• H μάχη Βαρδινογιάννη-Εξάρχου, τα χαμόγελα Χατζηδάκη και Καραβία, η Alpha Bank στα 2,55 ευρώ, τι ψάχνει ο Στάσσης, η μεγάλη μάχη της Τσέτη, ποιοι rich and famous πάνε Σπετσοπούλα, η επίθεση Χίου στην Μπακογιάννη και από ποια υπουργό παραιτήθηκαν 24 συνεργάτες

    H «μονομαχία» Τσέτη – Θεοδωρόπουλου για την προεδρία του ΣΕΒ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις στις τάξεις των βιομηχάνων, κι όχι μόνο.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    H μάχη Βαρδινογιάννη –  Εξάρχου

    Μια μεγάλη μάχη αποτιμήσεων που θα έχει σαν έπαθλο μια θέση στον περίφημο δείκτη FTSE 25, φαίνεται να εξελίσσεται στο χρηματιστήριο μεταξύ της Intrakat και της Optima Bank.

    Τον νικητή θα τον ξέρουμε την 1η Μαΐου όταν θα γίνει το rebalancing του δείκτη FTSE25.

    Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο η Intrakat ΙΝΚΑΤ 0,37% 5,42 έχει κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ και η Optima [metoxesmetoxi= ΟΠΤΙΜΑ] 785 εκατ. ευρώ.

    Οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Απρίλιος είναι μόλις 4.

    Προσέξτε.

    Μέχρι στιγμής δυο είναι οι μετοχές που θα ενταχθούν στον δείκτη.

    Ο ΔΑΑ, που έχει κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ, και (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) η Intrakat.

    Υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθούν 3 μετοχές (δηλαδή και η Optima) αλλά μέχρι στιγμής η πιθανότητα είναι μικρή.

    Εάν λοιπόν ενταχθούν δύο μετοχές που είναι και το πιθανότερο, και δεν αλλάξει κάτι στις κεφαλαιοποιήσεις, τότε προηγείται η Intrakat.

    Όμως εάν η Optima ξεπεράσει τις επόμενες 4 ημέρες την Intrakat σε κεφαλαιοποίηση τότε θα προηγηθεί η τράπεζα, βασικοί μέτοχοι της οποία είναι η Motor Oil ΜΟΗ 0,22% 27,22 και η Οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Να σημειωθεί ότι εκτός από την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας αυτό που υπολογίζεται για την ένταξη στον δείκτη FTSE25 είναι και το σταθμισμένο Free Float.

    Το σταθμισμένο free float της Intrakat είναι 65,2% (αφαιρείται το ποσοστό της WINEX των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη που ασκούν και την διοίκηση και  κατέχουν το 34,8%) ενώ της Optima φτάνει το 81,2% (αφαιρείται το ποσοστό του CEO της Motor Oil Γιάννη Βαρδινογιάννη και της Motor Oil που αγγίζει το 18,8%).

     

    ΠΛΑΘ: Ελκυστική και το 2024;

    Μια από τις μετοχές που αξίζει να προσεχθεί είναι των Πλαστικών Θράκης.

    Η μετοχή ΠΛΑΘ 0% 4,00 την Τρίτη 16 Απριλίου ήταν στα 3,8 ευρώ, ενώ χθες βρέθηκε στα 4,04 ευρώ.

    Μάλιστα την Τρίτη η μετοχή πραγματοποίησε μεγάλο όγκο που ξεπέρασε τα 85.000 χαρτιά.

    Ήταν ο τρίτος υψηλότερος όγκος της μετοχής από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024.

    Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2023 ανέδειξαν την ελκυστικότητα της μετοχής αφού το p/e είναι μόλις 10 φορές.

    Μόνο το 2023 επένδυσε 30 εκατ. ευρώ και φέτος επενδύει άλλα 10 εκατ. ευρώ.

    Παρόλες τις επενδύσεις ο καθαρός δανεισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός.

    Η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 17,7 εκατ. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το 2022 η κερδοφορία είναι μειωμένη, αλλά στη συγκεκριμένη χρήση είχε και κέρδη από τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν επαναλήφθηκαν το 2023.

    Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 44 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ και να σημειωθεί πως η συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη για όσες εταιρείες είχαν αποθέματα, καθώς πιέστηκαν οι τιμές αλλά υπήρχε και μειωμένη ζήτηση.

    Ο όμιλος έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια.

