• Η Δάφνη Μητσοτάκη και η κόρη του Bill Gates, ο Σταϊκούρας και η μεσαία τάξη, γιατί δεν μπήκαν οι Ολλανδοί στην Πειραιώς και οι σαμπάνιες του Οδ. Αθανασίου

    Ωστόσο, μετά και τη σημερινή παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο κάποιοι αντιλήφθηκαν πως ο Λαμιώτης Υπουργός παραμένει πανίσχυρος.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η Δάφνη Μητσοτάκη και η κόρη του Bill Gates

    Είπα σήμερα να ξεκινήσουμε την στήλη με κάτι ευχάριστο. Ποιο είναι αυτό;

    Μα η μικρή κόρη του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη, έγινε δεκτή σε δυο κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

    Στο Stanford που είναι στην Καλιφόρνια και στο Yale που βρίσκεται στο Κονέκτικατ.

    To 18χρονο κορίτσι αμφιταλαντεύεται καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποιο σχολείο θα πάει, αν και αρχικά φαίνεται να θεωρεί ότι το Yale “της πάει πιο πολύ”.

    Από ότι μαθαίνω οι συμβουλές που δέχεται είναι να προτιμήσει το Stanford.

    Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα έχει συμφοιτήτρια την μικρή κόρη του Bill Gates.  Την Phoebe Adele Gates.

    Φυσικά η νεαρή Δάφνη θα αποφασίσει μόνη της.

    Ο πανίσχυρος υπουργός και η μεσαία τάξη

    Στο… στόχαστρο ορισμένων κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου έχει βρεθεί ξανά εσχάτως ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως σας ενημέρωσε ο Wiseman.

    Ωστόσο, μετά και τη σημερινή παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο κάποιοι αντιλήφθηκαν πως ο Λαμιώτης Υπουργός παραμένει πανίσχυρος.

    Αν και ορισμένοι συνεχίζουν να του «χρεώνουν» καθυστερήσεις και παράπονα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ουδείς αμφισβητεί ότι κατάφερε να διαχειριστεί τα (δανεικά) ταμειακά διαθέσιμα και να κρατήσει – όσο το δυνατόν περισσότερο – όρθια την αγορά.

    «Οδηγός» για όλα αυτά είναι οι 7 κύκλο των επιστρεπτέων προκαταβολών, κάτι που του πιστώνεται θετικά, καθώς μαζί με τον τελευταίο κύκλο που θα πληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, τα ποσά που έχουν δοθεί θα αγγίξουν τα 8,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ δεν θα επιστραφούν ποτέ στο κράτος.

    Σε αυτό μάλιστα, ακόμα και κάποιοι επικριτές του Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρουν πως ένα μεγάλο μέρος του μη επιστρεπτέου ποσού θα μείνει στο ταμείο και τις… τσέπες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δηλαδή της μεσαίας τάξης, που εσχάτως επανήλθε στο προσκήνιο.

    Ενδεικτική είναι και η αναφορά του ίδιου του Χρήστου Σταϊκούρα στον Υπουργικό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών, όπως είναι:

    * Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%)-αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.

    * Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).

    Μην ξεχνάμε πάντως, πως εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί η αίσθηση πως οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών είχαν «κουρευτεί» για να ενισχυθεί η θέση του αναπληρωτή Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, που οι «κακές γλώσσες» λένε πως οι σχέσεις των δυο δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο από την ώρα που ανατέθηκε στον πρώην Πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» όλος ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Οι σκέψεις για αλλαγή «σκυτάλης» στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως απομακρύνονται, όταν δει κανείς τα στοιχεία που δείχνουν την «καυτή» πατάτα.

    Με τις νέες εκτιμήσεις που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες, η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 6,4% του χρόνου και πάνω από 4% έως το 2024, με «μοχλό» τα κονδύλια του Ταμείου.

    Πίσω από τις κλειστές πόρτες Υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών υπάρχουν και οι… σκεπτόμενοι δυο φορές, οι οποίοι επισημαίνουν ως πιο ψύχραιμες φωνές, πως μια έκτακτη κρίση που έχει κοστίσει σε μέτρα πάνω από 30 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που η Ελλάδα μόλις είχε εξέλθει από μια 10ετή οικονομική κρίση, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

    ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ: Περιμένουν τα funds από το LA

    Λοιπόν αργά χθες το απόγευμα οι πηγές μου μου είπαν ότι το βιβλίο προσφορών για την πώληση του 6,66% των μετοχών της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Βιοχάλκο ήδη έχει καλυφθεί πάνω από 1 φορά στην τιμή των 2 ευρώ.

