• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    6 Νοεμβρίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Οκτώβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

    Απόστολος Ταμβακάκης – Μιχάλης Τσικνάκης, Επιχειρηματίες

    Ιωάννα Παλιοσπύρου

    Χαμένοι

    Γιώργος Λογοθέτης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group

    Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ

     

    Φωκίων Καραβίας

    CEO Eurobank

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, καθώς η τράπεζα που διοικεί πέτυχε μονοψήφιο δείκτη NPEs στο 7,5%.

    Μάλιστα, στις αρχές του Οκτωβρίου η τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία με την doValue για την τιτλοποίηση Mexico των 3,2 δισ. ευρώ, που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ».

    Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum, λέγοντας πως οι τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η Eurobank ήταν η πρώτη που άνοιξε το δρόμο και οι υπόλοιπες ακολούθησαν και έχω δηλώσει πως στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα παρουσιάσουμε δείκτη ΝΡΕ 7,5%, για πρώτη φορά μονοψήφιο σε ελληνική τράπεζα από την έναρξη της κρίσης.

    »Του χρόνου θα είναι μονοψήφιος ο δείκτης και σε επίπεδο συστήματος, που κατά την άποψη μου θα ανοίξει και το δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε investment grade».

    Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο  πλεονέκτημα της Eurobank, που τη διαφοροποιεί από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι έχει να κάνει με τις πηγές εσόδων, σημειώνοντας πως: «Από τα έσοδα που έχουμε σε επίπεδο προ προβλέψεων μόνο το 60% έρχεται από τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα. Ένα 5%-10% από επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αυτό που κληρονομήσαμε από τη Grivalia αλλά το κτίσαμε περαιτέρω, είναι ένα χαρτοφυλάκιο που θα κρατήσουμε γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές του real estate στη χώρα μας και το 30% έρχεται από τις δραστηριότητες που έχουμε εκτός Ελλάδας».

    Ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης επανέλαβε πως είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας. Οι  πόροι του κατευθύνονται αποκλειστικά σε επενδύσεις και με τις κατευθύνσεις που έχει, όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, «πραγματικά θα μπορούμε να έχουμε αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», υπογράμμισε.

    Χρήστος Μεγάλου

    CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν περισσότεροι από 70 διεθνείς επενδυτές οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν θέσεις στο πράσινο ομόλογο που εξέδωσε, υπερκαλύπτοντας το ποσό που αναζητούσε η τράπεζα.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον της έκδοσης, που συνιστά σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO της τράπεζας.

    Στις 27 Οκτωβρίου, που  άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, οι προσφορές ξεπέρασαν γρήγορα τα 850 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,875%.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις είναι κυρίαρχος στόχος και από τα 500 εκατ. ευρώ τα μισά θα κατευθυνθούν σε νέα πράσινα δάνεια και το άλλο 50% σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

    «Η επιτυχία της έκδοσης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας πως τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της τράπεζας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, «με χρηματοδότηση νέων έργων ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς».

    Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει με δυναμικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου. Στόχος είναι να πετύχει μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων στις αρχές του 2022 και για τον λόγο αυτό έχει δρομολογήσει τρεις τιτλοποιήσεις -τις Sunrise 1, 2 και 3-,  συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους ο  δείκτης καθυστερήσεων θα διαμορφωθεί στο 14%, ενώ αναμένονται και πώληση πακέτων προβληματικών δανείων.

    Απόστολος Ταμβακάκης - Μιχάλης Τσικνάκης

    Επιχειρηματίες

    Μεγάλη επιτυχία αποτελεί τόσο για τον επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολο Ταμβακάκη, όσο και για την οικογένεια Τσικνάκη, το big deal της Cosmos Sport με τη βρετανική πολυεθνική αθλητικών ειδών JD Sports Fashion Plc.

    Η JD Sports με δίκτυο άνω των 4.000 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και 11 δισ. στερλίνες χρηματιστηριακή αξία, προχώρησε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport.