     

    Γιατί χαίρονται Κωστής και Φωκίων;

    Προσφορές που ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3 δισ., κατέγραψε η έξοδος της χώρας στις αγορές για το νέο 30ετές ομόλογο.

    Πρόκειται για εντυπωσιακή υποδοχή από τους θεσμικούς επενδυτές ενός ομολόγου που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία τυγχάνει ευρείας και μακροχρόνιας εμπιστοσύνης από Έλληνες και ξένους.

    Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πρόσφατα από την S&P και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πολλά χρόνια, είναι η βασική αιτία της εκρηκτικής ζήτησης για τα ομόλογα του Δημοσίου.

    Κι όχι μόνο, μην ξεχνάμε τα τραπεζικά ομόλογα…

    Η Eurobank προχθές ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για το δικό της ομόλογο έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή η έκδοση της υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές.

    Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Eurobank να αυξήσει το αρχικό ποσό έκδοσης από τα 500 εκατομμύρια ευρώ στα 650 εκατομμύρια ευρώ και να μειώσει την απόδοση του ομολόγου από 5,25% που ήταν η αρχική ενδεικτική προσφορά σε 5% ετησίως.

    Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές με σημαντική γεωγραφική διασπορά, καθώς η Τράπεζα συγκέντρωσε εντολές από 101 διαφορετικούς επενδυτές.

    Πολλά τα χαμόγελα και από τον Κωστή Χατζηδάκη αλλά και από τον Φωκίων Καραβία

     

    Alpha Bank: Η Jefferies βλέπει άνοδο μέχρι και 118% για τη μετοχή

    Δεδομένη θεωρεί την άνοδο της μετοχής της Alpha Bank η Jefferies σε νέο της σημείωμα προς τους αναλυτές, με τον οίκο να εκτιμά ότι η μετοχή θα σημειώσει άνοδο 6% στο κακό σενάριο, +59% στο βασικό σενάριο (τιμή στόχος €2,55) ή ακόμα και 118% στο καλό σενάριο!

    Ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα πετύχει τους στόχους της για το 2024 και αναβάθμισε την εκτίμησή του για το NII κατά 1% το 2024, ενώ υψηλότερα αναμένει να κινηθούν και τα έσοδα από προμήθειες, γεγονός που την οδήγησε στην αναβάθμιση του δείκτη EPS κατά 1%.

    Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το κόστος καταθέσεων της τράπεζας θα είναι χαμηλότερο από τις αρχικές της εκτιμήσεις, με το beta των καταθέσεων να παραμένει σταθερό μέχρι τέλος του έτους.

     

    Optima: Ένα ακόμη καλό τρίμηνο για την Πειραιώς

    Καλά τα νέα για την Πειραιώς, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima.

    Συγκεκριμένα, αναμένουν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο με ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και προβλέψεις για επισφάλειες, παρά τα έκτακτα έξοδα που θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται με 0,71 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 35% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 16% discount σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες.

    Η Optima εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 633,3 εκατ. ευρώ (-12% τριμηνιαίως και +10% ετησίως), χαμηλότερα από την εκτίμηση της αγοράς για 643 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά του κόστους, προβλέπουν ότι τα λειτουργικά έξοδα θα περιοριστούν στα 202,2 εκατ. (-22% τριμηνιαίως και -2% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς για 203 εκατ. ευρώ.

     

    Jumbo: Στα 32,5 ευρώ η τιμή – στόχος

    Ότι ο Απόστολος Βακάκης είναι από τους πλέον επιδραστικούς επιχειρηματίες της χώρας το ξέρουμε.

    Όπως ξέρουμε κι ότι η Jumbo σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Επόμενο είναι, λοιπόν, να αναβαθμίζεται και η τιμή στόχος της μετοχής.

    Χθες η Citi πήρε σειρά αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 32,5 ευρώ από 31,5 ευρώ προγενέστερα.

    Αιτία;

    Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του 2023 όπου η Jumbo πέτυχε 5% πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη ανά μετοχή και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανάπτυξης τον Μάρτιο φέτος κατά 17% σε ετήσια βάση έναντι -3% τον Φεβρουάριο, επόμενο ήταν να ανέβει η τιμή – στόχος.

    Το περιθώριο ανόδου της μετοχής από τα τρέχοντα επίπεδα είναι της τάξεως του 16% και μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του 9% περίπου, το περιθώριο ανόδου φτάνει το 25% περίπου.

    Χθες η μετοχή σημείωσε άνοδο 1,14% στα 28,38 ευρώ.

