• Τα ερωτηματικά για την Νότια Καβάλα, τι θα ανακοινώσει ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha, τι συμφώνησαν Εξάρχου και Βρεττού, η τραγική εικόνα της μετοχής της ΤΙΤΑΝ και οι νέες δουλίτσες του Αλιόσα Γκρίσσιν

    Αν δεν υπήρχαν στο προσκήνιο οι υποκλοπές και όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η χθεσινή «απόβαση» εκπροσώπων τριάντα περίπου Αμερικανικών πανεπιστημίων, θα μπορούσε να ήταν και πρώτη είδηση.

    image

    Το ράλι των ελληνικών τραπεζών

    Έχετε αιφνιδιαστεί από το ράλι των τιμών των μέτοχων των ελληνικών τραπεζών;

    Μην σας κάνει εντύπωση.

    Η Eurobank ήδη άγγιξε τα 1,04 ευρώ με το price to book value να βρίσκεται στο 0,60 ενώ και η Πειραιώς στα 1,29 ευρώ, με το Price to book value να είναι στο 0,34.

    Καταρχήν οι τράπεζες θα βγάλουν λεφτά το 2022 εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

    Επίσης η Εθνική και Eurobank μάλλον θα δώσουν μέρισμα για την χρήση του 2022 και θα ανέρχεται στο 20% των καθαρών κερδών.

     

    Οι business Τράπεζας Αττικής -Intrakat

    Επειδή τις τελευταίες ημέρες αρκετός λόγος γίνεται για την Παγκρήτια και την Τράπεζα Αττικής,  ο WISEMAN έχει σήμερα να σας πει φρέσκα νέα.

    Καταρχήν να σας πω ότι οι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας (ΕξάρχουΜπάκοςΚαυμενάκης) δεν πρόκειται να κάνουν καμμιά κίνηση προς την Τράπεζα Αττικής εάν δεν ολοκληρωθεί η περίοδος που έχουν οι νυν μέτοχοι (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ταμείο Μηχανικών και Ellington) για να βάλουν λεφτά στην Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Η περίοδος ολοκληρώνεται στις 29 Δεκεμβρίου του 2022.

    Εάν για οποιαδήποτε λόγο δεν μπουν τα λεφτά από κάποιον μέτοχο η ακόμα και εάν μπουν,  τότε η Παγκρήτια θα αποφασίσει τι θα κάνει.

    Κατά δεύτερον, μόλις χθες η Τράπεζα Αττικής υπό την Ελένη Βρεττού συμφώνησε με την Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00  υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου να ξεκινήσουν τραπεζικές δουλειές (γραμμές χρηματοδότησης, δάνεια κλπ.).

     

    Η τραγική εικόνα της μετοχής της ΤΙΤΑΝ

    Φίλοι αναγνώστες με note της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στις 4 Νοεμβρίου επισημαίνει ότι ο Τιτάνας θα βγάλει δυνατό γ’ τρίμηνο.

    Συγκεκριμένα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του στις 10 Νοεμβρίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

    Η Πειραιώς προβλέπει τα EBITDA γ’ τριμήνου να αυξηθούν κατά 16,7% και να πάνε στα 89,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να αυξηθούν κατά 60,1% και να φτάσουν στα 38,4 εκατ. ευρώ.

    Όλοι θα πείτε τι σούπερ αποτελέσματα είναι αυτά.

    Και πολύ σωστά.

    Όμως όσοι είστε λίγο παρατηρητικοί θα δείτε ότι σε επίπεδο 9μηνου τα EBITDA που προβλέπει ο αναλυτής της Piraeus Sec. αναμένεται να έχουν μια αύξηση κατά μόνο 4,2% και να φτάσουν τα 228,9 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να έχουν ακόμα μικρότερη αύξηση από αυτή των EBΙTDA και συγκεκριμένα σε επίπεδο 9μηνου να φτάσουν τα 83,6 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 2% μόνο.

    Το πιο σημαντικό όμως κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman διαβάζοντας το note της της Piraeus Sec είναι ότι η ανάλυσή της επιβεβαιώνει πλήρως τη πρόσφατη ανάλυση του Wiseman για τη μετοχή του Τιτάνα.

    Συγκεκριμένα μάς τονίζει ότι η μετοχή “σέρνεται” διότι και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές είναι πολύ πιο φθηνές.

    Συγκεκριμένα με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή, ο Τιτάνας είναι πιο ακριβός σε επίπεδο EV/EBITDA2023 σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες.

    Συγκεκριμένα ο αναλυτής της Πειραιώς μας λέει ότι ο Τιτάνας παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA2023=4,2 με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 3,9.

    Όσοι έχουν δυνατή μνήμη μπορούν να αντιληφθούν την τραγική εικόνα που έχει η μετοχή του Τιτάνα τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

    Συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου του 2020 που ο Γενικός Δείκτης είχε 606,41 μονάδες, η μετοχή του Τιτάνα είχε κλείσει στα 11,74 ευρώ.

