• Business

    Κολλέγιο Αθηνών: Ο Νίκος Τσαβλίρης αναλαμβάνει τα ηνία

    • NewsRoom

    Νίκος Τσαβλίρης.Tsavliris Salvage Group


    Ένα ισχυρό δίδυμο που υπόσχεται ότι θα κάνει πολλά αφήνοντας πίσω τις διαμάχες του παρελθόντος διοικεί εδώ και λίγες ημέρες το Κολλέγιο Αθηνών. Την περασμένη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εξέλεξε νέο πρόεδρο τον εφοπλιστή Νίκο Τσαβλίρη, ως τότε ταμία και μέλος του αλλά και επικεφαλής της Resource Development Committee και της Αθλητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, και αντιπρόεδρο τον Πέτρο Αλιβιζάτο. Οι δυο τους θα συγκατοικήσουν με τον νέο διευθυντή (president) του σχολείου Ρίτσαρντ Τζάκσον, πρώην διπλωμάτη και πρόεδρο του Anatolia College της Θεσσαλονίκης από το 1999 ως το 2009, τον οποίο και «τοποθέτησαν» οι Trustees.

    Μετά την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. η σύνθεσή του είναι η ακόλουθη: Νικόλαος Τσαβλίρης, πρόεδρος. Πέτρος Αλιβιζάτος, αντιπρόεδρος. Αννίκα Παπαντωνίου, γενική γραμματέας. Αλέξιος Πιλάβιος, ταμίας. Σέργιος Αμπαριώτης, Ήρα Βαλσαμάκη-Ράλλη, Ζωή Δασκαλάκη-Βασιλείου, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Απόστολος Δοξιάδης, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Αλέξανδρος Σαμαράς, μέλη.

    Τέλος για τον Αλέξανδρο Σαμαρά

    Οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες καθώς τα τελευταία χρόνια είχε ξεσπάσει ένας ελληνοαμερικανικός δικαστικός πόλεμος για τη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών και αφού δαπανήθηκαν εκατέρωθεν εκατομμύρια σε δικηγόρους αντί να χρηματοδοτήσουν το σχολείο. Έτσι με την εκλογή των κ. Τσαβλιρη και Αλεβιζατου τελείωσε και η μονοκρατορία (όπως την ονόμαζαν κάποιοι) του Αλέξανδρου Σαμαρά, ο οποίος παρά τα επιτεύγματά του, μεταξύ των οποίων και ένα κορυφαίο νηπιαγωγείο, «χρεώθηκε» μοιραία και την κόντρα με τους Αμερικανούς του Συμβουλίου Επιτρόπων (Trustees).

    Ο Νίκος Τσαβλίρης όμως δεν θα είναι απόλυτος μονάρχης, όπως πολλοί κατηγόρησαν τον Αλέξανδρο Σαμαρά ότι υπήρξε. Θα «συγκατοικήσει» με τον νέο διευθυντή (president) του σχολείου Ρίτσαρντ Τζάκσον, πρώην διπλωμάτη και πρόεδρο του Anatolia College της Θεσσαλονίκης από το 1999 ως το 2009, τον οποίο και «τοποθέτησαν» οι Trustees.

    Επιπλέον ο Νίκος Τσαβλίρης, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946 και είναι παντρεμένος με τη Μάιρα Πίσση, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Κλαίρη και την Αλεξάνδρα (η πρώτη είναι παντρεμένη με τον Γρηγόρη Κανόνη και η δεύτερη με τον Παύλο Ανδρεάδη, εγγονό του Στρατή Ανδρεάδη), θα έχει σοβαρές προκλήσεις: να ανανεώσει τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) και να συμφωνήσει με αυτά αλλά και με τους Trustees για φλέγοντα θέματα, π.χ. τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την προαγωγή των παιδιών του δημοτικού στην πρώτη γυμνασίου, όπως οι Trustees αξιώνουν για να χορηγήσουν υποτροφίες…

    Θα μπορέσει να αντεπεξέλθει επιτυχώς εφοπλιστής;

    Ίσως η δουλειά του, τα ναυαγοσωστικά, να τον έχει προικίσει με ό,τι χρειάζεται για να διασωθεί το κατά γενική ομολογία -ακόμα και των επικριτών του- καλύτερο ελληνικό σχολείο, αλλά και η εμπειρία του τόσο ως μέλους του Δ.Σ. του ΕΕΙ όσο και ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Ελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών (Εδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής») στο Fletcher School of Law & Diplomacy και στο College of Liberal Arts στο Tufts University των ΗΠΑ.

    Ο Νίκος Τσαβλίρης είναι ο ένας από τους τρεις γιους του Αλέξανδρου Γ. Τσαβλίρη (1914-1973). Οσοι τους ξέρουν τον χαρακτηρίζουν τον πιο «πράο» εκ των τριών.

    Ο Νίκος, μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Ανδρέα, ελέγχουν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ναυαγοσωστικών και ναυαγιαιρέσεων παγκοσμίως με περισσότερες από 3.000 σημαντικές διασώσεις και ναυτιλιακές ανακτήσεις.

    «Ο σημερινός Ομιλος Ναυαγοσωστικών Τσαβλίρη μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευσή του στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν ο ιδρυτής Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης αφίχθη στον Πειραιά από τη Μικρά Ασία σαν πρόσφυγας» αναφέρει ο οργανισμός Greek Shipping Hall Of Fame, που τιμά τους σημαντικότερους εκ των Ελλήνων εφοπλιστών.

    Την καταγωγή του όμως έλκει από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το Λιβάρτζι Αρκαδίας.

    Ο πατέρας του νέου προέδρου του Κολλεγίου, ο Αλέξανδρος, μετανάστευσε στο Λονδίνο το 1931, και αφού εργάστηκε σε ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία, όπως των Γουλανδρή και Βεργωτή, ίδρυσε την A.G. Tsavliris Ltd το 1940. Από το 1950 άρχισε να μεγαλώνει και προτού εκπνεύσει η δεκαετία γύρισε στην Ελλάδα.

    Μια απόφαση ξεκάθαρα πατριωτική. Ηταν μόλις η τρίτη ελληνόκτητη ναυτιλιακή που ερχόταν στην Ελλάδα, πρωτοπόρος του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος που ακολούθησε.

    Νομικός

    Ο Νίκος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών ο ίδιος, αφού σπούδασε ναυτιλιακά στο City of London College, πήρε και πτυχίο Ναυτικού Δικαίου από το University College of London και Masters στο Ναυτικό Δίκαιο από το University of London.

    Ασκησε το επάγγελμα του νομικού στα βρετανικά δικαστήρια, αλλά σύντομα τον κέρδισε η νέα οικογενειακή επιχείρηση. Μετά τον θάνατο του πατέρα του Αλέξανδρου Τσαβλίρη το 1973 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία, μαζί με τα αδέλφια του κατέστησε μία από τις κυρίαρχες διεθνώς επιχειρήσεις ναυαγιαιρεσιών.

    Σήμερα είναι Principal του Ομίλου Τσαβλίρη αλλά και Underwriting Member στους Lloyds of London, μέτοχος κατά μιαν έννοια ασφαλιστικών, και Principal Member στο Baltic Exchange of London.



    ΣΧΟΛΙΑ