• Πολιτισμός

    Η Ευρώπη των μουσείων και οι νέες προοπτικές: Συνέδριο στη Αθήνα

    Μουσείο Ακρόπολης


    Οι προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μουσεία μετά την πανδημία, αλλά και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία τους στο άμεσο μέλλον είναι το θέμα του ευρωπαϊκού συνεδρίου, που οργανώνεται την Τρίτη και Τετάρτη 12 και 13 Δεκεμβρίου από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Το συνέδριο με τίτλο «Η Ευρώπη των Μουσείων. Νέος ορισμός-νέες προοπτικές: Ταυτότητα, αξιοπιστία, βιωσιμότητα» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης (Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής») ενώ η διοργάνωσή του γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

    Το θέμα του συνεδρίου ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές, που έχει καθορίσει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στο Σχέδιο Στρατηγικής που εκπονήθηκε για την εξαετία 2023-2028 και θα αναπτυχθεί μέσα από τρεις συνεδρίες με επιμέρους θέματα την «Ταυτότητα», την «Αξιοπιστία» και την «Βιωσιμότητα». Συμμετέχουν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μουσείων, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Σκωτία, την Ουκρανία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

    Η Ταυτότητα

    Στην έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμό  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η πρόεδρος του ICOM Έμα Νάρντ και η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου. Στην πρώτη συνεδρία με θέμα «Ταυτότητα» η εισαγωγή θα γίνει από την Ανδρομάχη Γκαζή, καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με συντονιστές την Ανδρομάχη Γκαζή και την Αναστασία Λαζαρίδου, επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων υπουργείου Πολιτισμού.

    Συμμετέχουν οι:  Αλεξάντρ Σεβαλιέ, αντιπρόεδρος ICOM-Βέλγιο, πρόεδρος ICOM BelgiqueWallonie-Bruxelles, ταμίας ICOM-Europe και μέλος WGSR με θέμα « Μουσειακές ταυτότητες και συμπερίληψη: μια αδύνατη εξίσωση;».  Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου «Ο ρόλος των μουσείων στην ενίσχυση της δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας». Τζουλιάνα Ερίκανι, Εκπρόσωπος ICOM-Ιταλία, αντιπρόεδρος ICOM- Europe  «Ταυτότητες και κοινό. Μια ματιά στα ιταλικά μουσεία». Ευτυχία Ζαχαρίου, εκπρόσωπος ICOM-Κύπρος, Έφορος Αρχαιοτήτων «Σκέψεις/στοχασμοί για τις αρχαίες ταυτότητες: Το Νέο Κυπριακό Μουσείο και η σύγχρονη προσέγγισή του στην αρχαιολογική κληρονομιά της Κύπρου».  Αναστασία Τσερεντίτσενκο, Πρόεδρος ICOM –Ουκρανία « Η περίοδος της κρίσης ως αποφασιστική δοκιμασία για τις αξίες της κοινότητας των επαγγελματιών των μουσείων».

    Εθνική Πινακοθήκη

     Η Αξιοπιστία

     Στη δεύτερη συνεδρία της ίδιας μέρας, με θέμα «Αξιοπιστία» ομιλητής θα είναι ο Αλμπέρτο Γκαρλαντίνι, πρόεδρος του Ιδρύματος ICOM και πρώην πρόεδρος του ICOM με θέμα «Το μουσείο του μέλλοντος και το μέλλον των μουσείων. Ορίζοντας το μουσείο σε καιρούς παγκόσμιων αλλαγών». Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολουθεί με συντονίστριες τις Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Τζένη Αλμπάνη, πρώην αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM θα λάβουν μέρος οι:

     Ζουλιέτ Ραούλ-Ντιβάλ. πρόεδρος ICOM-Europe «Συλλογές-έρευνα-αφήγηση: τα κλειδιά της αξιοπιστίας των μουσείων». Κάρεν Μπράουν, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειακών Σπουδών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο  Πανεπιστήμιο St Andrews, Σκωτία, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής ICOM / ICOFOM με θέμα «Η αγάπη για τα μουσεία». Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη «Θεματοφύλακας εμπιστοσύνης: το Μουσείο Μπενάκη προσεγγίζοντας την εκατονταετία του». Βιργκίλ Νιτουλέσκου, πρόεδρος ICOM- Ρουμανία «Τα σημερινά μουσεία όπως τα αντιλαμβάνεται η ρουμανική κοινωνία». Μάριο Άντας, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αμαξών, Λισαβόνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ICOM- Europe «Η δύναμη των μουσείων ενισχύει την αξιοπιστία τους στις κοινότητες. Ο ρόλος του Εθνικού Μουσείου Αμαξών στη Λισαβόνα».

    Η αφίσα του συνεδρίου

    Η Βιωσιμότητα

    Την Τετάρτη με θέμα της συνεδρίας τη «Βιωσιμότητα» την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Στέφαν Ζίμον, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Rathgen στο Βερολίνο  με θέμα «Ερευνήστε! Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, όχι το κλίμα». Ακολουθεί στρογγυλή τράπεζα με συντονιστές τους Νίκο Ζούρο, καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Ιωάννα Λεμονή, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.  Θα λάβουν μέρος οι:

    Εμίλ Ζιράρ, πρόεδρος ICOM-Γαλλίας με θέμα «Τα γαλλικά μουσεία δεσμεύονται να υπηρετήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη». Φελίτσια Στέρνφελντ, πρόεδρος ICOM-Γερμανίας «Η προστασία του κλίματος στο επίκεντρο: Το μουσείο προς το «Όραμα Μηδέν». Λάνα Καράγια, πρόεδρος ICOM-Γεωργίας, μέλος του Δ.Σ. ICOM-Europe «Μουσεία, κοινότητες και βιωσιμότητα στη Γεωργία». Βαλέρια Σουρουκεάνου, πρόεδρος ICOM-Μολδαβίας «Τα μουσεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αλληλέγγυα στην Ουκρανία». Μαρί Κλαρτέ Ο΄Νιλ, πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής ICOM-CECA «Μουσείο και βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη». Ανδρέας Γιακουμακάτος, ομ. καθηγητής, Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών, καθηγητής Università degli Studi di Firenze «Μουσεία: περιβαλλοντικές πολιτικές και πολιτισμική βιωσιμότητα».

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση ICOM–Europe και τα εθνικά τμήματα του ICOM Γαλλίας και Κύπρου, καθώς και με την υποστήριξη των εθνικών τμημάτων Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ρουμανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και της Διεθνούς Επιτροπής για την Εκπαίδευση και Πολιτιστική Δράση στα Μουσεία (ICOM/CECA).

    Διαβάστε επίσης

    Νέα εποχή στο υπουργείο Πολιτισμού: Η Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων 

    Αγωνίες και ερωτήματα των ανθρώπων δυόμισι χιλιετίες πριν – Από τη Δωδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Γιώργος Λάνθιμος: Τα κοστούμια του «Poor Things» σε έκθεση στο Λος Άντζελες



    ΣΧΟΛΙΑ