• Ο εφοπλιστής Κούστας, τα 20 εκατ. και ο Γεωργιάδης, οι νέες εξαγορές από την Ιdeal, δικαίωση του mononews για τον ΦΠΑ, η αυθαίρετη πισίνα του Μαθιού στις Σπέτσες και τα bad news για τον Γεωργακόπουλο της Intrum

    Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι νομικός σύμβουλος του Γιάννη Κούστα, που κέρδισε την υπόθεση, ήταν το γραφείο του καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη και για την ακρίβεια ο εταίρος και δικηγόρος Σταύρος Γεωργιάδης.

    image

    Helleniq Energy: Στα 7 ευρώ το placement 

    Χθες η αγορά ήταν υποτονική, καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κυριάρχησε το placement της Helleniq Energy.

    Τελικά διατέθηκαν 33,6 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 11% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 7 ευρώ.

    Η τιμή της μετοχής στην διάρκεια της κανονικής συνεδρίασης, έκλεισε στα 7,70 ευρώ.

    Πάντως οι μετοχές που «έδωσαν» τον τόνο χθες,  ήταν μεταξύ άλλων της Lavipharm, της Space Hellas, της Αλουμύλ Μυλωνάς.

    Η τιμή της μετοχής της Αλουμύλ ΑΛΜΥ 0% 2,80 , όπως θυμάστε προ καιρού και για την ακρίβεια στα μέσα Σεπτεμβρίου, «βούτηξε» έως τα 2,25 ευρώ εξαιτίας των προβλημάτων που είχε η εισηγμένη με τις τράπεζες που είχαν τα δάνεια της (το mononews.gr το είχε αναδείξει με συνέντευξη του κ. Γιώργου Μυλωνά στην Μαρίνα Πρωτονοτάριου) και την μεγάλη πτώση κερδών.

    Χθες η μετοχή έκανε ράλι και έκλεισε στα 2,80 ευρώ με όγκο συναλλαγών 150.000 μετοχές.

    Από τις μετοχές που επίσης κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 , της Intrakom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54  , της Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 και της ΚΛΜ που έκλεισαν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

    Εντύπωση προκάλεσε η μεταβίβαση ενός πακέτου 275.000 μέτοχων της Intrakat στην τιμή των 3,30 ευρώ, ενώ η μετοχή χθες έκλεισε στα 3,80 ευρώ!!!

     

    Κυπαρίσσης: Από το Λονδίνο στην Πράγα

    Άλλη μια μετοχή που φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον είναι της OPTIMA Bank.

    Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες συναντήσεις που έκανε προ ολίγων ημερών στο Λονδίνο ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης, στο συνέδριο της Morgan Stanley, o δραστήριος διευθύνων σύμβουλος, πέταξε μέχρι την Πράγα για να συναντήσει κορυφαία στελέχη της WOOD.

    Όπως ξέρετε η WOOD & Company είναι μια σεβαστή εταιρεία επενδύσεων με κεφάλαια 4,5 δις ευρώ και με δυνατό τμήμα ανάλυσης, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη.

    Το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα τα μάθουμε τους επόμενους μήνες.

    Η μετοχή χθες έκλεισε στα 7,70 ευρώ με μικρό όγκο συναλλαγών τα 25.000 χαρτιά.

    Ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της, προ ολίγων εβδομάδων στα 7,20 ευρώ.

     

    Ο Κούστας, τα 20 εκατ. δολάρια και ο Σταύρος Γεωργιάδης

    Άπαντες ενημερωθήκατε, μόνο από το mononews.gr για την απόφαση της δικαιοσύνης στην υπόθεση της διαμάχης του Γιάννη Κούστα με την Σοφία Γιαννικοπούλου.

    Η υπόθεση αφορούσε μια δωρεά 20 εκατ. δολάρια που είχε κάνει ο εφοπλιστής και βασικός μέτοχος της DANAOS shipping, στην τέως σύζυγο του, όταν ο γάμος τους ήταν σε ισχύ μέσω μιας off shore εταιρείας.

    Της ODEON FINANCIAL CORΡ, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον κ. Κούστα ο οποίος στην συνέχεια παρέδωσε τις μετοχές της, στην κ. Γιαννικοπούλου.

    Πριν όμως της παραδώσει τις μετοχές είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας 20 εκατ. δολάρια.

