• Οι δύο εκπλήξεις του Βασίλη Ψάλτη της Alpha, η win win συμμαχία του Χρήστου Κοπελούζου, το νέο αφεντικό της Novartis και ένα κουίζ για το Golf Γλυφάδας

    Μία θετική και μία αρνητική έκπληξη επεφύλαξαν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank.

    image

    Νέα  «φλέβα» κερδοφορίας για την Αlpha Bank  το 2022

    Μία θετική και μία αρνητική έκπληξη επεφύλαξαν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 .

    Όπως άλλωστε σας είχε προϊδεάσει ο Wiseman η κερδοφορία της Τράπεζας το τρίτο τρίμηνο έφθασε στα 180 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις «προσδοκίες» των αναλυτών οι οποίοι είχαν θέσει τον πήχη στα 170 εκατ. ευρώ.

    Επίσης τα καθαρό έσοδο από τόκους  εξέπληξαν ευχάριστα καθώς έφθασαν τα 339 εκατ. ευρώ έναντι 315 εκατ. ευρώ που ανέμενε η αγορά.

    Από την άλλη πλευρά αρνητικά εξέπληξαν οι ζημίες που υπέστη η Τράπεζα στην προσπάθεια της να εξυγιάνει τον Ισολογισμό της (de –risking charges) οι οποίες τελικά έφθασαν στα 77 εκατ. ευρώ έναντι των 20 εκατ. ευρώ που αναμενόταν αρχικά.

    Βέβαια ένα μέρος από το αυξημένο αυτό κόστος αντισταθμίστηκε από τα αυξημένα έσοδα που είχε η Τράπεζα από άλλες πηγές.

    Τελικώς αυτό μετράει είναι ότι το «Ισοζύγιο» των εντυπώσεων έγειρε προς τη θετική μεριά.

    Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή νομίζω ότι έπαιξε η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Βασίλης Ψάλτης «υποσχέθηκε» ότι φέτος η καθαρή κερδοφορία (εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων) θα φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ από 330 εκατ. ευρώ που αναμένονταν αρχικά με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης επί των   ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να αγγίξει το 7% (από το 6%).

    Σήμερα η μετοχή αναμένεται να ανοίξει υψηλότερα στο Ελληνικό ΧΑ…

     

    Οι ναυτιλιακές Business του Βασίλη Ψάλτη

    Όμως σε δυνατό παίκτη στην ναυτιλία εξελίσσεται η ALPHA BANK.

    Χθες έγινε γνωστό ότι ναυτιλιακή του Γιάννη Κούστα DANAOS κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Citi και την Alpha Bank για την αναχρηματοδότηση της τρέχουσας διευκόλυνσης των 437,75 εκατομμυρίων δολαρίων και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 4ου τριμήνου του 2022.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση 382,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Citi 5ετούς διάρκειας, που προβλέπει μείωση των 20 τριμηνιαίων δόσεων αποπληρωμής κατά 11,25 εκατ. δολάρια έκαστη, και με τελική μείωση 157,5 εκατ. δολαρίων στη λήξη, το τέταρτο τρίμηνο του 2027.

    Επίσης, θα λάβει δάνειο 55,3 εκατ. δολαρίων από την Alpha Bank 5ετους διάρκειας, με 20 τριμηνιαίες δόσεις ύψους 1,88 εκατ. δολαρίων και μία τελική δόση balloon 17,8 εκατ. δολαρίων στη λήξη, το τέταρτο τρίμηνο του 2027.

     

     

    Οι καραμπόλες από την ακύρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

    Για την απόφαση της Κυβέρνησης να ματαιώσει το διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, φαντάζομαι ότι έχετε όλοι ενημερωθεί.

    Όμως φαίνεται ότι η απόφαση αυτή που ελήφθη από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει παράπλευρες απώλειες.

    Όπως μαθαίνω η συγκεκριμένη απόφαση (τυπικά ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ) προκαλεί καραμπόλες στους εν εξελίξει διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση λιμένων.

    Η ματαίωση, όπως κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το νέο λιμάνι που αποκρατικοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν είναι άλλο από το λιμένα Βόλου.

    Όμως αν τελικώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,35% 16,48 κάνει πίσω στη διεκδίκηση του λιμανιού στο Βόλο, τότε ο  John Charalambakis του Black Summit Group, ενός Fund με έδρα στην Αμερική,  ο οποίος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για το ίδιο λιμάνι,  θα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει άλλον εταίρο .

    Το θέμα είναι τι θα κάνει και ο άλλος εταίρος του σχήματος, ο  Κριστιάν Χατζημηνάς της EFA Group. Να δω πως θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

    Στα τέλη Νοεμβρίου τα νεότερα για το μεγαλύτερο φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Πανεπιστημίου

    Παράταση στην υποβολή προσφορών για το σπουδαιότερο από τα ακίνητα που προωθεί προς αξιοποίηση έδωσε ο ΕΦΚΑ.

