• Η ΔΕΗ, ο Στάσσης και το μεγάλο ράλι, τι συμβαίνει στη Φουρλής και στα ΕΛΠΕ, το παρασκήνιο από την παρ’ ολίγον παραίτηση Σπανάκη και ο Μανουσάκης και η «Μεγάλη Θάλασσα»

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες ήταν η ημέρα της ΔΕΗ. Ο Γιώργος Στάσσης στο Λονδίνο μπροστά σε 200 θεσμικούς επενδυτές ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει EBITDA 2,6 δισ. το 2026.

    image

    Η ΔΕΗ, ο Στάσσης και το ράλι

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες ήταν η ημέρα της ΔΕΗ.

    Ο επικεφαλής της, Γιώργος Στάσσης στο Λονδίνο, μπροστά σε 200 θεσμικούς επενδυτές, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει EBITDA 2,6 δισ. το 2026.

    Η παρουσίαση έγινε το ξενοδοχείο Mayfair στο Λονδίνο και ο Όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε το Στρατηγικό του σχέδιο για την τριετία 2024-2026.

    Το business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, είναι βασισμένο σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

    Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

    Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

    Το εντυπωσιακό, όμως είναι η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής.

    Λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις Στάσση, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι, η μετοχή ξεκινάει ράλι και από τα 12,37 έφτασε στα 12,55 ευρώ.

    Σε αυτό το σημείο κάποιοι πονηροί, εφαρμόζοντας τη γνωστή ρήση «buy the rumor sell the fact», ξεκίνησαν τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να ρίξουν την τιμή της μετοχής στα 12,37 ευρώ.

    Σε αυτό, όμως το σημείο η μετοχή έδειξε πραγματικά τη δύναμή της.

    Ισχυρά χαρτοφυλάκια ξεκίνησαν και πάλι να αγοράζουν με αποτέλεσμα η μετοχή ΔΕΗ 1,59% 11,48 να κλείσει στα 12,47 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 1.150.000 χαρτιά.

    Πρόκειται για μια πρωτοφανή συμπεριφορά μετοχής.

    Αφήστε που έκανε και ρεκόρ 52 εβδομάδων!!!

    Superbe!!!

     

    Φουρλής: Μπαίνει μεγάλος ιδιώτης

    Τις τελευταίες ημέρες προσεκτικοί παρατηρητές των μετοχών έχουν εντοπίσει την εξής περίεργη κίνηση.

    Στη μετοχή της Φουρλής ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 κάποιος αγοράζει φανατικά από το ταμπλό χιλιάδες μετοχές, στην τιμή πέριξ των 4 ευρώ.

    Για την ακρίβεια την Πέμπτη διακινήθηκαν 288.000 μετοχές, την Παρασκευή 368.000, τη Δευτέρα 281.000 και την Τρίτη 475.000.

    Δηλαδή σύνολο 1.412.000 μετοχές.

    O Wiseman ρώτησε τους ειδικούς στην αγορά και έμαθε το εξής:

    Μεγάλος ιδιώτης αγόρασε τις τελευταίες 4 ημέρες περίπου 1 εκατ. μετοχές, προφανώς μετά από συνεννόηση με θεσμικούς, που του πουλάνε τις μετοχές τους.

    Όπως έμαθα πρόκειται για πρόσωπο με αυξημένη αξιοπιστία και μεγάλη ιστορία, που στο παρελθόν είχε αγοράσει μεγάλα πακέτα μετοχών άλλων εταιρειών, πάντα σοβαρών με μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

    Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, αλλά τώρα φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η Φουρλής αναμένεται να παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2023, ενώ η EUROBANK Equities στο προχθεσινό της report έδωσε για την Fourlis νέα τιμή στόχο τα 5,45 ευρώ, από 5,20 ευρώ πριν.

    Not bad!!!!

     

    Τι συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ

    Αγαπητοί αναγνώστες, η μετοχή των ΕΛΠΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά την αποκοπή προμερίσματος των 0,30 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου, δείχνει ήρεμη.

    Όμως, κάποιες φορές φαίνεται ότι κάποιοι «προσέχουν» το κλείσιμό της.