    Και ακόμη δεν είδαμε τους τζίρους του Πάσχα όπου ο… Ζαμπούνης της διαφήμισης τα… σπάει και πάλι τα αυγά.

     

    Lavipharm: Είναι success story και με τη… βούλα

    Ξέρετε τι είναι success story αγαπητοί αναγνώστες;

    Είναι όταν παίρνεις μια ημιθανή εταιρεία και καταφέρνεις όχι μόνο να την στηρίξεις στα πόδια της, αλλά και να την απογειώσεις.

    Αυτό που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια ο Τηλέμαχος Λαβίδας με την Lavipharm είναι ασφαλώς key study.

    Η ιστορική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφει για τα καλά στην κανονικότητα και από το 2025 θα διανείμει και μέρισμα.

    Όπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση της Lavipharm στους θεσμικούς επενδυτές, νέα φάρμακα προστίθενται στην φαρέτρα και επαναλανσάρονται στην αγορά, αλλά και νέες δραστηριότητες, όπως η διανομή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομιών κλίμακος, όπως η πώληση της φαρμακαποθήκης ή άλλων θυγατρικών.

    Στο πλαίσιο αυτό η διάθεση του Lonarid και του Lonagnal θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα ενώ το Flagyl θα κυκλοφορήσει στην αγορά λίγο αργότερα.

    Για το Catapresan εξετάζεται η διάθεσή του σε άλλες χώρες ενώ για την κάνναβη τονίστηκε ότι τα μηνύματα από το πρώτο διάστημα της διάθεσης είναι ενθαρρυντικά (σ.σ. η κυκλοφορία ξεκίνησε τέλος Ιανουαρίου).

    Η εκτίμηση της Lavipharm για τις πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης φέτος ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ και 10,6 εκατ. ευρώ το 2025.

    Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για τις πωλήσεις συνολικά φέτος ανέρχονται σε 72,5 εκατ. ευρώ και 86,1 εκατ. ευρώ το 2025.

     

    Ιουλία Τσέτη: Μέχρι τέλους για τον ΣΕΒ

    H «μονομαχία» Τσέτη – Θεοδωρόπουλου για την προεδρία του ΣΕΒ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις στις τάξεις των βιομηχάνων, κι όχι μόνο.

    Μέχρι τις 18 Ιουνίου θα έχουμε πολλά να πούμε και ακόμη περισσότερα να ακούσουμε.

    Ο ισχυρός κι έμπειρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του.

    Η δε Ιουλίου Τσέτη, έχει πει δημόσια ότι θα κατέβει στις εκλογές… και δεν κάνει πίσω.

    Επειδή ακούω διάφορα, όπως ότι η κ. Τσέτη δεν κατέθεσε την υποψηφιότητά της ακόμη στο δ.σ. του Συνδέσμου με βάση το καταστατικό, κι ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει… απόσυρση από την κούρσα κάποια στιγμή, να σας πληροφορήσω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

    «Θα πάω μέχρι τέλους», λέει η «σκληρή» φαρμακοβιομήχανος.

    Για του λόγου το αληθές, η κ. Τσέτη, έστειλε προσκλητήριο για τις 9 Μαίου, αμέσως μετά το Πάσχα δηλαδή, σε ενημερωτική συζήτηση με θέμα: «Υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές της 18ης Ιουνίου».

    Η συζήτηση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας της, InterMed, στην Κηφισιά στις 7.30 το απόγευμα.

    Η πρόσκληση ήρθε χθες και, αν αντιλαμβάνομαι καλά (που αντιλαμβάνομαι) είναι μια απάντηση σε όσους εικάζουν ότι τελικά θα κάνει πίσω.

    Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύω, να δούμε την κ. Τσέτη να τραγουδά τους στίχους του τραγουδιού του Νίνο με τίτλο: «Μέχρι τέλους».

    Ειδικά εκεί πού λέει: «Με ρωτάνε μέχρι που θα το πάω, πάω μέχρι τέλους.

    Με ρωτάνε μέχρι πού θα το πάω, πάω μέχρι τέλους. Μέχρι τέλους».

     

    Τι ψάχνει ο Γιώργος Στάσσης στις ΗΠΑ;

    Στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, με τίτλο «2024 Energy Security and Geopolitics Conference», μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

    Είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη.

    Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ» και πρόσθεσε με νόημα: «εμείς στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση».

    Είναι η πολλοστή φορά που ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ δίνει μεγάλο βάρος στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο γεωπολιτικά όσο και εταιρικά.

