους ειδικούς.

     

    Τα κέρδη της Σωτηράκου: 1,5 εκατ. σε ένα μήνα 

    Στην αγορά χθες κυριάρχησαν τα λεγόμενα χαρτιά της πληροφορικής.

    Η Q&R κέρδισε 14,86% και έκλεισε στα 1,02 ευρώ.

    Η QUEST του ομίλου Φέσσα (εν αναμονή της πώληση της ACS) κέρδισε 6,24% και έκλεισε στα 6,13 ευρώ.

    Υψηλά κέρδη είχαμε ακόμα και για την Performance, την Real Cons κλπ.

    Τα υψηλά κέρδη της Q&R είχαν άμεση επίδραση στο χαρτοφυλάκιο που κατέχει η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του τέως εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, η οποία στις αρχές του Φεβρουαρίου αγόρασε το 32% των μετοχών της εισηγμένης αντί περίπου 7,436 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα το χαρτοφυλάκιο αξίζει 9 εκατ. ευρώ η περίπου 22% υψηλοτέρα.

     

    Γιάννης Κούστας: Οι περιπέτειες στη Βουλγαρία

    Οι περιπέτειες όταν είσαι δραστήριος και ανήσυχος ως επιχειρηματίας δεν τελειώνουν ποτέ.

    Ο λόγος για τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, της Danaos Corporation, ο οποίος δραστηριοποιείται σε στεριά και θάλασσα, έχοντας επενδύσει εδώ και μία δεκαετία σε ένα φιλόδοξο real estate project στη Βουλγαρία, μαζί με τον Βασίλη Φουρλή.

    Πρόκειται για το Sofia Ring Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της βουλγαρικής αγοράς, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του IKEA Βουλγαρίας, το οποίο ο όμιλος Fourlis δημιούργησε το 2011.

    Όμως το σπονδυλωτό αυτό project δεν είναι η μοναδική του δραστηριότητα στη Βουλγαρία, αφού «τρέχει» και άλλα δύο μεγάλα επενδυτικά έργα για την κατασκευή κτηρίων κατοικιών.

    Αυτή η ανησυχία του, όμως, να αρπάζει τις ευκαιρίες όπου κι αν παρουσιάζονται, φαίνεται πως ήταν κι ο λόγος που μπήκε στο μάτι παραγόντων με ισχυρή επιρροή στη γείτονα, εμπλέκοντάς τον σε δικαστικές περιπέτειες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν των Βουλγαρικών ΜΜΕ, η εισαγγελία της Σόφιας ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να προσαχθεί ως μάρτυρας σε έρευνα κατά του Μάρτιν Μποζάνοφ, ενός ανθρώπου μπλεγμένου σε διάφορα κυκλώματα, που φέρεται να είχε ισχυρές διασυνδέσεις σε υψηλό επίπεδο τόσο με πολιτικούς όσο και με το δικαστικό σώμα και ο οποίος βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου δολοφονημένος σε private club.

    Τι σχέση είχε ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τον Γιάννη Κούστα;

    Φαίνεται πως ο Μποζάνοφ δεν ήθελε με τίποτα να προχωρήσει ένα συγκεκριμένο project και, εκμεταλλευόμενος τις τότε διασυνδέσεις του, κοίταξε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Έλληνα εφοπλιστή και την Danaos, που βρέθηκαν κάποια στιγμή να πρέπει να τα βγάλουν πέρα με συνολικά 11 μηνύσεις και έρευνες σε βάρος τους.

    Το mononews θα έχει νεότερα τις επόμενες ημέρες.

     

    Απογειώνονται τα αεροπορικά εισιτήρια

    Φίλοι αναγνώστες, σε τροχιά απογείωσης βρίσκονται τα αεροπορικά εισιτήρια.

    Αυξήσεις πάνω από 10% προαναγγέλλει ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξήσεων σε καύσιμα και μισθούς.

    Όσον αφορά τη Ryanair, ο κ. Ο’ Λίρι είπε ότι θα προλάβει να παραλάβει μόνο 40 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8200 μέχρι να ξεκινήσει η θερινή τουριστική περίοδος από τα 57 συνολικά αεροσκάφη που επρόκειτο να παραδοθούν τον Μάρτιο.