    Στο ποσοστό αυτό, περιλαμβάνεται το 30% που είχε αποκτήσει το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη το 2019 και το 50% της οικογένειας Τσικνάκη, η οποία ωστόσο παραμένει στη μετοχική σύνθεση με μειοψηφικό ποσοστό 20%.To τίμημα της συναλλαγής δεν έχει γίνει γνωστό.

    Η Cosmos Sport που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης ως ένα τουριστικό κατάστημα σε χώρο 40 τ.μ. στη Χερσόνησο, εξελίχθηκε σε μία ισχυρή αλυσίδα αθλητικών ειδών που κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός βρετανικού κολοσσού.

    Κομβική για την πορεία της ελληνικής εταιρείας αποδείχθηκε η συνεργασία της, τους τελευταίους 22 μήνες, με την EOS του κ. Ταμβακάκη η οποία, μεταξύ άλλων, της προσέδωσε και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

    Η Cosmos Sport διπλασίασε τον τζίρο της και τριπλασίασε το EBITDA της, ενώ μέσα στην πανδημία, με κλειστά καταστήματα, απογείωσε τις διαδικτυακές πωλήσεις, καταφέρνοντας να έχει τελικά περισσότερες πωλήσεις τον μήνα απ’ ό,τι όταν ήταν ανοιχτά.

    Για τεράστια επιτυχία έκανε λόγο μιλώντας στο mononews.gr o κ. Απόστολος Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι βγήκαν πολύ καλά χρήματα στον κλάδο της λιανικής μέσα στην πανδημία.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Cosmos Sport, Μιχάλης Τσικνάκης, κάνει λόγο και για έναν σημειολογικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου deal. «Το βλέπω και σαν εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Νιώθω την περηφάνια ότι ένας κολοσσός βλέπει κάτι καλό σ’ αυτή τη χώρα και έρχεται να επενδύσει» σημείωσε μιλώντας στο mononews.gr.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Τσικνάκη συνεχίζει να «τρέχει» την εταιρεία, κάτι που άλλωστε ήταν και προαπαιτούμενο για τον επενδυτή.

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Πρωθυπουργός

    Ο Οκτώβριος ήταν ένας σκληρός μήνας. Όχι μόνο γιατί την τελευταία μέρα του πήραμε μια γεύση για την επαύριο της επιδημίας COVID-19, αλλά και γιατί πέθανε η Φώφη Γεννηματά. Στις ειδήσεις που ξεχώρισαν, το επικείμενο Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» στη μνήμη της.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε βαθιά συγκλονισμένος από την απώλεια της τέως προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ξεπερνώντας τις κομματικές γραμμές και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν αντιπαλότητες, ανακοίνωσε Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλες τις γυναίκες.

    Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, η Πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα του ακαταμάχητου σθένους και της αδιάλειπτης προσφοράς της εκλιπούσης πολιτικής αρχηγού.

    Η κίνησε ξάφνιασε κάποιους, όχι, όμως, όλους όσοι ξέρουν καλά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να σκέπτεται και να δρα «out of the box».

    Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, οι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών αναμένεται να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα οι δικαιούχοι θα ειδοποιούνται μέσω sms, ώστε να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις τους, όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών.

    Οι ειδοποιήσεις μέσω του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο δεν θα έρχονται μόνο μία φορά αλλά κάθε χρόνο, προκειμένου οι γυναίκες της συγκριμένης ηλικιακής ομάδας να μην αμελούν τον τακτικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο. Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο, ότι ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά, εάν διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή σε αρχικό στάδιο.

    Στο καινοτόμο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αναμένεται να συμπεριληφθεί και ψυχολογική υποστήριξη. Επιπλέον είναι πιθανό, εφόσον πιλοτικά πάει καλά, να ενταχθούν μελλοντικά σε αυτό προληπτικές εξετάσεις και για άλλες μορφές καρκίνου.

    Το Πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ιωάννα Παλιοσπύρου

    Πριν και πάνω απ’ όλα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι ο ψυχικός «Υπεράνθρωπος» του Νίτσε.