    O λόγος που δεν έκλεισε από χθες το βράδυ είναι ότι περιμένουν να τους δώσουν το οριστικό Οκ, ένα η δύο μεγάλα funds από την California.

    Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο θα κλείσει πριν το άνοιγμα της αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Μαθαίνω οτι ο επικεφαλής της Βιοχάλκο,  Γιάννης Στασινόπουλος είναι ιδιαίτερα happy με όλες αυτές της εξελίξεις.

    Eurobank: Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια

    Θέμα χρόνου μετά την έκδοση του senior ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι η ανακοίνωση από την Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,08% 1,83 της πώλησης του συστήματος εκκαθάρισης των συναλλαγών (POS).

    Η στήλη πληροφορείται ότι η τράπεζα έχει δώσει τα χέρια με την ιταλική Nexi και το τίμημα που θα πάρει – σε μετρητά – πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια όσον αφορά την περαιτέρω ενδυνάμωση της τράπεζας…

    Η έκδοση του ομολόγου, την οποία αποκάλυψε το mononews.gr προετοιμάζονταν εδώ και αρκετούς μήνες, μετά το Δεκέμβριο λένε οι πληροφορίες μου και απλά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας περίμενε την κατάλληλη στιγμή όταν οι εμβολιασμοί θα προχωρούσαν με εντατικούς ρυθμούς…

    Ήρθε όμως η αναβάθμιση από την Standard & Poor`s η οποία έφερε πιο νωρίς την υλοποίηση του εγχειρήματος.

    Πειραιώς Ι: Η αστοχία της Reggeborgh

    Από την Παρασκευή κυκλοφορούσε η φήμη ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh επιδίωξαν να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,26% 3,79.

    Η στήλη ρώτησε και τσέκαρε ότι η φήμη ισχύει και πως ήθελαν να βάλουν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

    Αλλά δεν τα κατάφεραν διότι δεν είχαν χρηματιστηριακό λογαριασμό (ΣΑΤΑ) και έτσι έμειναν με τα εκατομμύρια στο χέρι…

    Η είσοδος στην Πειραιώς ήταν πάντως επιθυμία του επικεφαλής της Reggeborgh του  Henry (Hendrikus) Holterman, ο οποίος μάλιστα την προηγουμένη εβδομάδα (Πέμπτη – Παρασκευή) βρέθηκε στην Αθήνα και είχε συνεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,63% 2,49.

    Περίεργο όμως δεν βρέθηκε ένας από τους partner που έχουν επί ελληνικού εδάφους να τους διευκολύνει…

    Επίσης το ενδιαφέρον τους εκδηλώθηκε την Παρασκευή δηλαδή την ημέρα που έκλεισε το βιβλίο προσφορών.

    Άρα στην ουσία ήταν δύσκολο να γίνει οτιδήποτε.

    Σας θυμίζουμε ότι o Henry (Hendrikus) Holterman, o ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ,  είναι  γαμπρός του μεγιστάνα Dik Wessels που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2017.

    Ο Holterman έχει στην ιδιοκτησία του ένα εξοχικό σπίτι στην Κέρκυρα το οποίο επισκέπτεται συχνά, ενώ είναι και Επίτιμος Πρόξενος της Ολλανδίας στο νησί.

    Πάμε τώρα στις γκρίνιες που υπάρχουν στους κόλπους των μικρομετόχων που δεν κατάφεραν να μπουν στην αύξηση.

    Τι να κάνουν κι αυτοί λένε το παράπονό τους δεξιά και αριστερά χωρίς βέβαια να μπορεί να γίνει  πλέον κάτι διαφορετικό…

    Πειραιώς ΙΙ: Φρένο στα σενάρια έβαλε ο Μεγάλου

    Το σενάριο συγχώνευσης κάποιας ελληνικής τράπεζας με μια άλλη σέρνεται επί μία και πλέον δεκαετία…

    Ειδικά όμως τα τελευταία 5-6 χρόνια με δεδομένο ότι η τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,25% 1,58 έχουν ένα κοινό μέτοχο: τον (γνωστό και στους κουλουράδες της πλατείας Συντάγματος πλέον) Τζον Πόλσον.