    Αυτό ακριβώς το γεγονός, η έλλειψη αεροσκαφών μαζί με την υψηλή ζήτηση είναι που το καλοκαίρι θα απογειώσει τις τιμές των εισιτηρίων.

    Όπως επισημαίνει και η Morgan Stanley στο τελευταίο της note που έβγαλε για τη Ryanair, το πιο σημαντικό είναι οι αυξήσεις των τιμών στα εισιτήρια για την κερδοφορία της Ryanair.

    Ίδια άποψη με την Morgan Stanley έχει και ο Τζέιμι Λίντσεϊ, επενδυτής αεροπορικών εταιρειών στην Artemis Investment.

    Ο κ. Λίντσεϊ επισημαίνει: «οι υψηλότεροι ναύλοι στην θερινή περίοδο θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τα κέρδη.

    Οι αεροπορικές εταιρείες θα βγάζουν περισσότερα χρήματα επειδή οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα».

    Αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι εξαιρετικό για την Aegean γιατί μέχρι στιγμής όλοι οι αναλυτές βλέπουν ότι η Aegean θα βγάλει το 2024, 136 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Όμως, κορυφαίος διαχειριστής από το Λονδίνο μας τόνισε ότι οι αναλυτές θα την πατήσουν όπως και το 2023 έτσι και το 2024.

    Όπως ήδη έχετε διαβάσει, ο Wiseman είναι η μοναδική στήλη που σας έχει δώσει συγκεκριμένο ποσό για το μέρισμα του 2023, τα 0,68€/μετοχή ενώ όλοι περιμένουν 0,50€/μετοχή.

    Ακόμα, είναι η μοναδική στήλη που σας έχει ήδη ενημερώσει ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών τοποθετείται η  Fidelity μέσω του Fidelity Total International Index.

    Ο Wiseman δεν φοβάται και σας λέει πάντα την αλήθεια έξω από τα δόντια.

    Όπως και παλαιότερα, στο 1,30€ σας έλεγε «αγοράστε Πειραιώς γιατί θα μεταμορφωθεί από ασχημόπαπο σε κύκνο», έτσι και τώρα σας λέει «το ράλι της Aegean δεν τελείωσε».

    Φίλοι αναγνώστες, δυστυχώς πάρα πολλοί Έλληνες αναλυτές είναι μπερδεμένοι.

    Δεν έχουν καταλάβει ότι ο λόγος που αυτή την στιγμή η Ryanair παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2024e = 7,1 με βάση τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, είναι γιατί θα έχει το υψηλότερο περιθώριο EBIT 2024e = 15,1%.

    Όσο υψηλότερο είναι το επαναλαμβανόμενο περιθώριο EBIT, τόσο υψηλότερο EV/EBITDA δικαιούται να παίζει η εκάστοτε αεροπορική.

    Γι’ αυτό και η Lufthansa που προβλέπεται να έχει το 2024, πάλι με βάση τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, ένα περιθώριο EBIT 2024e = 6,5%, για αυτό παίζει τώρα με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2024e = 3,3.

    Απολύτως λογική και σωστή η τιμολόγηση των δύο εταιρειών με βάση την Morgan Stanley.

    Κορυφαίος διαχειριστής από το City του Λονδίνου μας τόνισε ότι η Aegean, ΠΡΕΠΕΙ να τιμολογείται σαν τη Ryanair γιατί το 2023 θα έχει υψηλότερο περιθώριο EBIT από την Ryanair και το 2024 θα έχει το 2ο υψηλότερο.

    Καμία σχέση δηλαδή με τη Lufthansa.

    Ακόμα, μας τόνισε ότι η Aegean θα έχει και την υψηλότερη μερισματική απόδοση από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και φέτος αλλά και του χρόνου.

