• Pharma & Health

    Κώστας Παπαγιάννης: Δεινός σκιέρ και doer ο νέος πρόεδρος και CEO της Novartis Hellas

    Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και CEO της Novartis Hellas

    Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και CEO της Novartis Hellas


    Μετά από χρόνια νέος πρόεδρος και CEO στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas τοποθετήθηκε ένας Έλληνας, ο κ. Κώστας Παπαγιάννης.

    Η περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και ο κ. Παπαγιάννης αναλαμβάνει σε μια σημαντική χρονική συγκυρία, με πολλές προκλήσεις. Όσοι τον ξέρουν και έχουν δουλέψει μαζί του, πάντως, λένε τα καλύτερα για εκείνον, με αποτέλεσμα ο πήχης των προσδοκιών να έχει ανέβει πολύ.

    Επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 7 Νοεμβρίου και μέχρι να ενημερωθεί εσωτερικά για τα τεκταινόμενα, θα χρειαστεί χρόνος. Στο μεσοδιάστημα δεν προβλέπεται να κάνει κάποιες δηλώσεις.

    Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της MSD Ρουμανίας αναλαμβάνει επιπλέον την ευθύνη για την επιχειρησιακή μονάδα Innovative Medicines. Διαδέχεται την Susanne Kohout, η οποία ολοκλήρωσε την πενταετή θητεία της και επιστρέφει στην Ελβετία.

    Ποιος είναι ο Κώστας Παπαγιάννης

    Ο κ. Παπαγιάννης είναι παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Λάτρης των σπορ, επιδίδεται με κάθε ευκαιρία στο χειμερινό σκι, αλλά είναι εξίσου καλός και στο kitesurfing, όπως, τουλάχιστον, μαρτυρούν οι φωτογραφίες του στη σελίδα του στο Facebook.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Marketing από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, όπου είχε αρκετούς εμπορικούς ρόλους αυξημένης ευθύνης για διάφορες γεωγραφικές περιοχές, στις εταιρίες General Mills, Kellogg’s στην Ελλάδα και SC Johnson στην Ελβετία.

    Η πορεία του στον φαρμακευτικό κλάδο άρχισε στην εταιρία MSD, όπου κατείχε θέσεις αυξημένης ευθύνης σε διάφορες χώρες τα τελευταία οκτώ χρόνια. O πρώτος του ρόλος ήταν στην MSD Eλλάδος, όπου, ως διευθυντής Customer Solutions, ηγήθηκε του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρίας και στη συνέχεια διετέλεσε Business Unit Director του τμήματος Hospital & Specialty Care. Ο επόμενος σταθμός του το 2018 ήταν οι αγορές της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου.

    Λάτρης του σκι ο νέος πρόεδρος & CEO της Novartis Hellas

    Ένας leader out of the box

    Οι «κακές γλώσσες» έσπευσαν να σχολιάσουν ότι ο κ. Παπαγιάννης είναι λίγα χρόνια στον χώρο του φαρμάκου, για να καταφέρει να αναρριχηθεί στην ανώτατη βαθμίδα της Novartis Hellas.

    Πράγματι είναι ένας leader του φαρμακευτικού χώρου out of the box και το προφίλ του δεν είναι ανάλογο με εκείνα που βλέπουμε συνήθως στον τομέα του Φαρμάκου – όχι, όμως, ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα κάτι.

    Ο κ. Παπαγιάννης έχει δείξει ότι, μεταξύ άλλων, έχει ιδιαίτερες επικοινωνιακές δεξιότητες, κοφτερό μυαλό και ότι είναι πολύ καλός story teller.

    Η επιλογή του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης του φαρμακευτικού κολοσσού Novartis στους Έλληνες και μαζί αναμένεται να εισέλθουν σε μια νέα εποχή, όπου η πολιτική Φαρμάκου είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα, που θα συνεχίσει να κυριαρχεί και το επόμενο διάστημα.

    Επιπλέον παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία θα μπορέσει μαζί του να ανακτήσει την εξωστρέφεια που είχε παλιότερα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αλλαγές στη διοίκηση της φαρμακευτικής.

    Ο κ. Παπαγιάννης δοκιμάζει τις δεξιότητές του στο kitesurfing

    Τι σηματοδοτεί η επιλογή του

    Ο νέος πρόεδρος και CEO της Novartis Hellas μόνο τυχαία επιλογή δεν θεωρείται. Μπορεί, δε, να έφυγε από τη Ρουμανία και την MSD μόλις την περασμένη Παρασκευή, αλλά ήδη ακούγονται διάφορα σχετικά με το ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις. Για παράδειγμα ακούγεται ότι είναι πολύ πιθανό να προβεί σε αλλαγές σε βασικές δομές. Θα ανοίξει μια νέα σελίδα ή θα κληθεί να δει τι θα κάνει με τα θέματα, που παγίως θεωρούνται «καυτή πατάτα»;

    Το σίγουρο είναι ότι «θα βρει τα πατήματά του», μιας και έχει εμπειρία στο να στήνει νέες ομάδες και να τις ενδυναμώνει. Τον χαρακτηρίζουν doer και άνθρωπο «της πιάτσας», που ακούει τους συνεργάτες του, δίνοντάς τους χώρο.

    Δεν αποκλείεται, δε, να τον δούμε να αναλαμβάνει και θεσμικούς ρόλους σύντομα.

    Εκείνο, ωστόσο, το οποίο δημιουργεί κάποιες σκέψεις, είναι γιατί να συμβεί αυτή η αλλαγή σε μία περίοδο, που η αγορά του Φαρμάκου στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο. Ειδικότερα προβληματίζει το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόσφατο ιστορικό. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει κάνει αγωγή, προκειμένου να βρεθεί αν, όντως, υπήρχε κάποια καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους της φαρμακευτικής, η οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός, υπάρχει διεκδίκηση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

    Όσο για το αν τον βοήθησε κάποιος να κάνει τη «χρυσή» αυτή μεταγραφή, σίγουρα πέρα από τα προσόντα του έπαιξε ρόλο και η προηγούμενη συνεργασία του στην φαρμακευτική εταιρεία MSD, με τον Haseeb Ahmad. Ο κ. Ahmad είναι πρόεδρος στη Novartis Ευρώπης, αλλά πιο πριν είχε διατελέσει managing director στην MSD και είχε συνεργαστεί με τον κ. Παπαγιάννη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δρ. Θεοτοκά: Οι μαστροποί και οι παιδόφιλοι δεν μετανιώνουν για τις πράξεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