    Μετά από κάποια χρόνια τα χρήματα αυτά όμως τα ζήτησε πίσω ο κ. Κούστας, και η κ. Γιαννικοπούλου του τα έδωσε.

    Η τέως σύζυγος,  μετά το διαζύγιο προσέφυγε στην δικαιοσύνη να τα διεκδίκησε.

    Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σαφώς υπερ του εφοπλιστή.

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αποφάσισε ότι τα χρήματα αυτά, ανήκουν στον εφοπλιστή και όχι στην Σοφία Γιαννικοπούλου, παρόλο που ο Κούστας τα είχε δωρίσει  σε μια εξωχώρια εταιρεία, οι μετοχές της οποίας ανήκαν στην κ. Γιαννικοπούλου.

    Το δικαστήριο έκρινε βασιζόμενο σε παλαιότερη νομολογία του Αρείου Πάγου, ότι η υπεράκτια Odeon δεν δικαιούται να διεκδικεί τα χρήματα καθώς, κατά το ελληνικό δίκαιο, είναι ανυπόστατη εταιρεία.

    Κρίθηκε ως εταιρεία «όχημα» για τη μεταφορά των χρημάτων, χωρίς καμία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα στη φερόμενη έδρα της και χωρίς νόμιμη σύστασή της στην Ελλάδα.

    Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι:

    Η κυρία των χρημάτων ήταν η πρώτη ενάγουσα εταιρεία (Odeon) και όχι η δεύτερη ενάγουσα (Σ. Γιαννικοπούλου) , η οποία ως αποκλειστική μέτοχος και διευθύντρια της εταιρείας, είχε την εξουσία διαχειρίσεως των χρημάτων και όχι την κυριότητα αυτών.

    Τούτο δεν αναιρείται από το γεγονός ότι ο πρώτος εναγόμενος (Γ. Κούστας) συνέστησε την εταιρεία και ενέβασε σε αυτήν το επίδικο ποσό, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο για την δεύτερη ενάγουσα και τα τέκνα τους, σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου του, καθώς τούτο έχει να κάνει με τα παραγωγικά αίτια της βουλήσεως του πρώτου εναγομένου και δεν συνιστά μεταβίβαση της κυριότητας των χρημάτων στην δεύτερη ενάγουσα.

    Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι νομικός σύμβουλος του Γιάννη Κούστα, που κέρδισε την υπόθεση, ήταν το γραφείο του καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη και για την ακρίβεια ο εταίρος και δικηγόρος Σταύρος Γεωργιάδης.

    Πάντως καλό είναι, άπαντες (και ειδικά όσοι και όσες έχετε offshore εταιρείες) να διαβάσετε το κείμενο με τίτλο Αποκλειστικό – Γιάννης Κούστας: Υπέρ του η τελεσίδικη απόφαση για δωρεά 20 εκατ. δολαρίων στην πρώην σύζυγό του Σοφία Γιαννικοπούλου,  που έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα  η δημοσιογράφος του mononews.gr Ρεγγίνα Σπυράτου.

    Για καλό και για κακό.

    Γιατί πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε.

     

    IDEAL: Με 50 εκατ. ευρώ βάζει πλώρη για νέες εξαγορές 

    Πλώρη για νέες εξαγοράς  βάζει Ideal με την επιπλέον ρευστότητα που θα αποκτήσει από την έκδοση του ομολόγου.

    Από τη έκδοση των 100 εκατ. ευρώ τα περίπου 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους της εταιρείας, όποτε τα εναπομείναντα 25 εκατ. ευρώ όπως απεκάλυψε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Λάμπρος Παπακωσταντίνου θα αξιοποιηθούν σε νέες εξαγορές.

    Επιπρόσθετα η εταιρεία έχει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ,  που θα διατεθούν για εξαγορές.

    Τώρα όσον αφορά στο «στοίχημα» του επιτοκίου που γράφαμε χθες η διοίκηση της Ideal αναμένει ότι  με τη νέα ομολογιακή έκδοση θα εξοικονομεί τόκους 600.000 ευρώ ετησίως.

    Οπότε αν λάβουμε υπόψιν ότι η εταιρεία δανείζεται σήμερα με περίπου 6,25% (euribor +2,25) βγάλετε μολύβι και χαρτί για να βρείτε που υπολογίζουν ότι θα «κάτσει» τελικά το επιτόκιο του ομολογιακού.

