• Το αίνιγμα της Πειραιώς, η D-DAY της ΓΕΚ και του Περιστέρη, πάνω από 1 δισ. τα κέρδη της Mytilineos, ο εφοπλιστής Οικονόμου και η τέχνη και τι κάνει ο Λαβράνος με τον «Μιχάλη τον Γιλεκάκια»

    Οι πληροφορίες που έφθασαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδραιώνουν την εκτίμησή μου ότι ο Γιώργος Φλωρίδης ήρθε για να «σπάσει αυγά», όπως είχε πράξει πριν από πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου ως υφυπουργός Αθλητισμού

    image

    Το αίνιγμα της Πειραιώς

    Αγαπητοί αναγνώστες, μια από τις μετοχές που βρίσκονται στο ραντάρ της επενδυτικής κοινότητας είναι αυτή της Πειραιώς.

    Παρά τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ημερών, εν τούτοις η βάση της προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ 3,30 και 3,40 ευρώ.

    Μέχρι στιγμής το δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε από την κυβέρνηση (Μέγαρο Μάξιμου) ούτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

    Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 27% των μετοχών.

    Η επενδυτική κοινότητα πάντως, προσπαθεί να μαντέψει σε ποιο σημείο θα γίνει το placement της Πειραιώς.

    Προς ώρας έχει ως «οδηγό» το placement της Εθνικής Τράπεζας.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη το placement της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στα 5,30 ευρώ, ενώ η μετοχή εκείνες τις ημέρες «έπαιζε» στα 5,78 ευρώ.

    Διαφορά δηλαδή πέριξ του 9%.

    Την ημέρα που ολοκληρώθηκε το placement την 17η Νοεμβρίου η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5,88% στα 6,12 ευρώ.

    Σήμερα η μετοχή «παίζει» στα επίπεδα των 7 ευρώ.

    Τώρα για την Πειραιώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν και είναι πολύ νωρίς, καθώς έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 40 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το placement θα μπορούσε να γίνει πέριξ των 3,20 ευρώ.

    Την Τέταρτη η μετοχή έκανε χαμηλά στα 3,25 ευρώ και σε αυτό το σημείο «γύρισε» με αποτέλεσμα χθες, Πέμπτη, να κλείσει στα 3,40 ευρώ.

    Πρακτικά η επενδυτική κοινότητα εκτιμά, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, ότι πολύ δύσκολα θα γίνει η διάθεση των μετοχών στο placement κάτω από τα 3,20 ευρώ.

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι μετοχές και το χρηματιστήριο θέλουν υπομονή και επιμονή και προπάντων σωστή ενημέρωση.

     

    H D-Day της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο αιφνιδιασμός Περιστέρη

    Αγαπητοί αναγνώστες, στις 11 Ιανουαρίου ο Wiseman σας ενημέρωσε ότι κάποια από τις ημέρες από την 15η Ιανουαρίου έως την 19η Ιανουαρίου θα ήταν η D-DAY για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Μάλιστα, σας είχαμε επισημάνει την άνοδο της μετοχής που ξεκίνησε από τα 13,20-13,30 ευρώ, στις 2 Ιανουαρίου για να φτάσει στα 14 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Χθες, λοιπόν ήταν πράγματι η D-Day ή αλλιώς η «Deal Day» για τον όμιλο Περιστέρη.

    Το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα διαθέσει 5 εκατ. μετοχές σε διεθνείς επενδυτές μέσω βιβλίου προσφορών.

    Τελικώς, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι μέσα σε λίγες ώρες, το βιβλίο προσφορών έκλεισε και αποφασίστηκε να διατεθούν 6.000.000 μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντί του ποσού των περίπου 80 εκατ. ευρώ.

    Στην ουσία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διέθεσε 6 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 13,20 ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά της.

    Τη διαδικασία του βιβλίου «έτρεξε» η AXIA, ενώ η συναλλαγή θα γίνει από την Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εταιρείας δεν θα υποστούν αραίωση (dilution) από την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει.

    Κι αυτό, καθώς η διάθεση των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών της εταιρείας, έτσι ώστε να μην μεταβληθεί τελικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας που έχουν εκδοθεί.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο ιδιαιτέρως αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής θέσης του και των εξαιρετικά ευοίωνων προοπτικών του σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του.

