• Business

    Το success story του Μιχάλη Τσικνάκη (Cosmos Sport): Από τα 40 τ.μ. στην πολυεθνική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Μιχάλης Τσικνάκης, CEO Cosmos Sport

    Μιχάλης Τσικνάκης, Cosmos Sport


    Όταν πριν από 20 χρόνια ο Μιχάλης Τσικνάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής τότε, στο Λονδίνο, περνούσε έξω από το κατάστημα της JD Sports στην Oxford Street, αναρωτιόταν  αν η οικογενειακή τους επιχείρηση με αθλητικά είδη, θα καταφέρει ποτέ να γίνει κάτι αντίστοιχο.

    20 χρόνια μετά, η βρετανική JD Sports Fashion Plc με δίκτυο άνω των 4.000 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και 11 δισ. στερλίνες χρηματιστηριακή αξία, προχωρά στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport.

    Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται και το 30% που κατείχε το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη ενώ τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη παραμένουν στη μετοχική σύνθεση, διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 20%.

    Το μικρό κατάστημα αθλητικών ειδών 40 τ.μ, που ίδρυσε το 1982 στη Χερσόνησο Ηρακλείου ο Φραγκίσκος Τσικνάκης, εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες σε ηγέτιδα αλυσίδα στη λιανική πώλησης αθλητικών ειδών με τους τρεις γιους του, Μιχάλη, Λευτέρη και Κώστα να αναλαμβάνουν τη διοίκησή της από το 1995. Πλέον η εταιρεία περνά στα χέρια μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο των αθλητικών ειδών.

    Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

    «Θυμάμαι ότι 20 χρόνια πριν, έκανα μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, περνούσα στην Oxford Street, έβλεπα τα μαγαζιά της JD Sports και έλεγα ότι έτσι θέλω να είναι κάποια στιγμή η εταιρεία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ,  ότι κάποια στιγμή θα γινόταν αυτό που συνέβη» λέει στο mononews o CEO της Cosmos Sport, Μιχάλης Τσικνάκης.

    Το deal με την JD Sports έχει, όπως λέει ο ίδιος και έναν σημειολογικό χαρακτήρα. «Το βλέπω και σαν εμπιστοσύνη στη χώρα. Με κάνει διπλά χαρούμενο γιατί νιώθω παράλληλα την περηφάνια ότι ένας κολοσσός βλέπει κάτι καλό σ’ αυτή τη χώρα και έρχεται να επενδύσει».

    Γιατί όμως η JD Sports επέλεξε την Cosmos Sports; Ο κ. Τσικνάκης απαντά ότι, όπως είπαν τα ίδια τα στελέχη της, είδαν στην εταιρεία νέους ταλαντούχους ανθρώπους που έχουν όρεξη για πολλά πράγματα, όχι μόνο στο μάνατζμεντ αλλά σε όλη την ομάδα. Εξηγεί παράλληλα πως η διαδικασία μέχρι την τελική συμφωνία ήταν σχετικά σύντομη αλλά έντονη, διήρκεσε περίπου τρεις μήνες ωστόσο «πολύ γρήγορα φάνηκε η χημεία».

    Cosmos Sport στην Ερμού

    Από το τουριστικό κατάστημα στα χέρια ενός κολοσσού

    Ο Μιχάλης Τσικνάκης ήταν 6 χρονών, όταν ο πατέρας του ίδρυσε το μικρό κατάστημα αθλητικών ειδών που λειτουργούσε μόνο την τουριστική σεζόν στη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο Κρήτης. Μετά τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, επέστρεψε για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αλλά έμεινε τελικά, όπως λέει, για… πάντα.

    Τη δεκαετία του 90 η εταιρεία άνοιξε δεύτερο κατάστημα στην πόλη του Ηρακλείου και μέχρι το 2007 επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Κρήτη. Το πρώτο Cosmos Sport εκτός Κρήτης άνοιξε στο Περιστέρι το 2008.

    Την περίοδο της οικονομικής κρίσης το σχέδιο της εταιρείας για νέα καταστήματα στην Αττική πήγε πίσω. Ξεκίνησε όμως, αρκετά νωρίτερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, το πλάνο της για την ανάπτυξη του Online καταστήματος,  κάτι που την βοήθησε πολύ ώστε να έχει εναλλακτικό κανάλι πωλήσεων σε μία δύσκολη περίοδο.