    Χθες για παράδειγμα έγινε ένα μάζεμα 120.000 μετοχών στα επίπεδα έως τα 7,25 ευρώ και στη συνέχεια έκλεισε με οριακή άνοδο στα 7,17 ευρώ.

    Εγώ ως Wiseman ψυχανεμίζομαι ότι η μετοχή κάποια στιγμή θα κάνει ράλι.

    Πάντως στο προχθεσινό report της EUROBANK Equities, για την HelleniQ Energy, η τιμή στόχος διατηρείται στα 9,40 ευρώ.

    Επίσης σας υπενθυμίζω ότι η Mytilineos, στο πρόσφατο placement της μετοχής, αγόρασε το 1% της εταιρείας.

     

    ΟΤΕ: Hold και μείωση τιμής

    Διαβάζοντας προσεκτικά το report της EUROBANK Equities με ημερομηνία 22 Ιανουάριου 2024, πρόσεξα το εξής: H μοναδική μετοχή από τις 20 που αναφέρει και τη δίνει HOLD και μάλιστα μειώνει την τιμή στόχο είναι ο ΟΤΕ.

    Για την ακρίβεια η τιμή στόχος μειώνεται στα 15,10 ευρώ από 15,70 ευρώ πριν.

    Εμείς σας τα έχουμε εξηγήσει πολύ έγκαιρα.

    Πρόκειται για μεγάλη ήττα για τη μετοχή του άλλοτε πανίσχυρου οργανισμού.

     

    Aπρόσμενα κέρδη στο ΤΧΣ από τις τιτλοποιήσεις

    Εκτός από τα μεγάλα deal στα οποία είναι στραμμένοι οι προβολείς της δημοσιότητας, όπως αυτό της πώλησης του πακέτου των μετοχών της Πειραιώς, υπάρχει και η «καθημερινότητα», η οποία μάλιστα  μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν αρχίσει να αποδίδει κέρδη.

    Ο λόγος  για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο από τις αρχές του χρόνου καταγράφει «απρόσμενα» κέρδη από την χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών (mezz) που κατέχει από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων των δύο συστημικών τραπεζών (Alpha Bank και Πειραιώς), οι οποίες είχαν υπαχθεί στον «Ηρακλή».

    Αν θυμάστε, οι μέτοχοι των τραπεζών αυτών έλαβαν δωρεάν μετοχές των εταιρειών που συστήθηκαν έχοντας ως ενεργητικό τα ομόλογα ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) από τις τιτλοποιήσεις και στη συνέχεια εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η αξία των επιχειρήσεων αυτών συναρτάται από τις ανακτήσεις των «κόκκινων» δανείων που επιτυγχάνεται για κάθε πακέτο τιτλοποιήσεων.

    Έτσι, τον πρώτο καιρό, η πορεία των μετοχών τους ήταν μάλλον απογοητευτική.

    Όμως χρηματιστηριακά τουλάχιστον φαίνεται «φως στο βάθος του τούνελ».

    Έχουμε και λέμε, από την αρχή του έτους το Cairo έχει μια απόδοση 18%, το Sunrise 22%, το Phoenix 28% και το Galaxy 15,5%.

    Το ΤΧΣ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διαθέτει το 8,9% του Galaxy, το 27% του Sunrise και το 18,6% του Phoenix.

     

    Η γιορτή της Mytilineos στο Λονδίνο

    Το διήμερο που πέρασε βρέθηκαν στο Λονδίνο 5-6 Έλληνες δημοσιογράφοι καλεσμένοι της Mytilineos για να παραστούν στην επέτειο των 10 χρόνων παρουσίας της εταιρείας στο Λονδίνο.

    Βρέθηκαν εκεί για να γιορτάσουν μαζί με προμηθευτές, πελάτες και τραπεζίτες, την επιτυχία της εταιρείας και έμαθαν από πρώτο χέρι τις νέες προοπτικές για τη διεθνοποίηση της Mytilineos στον ενεργειακό κλάδο.

    Μια στρατηγική που χτίζεται βήμα – βήμα τα τελευταία 10 χρόνια. Μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς και σύντομα έρχονται πολύ περισσότερα…

     

    Τα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

    Η μάχη των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές έχει ανάψει για τα καλά, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λίστες με τα ονόματα, θα ανακοινωθούν ίσως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ο Wiseman πληροφορήθηκε για συζητήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τα ονόματα που θα συγκροτήσουν τη λίστα της Νέας Δημοκρατίας, κι έμαθε αρκετά.

