• Business

    Ταμβακάκης στο mononews: Τεράστια επιτυχία το deal Cosmos Sport με την βρετανικη JD

    Απόστολος Ταμβακάκης, Τραπεζίτης - CEO EOS CAPITAL

    Απόστολος Ταμβακάκης, Τραπεζίτης – CEO EOS CAPITAL


    Big business για τον Απόστολο Ταμβακάκη επικεφαλής της ΕΟS – Aνακάλυψε την Cosmos Sport πριν από 22 μήνες και μέσα σ΄ αυτό το διάστημα η εταιρεία –με την καθοδήγησή του – διπλασίασε τον τζίρο της και τριπλασίασε το EBITDA της.

    «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ολοκληρώθηκε αυτή η συναλλαγή στον δύσκολο κλάδο της λιανικής εν μέσω πανδημίας. Συναλλαγή που είναι προς συμφέρον και των μετόχων και της εταιρείας μακροπρόθεσμα».

    Αυτό δηλώνει στο mononews ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης επικεφαλής της EOS Capital Partners για τη δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε με την JD Sports Fashion Plc, για την πώληση του  30% που κατέχει στην εταιρία Cosmos Sport Α.Ε. Οι ιδιοκτήτες της Cosmos πωλούν επίσης το 50% της εταιρείας του και διατηρούν το υπόλοιπο 20% όπως και το management.

    H EOS ανακάλυψε την Cosmos Sport πριν από 22 μήνες και μέσα σ΄ αυτό το διάστημα η εταιρεία –με την καθοδήγηση του κ. Ταμβακάκη-  διπλασίασε τον τζίρο της και τριπλασίασε το EBITDA της.

    Τώρα έρχεται η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, μία κίνηση που αλλάζει τελείως την αγορά του athleisure στην Ελλάδα. Η Cosmos θα έχει ιδιοκτήτη την JD όμως θα  συνεχίσει να την «τρέχει» η ομάδα του κ. Τσικνάκη, καθώς οι παλιοί ιδιοκτήτες διατηρούν το 20%.

    «Είναι μία τεράστια επιτυχία διότι βγήκαν πολύ καλά χρήματα στον κλάδο της λιανικής μέσα στην πανδημία. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», λέει ο κ. Ταμβακάκης, ωστόσο αποφεύγει να αναφερθεί στο τίμημα της συναλλαγής.

    Να σημειωθεί ότι η JD Sports Fashion έχει δίκτυο με περισσότερα από 4.000 καταστήματα στον κόσμο και 11 δις στερλίνες χρηματιστηριακή αξία.

    Η JD Sports Fashion έχει ως έδρα την πόλη Bury, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Διαθέτει καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Είναι εισηγμένη στο London Stock Exchange και η μετοχή της έχει ενταχθεί στο δείκτη FTSE 100.

    Ποια είναι η Cosmos Sport

    Η Cosmos Sport Α.Ε., ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από 1 κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Επίκεντρο της δραστηριότητας της είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών.

    Ο CEO της εταιρείας Μ. Τσικνάκης δήλωσε:

    “Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο”

    Ο Peter Cowgill, Executive Chairman της JD Sports Fashion Plc, δήλωσε:

    “Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί”.



    ΣΧΟΛΙΑ