    Επί της νέας βάσεως κατέχει το 18,6% της Πειραιώς ενώ συνεχίζει να διατηρεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό πέριξ του 9% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

    Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης διαψεύδει από την πρώτη ημέρα που έκατσε στην καρέκλα το σενάριο.

    Ήρθε ή ώρα να το διαψεύσει και ο ομόλογός του της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

    Στην συνέντευξη που έδωσε εχθές στο Bloomberg ο CEO της Πειραιώς απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο και είπε επί λέξει: το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους…

    Αυτά για τα εσωτερικά μας διότι δεν απέκλεισε ανάλογες διασυνοριακές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

    MIG: Τι τον χρειάζεται τον CEO

    Λοιπόν, στην MIG εξέλεξαν στην θέση του προέδρου τον Παναγιώτη Θρουβάλα ενώ δεν θα έχουν διευθύνοντα σύμβουλο καθώς δεν υπάρχει αντικατάσταση του Θανάση Παπανικολάου.

    Όπως έλεγε κι ένας από τους τραπεζίτες στην στήλη: «Τι τον θέλουν τον CEO, αφού σε λίγο καιρό δεν θα έχουν χαρτοφυλάκιο. Κάποια στιγμή θα πουλήσουν και την θυγατρική στα ακτοπλοϊκά, απλά δεν είναι της παρούσης εν μέσω πανδημίας.

    Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ο κορωνοϊός θα είναι μια ακόμη γρίπη τότε θα γίνει και το τελευταίο deal πώλησης των assets της MIG»…

    Δεν χρειάζεται η στήλη να πει κάτι περισσότερο, ο άνθρωπος τα είπε όλα…

    Lamda: Άνοιξαν σαμπάνιες

    Πως και πως περίμεναν στην Lamda ΛΑΜΔΑ -2,42% 6,45 να ανοίξουν τα malls καθώς τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας είχαν βγει ουσιαστικά από την πρίζα επί μακρόν…

    Η κίνηση το Σαββατοκύριακο ήταν τέτοια που όπως μαθαίνω μόνο που δεν άνοιξαν σαμπάνιες στα κεντρικά της Lamda…

    Η επιστροφή στην κανονικότητα και τα σημάδια του Σαββατοκύριακου όπως καταλαβαίνετε κάνουν την διοίκηση του Οδυσσέα Αθανασίου να βγάζει από το συρτάρι το παγωμένο λόγω πανδημίας σχέδιο εισόδου της Lamda Malls στο χρηματιστήριο…

    Άσε που όπως ακούω θετικά είναι τα νέα και από το μέτωπο της ανανέωσης των συμβολαίων μίσθωσης από την πλευρά των καταστημάτων…

    Δεν υπήρξε πληροφορούμαι καμία επίπτωση στο ύψος των ενοικίων.

    Πάντως ο Αθανασίου έχει και δεύτερο λόγο να ανοίγει σαμπάνιες.

    Το γεγονός ότι στο περίφημο Πύργο του Ελληνικού ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 100 ακόμα για αντίστοιχα διαμερίσματα, από τα 210 διαμερίσματα που έχει συνολικά.

    Για να ξέρετε οι ενδιαφερόμενοι δίνουν το 10% μπροστά για να “καπαρώσουν” το διαμέρισμα.

    Βέβαια εάν μελλοντικά θέλουν,  μπορούν να πουλήσουν το δικαίωμά τους.

    Μια από τις κατασκευαστικές που θέλουν να πάρουν την δουλειά του Πύργου της Μαρίνας είναι η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -2,10% 1,40 . Όπως έχει πει ο Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος της εισηγμένης, «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη Lamda Development για τον πύργο κατοικιών στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

    Συνεργαζόμαστε με μια σημαίνουσα αμερικανική εταιρεία, που έχει μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα έργα στη Νέα Υόρκη. Αναμένουμε την απόφαση της Lamda για το κατά πόσον θα προκριθούμε στη λίστα προτίμησης».

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.