• ΑΓΟΡΕΣ

    Tι κρύβει το ράλι της ΔΕΗ – Το παρασκήνιο της παρουσίασης Στάσση στο Λονδίνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ (στο κέντρο)

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ (στο κέντρο)


    Χθες συνέβη στο Χρηματιστήριο, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

    Ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μιας εταιρείας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές η μετοχή απογειώνεται, διορθώνει ενδοσυνεδριακά για να κλείσει στο τέλος σε… υψηλά 10ετίας.

    Ο λόγος για τη ΔΕΗ, που την ώρα που ο Γιώργος Στάσσης βρισκόταν στο Λονδίνο ενώπιον 200 ξένων θεσμικών επενδυτών, 70 παρόντες και 130 διαδικτυακά, η μετοχή παρουσίασε διακυμάνσεις μεν, κλείνοντας με ισχυρή άνοδο, δε, νέα πολυετή υψηλά και με αύξηση της κεφαλαιοποίησής της κατά 100 εκατ. ευρώ σε μία μέρα, στα 4,7 δισ. ευρώ.

    Ήδη, Έλληνες διαχειριστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση περιμένουν τις πρώτες αναλύσεις από τους ξένους που αναμένεται να «καταφτάσουν» τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα από την επόμενη εβδομάδα.

    CitigroupNomura, OaktreeJP MorganBank of AmericaMorgan Stanley, όλα τα μεγάλα σπίτια ήταν σε μία από τις αίθουσες εκδηλώσεων του Mayfair στην καρδιά του Λονδίνου.

    Από τις 28/11 η μετοχή είχε να σημειώσει συναλλαγές, πάνω από 1 εκατ. κομμάτια και χθες διακινήθηκαν 1,105 εκατ. κομμάτια.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, θα φανεί το αν η ζήτηση για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι ισχυρή, αφού πάνω από τα 12,46 ευρώ η τεχνική αντίσταση εμφανίζεται ισχυρή.

    Χθες όμως, έγινε διάσπαση των 12,56, περιοχή την οποία δεν κράτησε η μετοχή, αλλά κατάφερε να κλείσει σε νέα υψηλά και για φέτος, αλλά και 10ετίας, στα 12,48 ευρώ.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο ίδιος ο κ. Στάσσης ήταν επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026, εκτιμώντας ότι αυτά θα κινηθούν στη ζώνη των 2,5 δισ. ευρώ.

    Η ΔΕΗ πηγαίνει φέτος για EBITDA 1,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε δύο χρόνια θα απογειώσει τα EBITDA της σχεδόν κατά 700 εκατ. ευρώ, μέγεθος ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που θα επηρεάσει τις αναλύσεις για τη μετοχή το επόμενο διάστημα, όπως και την αποτίμηση και τις νέες τιμές στόχους.

    Η παρουσίαση του Γιώργου Στάσση διήρκεσε πάνω από 50 λεπτά και πάνω από μία ώρα ήταν ο διάλογος με τους αναλυτές και τους διαχειριστές, ερωτήσεις – απαντήσεις.

    Παριστάμενοι στην εκδήλωση έκαναν λόγο για ενθουσιώδες κλίμα και χειροκροτήματα, κάτι που, επίσης είναι ασυνήθιστο σε investor days.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στάσσης συνέχισε και μετά το Mayfair τις επαφές με τους ξένους διαχειριστές.

    Οικονομικοί στόχοι

    Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

    Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.

    To EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει στα €2,3 δισ. το 2026 από €1,5 δισ. το 2023.

    Ο στόχος για EBITDA αναπροσαρμόζεται σημαντικά προς τα επάνω από τα €1,7 δισ. του προηγούμενου business plan για το 2026.

    Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις ΑΠΕ, την εμπορία και τις νέες δραστηριότητες.

    Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44% της περιόδου 2024-2026.

    Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, το καθαρό χρέος του ομίλου δεν θα υπερβεί το όριο του 3,3Χ/ΕΒΙΤDA, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχη του 3,5Χ/ΕΒΙΤDA που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου.

    Για το 2030, οι προοπτικές του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπουν περαιτέρω σημαντική αύξηση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3 δισ., διπλασιάζοντας την σημερινή λειτουργική κερδοφορία.

    Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται συνεχώς εντός της τροχιάς μείωσης βάσει του Προτύπου Net Zero του Science Based Targets initiative (SBTi).

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Έτσι θα καταστεί ο ενεργειακός ηγέτης στη Ν.Α. Ευρώπη με 3 δισ. EBITDA – Στο +1,9% έκλεισε η μετοχή

    ΔΕΗ: Στόχος για 3 δισ. ευρώ EBITDA το 2030 – Επενδυτικό σχέδιο 9 δισ. – Η παρουσίαση στο Λονδίνο

    ΔΕΗ: Σημαντικές επιδόσεις στους δείκτες ESG – Αύξηση 16% στους δείκτες GRI



    ΣΧΟΛΙΑ