    Για παράδειγμα, έμαθε ότι μάλλον αίρεται ο περιορισμός των δύο θητειών στις Βρυξέλλες και ορισμένοι νυν ευρωβουλευτές θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια τρίτη θητεία.

    Μην πάει ο νους σας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αυτός είναι σίγουρος.

    Για την Ελίζα Βόζενμπεργκ και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη γινόταν ο λόγος, εδώ και μήνες, αν θα είναι ξανά υποψήφιοι.

    Φαίνεται ότι έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν προεκλογική εκστρατεία.

    Στην ίδια θέση θα βρεθεί και η Μαρία Σπυράκη, αν όπως λένε οι πηγές μας «καθαρίσει» με όλα τα ανοικτά μέτωπα που έχει με κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαθαίνουμε, θα παίξει δυνατά το χαρτί του Πύρρου Δήμα, αλλά και του στενού του συνεργάτη, διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μαξίμου, Δημήτρη Τσιόδρα.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος» που θα γίνει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

    Δείγμα της στήριξης της υποψηφιότητας του γνωστού δημοσιογράφου.

    Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις στη λίστα με τα «γαλάζια» ονόματα, όχι με προβεβλημένους, αλλά άσχετους με την πολιτική υποψήφιους.

    Πολύ γνωστά ονόματα που ο πρωθυπουργός εκτιμά πολύ και πιστεύει ότι θα προσφέρουν στις Βρυξέλλες.

    Λέει όχι δηλαδή σε σελέμπριτις και ίσως πει όχι και σε κάποιους που ήδη ράβουν κοστούμι ευρωβουλευτή χωρίς καν να έχουν ρωτήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

    Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης (που δεν πήγε Νέα Υόρκη, λόγω του ιού που τον χτύπησε), θα ξεκινήσει περιοδείες στο εξωτερικό με αφορμή τις ευρωεκλογές, εκεί προς τον Μάρτιο, ίσως και κοντά στην εθνική επέτειο.

    Θα έχει επαφές με ομογενείς στη Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές πόλεις, θα πάει στον Καναδά και το Τορόντο και ίσως και στην Αυστραλία.

    Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στην ψήφο των ομογενών και γι’ αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία ώστε να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

     

    Παράταση της αγωνίας για την τύχη της Folli Follie

    Η απεργία των δικηγόρων δεν μπλόκαρε τη συζήτηση στον Άρειο Πάγο του αιτήματος αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που ξεπάγωνε τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie.

    H υπόθεση συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και η απόφαση αναμένεται σε μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αγωνία της διοίκησης της πολύπαθης εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση θα κρίνει αν θα αποδεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 28 εκατ. ευρώ συν μετρητά 3 εκατ. ευρώ από μερίσματα θυγατρικών, με τη διοίκηση της Folli Follie να έχει προειδοποιήσει ότι από την έκβαση της υπόθεσης αυτής θα κριθεί το μέλλον της εταιρείας.

    Η ανατροπή ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν με αίτημά του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέας Ζήσης, ζήτησε να ασκηθεί αναίρεση κατά βουλεύματος που ξεμπλόκαρε τα περιουσιακά στοιχεία, μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν ζημιωθέντες επενδυτές.

    Μένει να δούμε αν η εταιρεία, όπως έχει πει και ο επικεφαλής της Γιώργος Σάμιος, θα αντέξει μια πολύμηνη αναμονή για την τελική απόφαση.

     

    Τα χρυσό ενοίκιο της Prodea

    Ενοίκιο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπράξει το 2024 η Prodea από το υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο νοικιάζει τα γραφεία επί της λεωφόρου Αμαλίας στα οποία στεγάζεται.

    Το μηνιαίο μίσθωμα για τα δύο κτήρια στην Αμαλίας 12 – 14 φτάνει τα 200.000 ευρώ και μαζί με την αναπροσαρμογή διαμορφώνεται σε 2,51 εκατομμύρια.