    Με την διάθεση μετοχών, στόχος της εταιρείας είναι να επιτευχθεί:

    • Σημαντική βελτίωση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών
    • Περαιτέρω διεύρυνση κι ενίσχυση της ήδη ισχυρής μετοχικής βάσης της εταιρείας με τη συμμετοχή περισσότερων διεθνών θεσμικών επενδυτών
    • Θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών της εταιρείας
    • Εξασφάλιση επιπρόσθετων κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου και θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στον Όμιλο και τους μετόχους του.

     

    Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα EBITDA του Μυτιληναίου

    Χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε τη Mytilineos και πλέον ο όμιλος βρίσκεται ένα σκαλί πριν από το investment grade.

    Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει τη δυναμική του.

    Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την εταιρεία σε BB+ από BB, ένα σκαλοπάτι δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και από τα δυο rating agencies για πρώτη φορά στην ιστορία της.

    Παράλληλα, κράτησε σταθερό το outlook.

    Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η εταιρεία θα σημειώσει EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ – 1,1 δισ. ευρώ και για το 2024.

    Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζει η επενδυτική κοινότητα είναι ότι ο όμιλος για το 2023 θα παρουσιάσει EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ.

    Εκτιμάται ότι καθαρά κέρδη θα είναι στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 ανακοινώνονται το πρωί της 25ης Ιανουαρίου.

     

    Φλωρίδης: Προς κατάργηση του 18μηνου πλαφόν της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών

    Οι πληροφορίες που έφθασαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδραιώνουν την εκτίμηση μου ότι ο Γιώργος Φλωρίδης ήρθε για να «σπάσει αυγά», όπως είχε πράξει πριν από πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου ως υφυπουργός Αθλητισμού.

    Επί του προκειμένου όπως μαθαίνω, ετοιμάζει μία ακόμη «έκπληξη» στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, μετά την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, το οποίο είχε καταργηθεί πριν από τρία χρόνια.

    Πλέον ετοιμάζεται να τροποποιήσει το χρονικό όριο των 18 μηνών του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Εφόσον τελικά περάσει η πρόταση αυτή εκατοντάδες εκατομμύρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς ατόμων που κατηγορούνται για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» πρόκειται να δεσμευτούν εκ νέου.

    Να θυμίσω ότι το 2019, αξιωματούχος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είχε δηλώσει στους Financial Times πως είναι πιθανό να χρειαστεί να αποδεσμευτούν ποσά ύψους ενός δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Η κατεύθυνση είναι να επανέλθει το προγενέστερο καθεστώς που ίσχυε για τη δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, για υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

    Σας θυμίζω ότι μετά την τροποποίηση του Αρθρ. 42 του ν. 4557/2018 που έγινε το 2019 τέθηκε στους 18 μήνες το ανώτατο χρονικό όριο για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

    Προγενέστερα, o Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, είχε τη δυνατότητα να εκδώσει διάταξη για την αόριστη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με μόνη την προϋπόθεση ότι διεξάγεται έρευνα, δηλαδή σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο της υπόθεσης και χωρίς γνώση οποιουδήποτε στοιχείου της δικογραφίας.

    Τότε είχε υποστηριχθεί ότι το ανώτατο όριο των δεκαοκτώ μηνών συμβαδίζει με το συνταγματικά ορισμένο ανώτατο όριο διάρκειας της προσωρινής κράτησης, διαμορφώνοντας ένα κοινό δικονομικό χρονικό πλαίσιο ανεκτής, από άποψη τεκμηρίου αθωότητας, επιβάρυνσης, η τυχόν διαστολή του οποίου θα το καθιστούσε εκ προοιμίου ουσιαστικά άδικο ως προδήλως δυσανάλογο.

     

    Ο Λαβράνος και ο Μιχάλης, ο «Γιλεκάκιας»

    Τακτικός αναγνώστης του Wiseman, o oποίος διάβασε τη χθεσινή μας αποκάλυψη πως στο επίκεντρο των ελεγκτικών Αρχών έχει βρεθεί η εδρεύουσα στο Κολωνάκι λογιστική εταιρεία ΑΒD CONSULTlNG, η οποία για περισσότερα από δέκα χρόνια επικουρούσε λογιστικά τον Λαβράνο και τις εταιρείες του, μας ενημέρωσε περαιτέρω για το παρασκήνιο των ελέγχων.