    «Ρεπορτάζ παιδί μου είναι ό,τι κατάλαβες» έλεγε ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης, μέγας δάσκαλος της δημοσιογραφίας.

    Εγώ λοιπόν ως θιασώτης αυτής της σχολής, καταλαβαίνω ότι ο Στάσσης, επίμονα και μεθοδικά «κάτι ψάχνει» στην αμερικανική αγορά.

    Ίσως -λέω ίσως- κάποιο δυνατό joint venture στις ΑΠΕ, όπου οι Αμερικανοί είναι πολύ δυνατοί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοποριακά ηλιακά πάνελ, υδρογόνο και standalone μπαταρίες.

    Άφησα τελευταίο άλλα όχι έσχατο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο από σχιστολοθικά πετρώματα, που εξάγουν πλέον κατά κόρον οι Αμερικανοί και θα καταλάβετε αμέσως τον λόγο…

     

    Και ο φίλος Τζέφρι Πάιατ τα είπε. Τυχαίο; Δε νομίζω…

    Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

    Ο φίλος (και της στήλης) Τζέφρι κατ’ αρχάς συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

    Τι είπε αμέσως μετά;

    «Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση το οποίο αναγνωρίστηκε από την ΕΕ.

    Πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα, μεγάλο  μέρος του οποίου οφείλεται στη ΔΕΗ η οποία αποτελεί επίσης παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

    Ο κ. Πάιατ προσέθεσε και κάτι πολύ σημαδιακό: ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πίεση προς τη Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων ενώ ανέφερε ότι η εξαγωγική δυνατότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (από τις ΗΠΑ κυρίως) θα αυξηθεί κατά 120 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή νέων υποδομών που έχει δρομολογηθεί.

    Με δύο λόγια: Έξω το ρωσικό αέριο, μέσα το αμερικανικό.

    Όταν σας λέει ο wiseman πως «κάτι ψήνεται» να τον ακούτε…

     

    Στην Πρεσβεία (μία είναι Η Πρεσβεία!) όλα καλά;

    Μια και αναφερθήκαμε στον πρώην Πρέσβη στη χώρα μας, τον κο Πάιατ, ας μιλήσουμε και για τον νυν.

    Ρώτησα φίλο μου μέσα στην Πρεσβεία (έχω πολλούς, από παλιά μάλιστα και η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία) για τον συμπαθέστατο και πολύ κοινωνικό Τζώρτζ Τσούνη.

    Θέλησα να μάθω αν αληθεύουν ορισμένες φήμες που κυκλοφορούν περί δυσαρέσκειας για αυτόν, στο State Department.

    «Είναι όλα καλά;» ρώτησα την πηγή μου και δεν σας αποκαλύπτω ούτε καν το φύλο της πηγής μου.

    Σας μεταφέρω την απάντηση αυτολεξεί: «Αυτά συμβαίνουν πάντοτε όταν ο Πρέσβης είναι εκ προσωπικοτήτων και δεν προέρχεται από το σώμα των διπλωματών.

    Οι παρεξηγήσεις μεταξύ τους είναι εύκολες.

    Μην ακούς όμως τις υπερβολές.

    Τα προβλήματα υπάρχουν μεν αλλά λύνονται με καλή πίστη.

    Ο Τζώρτζ (σ.σ. Τσούνης) απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Μπάιντεν αλλά και πολλών Γερουσιαστών και ισχυρών παραγόντων που είναι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

    Και κυρίως, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από το σημερινό. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της ελληνοαμερικανικής αγάπης και συνεργασίας. Αυτή είναι η αλήθεια».

    Το μεταφέρω αυτούσιο όπως μου ελέχθη και τα συμπεράσματα δικά σας.

     

    Project VORIA: Επένδυση 250 εκατ. που θα αλλάξει το Μαρούσι

    Η North Star Entertainment παρουσίασε χθες τα σχέδια για το Project VORIA, μια επένδυση 250 εκατ. ευρώ και ομολογώ ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο.

    Ενας νέος πόλος ψυχαγωγίας, τουρισμού και φιλοξενίας θα δημιουργηθεί στο Μαρούσι, και ο οποίος θα περιλαμβάνει 5άστερο ξενοδοχείο με 150 δωμάτια, αίθουσα εκδηλώσεων 1.500 ατόμων και υπόγειο πάρκινγκ 836 θέσεων.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι North Star Entertainment θέλει να δώσει νέα πνοή στο Μαρούσι και στην παραμελημένη περιοχή του κτήματος Δηλαβέρη.