    Οπότε, όπως μας τόνισε, επειδή προβλέπεται να έχει το 2ο υψηλότερο περιθώριο EBITDA και EBIT από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές, έτσι στο bull της σενάριο η Aegean δικαιολογεί να παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2024e = 7.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Optima που προβλέπει ότι το 2024 η Aegean  θα έχει EBITDA 393,5 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 351,4 εκ ευρώ, αυτό σημαίνει ότι για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2024e = 7, η τιμή στόχος πρέπει να είναι τα 26,65€.

     

    Αλεξανδρούπολη: Τέλος Απριλίου σε εμπορική λειτουργία το FSRU της Αλεξανδρούπολης…

    Σε περίπου δύο μήνες θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας που θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade.

    Υπενθυμίζω πως μέτοχοι της Gastrade είναι, με ίσα μερίδια από 20%, ο όμιλος Κοπελούζου (Χρήστος Κοπελούζος και εταιρεία που ανήκει στην αδελφή του Ελμίνα), η GASLOG του Πήτερ Λιβανού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας (Κωνσταντίνος Ξιφαράς), ο ΔΕΣΦΑ (με CEO την κα Ρίτα Γκάλλι) και η… βουλγαρική ΔΕΠΑ, η BULGARTRANSGAZ.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, μιλώντας σε ημερίδα είπε ότι ολοκληρώνονται οι δοκιμές για τον αγωγό και το commissioning για το FSRU και στις 30 Απριλίου το  έργο τίθεται σε εμπορική λειτουργία.

    Επίσης, το «πελατολόγιο» της νέας πλωτής μονάδας περιλαμβάνει ήδη 13 χρήστες που έχουν δεσμεύσει το 75-80% της διαθέσιμης δυναμικότητας του τερματικού σταθμού για τα πρώτα πέντε χρόνια.

    Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης από τις 17 Δεκεμβρίου 2023.

     

    Η Πάτρα, τα ώριμα φρούτα και ο πρώην πολιτικός…

    Όπως σας έχει αποκαλύψει ο Wiseman, μεγάλες διαστάσεις, πολιτικές και κοινωνικές, έχει πάρει το θέμα του παράνομου τζόγου στην περιοχή της Πάτρας, ενώ στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα λένε ότι υπάρχουν κουλοχέρηδες με φρουτάκια σε περισσότερα από 1.500 καταστήματα που διακινούνται από έναν… δαιμόνιο επιχειρηματία.

    Οι φίλοι μου από τα Ψηλά Αλώνια αναρωτιούνται (και εγώ σας μεταφέρω τις απορίες) ποιος πρώην πολιτικός, τον οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ευσεβή και πιστό προστάτευε -λένε- τόσο καιρό τους Κεφαλονίτες της Πάτρας που έκαναν (και κάνουν ακόμη) χρυσές μπίζνες με τον παράνομο τζόγο.

    Τι να πω εγώ ο ανυποψίαστος wiseman;

    θα ζητήσω την ευχή του Γέροντα μήπως και ελεηθώ…

     

    Δει δη χρημάτων ω άνδρες… Μανουσαίοι!

    Παραφράζουμε τον αρχαίο ημών Δημοσθένη διότι ο… φίλος και θαμώνας της στήλης, ο και «άρχων της πιρουέτας» επονομαζόμενος, Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων του ΑΔΜΗΕ που έχει γιγαντωθεί πλέον σε έργα, αναζητά ούτε λίγο ούτε πολύ μισό δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector.

    Πρόκειται θυμίζω για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με  προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα  2 δισ. ευρώ.

    Σε αυτό το έργο θα μπει δυνατά και θα παίξει και το «Big 5» των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Μανουσάκης το τρέχει δυνατά το κομβικό αυτό έργο από τότε που το πήρε από τον ανεκδιήγητο «κουμπάρο», τον Νάσο Κτωρίδη, τον οποίο οι αδελφοί Κύπριοι αποκαλούν περιπαικτικά «Σωκράτη Κόκκαλη της Κύπρου».

    «Βάζει και η κοσκινού τον άντρα της με τους πραμματευτάδες», είναι το σχόλιο του Wiseman για τον χιουμοριστικό παραλληλισμό και συνεχίζουμε.