    Όμως τα καλύτερα, όπως και χειρότερα, έχουν να κάνουν πάντα με ανθρώπους. Η αιτία του κακού είναι υπόθεση των ανθρώπων και όχι των τεράτων, των μαγισσών και των φαντασμάτων των ιστοριών.

    Το βίντεο που αφορά στην γνωστή σε όλους υπόθεση με το βιτριόλι ήταν πράγματι τρομακτικό! Η δράστιδα, μεταμφιεσμένη, πάει τάχα σε συνέντευξη για δουλειά, κατεβαίνει από το ταξί κρατώντας ατάραχη το μπουκάλι με το φονικό υγρό. Προσπαθεί να διασχίσει το δρόμο προκειμένου να το ρίξει στο ανυποψίαστο θύμα. Ένα λεωφορείο της κόβει το δρόμο και εκείνη κάνει απευθείας αριστερό ελιγμό, προκειμένου αμείλικτη να εκπληρώσει τον δολοφονικό της στόχο. Και πάλι ένα τροχήλατο καρότσι τυχαίνει να βρεθεί στο διάβα της, με αποτέλεσμα την προσωρινή ακύρωση της αποστολής. Ψύχραιμη σα μηχανή, χωρίς ίχνος συναίσθησης της πράξης που θέλει, μετά από τόσες πρόβες, να επιτελέσει επιστρέφει στο ναυλωμένο ταξί και φεύγει. Το σχέδιο της επαναλήφθηκε την επομένη. Ορθή εφαρμογή μιας, με απαρέγκλιτη ακρίβεια, εκπαιδευμένης κακίας. Αυτή τη φορά δεν μεσολαβούν τυχαία εμπόδια και δίχως κανένα δισταγμό ολοκληρώνει το φρικιαστικό της έργο.

    Θα τολμούσαμε να πούμε ότι το βιτριόλι είναι η ενσάρκωση του κακού. Είναι η απόλυτη και εν ενεργεία δολοφονική πράξη, αφού δε στοχεύει απλώς να τιμωρήσει ή να σκοτώσει, αλλά κάτι χειρότερο, να βυθίσει εκ νέου την ανθρωπιά στο πένθος. Να διατηρεί αιωνίως το μίσος, την κακία και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Θέλει να αφανίσει το υπερκείμενο μέλος του σώματος: Το πρόσωπο. Με άλλα λόγια να δημιουργήσει ένα “απρόσωπο” ζωντανό νεκρό.

    Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βίωσε την κόλαση. Ακροβάτησε με ασύλληπτους πόνους μεταξύ ζωής και θανάτου και ως θαύμα επέζησε.

    Η ίδια η επιστήμη δήλωσε σοκαρισμένη. Πλήθος γιατρών και ειδικών μίλησαν για ανυπέρβλητη ψυχική δύναμη. Ένας θαυμαστός εσώτερος κόσμος που ακτινοβόλησε ομορφιά και μοσχομύρισε ελπίδα, νικώντας την ασχήμια και τον πόνο.

    Ποιος θα περίμενε ότι το βιτριόλι θα αναδείκνυε τη βαθύτερη και πλέον αληθινή γοητεία μιας γυναίκας; Αυτή την εσώτερη ομορφιά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που ένωσε όλους μεμιάς απέναντι στο αβυσσαλέο και από κάθε άποψη αδικαιολόγητο μίσος της δράστιδος;

    Και εκεί που ο κόσμος ασχήμυνε, η Ιωάννα ομόρφυνε περισσότερο! Ηρωικά παρούσα, σικάτη και ευθυτενής σα λαμπάδα, που το φως της καίει λυτρωτικά τις θανάσιμες αμαρτίες άλλων.

    Η μάσκα της την προστατεύει από την ασχήμια εκείνων των τρίτων, που τόσο ζηλόφθονα εχθρεύονται και καταστρέφουν ζωές.

