• Πολιτισμός

    Νέα εποχή στο υπουργείο Πολιτισμού: Η Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων 


    Νέα Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού εξελέγη η αρχαιολόγος δρ Ολυμπία Βικάτου, η οποία ως τώρα υπηρετούσε ως προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

    Πρόκειται για μία σημαντική θέση αλλά και σημαντική επίσης, αλλαγή στο υπουργείο Πολιτισμού, που επήλθε κατόπιν διαγωνισμού από τον ΑΣΕΠ,  κατά τον οποίο η κυρία Βικάτου υπερτέρησε των συνυποψηφίων της. 

    Με ισχυρό βιογραφικό και ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία σε όλες τις θέσεις, τις οποίες κατείχε από το 1990, όταν κατόπιν διαγωνισμού εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και τοποθετήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, όπου παρέμεινε επί εικοσαετία ως σήμερα, που αποχωρεί από την Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας –Λευκάδας  η κυρία Βικάτου έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο, τόσο αναφορικά με την αρχαιολογική έρευνα πεδίου στις περιοχές όπου υπηρέτησε, όσο επίσης οργανωτικά και διοικητικά.

    Μεταξύ άλλων έχει  διενεργήσει πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών, όπως στο πλαίσιο εκτέλεσης των μεγάλων δημόσιων έργων της Ιόνιας και Παραϊόνιας οδού, καθώς και του βορείου άξονα Ακτίου-Βόνιτσας, που ανέδειξαν για «άγνωστη» Ελλάδα, καθώς η περιοχή ελάχιστα ήταν ερευνημένη  ως τότε.

    Μαζί όμως και οι ανασκαφές του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας, των προϊστορικών τύμβων στο Μεγανήσι και του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας, που είναι σε εξέλιξη. 

    Το Μουσείο του Μεσολογγίου

    Υπό την διεύθυνσή της Ολυμπίας Βικάτου έχει εκτελεστεί εξάλλου, μεγάλος αριθμός έργων του ΕΣΠΑ σε Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και στην Κεφαλονιά.

    Επίσης ήταν υπεύθυνη για την μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, που  εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2016 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον περασμένο Απρίλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

    Η ίδια υπογράφει και τον τόμο του Κύκλου Μουσείων της  Lamda development από τις εκδόσεις Ολκός για το Ξενοκράτειο Μουσείο εισάγοντας τους αναγνώστες στην «χώρα των λιμνών και των ποταμών, εκεί όπου έδρασαν οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες και τα συγγενικά τους φύλλα», όπως η ίδια την περιγράφει.  

    Ηθική αμοιβή επαίνου

    Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, η γεννημένη στην Αρχαία Ολυμπία αρχαιολόγος έχει προσφέρει πολλά και στον τόπο της με σημαντικές ανασκαφές στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, όπως αυτή των τριών μεγάλων, μυκηναϊκών νεκροταφείων Αγίας Τριάδας, Κλαδέου και Μάγειρα, των θολωτών τάφων και του μυκηναϊκού οικισμού στην Κορυφή, καθώς και θολωτών τάφων στο Χαλκιά της Μεσσηνίας, 

    Επίσης μεγάλων βαλανείων στην  Σκαφιδιά και στο Πεταλίδι και κτιριακών συγκροτημάτων στην αρχαία πόλη της Ήλιδας, διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ιδιαιτέρως όμως, έχει αποτιμηθεί η αυτοθυσία της κατά τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ολυμπία, τον Αύγουστο του 2007 και η συμβολή της στην αποφυγή βλάβης της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου.

    Όπως και η διαρκής παρουσία της αργότερα επί μήνες, η αποτελεσματικότητα, η συμμετοχή και γενικότερα η ουσιαστική συμβολή της στο έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου της Ολυμπίας, ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως υψίστης εθνικής και υπερεθνικής σημασίας.

    Λόγοι για τους οποίους της έχει απονεμηθεί με υπουργική απόφαση ηθική αμοιβή επαίνου.

    Η πορεία

    Ως προς τα τυπικά η δρ Ολυμπία Βικάτου είναι  απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού τίτλου στην Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Τακτικό μέλος του ΚΑΣ και τακτικό μέλος επίσης των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, όπως και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, είχε την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης μεγάλου αριθμού έργων ΕΣΠΑ, INTERREG και LEADER στο Νομό.

    Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 διευθύντρια της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την Προϊστορική εποχή έως το 1830.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αγωνίες και ερωτήματα των ανθρώπων δυόμισι χιλιετίες πριν – Από τη Δωδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Παρουσίαση του βιβλίου «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία»

    Γιώργος Λάνθιμος: Τα κοστούμια του «Poor Things» σε έκθεση στο Λος Άντζελες



    ΣΧΟΛΙΑ