    Ο Μανουσάκης προσπαθεί μεθοδικά να βάλει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μεγάλης Θάλασσας» – Great Sea Interconnector (GSI) – και νέους μεγάλους επενδυτές.

    Σήμερα ο CEO του ΑΔΜΗΕ έχει κατεβεί στη Λευκωσία όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό (σ.σ. καταπληκτικό όνομα για ΥΠΟΙΚ αρκεί να πέσει στο σωστό κεφάλι ο… κεραυνός!).

    Είναι σημαντική η συνάντηση αφού η Κύπρος έχει δεσμευθεί να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI με 100 εκατ. ευρώ.

    Μόλις γίνει αυτό, θα ανοίξει και ο δρόμος για τα 500 εκατομμύρια από την  ΕΤΕπ.

     

    Ο αποτυχημένος (και καλά…) δήθεν Κόκκαλης της Κύπρου…

    Θυμίζω προς όλους ότι και ο Κτωρίδης είχε ζητήσει δάνειο και η ΕΙΒ είχε απορρίψει το αίτημα χρηματοδότησης με το απαξιωτικό σχόλιο «δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα σε ένα σχέδιο που θυμίζει σχολική έκθεση!».

    Η, δε, Κομισιόν απειλούσε να ζητήσει πίσω τη χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ.

    Αυτό το δυσμενές κλίμα άλλαξε ομολογουμένως επί Μανουσάκη.

    Στις 13 Μαρτίου θα έρθει στην Αθήνα η διοίκηση της πολυεθνικής Nexans που έχει ξεκινήσει την κατασκευή του καλωδίου για συνομιλίες με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

    Μαθαίνω πως θα είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμίες με το «Big-5» των ελληνικών τεχνικών εταιρειών.

     

    Παρακολουθεί στενά ο Κωστής Χατζηδάκης τους υποψήφιους μετόχους…

    Από κοντά βλέπει το θέμα και η ελληνική κυβέρνηση: Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άλλωστε συμμετέχει, μαζί με τους άλλους 26 ομολόγους του, στο Συμβούλιο  της ΕΤΕπ.

    Παράλληλα ενημερώνεται απευθείας και από το Μάνο Μανουσάκη για τις εξελίξεις.

    Στο πρότζεκτ είναι ήδη μέσα με το ένα πόδι δύο funds, το TAQA από το Αμπού Ντάμπι (Εμιράτα δηλαδή) και το ισραηλινό Aluma, με στενούς δεσμούς με το νεοϋρκέζικο εβραϊκό λόμπι.

    Το μεγάλο στοίχημα όμως σας το έχει αποκαλύψει το mononews από τις αρχές του χρόνου (wiseman 15-02 «Το αμερικανικό Δημόσιο στη «Μεγάλη Θάλασσα»;»): είναι το αμερικανικό κρατικό fund DFC, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ.

    Η είσοδος αυτού του fund θα αλλάξει πλήρως το παιχνίδι, όχι μόνο στον αγωγό αλλά και στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια…

     

    O Αργυρός ψάχνει απεγνωσμένα… στο Λονδίνο του

    «Εγώ βρεγμένος πιο πολύ από την καμπαρντίνα μου, μα σε ψάχνω απεγνωσμένα στην Αθήνα μου».

    Αυτό ήταν το βαρύ ζεϊμπέκικο που έκανε γνωστό τον Κωνσταντίνο Αργυρό.

    Όμως, απ’ ό,τι μαθαίνουμε μάλλον θα… αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού και θα λέει «μα σε ψάχνω απεγνωσμένα στο… Λονδίνο μου».

    Ο γνωστός τραγουδιστής, εκτός από φωτιά στις πίστες φαίνεται ότι βάζει φωτιά και στο real estate, καθώς φημολογείται ότι συνεργάστηκε με τον γνωστό Κύπριο επιχειρηματία Τζον Χριστοδούλου και αγόρασαν δύο ακίνητα αξίας 4 εκατ. ευρώ στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για κτίρια που βρίσκονται πολύ κοντά στο γνωστό πολυκατάστημα Harrods και μάλλον θα ανακατασκευαστούν και θα πωληθούν.