    Η Ιωάννα είναι όμορφα ζωντανή! Ανέβασε τον πήχη της ευγενούς δύναμης και μας καλεί σε διάλογο με τη γενναία και καλοσυνάτη στάση της. Πώς μπορεί κάποιος να μην την αγαπήσει; Να μην τη θαυμάσει;

    Γιώργος Λογοθέτης

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group

    Μία νέα δικαστική ήττα υπέστη ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, αυτήν τη φορά στην Κύπρο.

    Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που στην ουσία δικαιώνει τους ενάγοντες, δηλαδή αυτούς που κατηγορούσε ο Γιώργος Λογοθέτης ότι, εν αγνοία του, του υφάρπαξαν 500.000.000 ευρώ μέσω σκοτεινών συναλλαγών, είναι εις βάρος του Λογοθέτη και ολόκληρης της ηγετικής ομάδας μεταξύ αυτών των αδελφών του, του πατέρα του και της βασικής μάρτυρος.

    Στην απόφαση γίνεται λόγος για σωρεία λαθών, για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, για επιλεκτική κατάθεση εγγράφων και το πιο σημαντικό από όλα κατηγορούνται ότι έθαψαν στοιχεία που ήταν σημαντικά για τις γενικότερες ευθύνες του ομίλου Λογοθέτη, σε άλλες υποθέσεις στην Ελλάδα, που όμως θα έδιναν την πλήρη εικόνα στο δικαστήριο «για τις αμαρτίες και τις ποινικές ευθύνες του ίδιου του εφοπλιστή στην Ελλάδα».

    Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η πλευρά του Έλληνα εφοπλιστή απέκρυψε από τους δικαστές, μια ιδιαίτερα σοβαρή Έκθεση Ελέγχου, εναντίον του Λογοθέτη, με την δικαιολογία ότι είναι απόρρητη ενώ είναι γνωστό ότι έχει δημοσιευτεί ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η απόκρυψη στοιχείων και η παραπλάνηση του δικαστηρίου έγινε σε μια υπόθεση στην οποία ο Γιώργος Λογοθέτης υποστήριζε ότι ένας υπάλληλος του και άλλα φυσικά πρόσωπά τον εξαπάτησαν και μέσω αδιαφανών διαδικασιών του απέσπασαν τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ. Μάλιστα στους εναγόμενους, προ έτους, άλλο δικαστήριο της Κύπρου, εξαιτίας αγωγής του Έλληνα εφοπλιστή, είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Όμως τώρα το δικαστήριο της Λευκωσίας, με νεότερη απόφασή του, στις αρχές του μήνα ακυρώνει την παλαιότερη απόφαση του 2020.

    Γιώργος Πατούλης

    Περιφερειάρχης Αττικής

    Μπορεί να διαφήμιζε τα έργα απορριμμάτων στην Αττική, αλλά τελικά το μόνο για το οποίο έκανε πάταγο ήταν ο χωρισμός του από τη σύζυγό του, Μαρίνα.

    Ο λόγος για τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος πήρε την μπάλα για τα απορρίμματα και την πέταξε στην εξέδρα.

    Τι και αν κατηγορούσε την πολιτική του αντίπαλο για αδράνεια στα έργα απορριμμάτων στην Αττική; Τι και αν κατάφερε να επικρατήσει με σημαντική διαφορά εναντίον της; Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Περιφέρεια Αττικής, έχει κάνει για τα απορρίμματα όσα και η Ρένα Δούρου. Δηλαδή τίποτα.

    Ο Γιώργος Πατούλης δεν έχει ολοκληρώσει τη δημοπράτηση ούτε μισού έργου απορριμμάτων, ενώ οι διαγωνισμοί για τα έργα προκηρύχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

    Ο κατασκευαστικός κλάδος εκφράζει τις ανησυχίες του για την πορεία των διαγωνισμών, ενώ δε διστάζει να εκφράσει την άποψη πως δε θα δημοπρατηθεί κανένα έργο μέχρι τη λήξη της θητείας του Γεώργιου Πατούλη.

    Επίσης, τον κατηγορεί για πλάγιες τακτικές μέσω των τευχών δημοπράτησης των μονάδων απορριμμάτων, ενώ κάνει λόγο για είσοδο νέων παικτών «από την πίσω πόρτα».

