• Business

    Κολλέγιο Αθηνών: Τέλος εποχής για τον Αλέξανδρο Σαμαρά. Όλο το παρασκήνιο

    samaras

    Αλέξανδρος Σαμαράς


    Μία μακρά και ιδιαίτερα πικρή διαμάχη που στιγμάτισε το Κολλέγιο Αθηνών από τη δεκαετία του ’90 φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Στην πρόσφατη ετήσια τελετή αποφοίτησης των τελειοφοίτων του σχολείου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, Αλέξανδρος Σαμαράς, ανακοίνωσε τη “συμφιλίωση” του ΔΣ με το Συμβούλιο Επιτρόπων του ιδρύματος, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    Η διαμάχη μεταξύ των δύο συμβουλίων είχε φτάσει στα δικαστήρια, με τον Αλέξανδρο Σαμαρά (αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) να διακόπτει το 2008 κάθε επαφή και να καταγγέλλει το συμβούλιο των επιτρόπων για αδικοπραγία, μηνύοντας επιπλέον οκτώ επιτρόπους για απάτη, απαιτώντας αποζημίωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2016 δικαίωσε πλήρως το συμβούλιο των επιτρόπων και απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της πλευράς του Ιδρύματος, το οποίο, κατά την κρίση του δικαστή, προσπάθησε διά του προέδρου του να υποβιβάσει τον ρόλο των επιτρόπων σε «ασχέτους παρατηρητές» και να υφαρπάξει τις εξουσίες τους.

    Μετά την εξέλιξη αυτή άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και κατέληξαν σε μια συμφωνία ενημέρωσης των bylaws που διέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Συμφωνήθηκε, επίσης, η αναθεώρηση των εσωτερικών τους κανονισμών και η αμοιβαία παραίτηση από αγωγές που ανέκυψαν ή μπορεί να συνδεθούν με την περίοδο της μακράς δικαστικής κόντρας.

    Μια νέα αρχή;

    Είναι μία καλή συμφωνία, τουλάχιστον σε επίπεδο διατύπωσης, δήλωσε στην “Καθημερινή” ένας εκ των άμεσα εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση, από την πλευρά του Ιδρύματος. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και πηγή των Trustees που συμμετείχε στις συζητήσεις της Νέας Υόρκης: “Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πράξη”.

    Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η φράση ενός μέλους του Ιδρύματος που έχει υπάρξει επικριτικό για τους χειρισμούς Σαμαρά. Το άτομο αυτό αναφέρθηκε στην απρόθυμη εφαρμογή των μνημονίων από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας για τη συμφωνία: “Μπορεί να είναι μία νέα αρχή, μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Το παν είναι η υλοποίηση και το πνεύμα με το οποίο θα γίνει”.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, παρά τη θεωρητική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, στην τελετή αποφοίτησης δεν παρέστη κανένας από τους επιτρόπους, γεγονός που ενδεχομένως να υποδεικνύει πως στην πράξη αυτή η “συμφιλίωση” θα είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι στα χαρτιά.

    Σημειώνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η ομιλία του Αλέξανδρου Σαμαρά στην τελετή αποφοίτησης ήταν και η τελευταία του από αυτό το πόστο, αφού η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο και ο ίδιος έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την αντικατάστασή του, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, είναι η νυν γενική γραμματέας Ανίκα Παπαντωνίου, εφοπλίστρια και άτομο που, κατά γενική ομολογία, πιστεύει στην ανάγκη το Δ.Σ. να αποτραβηχτεί από την καθημερινή διοίκηση του σχολείου· ο ταμίας του Δ.Σ. Πέτρος Αλιβιζάτος· και ο αντιπρόεδρος Νίκος Τσαβλίρης, που θεωρείται ότι ανήκει στον κύκλο Σαμαρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Αποκάλυψη: Η Ινώ Καρέλια κάνει λόγο για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των μετόχων της Καρέλιας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Χρωστάτε στον ΕΦΚΑ; Δείτε 7+1 νέους τρόπους για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Γιάννης Λάτσιος: Έτοιμος για τον τηλεοπτικό πόλεμο της νέας σεζόν



    ΣΧΟΛΙΑ