    Με τον Γενικό Δείκτη που είχε κλείσιμο χθες στις 885,30 μονάδες, δηλαδή 46% πάνω από το κλείσιμο του Απριλίου του 2020.

    Η μετοχή όμως του Τιτάνα όσο απίστευτο και αν φαίνεται είναι σε χαμηλότερη τιμή.

    Απίστευτο και όμως αληθινό!!!

    Ούτε στα 11,74 ευρώ δεν είναι.

    Συγκεκριμένα χθες έκλεισε στα 11,66 ευρώ, 0,68% χαμηλότερα από την τιμή του Απριλίου του 2020.

    Μέτοχοι ΤΙΤΑΝ: To απόλυτο σκοτάδι

    Οι μέτοχοι του Τιτάνα βιώνουν την απόλυτη σκοτοδίνη.

    Ακόμα για να ξέρετε, για να καταφέρει ο Τιτάνας να φτάσει σε αυτή την τιμή, έπρεπε πρώτα οι ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες να κάνουν ράλι.

    Συγκεκριμένα, η Heidelberg Cement στις 12 Οκτωβρίου είχε κλείσιμο 40,23 ευρώ.

    Χθες έπαιζε στα 48,60 ευρώ, μία άνοδος της τάξης του 20,80%.

    Ο Τιτάνας στις 12 Οκτωβρίου είχε κλείσιμο στα 10,96 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 11,66 ευρώ.

    Για να ανέβει δηλαδή ο Τιτάνας κατά 6,37% έπρεπε πρώτα να ανέβει η Heidelberg Cement κατά 20,80%.

    Για να ξέρετε και η Saint Gobain αλλά και η Holcim έχουν πάνω κάτω την ίδια απόδοση με την Heidelberg Cement μέσα στον Οκτώβριο.

    Και παρόλο την πρόσφατη άνοδό τους όπως όμως μας επισημαίνει ο αναλυτής της Πειραιώς είναι ακόμα πιο φθηνές σε σχέση με τον Τιτάνα.

    Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, καλώς ή κακώς εάν δεν κινηθούν πρώτα κι άλλο ανοδικά οι ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες, δεν πρόκειται με τίποτα ο Τιτάνας να κινηθεί αυτόνομα ανοδικά.

     

    Αποθήκη Νότιας Καβάλας: Ασύμφορη η επένδυση

    «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το αυτονόητο συνήθως είναι αδιανόητο» έλεγε ένας παλαιός πολιτικός που έχει αποσυρθεί πλέον.

    Του λόγου το αληθές έρχεται να επιβεβαιώσει η ιστορία με το διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας, που θα χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης αερίου, τώρα που η χώρα, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τροφοδοσίας.

    Η ΥΑΦΑ παραμένει ανενεργή αφού άδειασε το κοίτασμα του Πρίνου και ο διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπεί στη μετατροπή του σε αποθήκη αερίου για τις δύσκολες εποχές που είναι τώρα.

    Η Ε.Ε. διαθέτει 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου.

    Η Ελλάδα είναι μία από τις 5-6 χώρες που δεν διαθέτει.

    Φιναλίστ του διαγωνισμού, είναι η ο Γιώργος Περιστέρης  (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και η Ρίτα Γκάλλι (ΔΕΣΦΑ)  σε Κοινοπραξία ενώ «αντίπαλος» είναι ο Mαθιός Ρήγας (Energean).

    Σύμφωνα με αμφότερους τους διαγωνιζόμενους το μεγάλο εμπόδιο στο διαγωνισμό είναι ο γνωστός μας Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ και ο Κανονισμός Τιμολόγησης που έχει εκπονήσει.

    Προβλέπει  ποσοστό κοινωνικοποίησης 50%, θέτοντας μάλιστα πλαφόν στα 160 εκατ. ευρώ για το Απαιτούμενο Έσοδο το οποίο είναι εγγυημένο ως συνολικό ποσό προς ανάκτηση για όλα τα έτη λειτουργίας της ΥΑΦΑ.

    Οι δύο φιναλίστ λένε πως  ο Κανονισμός καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επένδυση.

     

    Ζητούν την συνδρομή της κυβέρνησης

    Στο ΤΑΙΠΕΔ  ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πολίτης (πρώην τραπεζίτης) και ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης αποφάσισαν επιτέλους να συνεργαστούν μεταξύ τους για να βρουν λύση ώστε να καταστεί η ΥΑΦΑ οικονομικά συμφέρουσα επένδυση.

    Βρήκαν «τοίχο» στην ΡΑΕ (ο Θανάσης Δαγούμας -λένε- δεν κάνει πίσω) και διαμήνυσαν ότι πλέον χρειάζονται  και τη συνδρομή της κυβέρνησης.