    Ενδεικτικό της αδράνειας του Περιφερειάρχη είναι το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. βρίσκεται στην τρίτη παράτασή του, καθώς και το ότι οι κατασκευαστικές αντιστέκονται στην αρχιτεκτονική του διαγωνισμού: «Γιατί δημόσιο έργο και όχι ΣΔΙΤ, όπως έγινε με τις άλλες δύο μονάδες στην Αττική;», ερωτούν κύκλοι της αγοράς.

    Ταυτόχρονα, η Αττική «πνίγεται» στα απορρίμματα, καθώς 780.000 τόνοι απορριμμάτων θα οδηγούνται σε ταφή καθώς καθυστερεί η ανάδειξη αναδόχων. Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους Δήμους της Περιφέρειας οι οποίοι  θα πρέπει να πληρώνουν έως το 2025 για τέλη ταφής 58,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως ορίζει ο νέος νόμος. Που σημαίνει ότι τον λογαριασμό  θα τον πληρώσουν οι δημότες.

    Μάλιστα, εάν λάβει κανείς υπόψη τις ανησυχίες των κατασκευαστικών περί αδράνειας για τα έργα απορριμμάτων, τότε το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ.

    Με αυτό τον τρόπο ο Γιώργος Πατούλης καταφέρνει να βάλει τρία αυτογκόλ κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το πρώτο είναι η καθυστέρηση εφαρμογής ενός βασικού πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του, το δεύτερο είναι η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και το τρίτο η ανησυχία και οι αντιδράσεις του κατασκευαστικού κλάδου.

    Σωκράτης Λαζαρίδης

    Απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ

    Σχεδόν 11 χρόνια στο τιμόνι του ελληνικού χρηματιστηρίου πέρασε ο Σωκράτης Λαζαρίδης πριν δει, τελικά, την έξοδο από τη Λεωφόρο Αθηνών.

    Ο CEO της ΕΧΑΕ είχε προκαλέσει πολλές φορές αίσθηση με την παραμονή του στη διοίκηση της ελληνικής χρηματαγοράς για περισσότερο από μια δεκαετία, παρά την αλλαγή των κυβερνήσεων και την περίοδο απαξίωσης της ελληνικής αγοράς, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης.

    Η πορεία του κ. Λαζαρίδη στην ΕΧΑΕ ξεκίνησε το 1994 από το ιστορικό κτήριο της οδού Σοφοκλέους, καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπευθύνου Χρηματιστηριακών Θεμάτων στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ). Μέσα στις επόμενες δεκαετίες έφτασε να αναρριχηθεί έως την κορυφή της διοίκησης και μάλιστα, επί σειράς ετών.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά η παραίτηση του κ. Λαζαρίδη από το τιμόνι της ΕΧΑΕ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί μια ντροπιαστική ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρέμεινε «τυφλό» για σχεδόν 5 ώρες, όταν έπεσαν τα συστήματα και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καμία απολύτως συναλλαγή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο δεν λειτούργησε για τεχνικούς λόγους για σχεδόν τα 2/3 της συνεδρίασης, με το blackout να προκαλεί αλγεινή εντύπωση για την εικόνα της χώρας ακόμα και στο εξωτερικό.

    Δεν έλειψαν μάλιστα και τα δημοσιεύματα που κατηγορούσαν άμεσα ή έμμεσα τον κ. Λαζαρίδη για την πολύωρη κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, λέγοντας πως δεν πρόκειται για μια εικόνα χώρας που ευελπιστεί σε αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

    Φαίνεται πως ακόμα και οι προσδοκίες για την εισαγωγή τουρκικών εταιρειών στο ΧΑ (κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης σε συνέδριο) δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη θέση του τον επί πλέον της δεκαετίας CEO της ΕΧΑΕ, αλλά ούτε και οι εξαγορές ποσοστού σε άλλα χρηματιστήρια, όπως του 10,24% στο Χρηματιστήριο Βελιγραδίου.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.