    Να σας ενημερώσω πάντως ότι από τις πρώτες παρουσιάσεις που έγιναν σε πελάτες της Εθνικής και της Πειραιώς καταγράφηκε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, ενώ σήμερα πρόκειται να γίνει παρουσίαση από την Eurobank.

     

    «Κόκκινη κάρτα» για την αυθαίρετη πισίνα της Λήδας Φουρλή και του Γιάννη Μαθιού στις Σπέτσες 

    Το real estate στις Σπέτσες γνωρίζει μεγάλες δόξες που γεννά κόντρες, όπως έχει αποδείξει η διαμάχη Κούστα – Προκοπίου για το νέο σπίτι του πρώτου στην Παναγιά Αρμάτα.

    Μέσα σε αυτό τον οικοδομικό οργασμό, τακτοποιούνται και αυθαίρετες κατασκευές, όπως αυτές στην κατοικία της Λήδας Φουρλή, (αδελφή του Βασίλη Φουρλή προέδρου της Φουρλής και της Trade Estates) και του τέως συζύγου της Γιάννη Μαθιού, αδελφού του πρόεδρου της φερώνυμης εισηγμένης, Δημήτρη Μαθιού.

    Προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4495/2017 περί αυθαίρετων των κατασκευών στο διώροφο κτίριο κατοικίας, διότι «πρόκειται για αυθαιρεσίες κυρίως εντός του εγκεκριμένου όγκου του κτηρίου, που δεν το τροποποιούν και ως εκ τούτου δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στον προστατευόμενο οικισμό των Σπετσών».

    Ωστόσο, απορρίφθηκε το αίτημα για την αποπεράτωση της αυθαίρετα κατασκευασμένης εξωτερικής πισίνας, «διότι αυτή αποτελεί στοιχείο ξένο για την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την μορφολογία του ιστορικού οικισμού και του φυσικού περιβάλλοντός του, αλλοιώνει δε και προκαλεί βλάβη στον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της νήσου των Σπετσών, που έχει χαρακτηριστεί ολόκληρη και προστατεύεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος».

    Η πισίνα δύναται να μετατραπεί σε υπόγεια δεξαμενή νερού, με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθεί και θα επενδυθεί η τελική επιφάνεια της επικάλυψης με φυσικά υλικά, που συνάδουν με τα υφιστάμενα υλικά επίστρωσης του περιβάλλοντος χώρου.

     

    H δικαίωση του mononews για τον ΦΠΑ 

    Δικαιώνει το mononews η τροπολογία που κατατέθηκε χθες με την οποία ρυθμίζεται το πρόβλημα του ΦΠΑ της διακοψιμότητας (με συγχωρείται για τη λέξη αλλά αυτή χρησιμοποιείται).

    Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε προσδιορίσει στο 6% το ΦΠΑ η ΑΑΔΕ ζητούσε από τις βιομηχανίες να καταβάλουν το 24% και επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Το θέμα ανέδειξε κατ’ αποκλειστικότητα το mononews.gr με διαδοχικά ρεπορτάζ, τον προηγούμενο μήνα και για την ακρίβεια στις 15 και 16 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας τη δύσκολη θέση των επιχειρηματιών, καθώς θα έπρεπε άμεσα να καταβάλουν αρκετά εκατομμύρια όταν ο ΑΔΜΗΕ συνέχιζε να υποστηρίζει ότι το σωστό ΦΠΑ ήταν το 6%.

    Ο ΑΔΜΗΕ από το 2017 τιμολογούσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία με 6% ΦΠΑ, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για υπηρεσία αλλά για δημόσιο αγαθό, όπως το ρεύμα, που πράγματι έχει ανάλογο χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

    Αντίθετα για την ΑΑΔΕ εφόσον η Διακοψιμότητα ήταν υπηρεσία έπρεπε να έχει ΦΠΑ 24%.

    Η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», λύνει το πρόβλημα και για τις υπηρεσίες διακοψιμότητας οι βιομηχανίες δεν έχουν άλλη υποχρέωση.

