• Ενέργεια

    Έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος – Αναβρασμός στην αγορά εν αναμονή του… χρησμού από το υπουργείο

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά προμήθειας ρεύματος, καθώς από τη μια ετοιμάζονται νέα ελκυστικά τιμολόγια ρεύματος στα όρια των ρυθμίσεων που έχει θέσει ο νόμος και η απόφαση της ΡΑΑΕΥ και την ίδια στιγμή αναμένεται από το υπουργείο Ενέργειας μια τοποθέτηση που θα δίνει το στίγμα για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

    Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το τιμολόγιο που λάνσαρε η Φυσικό Αέριο το οποίο είναι σε μια ελκυστική τιμή 12,3 λεπτών/κιλοβατώρα και σταθερό για 8 μήνες, μια διάρκεια που δεν προβλέπεται από τις κατηγορίες που θέσπισε η ΡΑΕΕΥ.

    Μετά από αυτό και άλλες εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν ανάλογα τιμολόγια 8μηνης ή και 6μηνης διάρκειας.

    Σημειώνεται ότι καθώς στην αγορά είναι δυνατό να βρεθούν ποσότητες ενέργειας για αντιστάθμιση σε προνομιακές τιμές για μικρά χρονικά διαστήματα, είναι δυνατό οι εταιρείες να προσφέρουν προνομιακές τιμές για σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας του 12μηνου.

    Μάλιστα κάποιες αυτές μέχρι σήμερα δεν το έκαναν θεωρώντας ότι δεν επιτρέπεται, και πλέον ετοιμάζουν ανάλογα προϊόντα διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά και σε αυτή την κατηγορία των… περιορισμένης διάρκειας και χαμηλότερων τιμών.

    Τι είναι, όμως, σταθερό τιμολόγιο; Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της ΡΑΕΕΥ σταθερό μπλε τιμολόγιο ονομάζεται το τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας.

    Όμως, ο Κώδικας Προμήθειας δίνει τη δυνατότητα και για μικρότερης διάρκειας συμβάσεις και ειδικότερα με μινιμουμ διάρκεια τους 6 μήνες. Και από τη στιγμή που τέτοια τιμολόγια μπορούν να μειώσουν τις τιμές ενέργειας και να δώσουν επιλογές χαμηλών τιμών στους καταναλωτές, το υπουργείο φαίνεται πως προσανατολίζεται σε μια ανοιχτή ερμηνεία των ρυθμίσεων.

    Elpedison: Οι ρυθμίσεις πρέπει να τηρούνται

    «Από την ώρα που βάζεις ρυθμίσεις πρέπει να τηρούνται. Προτιμάμε να μην υπάρχουν ρυθμίσεις, αλλά αφού έχουν γίνει νόμος πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους», αναφέρει εκ μέρους της Elpedison, ο Νίκος Ζαχαριάδης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα τα τιμολόγια της Elpedison σέβονται απόλυτα τις νέες ρυθμίσεις.

    Πολλές από τις ρυθμίσεις που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ με τον προσδιορισμό των τιμολογίων σε κατηγορίες, ήδη στην πράξη αμφισβητούνται από τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών.

    Έτσι για παράδειγμα ενώ στο πράσινο τιμολόγιο κάθε εταιρεία οφείλει να δίνει μία τιμή, στη λίστα με τα πράσινα τιμολόγια φιγουράρουν διαφορετικά πράσινα από την ίδια εταιρεία, άλλο για κατανάλωση ως 500 KWH και άλλο για πάνω από τις 500 KWH, μια διαβάθμιση που δεν προβλεπόταν από τη ρύθμιση.

    Μάλιστα, για την κατανάλωση πάνω από τις 500KWH το σύνολο της ποσότητας χρεώνεται με την υψηλή χρέωση, και δεν απαλλάσσονται οι πρώτες 500 KWH.

    Επίσης, άλλη εταιρεία δίνει έκπτωση συνέπειας 80% ποσοστό που αλλάζει κατά πολύ την τιμή για όσους δεν είναι συνεπείς.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά το 30% της αγοράς δεν καταφέρνει να είναι συνεπείς για μια 4μηνη διάρκεια με αποτέλεσμα να χάνει την έκπτωση συνέπειας και από την κατά 80% παραπάνω χρέωση σε αυτούς τους πελάτες, η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να καλύπτει την έκπτωση στους συνεπείς.

    Εφόσον επισημοποιηθεί η διασταλτική ερμηνεία των ρυθμίσεων, και υπουργείο και ΡΑΑΕΥ δώσουν το σήμα στην αγορά ότι οι ρυθμίσεις είναι ενδεικτικές και αφήνουν το περιθώριο στις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών, να «δημιουργήσουν»,  η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά θα χρειαστεί οι καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ψιλά γράμματα…

    Πτωτικά οι τιμές

    Σε περιβάλλον πτωτικών τιμών ενέργειας που έχουμε σήμερα, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να είναι ανταγωνιστικές και για τον μήνα Φεβρουάριο θα δοθούν και εκπτώσεις στο πράσινο τιμολόγιο που έχει ανακοινωθεί ώστε να διαμορφωθεί χαμηλότερα.

    Με βάση τη διακύμανση των τιμών χονδρικής οι τιμές που θα ανακοινωθούν αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 12 – 13  λεπτών/KWh, κάνοντας σκληρή τη μάχη της κιλοβατώρας που δίνουν οι πάροχοι που θέλουν να κερδίσουν τον τίτλο του φθηνότερου στην αγορά και βέβαια μερίδια.

    Εκτός από τα κίτρινα τιμολόγια, θυμίζουμε ότι στα πράσινα η χαμηλότερη χρέωση που ανακοινώθηκε προήλθε από τη ΔΕΗ με 13,635 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ, με δεύτερη την ΕΛΙΝΟΙΛ με χρέωση 14,038 λεπτά/KWh και πάγιο 5 ευρώ και τρίτο τον Ήρωνα με χρέωση 14,052 λεπτά/KWh και πάγιο 5 ευρώ.

    Στα σταθερά εκτός από το προϊόν της Φυσικό Αέριο (με πάγιο 9 ευρώ), η φθηνότερη χρέωση για 12μηνη διάρκεια είναι από την ΕΛΙΝΟΙΛ με 14,9 λεπτά/KWh ενώ ακολουθεί η NRG με 14,9 λεπτά και η ΖΕΝΙΘ με 16 λεπτά/KWh (και  πάγιο 5 ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Τιμολόγια ρεύματος – Φυσικό Αέριο (ΔΕΠΑ): Με 12,3 λεπτά/kwh στο μπλε τιμολόγιο – Απογειώνει το ανταγωνισμό

    Ηλεκτρικό Ρεύμα: Τα 10 φθηνότερα τιμολόγια του Ιανουαρίου [πίνακας]

    Τιμολόγια ρεύματος: Πόσο αξιόπιστα είναι τα μπλε τιμολόγια; Το μυστικό της Ελίν



    ΣΧΟΛΙΑ