    Ο διαγωνισμός για το ακίνητο των 7.000 τ.μ. στη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Χαριλάου Τρικούπη θα τρέχει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου ενώ η προθεσμία εξέπνεε σήμερα, αφενός για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της σημερινής απεργίας, αφετέρου για να δοθεί χρόνος στους υποψήφιους επενδυτές να συλλέξουν τα δικαιολογητικά.

    Το ακίνητο στεγάζει και τον κινηματογράφο Ιντεάλ, ενώ η επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου το κτίριο να λειτουργήσει ως, τουλάχιστον τετράστερο, ξενοδοχείο.

    Ο ΕΦΚΑ ζητά hotel operator, ο οποίος θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον τριών τετράστερων ξενοδοχείων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων, ενώ ως φορέας θα πρέπει να έχει ίδια κεφάλαια 30,4 εκατομμυρίων.

    Η σύμβαση έχει 35ετή διάρκεια με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα χρόνια, με το μίσθωμα να φτάνει τα 60 χιλ. ευρώ το μήνα.

     

    Νέος πλειστηριασμός  της Χ.Κ Τεγόπουλος

    Για τις 30/11/2022 επαναπροσδιορίστηκε ο νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο της Χ.Κ Τεγόπουλος στο Κορωπί.

    Ο πρώτος πλειστηριασμός, που ματαιώθηκε ελλείψει επενδυτών, είχε τιμή εκκίνησης 10,9 εκατομμύρια, στη μέση της αξίας που υπολόγισαν οι δύο πιστοποιημένη εκτιμητές.

    Πλέον, το ακίνητο της πτωχευμένης Χ. Κ. Τεγόπουλος βγαίνει στο σφυρί με σκόντο και τιμή 8,2 εκατομμυρίων.

    Το ακίνητο είναι μία ενιαία εδαφική έκταση 42.000 τ.μ., που συμπεριλαμβάνει το τριώροφο κτίριο των πιεστηρίων.

    Το προς εκποίηση ακίνητο, ευρίσκεται στη θέση «ΝΗΣΙΖΑ ΚΑΡΕΛΑ» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κορωπίου Αττικής, και ήδη Δημοτική Ενότητα Κρωπίας, του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ζώνης, αλλά εντός βιομηχανικής ζώνης.

     

    Ποιοι είναι οι πρώτοι Δήμοι που θα πάρουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Με βήμα ταχύ προχωράει εξ όσων μαθαίνω το μεγάλο project για τις «Έξυπνες Πόλεις» συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ.

    Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ποδαρικό στο έργο έκαναν οι Δήμοι Τρικκαίων και Ρόδου, καθώς εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με επενδύσεις συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ και 3,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Στόχος του project είναι η ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός των Δήμων, με Υπουργείο Ευθύνης να είναι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ φορείς υλοποίησης των έργων είναι οι ίδιοι οι Δήμοι.

    Οι «Εξυπνες πόλεις» αφορούν και τους 332 δήµους της επικράτειας, προβλέποντας την αναλογική, µε πληθυσµιακό κριτήριο, κατανοµή συνολικά 320 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κυρίως ψηφιακά έργα.

    Το έργο διαιρείται σε δύο στάδια.

    Το πρώτο απευθύνεται σε 17 δήµους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, με επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ.

    Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται µε τους υπόλοιπους 315 δήµους της χώρας, οι οποίοι θα λάβουν σχεδόν 230 εκατ. ευρώ.

     

    Γκρινιάζουν οι χρηματιστές για την κατάργηση της πλατφόρμας Χ ΝΕΤ

    Βραδύκαυστη ήταν η επιστολή… διαμαρτυρίας των χρηματιστών προς τη νέα διοίκηση του Χρηματιστήριου, υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο, με αφορμή την κατάργηση της πλατφόρμας X-NET.

    Ο Γιάννος Κοντόπουλος προβαίνει στην αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και λειτουργιών του Χ.Α., ως οφείλει εκ της θέσεως του.

    Αν κάτι δουλεύει και αποδίδει για το χρηματιστήριο, προφανώς το κρατάει και το αναπτύσσει.

    Αν κάτι είναι παρωχημένο, ορθώς πράττει που το αλλάζει.

    Η συγκεκριμένη πλατφόρμα Χ-ΝΕΤ, η οποία υπάρχει εδώ και 18 χρόνια μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα μέλη του Χ.Α., δηλαδή οι χρηματιστές για να εκτελούν ταυτόχρονα για λογαριασμό πελατών τους εντολές και στις ξένες αγορές.

    Στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό υπάρχουν δεκάδες πλατφόρμες γι’ αυτή τη δουλειά.

    Λίγες ήταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, που χρησιμοποιούσαν το X-NET, μετρημένες στα δάχτυλα, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

    Λαμβανομένου υπ’ όψη του γεγονότος, ότι όλα αυτά τα χρόνια ο αριθμός των ΑΧΕ έχει συρρικνωθεί.

    Πάντως, οι χρηματιστές, μέσω του… συνδικαλιστικού τους οργάνου, του ΣΜΕΧΑ είχαν ενημερωθεί εδώ και μία εβδομάδα για την σχετική  απόφαση του χρηματιστηρίου .

    Επίσης, τους κοινοποιήθηκε ότι η κατάργηση της πλατφόρμας δεν θα γίνει σήμερα, αλλά μετά από τέσσερις μήνες,  κατά συνέπεια διαθέτουν άφθονο χρόνο για να υποκαταστήσουν την πλατφόρμα.

    Τέλος δε, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στην αγορά, αρκετά διαδεδομένες και πολυδιαφημισμένες, όπως των τραπεζών.

     

    Ποιος είναι το νέο αφεντικό της Novartis στην Ελλάδα

    Οι νέοι – σε ηλικία – CEO’s “κάνουν παιχνίδι” μέσα από τα social media.

    Αυτή είναι, πλέον, η βασική οδός, την οποία επιλέγουν, για να διαδώσουν τα νέα τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κώστας Παπαγιάννης, νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas, υπεύθυνος και για την επιχειρησιακή μονάδα Innovative Medicines.

    Ο κ. Παπαγιάννης ανάρτησε στην πλατφόρμα LinkedIn φωτογραφία του από τη φαρμακευτική εταιρεία και με τη λεζάντα γνωστοποίησε ότι ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του στη Novartis.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σήμερα είναι η πρώτη μου μέρα ως πρόεδρος της Novartis Hellas.

    Ειλικρινά αισθάνομαι τιμή για την ευθύνη, που συνεπάγεται αυτή η θέση και δεν μπορώ να σκεφθώ έναν πιο ουσιαστικό σκοπό, από το να φανταστούμε ξανά πώς θα παρασκευάσουμε νέα φάρμακα, τα οποία θα βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, κάνοντάς τους να ζήσουν περισσότερο”.

     

     Χρήστος Κοπελούζος: H win win συμμαχία

    Άρχισαν οι μάχες για τα «φιλέτα» του Λεκανοπεδίου στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων με επίκεντρο όπως είναι φυσικό το “Ελληνικό” αλλά όχι μόνο εκεί.

    Ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 1,47% 6,92 “τρέχει” διαγωνισμούς γύρω ή και λίγο πάνω από το 1 δισ στις επόμενες 100 ημέρες.

    Μάλιστα όσοι έχουν αμφιβολίες (όχι πάντα με καλή πρόθεση) για την ταχύτητα του εγχειρήματος λένε πως «ο Οδυσσέας, το πολύ να τελειώσει ένα διαγωνισμό μέχρι τα Χριστούγεννα».

    Ο Wiseman  πάλι προβλέπει τουλάχιστον δύο διαγωνισμούς έως τις αρχές του νέου έτους, μία χαρά ρυθμός είναι αυτός.

    Ήδη η  Brook Lane Capital έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development για το project του νέου Πύργου μικτής χρήσης στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό.

    Για το έργο που θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια θα συσταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα,  joint venture στο οποίο θα συμμετέχει με 30% η Lamda Development και  70% η Brook Lane.

    O Πύργος αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Commercial Hub του Ελληνικού, όπου  θα φτιαχτεί το νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό κέντρο  στο Ελληνικό και θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στο συγκεκριμένο έργο, θα συμμαχήσουν με την Brook Lane  ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο γιός του Χρήστος μέσω της εταιρίας τους Redex.

    Δυνατή και μάλλον win -win  συμπόρευση.

    Αλλά η Brook Lane  έχει “χτυπήσει” και στα Βόρεια Προάστια στο Μαρούσι.

    Στη συγκεκριμένη συνέργεια για ανάπτυξη ακινήτων επίσης σε μεγάλη έκταση, μαζί με τη Brook  “παίζουν δυνατά” όπως μαθαίνω ο Γιάννης και ο Μιχάλης Στασινόπουλος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 1,80% 5,65 και η θυγατρική τους Noval.

    Μεγάλα ονόματα για μεγάλες μπίζνες με μοναδικό «άγνωστο» της εξίσωσης το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των δομικών υλικών.

    Αλλά αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως και όχι μόνο για την Ελλάδα…

     

     Κουίζ

    Ισχύει ότι για το Γκολφ Γλυφάδας έχει δείξει ενδιαφέρον ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος;

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.