    Και να το συνδυάσει με το ΟΑΚΑ το οποίο τα επόμενα χρόνια θα γίνει πόλος αθλητισμού, τουρισμού και αναψυχής. Γιατί όπως είπε και ο Τάσος Χωμενίδης, CEO της ΛΑΜΨΑ «τα βόρεια προάστια κινδυνεύουν να γίνουν η πίσω αυλή της παραλίας».

    Τα σχέδια του νέου project, το οποίο δεν θα έχει εμπορικά καταστήματα, έγιναν από τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα, Σπύρο Τσαγκαράτο.

    Ενδιαφέρον το γεγονός ότι από το οικόπεδο, το 50% είναι εισφορά σε γη όπου θα δοθεί είτε για «τράπεζα γης», είτε για χώρους πρασίνου.

    Στις ανησυχίες για επιβάρυνση της κυκλοφορίας ο συγκοινωνιολόγος Κ. Ζέκκος, απάντησε ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της αρτηριακής κυκλοφορίας των Λ. Κηφισίας και Σπ. Λούη, θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι, πεζόδρομοι, για ποδήλατο και έχει προβλεφθεί χώρος όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό όταν φτάσει εκεί η γραμμή 4.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ κατέχει το 49% του Project Voria ενώ στο Μον Παρνές θα γκρεμιστούν όλα τα κτίρια, πλην του ιστορικού ξενοδοχείου και του τελεφερίκ και θα αποδοθούν προς χρήση 16 στρέμματα.

    Να θυμίσουμε ότι το υπόλοιπο 51% ανήκει στην Athens Resort Casino.

    Στο 51% της Athens Resort συμμετέχουν σε ποσοστό 70% η Regency (με βασικούς μετόχους τα αδέλφια Λασκαρίδη, τον Σωκράτη Κόκκαλη και τη Λάμψα) και το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Intralot και στην οικογένεια Λασκαρίδη.

     

    Τι είναι το κτήμα Δηλαβέρη

    Και για να μην αναρωτιέστε τι είναι το κτήμα Δηλαβέρη να σας θυμίσουμε κάποια πράγματα για να καταλάβετε πώς ορισμένοι χώροι, σε κομβικά σημεία της πόλης, μένουν αναξιοποίητα και ουσιαστικά «σαπίζουν».

    Το κτήμα Δηλαβέρη βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Σπ. Λούη και είναι τα γνωστά «μαρμαράδικα».

    Πήρε το όνομά του από τον βιομήχανο Ευστάθιο Δηλαβέρη που είχε κτίσει πλινθοκεραμοποιία στον Πειραιά και από το οικόπεδο έβγαζε άργιλο.

    Η έκταση είναι συνολικά 50 στρέμματα και τα μισά θα δοθούν στον δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία κοινοφελών χώρων ελεύθερης πρόσβασης για την αναχυψή των πολιτών.

    Ένα μίνι πάρκο δηλαδή που θα ενταχθεί στον δήμο, εκεί όπου για χρόνια υπήρχε ένα αναξιοποίητο κτήμα.

    Και πρέπει να τονιστεί ότι στο συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα υπάρχουν και χώροι πρασίνου συνολικής έκτασης 17.232 τ.μ. στους οποίους υπερκαλύπτονται οι απαιτούμενες φυτεύσεις κατά περίπου 7.000 τ.μ.

     

    Regency: Online casino μέχρι το καλοκαίρι

    Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει δοθεί η άδεια για online casino στην κοινή εταιρεία των Regency και της ισραηλινής SkillOn Net, η οποία και λειτουργεί πάνω από 30 online casino διεθνώς.

    Το 2024 θα είναι κρίσιμη χρονιά για τη Regency, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση της αδειοδότησης του νέου ψυχαγωγικού συγκροτήματος στην Κηφισίας, όπου θα μετεγκατασταθεί, με την ολοκλήρωσή του, το καζίνο Μοντ Παρνάς.

    Στη νέα θέση, το καζίνο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, τόσο επειδή θα είναι μεγαλύτερο όσο και επειδή σχεδιάζεται για να απευθύνεται στον τουρισμό και σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό που θα κάνει πιο αποδοτική τη λειτουργία του.

