• Top Stories

    Κολλέγιο Αθηνών: Το μήνυμα του Α. Σαμαρά στους επικριτές του

    • NewsRoom
    samaras

    Αλέξανδρος Σαμαράς


    Μήνυμα – απάντηση στους επικριτές του στο συμβούλιο επιτρόπων (Board of Trustees) δίνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κολλεγίου Αθηνών και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, με αφορμή τον εορτασμό της 90ετηρίδας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τη σχολική χρονιά 2015-’16.

    «Το Κολλέγιο συνεχίζει να πρωτοπορεί, να καινοτομεί, να συμβάλλει πολύπλευρα ως Κέντρο Αριστείας, κοινωνικής και εθνικής ευθύνης στην προαγωγή της παιδείας και γενικότερα στην πρόοδο της πατρίδας μας. Τιμώντας -όπως υπογραμμίζεται στη Δήλωση Αποστολής του ΕΕΙ- τις διαχρονικές αξίες, τις ενσωματωμένες στην παράδοση της Ελλάδας, της Ευρώπης ευρύτερα αλλά και της Αμερικής, πορεύεται με ένα βαθύ σεβασμό στην ελληνική κληρονομιά σε όλο τον πλούτο, την πολυπλοκότητα και την οικουμενικότητά της» αναφέρει ο Α. Σαμαράς δύο σχεδόν μήνες μετά τη δικαστική του περιπέτεια, όπου το Board of Trustees προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια κατηγορώντας τον ίδιο αλλά και τη νυν ηγεσία του Κολλεγίου ότι δεν προσέφεραν παιδεία ανωτάτου επιπέδου με διεθνή κριτήρια, η διαμάχη των δύο πλευρών κατέληξε σε μία έντονη δικαστική διαμάχη.

    Η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης όπως δημοσιεύτηκε στο mononews.gr δικαίωσε το Συμβούλιο των Επιτρόπων ωστόσο τότε και οι δύο πλευρές, όπως ανέφεραν σε επικοινωνία που είχε το mononews μαζί τους, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν κατά γράμμα την εντολή των δικηγόρων που όρισε στις 11 Νοεμβρίου μια απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Συγκεκριμένα, η απαγορευτική απόφαση των δικηγόρων δεσμεύει τα αντιμαχόμενα μέρη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Board of Trustees από το να κάνουν οποιαδήποτε διευκρινιστική δήλωση για το πολύκροτο θέμα που έχει προκύψει στο Κολλέγιο Αθηνών.

    Τι είχε πει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς

    Το mononews.gr προσπαθώντας να φωτίσει ακόμη περισσότερο το θέμα, επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές. Ο κ. Δημήτρης Καραμάνος, Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κολλέγιο Αθηνών, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Κολλεγίου κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τo mononews.gr επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να πάρει περαιτέρω διαστάσεις και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μία συναινετική λύση – όπως εξάλλου ορίζει και η δικαστική απόφαση- εντός 60 ημερών.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμάνος επισημαίνει στο mononews.gr ότι Σε ό,τι αφορά στη διένεξη Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – Board of Trustees, μετά και από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης τού ΕΕΙ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης της καλύτερης λύσης για το Σχολείο. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, οι δικηγόροι απαγορεύουν κάθε δήλωση επί του θέματος, διότι στην παρούσα φάση κάθε δημόσια τοποθέτηση είναι κατ’ ανάγκη αποσπασματική και εστιάζει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μη συμβάλλει σε εξεύρεση συνολικής λύσης για το μέλλον και, ως εκ τούτου, να μη συνάδει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του Σχολείου.”

    Τι επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Board of Trustees

    Σε αυτή τη δεσμευτική εντολή – προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική και πιο ήπια λύση, συντάσσεται και η άποψη του Συμβουλίου των Επιτρόπων.

    Αλέξης Μίχας, Juniper Investment Company
    Αλέξης Μίχας, Juniper Investment Company

    Το mononews.gr σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Board of Trustees, κ. Αλέξη Μίχα για το θέμα έλαβε την εξής απάντηση “Η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι δημόσια και υποθέτω ότι την έχετε διαβάσει. Η απόφαση μιλά από μόνη της και δε θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω επειδή δεν επιθυμώ να περιπλέξω τις σχέσεις μας με τη Διοίκηση του Ελληνικού Συμβουλίου. Προσωπική μου μέριμνα αλλά και του συνόλου των Trustees είναι να υποστηρίξουμε ένα Ίδρυμα, που ξεχωρίζει για την ακαδημαϊκή αριστεία και την αξιοκρατία του. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει επικυρώσει τις προσπάθειές μας.”