    Μην ξεχνάμε ότι ο Αργυρός έχει συνεργαστεί με τον επιτυχημένο manager και πρώην CEO της Παπαστράτος, Χρήστο Χαρπαντίδη, με τον οποίο συνέστησαν κοινή εταιρεία, τη Zebo Holding.

    Είναι μια εταιρεία υπηρεσιών χαρτοφυλακίου και επενδύσεων την οποία διαχειρίζεται ο αδερφός του τραγουδιστή, Παύλος Αργυρός.

    Not bad για τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο οποίος εκτός από τη φωνή του εξασκεί και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ενώ πολύ πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον σύντροφό του, Τάιλερ, φουντώνοντας τις φήμες ότι θα μπορούσε να του προταθεί η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Εκκλησία VS Πολιτικοί: Ο γάμος που έφερε… διαζύγιο

    Τελικά το χάσμα μεταξύ πολιτικού συστήματος, ειδικά της κυβέρνησης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με την Εκκλησία, είναι πολύ βαθύ και δύσκολα θα κλείσει.

    Το χθεσινό «επεισόδιο» με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου είναι αποκαλυπτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι ο εορτασμός στις 24 Μαρτίου δεν θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών, ως είθισται, αλλά στη Μονή Πετράκη, κατ’ ιδίαν δηλαδή.

    Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι οι σχέσεις παραμένουν παγωμένες.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παράδοση, η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται στη Μητρόπολη, παρουσία πολιτικών και της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στη συνέχεια παραθέτει γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Μετά την απόφαση για «ιδιωτικό εορτασμό» στη Μονή Πετράκη, δεν θα πάνε ούτε οι πολιτικοί στη Μητρόπολη, ούτε θα γίνει το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χθες, στην οποία να θυμίσουμε ότι «χρεώνουν» την απόφασή της να πάει σε νυχτερινό κέντρο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, για να εορτάσει με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

    Δύσκολα τα πράγματα, μου φαίνεται…

     

    Ο εφοπλιστής Ξυλάς και η σουίτα του Κασσελάκη

    Καλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να περιμένει ο Αντώνης Ξυλάς, γιος του εφοπλιστή Γιάννη Ξυλά από τον πρώτο του γάμο με την αείμνηστη Μαρία Διαμαντή Πατέρα.

    Διαφήμιση για το κτίριο The One Acropolis στην οδό Αρδηττού όπου τους τελευταίους μήνες μένει εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφό του, Τάιλερ.

    Το κτίριο που είχε αγοραστεί από την Πειραιώς αντί 1,5 εκατ. ευρώ και ανακαινίστηκε πλήρως, είχε περάσει σε σχετική… αφάνεια, μέχρι που ήρθε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να το διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο.

    Το κτήριο αποτελείται από 9 σουίτες.

    Κάθε σουίτα διαθέτει 1 ή 2 υπνοδωμάτια, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και κλιματισμό καθώς επίσης και 1 ή 2 μπάνια.

    Η ημερήσια μίσθωση ξεκινά από τα 300 ευρώ.

    Βεβαίως ο κ. Κασσελάκης μένει στην «προεδρική σουίτα» με το κόστος ενοικίασης να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Σε λίγες εβδομάδες, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα το εγκαταλείψει αφού θα μείνει στο πολυτελές σπίτι του στην οδό Λεβέντη στο Κολωνάκι, το οποίο κόστισε πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ.

    Όμως, μιας και μιλάμε για τον Αντώνη Ξυλά, να σας πούμε ότι έχει συγγενική σχέση με την Αλεξάνδρα Νίκα, σύντροφο του Κωνσταντίνου Αργυρού και κόρη της Μιράντας Πατέρα και του  Γιώργου Νίκα, του επιχειρηματία με τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ που έχει μπει πλέον στον online τζόγο.

    Αντώνης Ξυλάς και Αλεξάνδρα Νίκα είναι 3α ξαδέρφια (η αείμνηστη Μαρία Πατέρα και η Μιράντα Πατέρα ήταν ξαδέλφες) και φέρεται να είναι εκείνοι που έκαναν το κονέ μεταξύ Κασσελάκη και Αργυρού που οδήγησε πρόσφατα σε δείπνο σε γνωστό εστιατόριο των νοτίων προαστίων.

