• Πολιτισμός

    Κολλέγιο Αθηνών: Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Δάκη Ιωάννου

    • NewsRoom
    Κολλέγιο Αθηνών: Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Δάκη Ιωάννου

    Κολλέγιο Αθηνών: Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Δάκη Ιωάννου


    Στο Κολλέγιο Αθηνών για το 92ο Commencement συγκεντρώθηκαν προχθές οι ισχυροί της χώρας. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Δάκη Ιωάννου. Ενώ άλλοι γονείς έζησαν ως τρίτη γενιά αποφοίτων τη μεγάλη γιορτή. Υπάρχουν βέβαια και οικογένειες με πολύ παλιότερη σχέση με το Κολλέγιο. Ιδρύθηκε το 1925.

    Η τελετη αποφοίτησης πραγματοποιείται κατά παράδοση μπροστά στο Μπενάκειο. Οι παλιοί απόφοιτοι έχουν το οπτιόν εφόσον θέλουν «να κατέβουν τα σκαλιά». Σημαίνει ότι από τη μεγαλόπρεπη είσοδο κατεβαίνουν όλοι μαζί τα σκαλοπάτια μέχρι κάτω, στην πλατεία.

    Εκεί όπου κάθονται οι γονείς της γενιάς που αποφοιτά. Την παράδοση τίμησε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πολλοί πατεράδες της γενιάς του. Αλλά και ο Δάκης, εφόσον αποφοιτούσε η αγαπημένη του εγγονή Λέτα Ιωάννου. Το όνομα της γιαγιάς της.

    Πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη πρακτική εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

    Φέτος ύστερα από παραίνεση μίας αποφοίτου με σημαίνοντα ρόλο στο σχολείο, συμφωνήθηκε ότι θα κατέβουν μόνο όσοι έχουν παιδιά που αποφοιτούν την ίδια στιγμή. Μία τέλεια συμβιβαστική λύση για να αποφευγχθεί ο συνωστισμός.

    Οι αυριανοί ηγέτες

    Οι θέσεις αυτών των περήφανων γονέων τοποθετούνται έτσι ώστε να κοιτάζουν το αρχοντικό κτίριο του Λυκείου και του I.B. (αν και μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές λειτουργία). Φέτος βέβαια έγιναν προσαρμογές. Στις θέσεις ανάμεσα στους γονείς τοποθετήθηκαν plexiglass έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

    Αυτό ανάγκασε ακόμη και χωρισμένα ζευγάρια να …συμβιώνουν κοντά κοντά. Σαν τις παλιές καλές ημέρες… Δεν φάνηκε ωστόσο ιδιαίτερη αμηχανία ανάμεσά τους. Ενώνονταν μέσα στο κλίμα της γενικότερης κατάνυξης και της εξαιρετικής συγκίνησης της συγκεκριμένης ημέρας.

    Κάθε πίκρα εξανεμιζόταν. Μερικοί γέλασαν με αυτοσαρκασμό και μεγαλοθυμία όταν …έσπασε το κάθισμά τους!

    Πρόκειται για τα παιδιά που μπήκαν στο σχολείο το 2012. Η τάξη του 2021.

    Η Μαρέβα ασπάζεται τη Δάφνη

    Τα παιδιά ακούν το όνομά τους που αναγγέλλεται με μικρόφωνο σε αλφαβητική σειρά. Βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Βγαίνουν έξω, στο φως, με την τήβεννό τους για να παραλάβουν το δίπλωμα από τα χέρια του President του Κολλεγίου (του Προέδρου). Τη θέση κατέχει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης (λατρεύει τα παπιγιόν και τα φοράει διαρκώς).

    Απόφοιτος του ’75. Φέτος έδινε τα βραβεία μαζί με τον Χρήστο Παπανικολάου (απόφοιτος ’85).

    Ο Πρόεδρος τοποθετείται στο συγκεκριμένο αξίωμα από τους Επιτρόπους του Κολλεγίου (το Trust), στην Αμερική. Τη διεύθυνση του σχολείου τρέχει το διοικητικό συμβούλιο. Σε αυτό προεδρεύει ο Νίκος Τσαβλίρης.

    Στο διοικητικό συμβούλιο μπαίνει κανείς αφού εκλεγεί από το πανίσχυρο Σωματείο του Κολλεγίου. Αριθμεί περί τα 75 άτομα. Συμμετέχουν σε αυτό η Μαριάννα Λάτση και ο Δάκης Ιωάννου μεταξύ άλλων.

    Η πρώην σύζυγος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Μικαέλα.

    Μεγάλη συγκίνηση

    Στη φετινή εκδήλωση κάθε παιδί δικαιούταν να καλέσει μόνο δύο συγγενείς. Τα δίδυμα μπορούσαν να συνοδεύονται από τέσσερις. Η μοναδική εξαίρεση για τον Δάκη, λόγω ειδικής σχέσης του με το σχολείο: Ήρθε και η άλλη γιαγιά της Λέτας, Ανδρομάχη Σπανού, χήρα του Ευάγγελου Σπανού της Βιοϊάτρικής. Περήφανοι γονείς της, ο Χρήστος Ιωάννου και η πρώην συζύγός του Ντίμη Σπανού.

    H Μαρέβα Μητσοτάκη  έδωσε τις ευχές της στην κόρη της Δάφνη Μητσοτάκη.

    Στην ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε το εξής:

    «Τόσο Υπερήφανη! Να συνεχίσεις να είσαι ο καλός άνθρωπος που είσαι και να βλέπεις πάντα το καλό ακόμα και εκεί που έχουν κάνει κακό».