    Στο ίδιο κλίμα και η απάντηση μέλους του Board of Trustees, του κ. Βασίλειου Σαλαπάτη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε να κάνει την όποια δήλωση για το θέμα. “Δεν θέλω να σχολιάσω. Δεν θέλω να αναφερθώ καν στο θέμα” είπε ο κ. Σαλαπάτης.

    Στην απόφαση, όπως επεσήμανε στο mononews.gr και ο ίδιος ο κ. Καραμάνος, το δικαστήριο ορίζει με το πέρας των 60 ημερών να συγκαλέσουν μία συνέλευση για να συμμετάσχουν στην ουσία όλες οι πλευρές σε μια διαδικασία σύνταξης μιας πρότασης, που θα παράγει μια νέα σειρά “δεδομένων δράσης” από νομικά συνεπείς πλέον δεσμευτικούς όρους. Με απλά λόγια, μία συναινετική λύση η οποία θα είναι πλέον κατοχυρωμένη και νομικά και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβαλλόμενων μερών.

    Ο κ. Καραμάνος μάλιστα “δεσμεύτηκε” σε μία ολική δημοσιογραφική πλέον διελεύκανση του θέματος, μετά το πέρας της δεσμευτικής αυτής περιόδου.

    Το Κολλέγιο Αθηνών
    Το Κολλέγιο Αθηνών στο Ψυχικό

    Το μήνυμα- απάντηση του Αλέξανδρου Σαμαρά 

    Με αφορμή τον εορτασμό της 90ετηρίδας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τη σχολική χρονιά 2015-’16 ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κολλεγίου κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, επιβεβαιώνει την ενεργό πίστη στις αξίες και αρχές που διέπουν την πορεία του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού από το ξεκίνημά του και με στο καθιερωμένο μήνυμά του για την ετήσια έκθεση του «Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού» αναφέρθηκε στα γεγονότα που ξεχώρισαν τη χρονιά 2015-’16: 

    1. Η αφιέρωση του σχολικού έτους στα 90χρονα του Κολλεγίου. Σε όλες τις σχολικές μονάδες πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου-ορόσημου, που κορυφώθηκαν με μεγάλη εκδήλωση στις 20 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Κολλεγίου.

    2. Η συνέχιση του έργου της Ειδικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΕΕΙ, το οποίο ήδη προχώρησε σε δεύτερη φάση σε συνεργασία με την Boston Consulting Group.

    3. Η ολοκλήρωση της ακροαματικής δικαστικής διαδικασίας για τη διένεξη μεταξύ του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Συμβουλίου Επιτρόπων (Board of Trustees) μετά από την έφεση που άσκησαν οι Επίτροποι κατά της πρώτης απόφασης δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

    4. Η θέσπιση δύο νέων ακαδημαϊκών εδρών με σκοπό να τιμηθεί η προσφορά δύο ιστορικών προσωπικοτήτων του Κολλεγίου: Η έδρα Παναγιώτη Μαυρομάτη ο οποίος ως καθηγητής φυσικής, δημιούργησε τα πρώτα Εργαστήρια Θετικών Επιστημών στο Κολλέγιο τη δεκαετία του 1930. Και η έδρα Σόλωνος Ζαχάρωφ που διετέλεσε Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών την περίοδο 1978-1986.

    5. Η προεργασία για τη συγκρότηση και λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΕΙ με νέα δομή.

    Ωστόσο, σημαντικό είναι επίσης ότι το νηπιαγωγείο του Κολλεγίου «Ιωάννης Μ. Καρράς» βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικά Δημοφιλέστερου Κτιρίου. Στα αξιομνημόνευτα καταχωρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα στη σχέση ΕΕΙ-Κίνας με την επίσκεψη φιλοξενία στο κολέγιο ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του ιστορικού κινεζικού σχολείου Tianjin Nankai High School.

    Δημιουργήθηκε βάση συνεργασίας του Κολλεγίου με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και γενικότερα με τον ελληνισμό της Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς συμβολικούς και ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο μέρη.