    Η αγορά του κτηρίου γραφείων 9.000 τ.μ. ήταν μία επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Υπόψη για την αγορά του «ακινήτου εισοδήματος» φέρεται να έλαβε η Prodea την προνομιακή του τοποθεσία, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος και από στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Ακόμη κι αν προχωρήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης όλων των υπουργείων στην Πυρκάλ, η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή.

     

    Επιβεβαίωση Wiseman για τα πρόστιμα

    Σας έγραφα χθες το νέο πρόστιμο που ετοιμάζεται να «ρίξει» το Υπουργείο Ανάπτυξης για το βρεφικό γάλα το οποίο θα ήταν «περίπου 600.000 ευρώ».

    Πριν λοιπόν «αλέκτωρ φωνήσαι» ο Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την καμπάνα των 561.000 ευρώ που επέβαλε στην (FrieslandCampina Hellas), εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα (9) από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος, πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

     

    Η άγνωστη παραίτηση του Βασίλη Σπανάκη και ο «καβγάς» με τη Δόμνα Μιχαηλίδου

    Η γνωστή λαϊκή παροιμία «ήτανε στραβό το κλήμα το ‘φαγε και ο γάιδαρος» αποδίδει πλήρως το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επικρατεί στον 8ο όροφο του Υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της Υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και του Υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη.

    Ο Wiseman ενημερώθηκε  ότι τα «όργανα άρχισαν» πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα υπουργός.

    Συγκεκριμένα στο άκουσμα της υπουργοποίησης της Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Βασίλης Σπανάκης, μην μπορώντας να δεχθεί – προφανώς λόγω μεγαλύτερης πολιτικής πείρας να παραμείνει υπό τις οδηγίες της «νέας» Υπουργού, συνέταξε και επέδωσε στον μέχρι τότε Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη επιστολή παραίτησης, ενημερώνοντάς τον ότι θα την κοινοποιήσει άμεσα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

    Ο Άδωνις όχι μόνο αρνήθηκε να παραλάβει την επιστολή παραίτησης, σκίζοντάς την ενώπιον του Υφυπουργού, αλλά τον έπεισε να μην ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να προσπαθήσει να συνεργαστεί με την νέα Υπουργό.

    Ωστόσο, όσοι βρέθηκαν παρόντες στις πρώτες συσκέψεις εργασίας αυτές τις λίγες ημέρες που η ηγεσία του Υπουργείου πέρασε στη Δόμνα Μιχαηλίδου, κατάλαβαν αμέσως ότι η «χημεία» μεταξύ των δύο δεν ήταν καλή.

    Και ενώ τα τζαρτζαρίσματα Υπουργού – Υφυπουργού ήταν σε καθημερινή βάση.

    Όμως, το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε όταν η Δόμνα καπάρωσε για τους συνεργάτες της μια πτέρυγα γραφείων την οποία είχε παραχωρήσει ο Άδωνις στον Σπανάκη.

    Ακολούθησε η «έκρηξη» του Υφυπουργού.

    Παλιές καραβάνες του Υπουργείου Εργασίας εξηγούν στον Wiseman ότι η συγκεκριμένη πτέρυγα γραφείων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανήκει στον Υπουργό.

    Ωστόσο ούτε ο Χατζηδάκης αλλά ούτε και ο Άδωνις έκαναν χρήση τους, με αποτέλεσμα να «περιέλθουν» στον Σπανάκη, ο οποίος θεώρησε ως «αιτία πολέμου» την απόφαση της Υπουργού να πάρει τα συγκεκριμένα γραφεία, περιορίζοντας τον σε λίγα και υποβαθμισμένα γραφεία.

    Το σίριαλ, όλα δείχνουν, ότι θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου, το οποίο και προφανώς εκτιμά ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επιβάλλει αγαστή συνεργασία.

    Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι ο τρόπος που θα την «επιβάλλει».

     

    Στρατηγικός επενδυτής στις «Ελληνικές Αλυκές»

    Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, δρομολογεί το Υπερταμείο και ο επικεφαλής του Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Όπως πληροφορείται η στήλη, το Υπερταμείο, βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού που θα ανακοινωθεί σύντομα προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τη θυγατρική.