    Έτσι προ ημερών με εντολή Μαξίμου ο Κώστας Σκρέκας Υπουργός ΠΕΝ, «έστρωσε κάτω σε σύσκεψη» το  ΤΑΙΠΕΔ και τη  ΡΑΕ για να ξεκολλήσει το θέμα στο «παρά ένα».

    Από τη σύσκεψη δόθηκε το σήμα της «ασφυκτικής πίεσης προς όλους» για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, στη βάση της επένδυσης που προβλέπει ο Κανονισμός Τιμολόγησης.

    Η προθεσμία για το διαγωνισμό  εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου δηλαδή μόλις …2,5 χρόνια μετά την προκήρυξη της διαδικασίας.

    Έμπειρο στέλεχος του ενεργειακού τομέα με τον οποίο συνομίλησε ο wiseman προβλέπει πως  «πολύ δύσκολα θα υπάρξει δεσμευτική προσφορά, οπότε ο  διαγωνισμός πάει για φούντο και θα τρέχουμε πάλι σε Ιταλίες και Βουλγαρίες να αποθηκεύσουμε πανάκριβα το δικό μας αέριο» και συνεχίζει : «εάν υπήρχε η ΥΑΦΑ της Ν. Καβάλας το καλοκαίρι  με τιμές στα 30 ευρώ/MWh θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους με δεδομένο ότι οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς έφθασαν στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά MWh!».

    Απαισιόδοξο λοιπόν το στέλεχος.

     

    Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Βασίλης Ψάλτης – Δυνατό τρίμηνο για τις τράπεζες

    To ντεμπούτο για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα κάνει σήμερα η Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 , δημοσιοποιώντας τις επιδόσεις της οι οποίες αναμένεται να είναι ικανοποιητικές.

    Τη σκυτάλη θα πάρει την Πέμπτη η Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02  με την Εθνική ΕΤΕ 2,00% 7,66 και έπεται η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 την Παρασκευή.

    Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και  από την ανακοίνωση, αλλά γενικότερα η εντύπωση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν  έχουν ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο.

    Οι θετικοί οιωνοί ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την χθεσινή αναβάθμιση των προοπτικών τους  από την Moody’s .

    Συμπωματικά,  το τέλος του τρίτου τριμήνου συμπίπτει με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο οποίος έδωσε – και θα συνεχίσει να δίνει και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους – σημαντική ώθηση στα επιτοκιακά έσοδα των Τραπεζών.

    Για παράδειγμα η HSBC σε χθεσινή της ανάλυση διαβλέπει μία αύξηση κατά 8% των εσόδων αυτής της κατηγορίας για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

    Επίσης , η μεγάλη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα φέρει στις τα τράπεζες σημαντική αύξηση στα έσοδα από προμήθειες που εισπράττουν από τη χρήση των πιστωτικών καρτών.

    Βέβαια αυτή η «Τραπεζική Άνοιξη» μάλλον δύσκολα θα αποτελέσει «καταλύτη» που θα οδηγούσε σε χρηματιστηριακό ράλι.

    Όπως επισημαίνει η HSBC οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου 0,43 φορές τη λογιστική τους αξία.

    Αλλά για να πάμε από τα γενικότερα στα αποτελέσματα της Alpha Bank οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Βασίλης Ψάλτης θα ανακοινώσει μία αύξηση των καθαρών επαναλαμβανόμενων κερδών για το Q3 της τάξης του 7% με 10%.  Η HSBC εκτιμά ότι τα κέρδη προ προβλέων (PPI) θα αυξηθούν κατά 10%.

    Ενισχυμένα θα είναι και τα κεφάλαια της Τράπεζας με την AXIA να ανεβάζει το σχετικό δείκτη CET1 στο 12%,  ενώ η HSC τον ανεβάζει στο 13%.

     

    Πώς έσωσε την έδρα του Εxtra Μall ο Φίλιππος Βρυώνης

    Στο Φίλιππο Βρυώνη επιστρέφει το ακίνητο του Ρουφ, που έχει βγει σε πλειστηριασμό ήδη δύο φορές.

    Τελικά αγοράστηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία, που επιστράτευσε μία από τις άλλες εταιρείες που ελέγχει, την Κάπα Λάμδα Ωμέγα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ για να περιέλθει στα χέρια του το κτίριο.

    Το Ειρηνοδικείο Αθηνών επέτρεψε την ελεύθερη πώληση του ακινήτου του πρώην καναλάρχη, ο οποίος πλήρωσε 1,22 εκατομμύρια, σχεδόν 100 χιλ. ευρώ περισσότερα από την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

    Πρόκειται για κτίριο 5.400 τ.μ. επί της Πέτρου Ράλλη 10, σε απόσταση 800 μέτρων από την οδό Πειραιώς.