    Ειδικότερα αναφέρει:

    «Η είσπραξη και απόδοση προς Δημόσιο, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή που έχει γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κατ’ εφαρμογή των άρθρων 143 και Ι43Α του ν. 4001/2011 (Α 179), καλύπτει πλήρως τη φορολογική υποχρέωση, ως προς Φ.Π.Α., που γεννήθηκε σε σχέση με τις τιμολογηθείσες υπηρεσίες. Δηλώσεις Φ.Π.Α. για περιόδους μέχρι την έναρξη του παρόντος, οι οποίες περιλαμβάνουν συναλλαγές του πρώτου εδαφίου, είναι ακριβείς ως προς εφαρμοστέο συντελεστή για τις εν λόγω συναλλαγές».

    Η ρύθμιση, σύμφωνα με την τροπολογία, αφορά στις συναλλαγές που έχουν προηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ενώ για το τί θα ισχύει από δω και πέρα ο  ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να πάρει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ύψος του ΦΠΑ με το οποίο θα τιμολογεί στο εξής τις υπηρεσίες διακοψιμότητας.

     

    Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών ο Γιάννης Στουρνάρας

    Eπίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, θα αναγορευτεί, με βάση το πρόγραμμα που έχει γίνει, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

    Η τελετή αναγόρευσης την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης», αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης.

    Όπως μαθαίνουμε, το τιμώμενο πρόσωπο θα προσφωνήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Ι. Μπούρας, θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας Βασίλειος Π. Βουτσινάς, ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ιωάννης Α. Βενέτης, η παρουσίαση του κ. Στουρνάρα θα γίνει από τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αθανάσιο Ο. Ταγκαλάκη.

    Μαθαίνουμε ακόμη ότι ο κ. Στουρνάρας, με αφορμή την εκδήλωση αυτή θα μιλήσει για τη νομισματική πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

    Θα αναφερθεί στην υποχρέωση που έχουν οι τράπεζες (και όλες οι επιχειρήσεις) να εντάξουν τα ESG κριτήρια στα πλάνα τους. Ειδικά οι τράπεζες στο άμεσο μέλλον θα χορηγούν δάνεια έχοντας ως κριτήριο αν οι επιχειρήσεις τηρούν συγκεκριμένους ESG κανόνες.

    Στενοχώρησε με το καλημέρα η Μαίρη Σαρπ τον Πολάκη

    Σθεναρή απάντηση στον Παύλο Πολάκη έδωσε η  νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ  χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου υπερψηφίστηκε η θετική γνώμη για την τοποθέτησή της στη συγκεκριμένη θέση.

    Ο Παύλος Πολάκης ζητούσε από την κ. Σαρπ διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις ότι θα δώσει τα πορίσματα που έχει ξεκινήσει ο προκάτοχος της σε διάφορους τομείς, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα.

    Η κ. Σαρπ του απάντησε  ότι δεν μπορεί να γνωρίζει για υποθέσεις προσθέτοντας ότι «όταν θα πάω, θα τα δω και θα έχω μια εικόνα.

    Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τίποτα.

    Είναι σαν να μου φέρνετε τη δικογραφία στο δικαστήριο και να μου πείτε με κλεισμένη τη δικογραφία να σας υποσχεθώ αν θα απορριφθεί ή αν θα γίνει δεκτή.

    Δεν μπορώ να σας το πω αν δεν τη μελετήσω».

    Με τον Παύλο Πολάκη να της λέει ότι απαντά με δικολαβίες.

    Για να εισπράξει πληρωμένη απάντηση από την Σαρπ.

    «Δεν απαντάω δικολαβίστικα.

    Δεν έχω ιδέα και δεν μπορώ να σας δώσω καμία διαβεβαίωση.

    Αλλωστε δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει την απόφαση σας για το αν θα εγκρίνετε την πρόταση να τοποθετηθώ στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

    Συμπληρώνοντας ευγενικά «ελπίζω να μη σας στενοχώρησα».

     

    Για 40 χρόνια η παραλία της Βούλας σε Κωνσταντακόπουλο – Κόκκαλη – Προκοπίου;

    Σε διαβούλευση βρίσκονται επενδυτές, δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η ΕΤΑΔ για την παράταση της διάρκειας μίσθωσης της Β’ πλαζ Βούλας από το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, εταιρεία της Intracom καθώς και εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

    Η Athens Beach Club, όπως λέγεται η εταιρεία, έχει ήδη προχωρήσει στην υπομίσθωση των τριών τμημάτων της έκτασης της ακτής Β ́ Βούλας με διάρκεια 14 έτη με δυνατότητα επέκτασης, ωστόσο στο τραπέζι έχει πέσει η σύμβαση να τροποποιηθεί και να φτάσει τα 40 χρόνια.