    Η έκτασή του στο νέο συγκρότημα θα είναι 8.000 τ.μ. από 4.000 τ.μ. που είναι σήμερα στο Μοντ Παρνάς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει με 1000 vlts, από 600 – 700 που έχει σήμερα στην Πάρνηθα ενώ η επισκεψιμότητά του αναμένεται στις 4.000 επισκέψεις ημερησίως από 2.000/ημερησίως σήμερα.

    Και στόχος είναι το καζίνο να αποτελεί το 50% των εσόδων του συγκροτήματος.

    Το 2023, ο τζίρος του Μοντ Παρνάς, ήταν κοντά στα 70 εκ. ευρώ.

     

    Τα επεισόδια που σημάδεψαν τη Βουλή

    Αγαπητοί αναγνώστες, τον βουλευτή της ΝΔ Καλογιάννη, γνωστό και ως «Καλπογιάννη» να κλέβει την κάλπη τον είδαμε.

    Τον Βασίλη Κεδίκογλου του ΠΑΣΟΚ να χαστουκίζει μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα το είδαμε.

    Όπως είδαμε κι έναν άγριο τσαμπουκά που πήγε να γίνει όταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Νίκος Μίχος θέλησε να χτυπήσει τον τότε βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο αλλά μπήκε μπροστά το «βουνό» ο Πύρρος Δήμας κι οπισθοχώρησε ατάκτως.

    Σοβαρό και το επεισόδιο με τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να χτυπά τον Νίκο Δένδια επειδή πέρασε από μπροστά του και τον προεδρεύων Μάκη Μπαλαούρα να φωνάζει «Φρουρά, φρουρά».

    Αλλά βουλευτή να γρονθοκοπεί στην κυριολεξία και να στέλνει στο νοσοκομείο άλλον βουλευτή, αυτό δεν το είχαμε ξαναδεί.

    Και δυστυχώς είναι δείγμα της ποιότητας τη Δημοκρατίας και της επιλογής του εκλογικού σώματος να στέλνει τέτοιους ανθρώπους στη Βουλή.

    Ο πρώην Σπαρτιάτης Κωνσταντίνος Φλώρος που έχει ανεξαρτητοποιηθεί έδειρε αγρίως στο περιστύλιο της Βουλής τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης, κι αυτό είναι μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

    Απ’ ότι μαθαίνουμε μάλιστα ο Φλώρος δεν είναι και τόσο… φλώρος.

    Με λαβή… ζίου ζίτσου, κανονικό κεφαλοκλείδωμα έριξε κάτω τον βουλευτή και του έριξε γροθιά.

    Πριν τους χωρίσουν άλλοι βουλευτές και άνθρωποι της ασφάλειας.

    Γίναμε… Κορέα ή Τουρκία που δέρνονται με το παραμικρό…

     

    Έχει νεύρα η Ακροδεξιά…

    Τώρα γιατί έγινε αυτό το επεισόδιο πολλά ακούγονται.

    Η πλευρά Φλώρου λέει ότι ο Γραμμένος του έβρισε χυδαία τη μητέρα του λέγοντάς του: «Εσένα θα σου γ@@@… τη μανούλα, θα σε στείλω φυλακή με βραχιολάκια».

    Όμως, φαίνεται ότι υπάρχει παρελθόν στην κόντρα αυτή.

    Όπως μαθαίνω ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης έχει καταθέσει αγωγή κατά του πατέρα του βουλευτή Φλώρου για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και εξύβριση.

    Και η βεντέτα ολοκληρώθηκε με τον ξυλοδαρμό από τον «νταή» πρώην «Σπαρτιάτη» που βλέπει ότι χάνει την βουλευτική έδρα κι έχει νεύρα.

    Ο,τι κι αν έγινε η ουσία είναι μία: Οι ακροδεξιές παραφυάδες ακόμη κι όταν φοράνε γραβάτα παραμένουν ακροδεξιές.

    Ο Φλώρος είναι ο πρώτος βουλευτής που συλλαμβάνεται για ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά καλό είναι να σκεφτούμε για ακόμη μια φορά ποιους ψηφίζουμε για τη Βουλή ή την Ευρωβουλή.

    Οι εκλογές δεν είναι χαβαλές, ούτε… φλώρικη διαδικασία για να περνά η ώρα, αδιαφορώντας για τη δημοκρατία μας.

     

    Ο Χίος, η Αλεξία και κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

    Ο δύσμοιρος Αμλετ γνώρισε τη χώρα μας σήμερα, κι αντί για Δανιμαρκία να πει Ελλάδα. Διότι, ούτε δύο ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή, ένα ακόμη περιστατικό δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην Ψωροκώσταινα.