    Μαθαίνουμε επίσης ότι το Υπερταμείο επιθυμεί έναν επενδυτή, ο οποίος έχει ήδη πετυχημένη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείει έναν ξένο «παίκτη» που διαβλέπει ευκαιρίες στο ελληνικό αλάτι.

    Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές είναι ο εθνικός παραγωγός και προμηθευτής αλατιού στην Ελλάδα, έχει κύκλο εργασιών το 2022 που ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ.

    Δρομολογεί, δε, επενδύσεις της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες υποδομές της.

     

    Σταϊκούρας σαρώνει εργοτάξια

    Μέχρι τα τέλη του μήνα θα συνεχίζει να σαρώνει τα εργοτάξια των μεγάλων δημόσιων έργων ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς στις 31 του μήνα θα βρεθεί στην τελετή παράδοσης του τελευταίου τμήματος του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία που κατασκεύασε η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos.

    Σας υπενθυμίζω ότι η περιοδεία του Χρήστου Σταϊκούρα στα εργοτάξια των δημόσιων έργων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, καθώς βρέθηκε με τους υφυπουργούς Νίκο Ταχιάο και Χριστίνα Αλεξοπούλου και στα τρία εργοτάξια του Πάτρα-Πύργος.

    Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους επικεφαλής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ για την πορεία του έργου και δήλωσε την ικανοποίησή του για την πρόοδο του, καθώς όπως φαίνεται από τη μέχρι στιγμής πορεία των εργοταξίων, οι στόχοι για τον οδικό άξονα είναι να πετύχει ποσοστό ολοκλήρωσης 50% έως το καλοκαίρι και 75% έως τα τέλη του καλοκαιριού.

    Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας που είδε και άκουσε τους διαλόγους μεταξύ των κατασκευαστών και της ηγεσίας του υπουργείου, μου μετέφερε ότι το μεταξύ τους κλίμα ήταν αρκετά καλό, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των έργων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο και το ΠΔΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η επόμενη επίσκεψη του υπουργού σε εργοτάξιο έγινε χθες και αφορούσε τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής.

    Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, το έργο των 95 εκατ. ευρώ που θα συνδέει τα Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

    Ο τελευταίος σταθμός του μήνα θα είναι το εργοτάξιο του Άκτιο-Αμβρακία το οποίο είναι ένα έργο πνοής που θα μειώνει σημαντικά την απόσταση Αθήνα-Λευκάδα και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στις 31 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί στο εργοτάξιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

     

    Νέο αεροδρόμιο στην Ινδία ανέλαβε η Goldair

    Η Goldair Handling με εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον Καλλίνικο Καλλίνικο, έχει ανοίξει εδώ και καιρό τα φτερά της για το εξωτερικό.

    Τώρα, ανακοίνωσε την είσοδό της στο αεροδρόμιο Babasaheb Ambedkar, στο Nagpur της Ινδίας.

    Μετά από διαγωνισμό που κέρδισε ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

    Η Goldair Handling, επεκτείνεται περαιτέρω στην Ινδία, αφού έχει ήδη παρουσία στα αεροδρόμια Bagdogra και Udaipur και συνολικά σε άλλα 36 σε όλο τον κόσμο.

     

    Έρχονται σταθερά τιμολόγια ρεύματος 6 ή 8 μηνών…

    Tην ανάγκη φιλοτιμία ποιεί ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και θα επιτρέπει πλέον και τα νέα σταθερά τιμολόγια, διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, που ετοιμάζονται να λανσάρουν πολλοί  πάροχοι και τα οποία θα επιτρέπει η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας.

    Όπως σας είχε γράψει πρώτος ο Wiseman, η αρχή είχε γίνει από το σταθερό 8μηνο προϊόν που λάνσαρε η «Φυσικό Αέριο» (διευθύνων ο Γιάννης Μητρόπουλος, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) και το οποίο στην αρχή επικρίθηκε από το δίδυμο της ΡΑΑΕΥ (Δαγούμας – Φούρλαρης) ότι παραβιάζει τον ανταγωνισμό.

    Το προϊόν, όμως έπιασε τόπο στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά και σχεδόν αμέσως βρήκε μιμητές στον ανταγωνισμό.