    Οι επιχειρηματίες σχεδιάζουν επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων για την ανάπλαση της έκτασης των 80 στρεμμάτων, με ήπιες παρεμβάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις και club για τους χρήστες των κατοικιών του Χίλτον.

    Πάντως  οι εργασίες για την αναμόρφωση της παραλίας οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τον περασμένο Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν με την έλευση του νέου χρόνου.

    Η πλαζ προβλέπεται να αναμορφωθεί πλήρως σε μία επένδυση άνω των 16 εκατ.

    Σε ένα μέρος της έκτασης της Β’ Πλαζ Βούλας, κοντά στα 18 στρέμματα, θα λειτουργήσει η λέσχη για τους ενοίκους του νέου προορισμού της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, που, αν και στο κέντρο της Αθήνας, θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο… παραλία.

     

    ΕΣΗΕΑ καλεί Δημητριάδη

    Μέχρι και την παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει ο διατελέσας Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού  Γρηγόρης Δημητριάδης, για να αντιμετωπίσει τους επικριτές του.

    Η ΕΣΗΕΑ αφού εκφράζει την αντίθεση της στην πρακτική των αγωγών επισημαίνει ότι ο τελευταίο διάστημα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όταν ξεκίνησε  η δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις.

    Η πρόσφατη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), δικαιώνει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας και των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης ενάντια στην παρεμπόδιση της Ενημέρωσης για θέματα δημοσίου συμφέροντος.

    Έρχεται και η «Μεγάλη Θάλασσα» αρκεί να μην τα κάνουν θάλασσα…

    …Και το νέο όνομα αυτού του αγωγού «Μεγάλη Θάλασσα» ήτοι Great Sea Interconnector.

    Πρόκειται για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με νέο όνομα πλέον, καινούργιους επενδυτές και  περισσότερη χρηματοδότηση.

    Το βάρος της ‘Μεγάλης Θάλασσας’ θα σηκώσει ο φίλος της στήλης και …Πρύτανης της πολιτικής πιρουέτας, ο πολύπλαγκτος (Σ.Σ. με την Ομηρική σημασία του όρου, δηλαδή αυτός που περιπλανήθηκε σε διάφορα σχήματα γενικώς), ο ‘πελάτης’ της στήλης Μάνος Μανουσάκης, το απόλυτο αφεντικό του ΑΔΜΗΕ.

    Ο κος Μάνος μετονόμασε το σχέδιο σε Great Sea Interconnector αφού ο προηγούμενος επικεφαλής, ο ‘αδελφός Κύπριος’ Νάσος Κτωρίδης αποδείχθηκε στην πράξη ότι «εν καλός ο μιτσίς σιόρ» σε άπταιστα Κυπριακά, που σημαίνει πολύ απλά ότι βγήκε ακατάλληλος για τη δουλειά.

    Του έλεγαν εδώ και καιρό του κου Κτωρίδη (που κάποτε είχε αποκληθεί και “Σωκράτης Κόκκαλης της Κύπρου” αλίμονο σε όλους) «πάρε μέτρα τζιε η φουσκαροφουσκάτσα σου εν να σπάσει» πάλι σε κυπριακή διάλεκτο που σημαίνει «κάνε κάτι για το πρότζεκτ δεν θα σου πέσουν τα μούτρα», αλλά ο Νάσος δεν έκανε τίποτε και στο τέλος του υπέδειξαν να φύγει πάλι στα Κυπριακά «έτην τζιαχαμέ την πόρταν», δηλαδή “ιδού η έξοδος”, όπερ και εγένετο.

    Ήλθε λοιπόν ο πολυπράγμων Μάνος Μανουσάκης να τον διαδεχθεί, άλλαξε συμβολικά το όνομα του Διασυνδετήριου Αγωγού και -κακά τα ψέματα- έκανε την πρώτη σημαντική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση: προχώρησε στην υπογραφή  μνημονίου του ΑΔΜΗΕ με το Κυπριακό Δημόσιο (που μέχρι χθες έδειχνε να …κοιμάται τον ύπνο του δικαίου για ένα πρότζεκτ που θα ευνοήσει πρωτίστως τη Μεγαλόνησο) και την κρατική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι, TAQA.