    Το περιστατικό αποκάλυψε πρώτο το mononews και συνέβη χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας όταν ο εκδότης του «Μακελειού», Στέφανος Χίος επιτέθηκε στην Αλεξία Μπακογιάννη.

    Απίστευτες ύβρεις για την ίδια και την οικογένειά της και απόπειρα βιαιοπραγίας με μπουκάλι, ασφαλώς δεν είναι κάτι απλό.

    Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν μεταξύ, αν και τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας κατά της κ. Μπακογιάννη, της μητέρας της, Ντόρας, αλλά και του νεκρού πατέρα της, του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, είναι γνωστά και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι στα δικαστήρια.

    Άλλωστε, όταν ο κ. Χίος συστήθηκε στην Αλεξία Μπακογιάννη αυτή του απάντησε: «Δεν έχω να κάνω καμιά συζήτηση με τον άνθρωπο που υβρίζει τον νεκρό πατέρα μου και τον έκανε πρωτοσέλιδο.

    Άλλο όμως, μια δικαστική διαμάχη κι άλλο απόπειρα βιαιοπραγίας και βρισιές στο πιο πολυσύχναστο μέρος της Αθήνας.

    Κάπου έχει ξεφύγει η κατάσταση…

     

    Οι Σπαρτιάτες, οι νέες εκλογές και ο… Κασσελάκης στη Βουλή;

    Ο Άρειος Πάγος «τέλειωσε» τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να κατέβουν στις ευρωεκλογές, στέλνοντας ένα μήνυμα και στο Εκλογοδικείο, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την έκπτωση ή όχι των βουλευτών του κόμματος.

    Κι εδώ είναι όλο το «ζουμί».

    Τι θα αποφασιστεί τελικά;

    Θα μοιραστούν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής τους βουλευτές των «Σπαρτιατών» ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν;

    Ή θα πάμε σε εκλογές στις περιφέρειες που εξέλεξαν οι «Σπαρτιάτες» βουλευτή; Εκλογές που μπορούν να γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

    Στο δεύτερο σενάριο έχουμε και ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον καθώς κάλπες θα στηθούν στα 3/5 της χώρας.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε π.χ. τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα, πώς θα είναι η Νέα Δημοκρατία, τι… ψάρια πιάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πώς θα κινηθεί η Ελληνική Λύση και τα υπόλοιπα κόμματα.

    Και κάτι ακόμη: Σε μια τέτοια περίπτωση υποψήφιος, λέγεται, μπορεί να είναι ο… Στέφανος Κασσελάκης και να μπει στη Βουλή που τόσο επιθυμεί…

     

    Ο γκαφατζής Στέφανος συνεχίζει…

    Στον ελληνικό κινηματογράφο πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον γκαφατζή, αυτόν τον συνήθως αγαθιάρη, χαρωπό, καλοσυνάτο άνθρωπο που πέφτει συνέχεια σε γκάφες.

    Βασιλιάς της γκάφας, όπως ξέρετε, ο Θανάσης Βέγγος, όμως, φαίνεται ότι ακόμη κι αυτός… ωχριά μπροστά στον Στέφανο Κασσελάκη.

    Δεν του έφταναν τα θαύματα στην κολυμβήθρα που «έκλεψε» από τον Παπαδιαμάντη, δεν του έφτανε η γκάφα με την μη κατάθεση υπομνήματος για να μη συμμετέχουν οι Σπαρτιάτες στις Ευρωεκλογές.

    Ακόμη και η κρουαζιέρα στο Αιγαίο μόνο ως γκάφα μπορεί να λογιστεί από έναν πολιτικό αρχηγό που δίνει 2.500 ευρώ την ημέρα για το σκάφος και τελικά μένει λόγω καιρού στη Ρόδο.

    Η επόμενη μεγαλειώδης γκάφα έγινε χθες, δείγμα την παντελούς έλλειψης βασικών πολιτικών γνώσεων από τον κ. Κασσελάκη.

    Ή επειδή ακόμη και στα ταχύρρυθμα φροντιστήρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν… παρακολουθεί.

    Τι είπε, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης;

    Ότι αν γίνει πρωθυπουργός το πρώτο που θα κάνει θα είναι να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ.