     

    Λύση μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ;

    Για το νομοσχέδιο για την ίδρυση Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων και τις ανησυχίες της κυβέρνησης σας έχει ενημερώσει ο Wiseman.

    Ο φόβος είναι για το πόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου μια μαζική προσφυγή στο ΣτΕ κι επίσης ασφαλιστικά μέτρα από πανεπιστημιακούς, δικηγόρους κ.λ.π.

    Μια πληροφορία που ήρθε στη στήλη πάντως, αναφέρει ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας στο πλευρό του κι αυτός τις γνώμες κορυφαίων συνταγματολόγων σχετικά με τον νόμο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

    Οι πληροφορίες μας λένε ότι ακούει και τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ που θα λειτουργούν με άδεια και υπό την εποπτεία του ελληνικού δημοσίου.

    Ότι δηλαδή προβλέπει και ο νόμος Πιερρακάκη.

    Στην κυβέρνηση σκέφτονται και το εξής ενδεχόμενο.

    Το ΣτΕ να στείλει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό να αποφανθεί, όπως είναι αναμενόμενο, υπέρ της ίδρυση μη Κρατικών ΑΕΙ.

     

    Το ΠΑΣΟΚ, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η Νάντια και ο Λοβέρδος

    Τα επόμενα τρία 24ωρα θα δούμε, πάντως, αν ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσει σε ρήγμα και διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ.

    Χθες, ο υπεύθυνος Παιδείας του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση με τα 7+1 σημεία διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο.

    Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του και με αυτές κάνει «μασάζ» ο πρόεδρος Ανδρουλάκης στους διαφωνούντες.

    Όμως, το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Ανδρουλάκη από τη μία και Γιαννακοπούλου και Κωνσταντινόπουλου από την άλλη, δείχνει ότι ο… σύντροφος Νίκος έχει μπλέξει άσχημα.

    Τι θα κάνει, όμως, κατά την ψήφιση του νόμου η Νάντια Γιαννακοπούλου πρωτίστως και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά δεύτερον;

    Θα υπερψηφίσουν κόντρα στη γραμμή του κόμματος;

    Οι φήμες λένε ότι η πρώτη το σκέφτεται, όπως σκέφτονται και στη Χαριλάου Τρικούπη να της δείξουν την πόρτα της εξόδου.

    Και κάποιοι τονίζουν με νόημα: «Αν συμβεί αυτό τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους Δημοκράτες του θα βρει εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο στο πρόσωπο της όμορφης και ιδιαίτερα δυναμικής βουλευτίνας Νάντιας».

     

    Τα 8,1 εκατ. για την Ελευθεροτυπία και ο Πέτρος Κόκκαλης

    Το σούσουρο στη δημοσιογραφική κι επιχειρηματική πιάτσα για τα 8,1 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να αποκτήσει τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και enet.gr, συνεχίζεται.

    Ο ιδιοκτήτης της Alter Ego είναι σίγουρο ότι έχει σχέδιο και στρατηγική για τα ιστορικά brand που απέκτησε, όσο κι αν το τίμημα που έδωσε φαίνεται υψηλό.

    Όπως πληροφορείται ο Wiseman, πάντως, στη δημοπρασία που έγινε, πέρα από τα «αλληλοχτυπήματα» μεταξύ Μαρινάκη και Μελισσανίδη που ανέβασαν την τιμή, φέρεται να εμφανίστηκε ως διεκδικητής ο… Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος και κατέθεσε προσφορά στη μέση του πλειστηριασμού.

    Ενδεχομένως να έγινε κάτι τέτοιο αφού πλέον ο γιος του κορυφαίου επιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, έχει μεταπηδήσει στην πολιτική, ανακοίνωσε πρόσφατα τον δικό του πολιτικό φορέα με το όνομα «Κόσμος» και θα τον ενδιέφερε να έχει μαζί του και κάποια μέσα ενημέρωσης κεντροαριστερής κατεύθυνσης.

