Τράπεζες

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την εξόφληση των δάνειων, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες αν χρειαστεί – Μέρισμα το 2023

  • NewsRoom
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


Η Alpha Bank είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, ανέφερε  ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της Τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από φέτος.

Από τη μεριά του, ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε ότι η Τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη με εσωτερικά μέσα, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα πέτυχε ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου, επιτρέποντάς τη δημιουργία κεφαλαιακής βάσης, τόσο χάρη στα κέρδη της περιόδου, όσο και στις επακόλουθες ανακτήσεις DTA, υπεραντισταθμίζοντας έτσι την επαναλαμβανόμενη επίπτωση από την απόσβεση των DTC.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €3,2 δισ., με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου να βρίσκεται στο 8%, σημειώνοντας μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των Πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, δείχνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας.

Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους Πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις.

«Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.

Στόχος της Τράπεζας είναι ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από τα Ευρώ 3 δισ., σημείωσε ο κ. Παπαγαρυφάλλου, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αδυναμίας πληρωμής από τους πελάτες, ενώ εκτίμησε πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο  τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2023.  «Παρακολουθούμε στενά τα χαρτοφυλάκια τόσο το wholesale, το οποίο στρεσάρουμε, όσο και το στεγαστικό καθώς η αύξηση των επιτοκίων ίσως έχει κάποιες επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν πάντως πως εάν υπάρξουν προβλήματα λόγω της αύξησης του κόστους των δανείων ως αποτέλεσμα της αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τότε είναι έτοιμα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πελατών τους.

Η Τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση, υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου, κάνοντας σαφές, ωστόσο, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «συνεχίζουμε να εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό μας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο Πελατών (back-book) της Τράπεζας παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο της τράπεζας (NII) το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2022 ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους και ακόμη πιο υψηλά το 2023 εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Παράλληλα, η τράπεζα παρακολουθεί τις αγορές και είναι έτοιμη να προχωρήσει εφόσον υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας σε νέες εκδόσεις ομολόγων MREL.

Πάντως ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το 2023 θα είναι μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνέπειών της.

Τέλος η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 που θα αντιπροσωπεύει το 20%-30% των κερδών.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Στα 335,4 τα καθαρά κέρδη – Στο 8% ο δείκτης NPEsΣΧΟΛΙΑ