    Όταν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2024 είναι στο 5,8% του ΑΕΠ, περίπου 12,8 δις, το να λες ότι θα το πας 5% αν εκλεγείς πρωθυπουργός, δεν είναι… σώφρων…

    Αργότερα το… γύρισε βεβαίως λέγοντας ότι εννοούσε να επενδύσουμε 5% επιπλέον του σημερινού ποσοστό, αλλά… δεν το έσωσε.

     

    Η σύναξη των Νιάρχων στη Σπετσοπούλα

    Η Σπετσοπούλα έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες πάνω από επτά δεκαετίες.

    Το νησί, το απέκτησε ο Σταύρος Νιάρχος το 1955 από τον πολιτευτή των Σπετσών, Ιωάννη Λεωνίδα και από νησί κατασκηνωτών του ΠΙΚΠΑ μεταμορφώθηκε σε ένα κοσμοπολίτικο εφοπλιστικό θέρετρο.

    Εκεί έζησαν τα καλύτερα τους χρόνια, ο Σταύρος Νιάρχος και η Ευγενία Λιβανού.

    Εκεί μεγάλωσαν και τα παιδιά τους: Φίλιππος, Σπύρος, Μαρία και Κωνσταντίνος.

    Τα καλοκαίρια η Σπετσοπούλα έσφυζε από φωνές, γλέντια και κυνήγια.

    Οι φιλοξενούμενοι του Σταύρου Νιάρχου κυνηγούσαν ελάφια και φασιανούς.

    Όμως, η μεγάλη σύναξη γίνονταν πάντα τις ημέρες του Πάσχα.

    Η οικογένεια Νιάρχου συγκεντρώνονταν πάντα στο νησί, ενώ πολλοί εφοπλιστές και οικονομικοί παράγοντες της χώρας έκλειναν δωμάτια στις Σπέτσες, με την προσδοκία να τους συναντήσουν στην Ντάπια.

    Η παράδοση από τότε θέλει, να στήνονται σούβλες στην παραλία και να γιορτάζουν μαζί με το μόνιμο προσωπικό του νησιού, τα πληρώματα των θαλαμηγών και τους εκλεκτούς φίλους τους.

    Πληροφορήθηκα ότι εφέτος τα μέλη της οικογένειας Νιάρχου θα συγκεντρωθούν και πάλι στη Σπετσοπούλα οικογενειακώς και ίσως να συνδυαστεί και με μια νέα εξαγγελία του ιδρύματος Νιάρχου.

    Οι προετοιμασίες στη Σπετσοπούλα είναι μεγάλες για την υποδοχή του Φίλιππου και του Σπύρου και των παιδιών.

    Αυτή η κινητικότητα έχει ξεσηκώσει και τους φίλους των Σπετσών, που από ό,τι έμαθα έχει πληρότητα 100% και ετοιμάζονται και πολλά πάρτι.

    Αντίστοιχες προετοιμασίες γίνονται και στο κτήμα της αδελφής τους Μαρίας Νιάρχου στις Σπέτσες, αλλά και στο νησί Κορωνίς, στην Κοιλάδα, που ανήκει στον θείο τους Γιώργο Στ. Λιβανό.

     

    Quiz: Από ποιον (α) υπουργό έχουν παραιτηθεί 24 συνεργάτες;

    Για σήμερα σας έχω ένα hot πολιτικό quiz το οποίο θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο, αν το κεντρικό πρόσωπο δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης οπότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

    Ποιος – ποια είναι λοιπόν ο-η υπουργός που δεν μπορεί να στεριώσει συνεργάτη;

    Από την ημέρα που έχει αναλάβει –σε παραγωγικό υπουργείο  για να σας διευκολύνω– έχουν παραιτηθεί ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον… 24 συνεργάτες!!!

    Λέω τουλάχιστον διότι την πληροφορία την έμαθα πριν από δύο – τρεις ημέρες, όποτε και με τον νόμο των πιθανοτήτων να το πάρεις, μπορεί ο κατάλογος να έχει μεγαλώσει στο μεταξύ.

    Τώρα για το «τις πταίει» ο σοφός λαός έχει δώσει την απάντηση: «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζει ο/η υπουργός».

    Για το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο πληροφορήθηκα μόλις χθες ότι έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο θορυβήθηκε.

    Όμως, όπως μου μετέφεραν πριν αναλάβει δράση ανέθεσαν τη  διερεύνηση του φαινομένου στον συνάδελφο υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου με ειδικότητα την ψυχιατρική.

    Λέτε να χρησιμεύει η επαγγελματική του ιδιότητα για να λύσει το πολύπλοκο αυτό πρόβλημα;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.