     

    Κληρώνει μέσα στον Νοέμβριο η πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων Solar

    Mέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των ομολόγων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) του project Solar.

    Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια που προέρχονται και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ενδεικτικά, το ποσό για την Εθνική Τράπεζα φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ, για τη Eurobank τα 272 εκατ. ευρώ  και για την Alpha Bank τα 400 εκατ. ευρώ).

    To μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν μετά τους νέους κανόνες της Eurostat, τα ομόλογα κύριας διαβάθμισης τα λεγόμενα senior bonds της τιτλοποίησης, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ,  αν αυτό έπαιρνε παράταση διότι ως γνωστόν έληξε στις 31 Οκτωβρίου,   προκειμένου να λάβουν και την πολυπόθητη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η σύμφωνα με σχετική έκθεση της Axia, η τελική επιβάρυνση στο Δημόσιος Χρέος από τις εγγυήσεις του Ηρακλή  θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο, της τάξης των πέντε δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να κινηθεί στο 170%, διατηρώντας έτσι την ισχυρή πτωτική του τροχιά.

     

    Άλφα Γκρίσιν: Οι απευθείας αναθέσεις της Περιφέρειας Αττικής

    “Δουλίτσες” με την  Περιφέρεια  Αττικής  διαπίστωσα ότι έχει ανοίξει  διάδοχος της πάλαι ποτέ κραταιάς Άλφα Γκρίσιν, Verinso.

    Η εταιρεία  ανέλαβε πρόσφατα μέσω απευθείας ανάθεσης έργο αξίας 25.800 ευρώ από τον ειδικό διαβαθμιδικό σύνδεσμο του Νομού Αττικής του οποίου Πρόεδρος είναι  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειος Κόκκαλης.

    Το πιο περίεργο όμως, για την εταιρεία η οποία διατείνεται ότι διαθέτει 35 χρόνια παρουσία στην αγορά (αθροίζοντας προφανώς τα έτη λειτουργίας της Aλφα Γκρίσιν )στην υπόθεση είναι ότι η εταιρεία πήρε την απευθείας ανάθεση ενώ βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση, με ειδικό  διαχειριστή τον Γεώργιος Σεβδαλής,

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η  Άλφα Γκρίσιν ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον Βασίλη Γκρίσιν, ο οποίος ήταν γόνος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής.

    Η εταιρεία  δραστηριοποιήθηκε επίσης στους τομείς των αυτοκινήτων (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), των κλιματιστικών (Panasonic),  του real estate και τις ΑΠΕ, μεσουράνησε έως και το 2009 ενώ έλαβε και τη στήριξη του Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς ο ισχυρός Έλληνας κατείχε το 15% μέσω της Intrakat.

    Ωστόσο, κατά την περίοδο της κρίσης η   Άλφα Γκρίσιν εισήλθε σε μία περίοδο αναταράξεων, ενώ σίγουρα η ανάληψη της ηγεσίας από το γιό του Βασίλειου Γκρίσιν, Αλιόσα, δεν είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς η εταιρεία βρέθηκε να χρωστά   27,8 εκατ. Ευρώ προς τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

     

    Εύσημα στην Κεραμέως από τον Αμερικανικό παράγοντα

    Αν δεν υπήρχαν στο προσκήνιο οι υποκλοπές και όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η χθεσινή «απόβαση» εκπροσώπων τριάντα περίπου Αμερικανικών πανεπιστημίων, θα μπορούσε να ήταν και πρώτη είδηση.

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης,  η Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ Lee Satterfield αλλά και ο Δ/νων Σύμβουλος του Ινστούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ (ΙΙΕ) Allan E.Goodman τόνισαν την επιμονή της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, από το 2019, για την ευόδωση της συνεργασίας ελληνικών ΑΕΙ με τα Αμερικανικά λέγοντας χαρακτηριστικά :«τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πείσμα της υπουργού Κεραμέως που κατάφερε να φέρει 30 αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας».

    Σημειώνεται ότι είναι η μεγαλύτερη αποστολή Αμερικανικών Πανεπιστημίων στην ιστορία του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ (ΙΙΕ).

     

    Λοβέρδος στηρίζει Δένδια

    Παραδειγματική χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος την τακτική ενημέρωση που παρέχει στα κοινοβουλευτικά κόμματα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, τονίζοντας τον απόρρητο χαρακτήρα των συναντήσεων και του περιεχομένου τους, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτά τα θέματα είναι καλό να μην υπάρχουν διαρροές», και διαμηνύοντας ότι «από μένα δεν έχει φύγει ούτε μισή κουβέντα, όταν χρειαζόταν να μην φύγει ούτε μισή κουβέντα».

    Για ποιόν «χτυπά η καμπάνα», εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, μέρες που είναι;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.