    Ο ΥΠΕΝ προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα και τώρα τροποποιεί τον Κώδικα, ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και να δέχεται φθηνά προθεσμιακά προϊόντα, διάρκειας μικρότερης του έτους.

    Το θέμα θα λήξει με τροπολογία που θα αλλάζει το επίμαχο άρθρο 29 (παρ.1) προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση στην αγορά και σταθερών προϊόντων, διάρκειας κάτω των δώδεκα μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής θα συναινεί σε αυτό και θα είναι πολύ καλά ενημερωμένος.

    Αυτή η ευκαιρία προσφέρεται και σήμερα, εκεί άλλωστε πόνταρε και η «Φυσικό Αέριο» για να λανσάρει το 8μηνο προϊόν της.

    Με βάση όμως την αυστηρή διατύπωση του Κώδικα Προμήθειας, η ΡΑΑΕΥ θεώρησε πως «Η αναφορά σε συναίνεση του καταναλωτή για τιμολόγια διάρκειας κάτω του έτους, αναφέρεται μόνο σε ειδικές συνθήκες, όπως οι προσωρινές συνδέσεις και ζητά την άμεση απόσυρση του προϊόντος».

     

    Τι θα αλλάξει με την τροπολογία

    Όπως πληροφορείται το mononews.gr και ο Wiseman, η τροπολογία για αλλαγή του Κώδικα θα αλλάζει το άρθρο 29, διευκρινίζοντας ποια είναι η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης και τι ακριβώς ισχύει ως προς την συναίνεση του πελάτη για να συνάψει συμβόλαιο για μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Σκυλακάκης και Σδούκου πιστεύουν ότι η μικρότερη διάρκεια σύμβασης θα πρέπει να είναι το 8μηνο, ωστόσο θα ζητήσουν γνωμοδότηση της ΡΑΕΕΥ.

    Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι για το συμφέρον του καταναλωτή ακόμη και στο 6μηνο μπορεί να κατέβει η  σταθερή σύμβαση.

    Άλλωστε, ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη παραδεχτεί δημόσια «ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό το πρίσμα του συμφέροντος του καταναλωτή που είναι το αδύνατο μέρος στη συναλλαγή με τον προμηθευτή.

    Και αν κριθεί απαραίτητο θα αλλάξει ώστε να επιτρέπεται η διάθεση σταθερών τιμολογίων για 6 ή 8 μήνες και όχι απαραίτητα για 12».

    Όπερ και θα γίνει…

     

    Τα πήρε όλα ο Μανουσάκης και τώρα… τρέχουμε!

    Το πήρε όλο το έργο πάνω του και επίσημα ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με το Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

    Ο Wiseman σας το είχε αναφέρει ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου πέρυσι («Έρχεται η “Μεγάλη Θάλασσα” αρκεί να μην τα κάνουν θάλασσα… το βάρος της θα σηκώσει ο Μάνος Μανουσάκης, το  αφεντικό του ΑΔΜΗΕ»).

    Οι μέτοχοι πέταξαν έξω τον περιβόητο «κουμπάρο του τζόγου» Νάσο Κτωρίδη και τώρα η … «Μεγάλη Θάλασσα», όπως είναι η εταιρεία έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους:

    1. Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ
    2. Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ
    3. Ελένη Ζαρίκου, Μέλος
    4. Ιωάννη Βρεττό, Μέλος
    5. Liu Yin, Μέλος
    6. Θεόδωρο Τσακίρη, Μέλος
    7. Νικόλαο Φρυδά, Μέλος

    Την εταιρία day by day θα «τρέχει» ως Εκτελεστικός Διευθυντής και συνολικά υπεύθυνος, ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, που ήταν project manager της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος.

    Μανουσάκης και Παναγιωτίδης, συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC και συζήτησαν τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνέχεια του «Notice to Proceed» προς τον ανάδοχο του καλωδιακού σκέλους της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου Nexans που δόθηκε στα τέλη του 2023.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αύξηση της προχρηματοδότησης από τη  CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsia Interconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί.

    Θυμίζουμε ότι η CINEA,  διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς το project συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility.

    Βασικό ζητούμενο πλέον να μπει μετοχικά στο σχέδιο και η κυβέρνηση της Κύπρου.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.