    Τα επόμενα χρόνια και ενώ η κατάσταση στην αγορά είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, η επέκταση των καταστημάτων ξεκίνησε ξανά. Το e-shop που ήδη ήταν σε λειτουργία, έγινε το «κλειδί» για την ανάπτυξη της εταιρείας. «Το online κατάστημα έκανε γνωστό το brand ανά τη χώρα. Άρα όταν πηγαίναμε να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα σε μία περιοχή, το brand μας ήταν ήδη «εκεί» μέσω του διαδικτύου» σημειώνει ο κ. Τσικνάκης.

    Ταμβακάκης στο mononews: Τεράστια επιτυχία το deal Cosmos Sport με την βρετανικη JD
    Απόστολος Ταμβακάκης – CEO EOS CAPITAL

    Η σημασία της επένδυσης του Απόστολου Ταμβακάκη

    Κομβική για την εξέλιξή της, ήταν η ενδυνάμωση της ομάδας της Cosmos Sport με έμπειρα στελέχη αλλά κυρίως η επένδυση στο τέλος του 2019 του EOS Capital Partners, του Απόστολου Ταμβάκακη.

    «Το 2017-2018 η πολύ σημαντική προσθήκη του Νίκου Βαρβαδούκα, ενός στελέχους που είχε μεγάλη εμπειρία από omni – channel εμπόριο βοήθησε να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι ομάδες, να έρθει τεχνογνωσία κι μία άλλου είδους διακυβέρνηση στην εταιρεία» σημειώνει ο κ. Τσικνάκης.

    Η επένδυση του fund του κ. Ταμβακάκη στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη, έδωσε πολλά εφόδια στην εταιρεία για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τo πλάνο που είχε θέσει καθώς και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

    Η περίοδος της πανδημίας στη συνέχεια απέδειξε ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα γίνει ήταν πράγματι καίριες. «Υπήρχε πλέον μια πολύ σοβαρή ομάδα για να «τρέξει» με σωστό τρόπο το e-commerce, που ήταν η μόνη επιλογή του καταναλωτή για μεγάλη περίοδο και ταυτόχρονα η εταιρεία είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για αντέξει αρκετά αλλά και για να την εμπιστευτούν οι περαιτέρω οι τράπεζες» σημειώνει ο Μιχάλης Τσικνάκης, προσθέτοντας:

    «Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που προσέδωσε τότε η ΕOS, ήταν πραγματικά πάρα πολύ σημαντική. Ταυτόχρονα και με όλους τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης καθώς η εταιρεία εξελίχθηκε πλέον, χωρίς ωστόσο να χάσει το DNA της οικογενειακής επιχείρησης».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Cosmos Sport σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις της ενώ τριπλασίασε το EBITDA της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο της πανδημίας με κλειστή την αγορά, έφτασε να πουλά online περισσότερο από ό,τι με ανοιχτά τα καταστήματα. Παράλληλα εντός του 2021 λειτούργησε περίπου 16 νέα καταστήματα ενώ επεκτάθηκε και στην Κύπρο, απασχολώντας σε Ελλάδα και Κύπρο 800 άτομα.

    «Μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα»

    Για τον Μιχάλη Τσικνάκη το deal εκτός από επιχειρηματική έχει και μεγάλη συναισθηματική αξία για όλη την οικογένεια και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Η οικογένεια Τσικνάκη άλλωστε μένει με ισχυρό ποσοστό στη μετοχική σύνθεση και συνεχίζει να τρέχει την εταιρεία, κάτι που, όπως λέει ο ίδιος, ήταν και προαπαιτούμενο για τον επενδυτή.

    «Το day to day μας δεν αλλάζει σε τίποτα αλλά γινόμαστε πιο δυνατοί, έχουμε πολλές ευκαιρίες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία με έναν «γίγαντα» και να μας κάνει ακόμη καλύτερους. Από Δευτέρα για εμάς δεν θα αλλάξει τίποτα. Μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσικνάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταμβακάκης στο mononews: Τεράστια επιτυχία το deal Cosmos Sport με την βρετανικη JD

    Big business για τον Ταμβακάκη: Πούλησε το 30% της Cosmos Sport σε πολυεθνική εταιρεία 



    ΣΧΟΛΙΑ