    Δεν επιβεβαιώνεται αν και ο Δημήτρης Μάρης της 24 Media πήρε μέρος στον πλειστηριασμό.

    Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, κάτι που μας θύμισε αναγνώστης της στήλης σχετικά με το τίμημα.

    Το 2007 ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε προσφορά για να αποκτήσει τους τίτλους «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής» και «Ημερησία».

    Είχε δώσει τότε 3.580.000 ευρώ για εφημερίδες που είχαν κλείσει μόλις πριν από ένα μήνα, ήταν δηλαδή ακόμη ζωντανές.

    Ενώ η Ελευθεροτυπία έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία…

    Αλλά τέτοιο τίμημα δίνεται μόνο μια φορά στα 100 χρόνια κι έχει να κάνει με το «μπιντάρισμα» των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

     

    Δήμαρχοι Αθηναίων και Κηφισιάς: Ντροπή σε Δούκα και Ξυπολυτά

    Πρώτος ο Wiseman σας είχε πληροφορήσει για τον χαμό που γίνεται στο δήμο Αθηναίων (δήμαρχος ο πολύς Χάρης Δούκας) με κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα προ 20ετίας και βάλε, που τώρα καλούνται οι κάτοχοι των Ι.Χ. να πληρώσουν με προσαυξήσεις.

    Μαθαίνουμε, όμως, ότι και σε άλλους δήμους, όπως για παράδειγμα στην Κηφισιά (δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς), προέκυψε το ίδιο πρόβλημα για εκατοντάδες πολίτες που τώρα αντιλήφθηκαν ότι χρωστούν και αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.

    Και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις απλά γιατί στην 25ετία παραγράφονται οι κλήσεις, οπότε οι δήμαρχοι σπεύδουν να εισπράξουν όσα μπορούν.

    Μπορεί να είναι η αβελτηρία των κατόχων αυτοκινήτων που δεν πλήρωσαν τις κλήσεις.

    Μπορεί να τις πέταξαν κάπου ή να τις ξέχασαν, και που να θυμούνται πριν από 20 και πλέον χρόνια τι είχαν κάνει.

    Το πρόβλημα είναι αλλού και οι καταγγελίες των πολιτών εκεί στοχεύουν.

    Ότι δηλαδή κανείς δεν ειδοποίησε για τις οφειλές και κανείς από τους δήμους δεν ενημέρωσε εδώ και χρόνια τις κατά τόπους εφορίες ώστε να ειδοποιηθεί ο φορολογούμενος και να σπεύσει να πληρώσει.

    Τώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής λόγω 25ετίας έσπευσαν οι δήμοι να μπλοκάρουν τις φορολογικές ενημερότητες των οφειλετών προκειμένου να τους αναγκάσουν να κάνουν ρυθμίσεις πληρωμής κλήσεων που χρονολογούνται έως και από το 2001.

     

    Τα… 18α γενέθλια του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου

    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είναι από τους πλέον αξιόλογους κι επιδραστικούς εφοπλιστές που έχει η Ελλάδα.

    Άνθρωπος της θάλασσας από το γενοφάσκια του, λάτρης της πατρίδας του, της Χίου, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

    Αυτές τις ημέρες γίνεται μια σπουδαία εκδήλωση στη Χίο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή στο νησί.

    Δεν θα μπορούσε να λείψει βεβαίως ο Wiseman από εκεί, ούτε κι από τη σπουδαία και συγκινητική έκπληξη που έκαναν στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο οι συγγενείς και οι συνεργάτες του.

    Ο καπετάνιος είχε γενέθλια κι αίφνης βρέθηκε μπροστά σε μια τούρτα… ναυτικό καπέλο, το σήμα κατατεθέν του Παναγιώτη Τσάκου.

    Ο αειθαλής εφοπλιστής έκλεισε τα 88 του χρόνια (γεννημένος στα Καρδάμυλα το 1936) αλλά το σχόλιο που έκανε μόλις είδε την τούρτα ήταν: «Σήμερα έκλεισα τα… 18 μου».

    Και το γέλιο έπεσε άφθονο…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.