     

    Τα επόμενα βήματα με Ισραηλινούς, Εμιρατινούς και Νορβηγούς…

    Τα επόμενα βήματα της “Μεγάλης Θάλασσας” είναι η μετοχική είσοδος του  ισραηλινού  fund Aluma και η κατασκευή από την νορβηγική Nexans του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου.

    Koμβικός παράγων του εγχειρήματος είναι ο ισραηλινός Ori Yogev, ιδρυτής και επικεφαλής του  Aluma Infrastructure Fund που κατέχει την Tamares Telecom, που με τη σειρά του είναι πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής και διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών.

    Παραμένει  απροσδιόριστο αυτή τη στιγμή πόσο αρνητικά θα επηρεαστεί η εξέλιξη του πρότζεκτ με τον πόλεμο.

    Ο κ.Ori Yogev που δηλώνει ‘φίλος και θαυμαστής’ της Ελλάδας, θεωρείται άνθρωπος με πολλές γνωριμίες και προσωπικές διασυνδέσεις  σε αυτό που ονομάζουν κάποιοι ως «οργανωμένο κυβερνητικό  και διοικητικό σύστημα του Ισραήλ» και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

    Επίσης θεωρείται άνθρωπος που έχει πολύ στενές σχέσεις, ακόμη και συγγενικές, με την εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης που είναι ίσως το πιο ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, σημειώστε το και αυτό.

    Τώρα  ο κος Μανουσάκης θα πρέπει να πείσει την κρατική εταιρεία ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, TAQA, για την μετοχική τους είσοδο στο project με όρους αναλογικότητας.

    Θυμίζω πως (όπως πρώτοι σας είχαν γράψει το mononews.gr και ο wiseman) ο Υπουργός Επενδύσεων των Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ Χασάν Αλσουαΐντι είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του Αμπού Ντάμπι για την διασύνδεση με σκοπό τις εξαγωγές και την διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

    Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν να επενδύσουν έως και 54 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2  και  βλέπουν την ευκαιρία που διανοίγεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

    Πολλή δουλειά και πολλά χρήματα πλέον με τη “Μεγάλη Θάλασσα” αρκεί να μην τα κάνει το Κυπριακό Δημόσιο …θάλασσα.

    Γεωργακόπουλος: Οι έφοδοι στην Intrum από την ΤτΕ … και ο αυτοκράτορας Γεώργιος ο Α’   

    Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται η Intrum, ο δεύτερος μεγαλύτερος servicer της ελληνικής αγοράς, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Οι ελεγκτές της ΤτΕ έχουν προχωρήσει ακόμη και σε αιφνιδιαστικές εφόδους στα γραφεία της Intrum, καθώς στόχος του επόπτη είναι να διαπιστωθεί αν η εταιρεία διαχείρισης τηρεί το κανονιστικό πλαίσιο, κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του business plan και αν υλοποιείται το μείγμα των ανακτήσεων –που προβλέπει συγκεκριμένο μείγμα από ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, πλειστηριασμοί- και φυσικά ερευνάται και  το ενδεχόμενο παράτυπων και αθέμιτων πρακτικών, κυρίως ως προς τις επαφές με τους δανειολήπτες.

    Ο έλεγχος διενεργείται εδώ και τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, και αναμένεται σύντομα η έκδοση πορίσματος.

    Προηγουμένως βέβαια η Intrum (όπως προβλέπει η διαδικασία) θα κληθεί να δώσει εγγράφως απαντήσεις για κάθε ένα από τα ευρήματα του ελέγχου.

    Ανεξάρτητα από τις αιφνίδιες εφόδους της Τράπεζας της Ελλάδος, πηγές με γνώσεις αναφέρουν ότι «στα κεντρικά της Intrum στην Σουηδία υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για την συνολική συμπεριφορά του CEO Γιώργου Γεωργακόπουλου».

    Τον κατηγορούν για “αυτοκρατορικές συμπεριφορές, για χρήση πολυτελών ΙΧ ενώ του καταλογίζουν ότι συνοδεύεται συνεχώς από μπράβους, κυρίως για λόγους επίδειξης”.

    Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της εταιρείας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “τον προσφωνούν σκωπτικά  Γεώργιος ο Α’ “.

     

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, CEO INTRUM

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.