    Τέλος, υπήρξε συνεργασία ΕΕΙ-αποφοίτων για την αναθέρμανση των σχέσεων με σχολεία τα οποία είχαν κτιστεί ανά την Ελλάδα την περίοδο 1949-’72, από τη Μαθηματική Κοινότητα του Κολλεγίου.

    Το Κολλέγιο ως πρωταγωνιστής

    Κατά το 2015 -2016 οι δραστηριότητες του ΕΕΙ αναπτύχθηκαν αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα στον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τομέα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Η υλοποίηση σειράς δράσεων για την πιο αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, παράλληλα με την εφαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων της Πολιτείας, τη συνεργατική μάθηση και τη διεπιστημονική προσέγγιση.

    Δόθηκε έμφαση στα διδακτικά, εξωδιδακτικά και ευρύτερα παιδαγωγικά στοιχεία του Κολλεγιακού Προγράμματος. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την εισαγωγή και λειτουργία του Middle Years Programme (MYP) στην Α’ γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού στο σχολικό έτος 2015-’16. Καθιερώθηκε η χρήση από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Συστήματος Διαχείρησης Μαθημάτων (Course Management System), της Αίθουσας Ψηφιακής Συνεργασίας (Μπενάκειο), του Εργαστηρίου Informatics Center (Κτίριο «Αλεξάνδρα Μαρτίνου») και των Εργαστηρίων Τεχνολογικής Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Μποδοσάκειο-Λάτσειο). Ενισχύθηκε το δωρεάν προσφερόμενο πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης/Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του γυμνασίου, του γενικού Λυκείου και του ΙΒ (International Baccalaureate). Εγιναν επιπλέον πολύπλευρες δράσεις που αποσκοπούν στην καλλιέργεια μεταξύ των μαθητών πνεύματος κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και έμπρακτης περιβαλλοντική -οικολογικής ευαισθησίας, με έμφαση σε ζητήματα αξιών και ήθους.

    Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θέματα πειθαρχίας και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς όπως ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), καθώς και στον υγιεινό τρόπο ζωής των μαθητών.

    Οπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση, οι εθνικές και διεθνείς διακρίσεις των μαθητών του Κολλεγίου (ακαδημαϊκές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές) ήταν για μία ακόμα χρονιά πολλές και σημαντικές. Εξαιρετικές ήταν και οι επιδόσεις των τελειοφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και μεγάλες οι επιτυχίες τους στην εισαγωγή σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Οι εξωστρεφείς δραστηριότητες (πχ το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων, το Θέατρο του Κολλεγίου, το Ωδείο, τα Θερινά Προγράμματα, ορισμέενς πτυχές της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Informatics Center) προσέδωσαν ευρύτερη εμβέλεια στη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του ΕΕΙ.

    Επίσης συνεχίστηκε η εφαρμογή σε νέες βάσεις του συστήματος εισαγωγής παιδιών στην πρώτη δημοτικού. Με απόφαση του Δ.Σ., μετά από τη διαδικασία των κληρώσεων, εισήχθησαν όλα τα παιδιά με αδελφάκι στο Κολλέγιο και όλα τα παιδιά αποφοίτων, οι οποίοι είναι κοντά στο σχολείο και έχουν ενεργό συμβολή στην κολλεγιακή ζωή. Εισήχθησαν επίσης 145 παιδιά από το Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς».

    Οπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, στον οικονομικό τομέα -παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες γενικότερα- τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλεπομένων, χάρη σε μία σειρά μέτρων περιορισμού του κόστους λειτουργίας, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα και της νέας σχολικής χρονιάς: «Το Δ.Σ. αντιμετωπίζει με έμπρακτη ευαισθησία τις οικονομικές δυσκολίες πολλών οικογενειών μαθητών. Το 2012-’13 προχωρήσαμε αυτοβούλως σε ‘πάγωμα’ των διδάκτρων και το 2013-’14 σε μείωση των διδάκτρων» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι παράλληλα «έχουμε προβεί σε μεγάλες αυξήσεις των διατιθέμενων για το Πρόγραμμα Υποτροφιών ποσών».

    Το ιστορικό της επίμαχης δικαστικής διαμάχης

    Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου του 2016, εκδόθηκε μια απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αναφορικά με τη μακρά διαμάχη ανάμεσα στο συμβούλιο επιτρόπων (Board of Trustees) και το Δ.Σ. του σωματείου που φέρει τον τίτλο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, δηλαδή ανάμεσα στο με έδρα τη Νέα Υόρκη συμβούλιο των επιτρόπων και τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολεγίου Αθηνών. To Θέμα αποκάλυψε το Greek Report και η δημοσιογράφος Αναστασία Λαμπρια. 