    Πλήθος άλλων συγκινημένων μητέρων και πατεράδων γέμισε το προαύλιο: Ρούλα Σιδεράκη Λινάτσα με τον Γιώργο Λινάτσα για τον αριστούχο γιο της, Νατάσα Μαρτσέκη Χατζή για τον γιο της, Κατερίνα Γουλανδρή για τον γιο της, Μαρία Καραγιάννη για τον γιο της Δημήτρη Καραγιάννη. Και οι γνωστοί Χρύσανθος Πανάς με την Έλενα Σύρακα για τον γιο τους Κωνσταντίνο (τον διάσημο ράπερ Lil Koni).

    Χρύσανθος Πανάς, Κωνσταντίνος (Lil Koni), Έλενα Σύρακα

    Επιχειρήσεις, ναυτιλία, χρηματιστές, παλιά και νέα Αθήνα

    Πλήθος άλλων συγκινημένων μητέρων και πατεράδων γέμισε το προαύλιο: Ρούλα Σιδεράκη Λινάτσα με τον Γιώργο Λινάτσα για τον αριστούχο γιο της, Νατάσα Μαρτσέκη Χατζή για τον γιο της, η Μαρία Καραγιάννη για τον Δημήτρη Καραγιάννη.

    Και οι γνωστοί Χρύσανθος Πανάς με την Έλενα Σύρακα για τον γιο τους Κωνσταντίνο (τον διάσημο ράπερ Lil Koni).

    Επίσης, η Έλενα Πάτση για τον γιο της. Η  Ντόρα Πάλλη με τον Παναγιώτη Σιούτη για την κόρη της.

    Η Ιωάννα Σουλιώτη για τα δίδυμά της Φιλέα και Φιλομήλα Γέρου.

    Ενώ αποφοιτούσε και ο φερώνυμος εγγονός του διάσημου καρδιοχειρουργού του Ωνασείου Άλκη Μιχάλη, (τρίτη γενιά). Επίσης, ο γιις του αποφοίτου Αλέξη Παπασταύρου, Δημήτρης.

    Εμφανίστηκε για το παιδί του και ο πιο γνωστός ποινικολόγος της Αθήνας Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

    Αλλά και η κόρη του Γιώργου Βουλγαράκη, το μικρότερο και τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του.

    Πολιτικό άρωμα και με τον Τζαννή Τζαννετάκη, εγγονό του φερώνυμου πολιτικού της Νέας Δημοκρατίας. Οι γονείς του, Πέτρος Τζαννετάκης και Μαριάνα Στράτου, της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων. Και αδελφή της Δανάης Στράτου, συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη (οι τρεις τελευταίοι του Μωραΐτη).

    Βρέθηκαν εκεί τα αδέλφια Σαράντη, για την αποφοίτηση των παιδιών τους: Της Κατερίνας Σαράντη και του ξάδελφού της Αρίστου Σαράντη.

    Η πρώτη έχει γονείς την πρώην σταρ Ελλάς Μάνια Ντέλου και τον Γρηγόρη Σαράντη (έχουν χωρίσει). Ο Αρίστος τη Μάρθα και τον Κυριάκο Σαράντη. Οι Σαράντη επίσης απόφοιτοι.

    Εκεί και η Τζοβάννα με τον Ρόμπερτ Ναχμία για τον γιο τους Μορίς.

    Ως γνωστόν, η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια της Ελλάδας επιμορφώνεται στο Κολλέγιο. Στη φετινή τελετή αποφοίτησης ξεχώρισαν τα παιδιά της Πέρσας Παναγιωτίδη, Αλέξανδρος και Κατερίνα Κοντολέων. Αδελφός της Πέρσας ο Βίλλυς Παναγιωτίδης με κόρη την Ισμήνη Παναγιωτίδη, επίσης απόφοιτος Στην τελετή συμμετείχε ο Έντυ Βαλεντής (Pyxis Tankers) με τη σύζυγό του Θεοδώρα για τον γιο τους Γιώργο. Γιαγιά του, από την πλευρά της μητέρας του, η περίφημη ευεργέτρια του τόπου, Αλίκη Περρωτή.

    Από παιδιά της πανωραίας Μιράντας Πατέρα και του Γιώργου Νίκα, ήρθε η ώρα του τρίτου και τελευταίου (κορίτσι). Η Μιράντα επίσης απόφοιτος Κολλεγίου, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Παντρεύτηκε αμέσως μετά την αποφοίτηση εκπλήσσοντας τους πάντες. Η καλλονή της γενιάς της.

    Η αμερικανική παράδοση

    Τρεις διαφορετικές διευθύνσεις, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, I.B., πήραν τα πτυχία τους. Πρόκειται να στελεχώσουν τη μεθαύριον τη νέα γενιά ηγετών της χώρας. Πρώτα όμως θα ζήσουν την ευφορία της φοιτητικής ζωής, στην Αγγλία, στην Αμερική, στη Γαλλία, στον Καναδά. Ολοένα περισσότερο πλέον και στην Ολλανδία.

    Η 92η τελετή αποφοίτησης (Commencement για τους μαθητές του Κολλεγίου) πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου. Οι απόφοιτοί του ’21 πέταξαν στο τέλος της τελετής τα καπέλα τους στον αέρα.

    Κατά το αμερικανικό έθιμο… Καλή σταδιοδρομία!

    Ο Κώστας Συνολάκης με τους αποφοίτους του 21

    Διαβάστε επίσης Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