    Αφήνοντας κατά μέρος τις λεπτομέρειες, αν και αποκαλυπτικές του χαρακτήρα της σημερινής αθηναϊκής ελίτ, η υπόθεση ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του ’90, όταν διαπιστωνόταν από πολλές πλευρές –δασκάλους και καθηγητές, αποφοίτους, γονείς, ακόμη και από μαθητές– η αθέτηση της αποστολής του «να προσφέρει παιδεία ανωτάτου επιπέδου –με διεθνή κριτήρια– στους πιο άξιους».

    Γιγαντισμός, εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος στην καθημερινή διαχείριση του σχολείου, προσλήψεις χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, κακές σχέσεις εκπαιδευτικών με τη διοίκηση, ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές του σχολείου, εισαγωγή μαθητών με περίεργα κριτήρια, υποχρέωσαν τους επιτρόπους να δουν τον ελέφαντα που είχε μπει στο δωμάτιο.

    Η παρέμβασή τους ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Κατά την παραδοσιακή καταστατική αρχή των checks and balances της αμερικανικής ζωής, τα δύο συμβούλια οφείλουν να ομονοούν στις καίριες αποφάσεις λειτουργίας του σχολείου και στην επιλογή του διευθυντή του.

    Η προσπάθεια των επιτρόπων να αναδιατυπωθεί η εκπαιδευτική πολιτική σταδιακά στο Κολλέγιο Αθηνών πήρε τη μορφή ρήξης, όταν το 2006 ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε πως όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με τον ρόλο των επιτρόπων να περιορίζεται στην άντληση κεφαλαίων. Ως εκπρόσωπος μιας ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών που δεν έχουν συνηθίσει να μην παίρνουν αυτό που θέλουν, τον Νοέμβριο του 2008 διακόπτει κάθε επαφή και καταγγέλλει το συμβούλιο των επιτρόπων για αδικοπραγία. Επιπλέον μηνύει οκτώ (περίπου τους μισούς) επιτρόπους για απάτη, απαιτώντας αποζημίωση 300 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τους επιτρόπους στα ζητήματα διακυβέρνησης και τήρησης των αρχών που έθεταν, και απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της πλευράς του Ιδρύματος, το οποίο, κατά την κρίση του δικαστή, προσπάθησε διά του προέδρου του να υποβιβάσει τον ρόλο των επιτρόπων σε «ασχέτους παρατηρητές» και να υφαρπάξει τις εξουσίες τους.

    Εντύπωση προκάλεσαν ωστόσο, οι βαρείς χαρακτηρισμοί του δικαστή για τον κ. Αλ. Σαμαρά, όταν σημειώνει πως, ενώ βρίσκει τον κ. Μίχα, πρόεδρο των επιτρόπων, άνθρωπο αρχών, έντιμο και ευθύ, δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον κ. Αλ. Σαμαρά. Εν συνεχεία, καταλογιζει στην ελληνική πλευρά του Ιδρύματος, λύπη γιατί αναγνωρίζει σε αυτά τη μικροπρέπεια παραγόντων της κοινωνικής ζωής της χώρας.

    Η απόφαση για το Κολλέγιο Αθηνών καταλήγει καυτηριάζοντας τη στάση του Ιδρύματος και του νομικού του συμβούλου πως επέλεξαν τη δικαστική οδό υπό το πρίσμα «αν κερδίσουμε, κερδίσαμε, αν χάσουμε, πάλι κερδίσαμε», επειδή κρίνουν πως η απόφαση δεν θα είναι εκτελεστή στην Ελλάδα.

    Η συνέχεια της υπόθεσης αναφορικά με το Κολλέγιο Αθηνών εχει αρκετό ενδιαφέρον, ας προστεθεί μόνο πως το κόστος της μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 12 εκατομμύρια δολλάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καιρός: Χιονίζει τώρα στο κέντρο της Αθήνας – Πολικές θερμοκρασίες (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: 49 μοντέλα που δεν πληρώνουν – Όλη η λίστα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ με το απανθρακωμένο πτώμα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία – Τι λένε οι αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