    Όπως μας μετέφερε, η λογίστρια Σταυρούλα Δ. που τρέχει την ΑΒD CONSULTlNG γνωρίζει τα πάντα όχι μόνον για τις Electrum Technologies, Ιονική Τεχνολογική και Fullspan Communications Ltd, αλλά και για την Krikel.

    Κατά την ίδια πηγή, στις εισαγγελικές αρχές έχουν εισφερθεί στοιχεία για το ρόλο της Σταυρούλας Δ. και τη συνεργασία της με τον Γιάννη Λαβράνο, τον πατέρα του Σπύρο, αλλά και τον διαχειριστή των εταιρειών του Λαβράνου και επί πολλά έτη έμπιστο συνεργάτη του Νίκο Λιόλιο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς γνωρίζουν ήδη από καταθέσεις πως και στα τρία λογιστικά γραφεία που χρησιμοποίησε ο Λαβράνος μεταξύ 2011 και 2023 εμφανιζόταν εκτός από τον ίδιο και τον Λιόλιο και ο αστυνομικός του φρουρός Μιχάλης Κ. ο οποίος (κατά τις καταθέσεις) διεκπεραίωνε σοβαρές υποθέσεις, όπως συναλλαγές που είχαν να κάνουν και με τις εταιρείες του Λαβράνου στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δοθεί, ο εν λόγω αστυνομικός είχε στενές σχέσεις με την πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β’ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ, Ευαγγελία Γεωργακόπουλου, η οποία υπέγραψε τα πληροφοριακά δελτία για τις παρακολουθήσεις υπουργών, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, πολιτικών, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και στρατιωτικών, όπως ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

    Μάλιστα, ο εν λόγω αστυνομικός – συνεργάτης του Λαβράνου έχει περιγραφεί στους εισαγγελείς με το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι λογιστές, ήτοι ως «ο Μιχάλης, ο Γιλεκάκιας».

    Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ήδη τα στόματα έχουν ανοίξει και πως σύντομα θα μάθουμε ακόμη περισσότερα για την ανθρωπογεωγραφία των υποκλοπών και όχι μόνο…

     

    Μπηχτές  Ταχιάου σε Καραμανλή

    Με το «βαμβάκι έσφαξε» ο υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος τους προκατόχους του για έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν, αλλά έχουν κολλήσει.

    Ένα τέτοιο έργο είναι και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης στην Αττική Οδό, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει ανάδοχο, που είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Intrakat, φαίνεται ότι στερείται χρηματοδότησης.

    Όπως μου μετέφεραν, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε πως το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο υπουργός και ο αρμόδιος υφυπουργός, η μόνη χρηματοδότηση που υπάρχει για το έργο αξίας 352 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 27 και αφορά μόνο τον κόμβο Καλυφτάκη.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 μέσω δημόσιου διαγωνισμού, αλλά έχει «κολλήσει», καθώς έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Ηρακλείου, η οποία θα εκδικαστεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

     

    Οlympia και  CVC στο Road Show της JPMorgan

    Ενώ το roadshow της JPMorgan (η οποία έριξε χθες τη γνωστή «σφαλιάρα» στις ελληνικές τράπεζες) τείνει να λάβει «Μεσσιανικές διαστάσεις», δύο από τις παρουσίες κίνησαν το ενδιαφέρον.

    Η μία αφορά την Οlympia Group του Πάνου Γερμανού και η άλλη το CVC (ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΔΕΛΤΑ κ.λ.π.), τα οποία ως γνωστόν είναι funds και όχι εισηγμένες εταιρείες.

    Ως γνωστόν, στις 24 και 25 Ιανουαρίου που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan, θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα θα συναντηθεί και με τον CEO του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, Τζέιμι Ντάιμον.

    Η προγραμματισμένη συζήτηση των δύο ανδρών θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan στο Μανχάταν, όπου θα πραγματοποιηθεί και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο.

     

    Ενδιαφέρον από Βρετανικά Πανεπιστήμια για ίδρυση παραρτημάτων στην Αθήνα

    Σας ενημερώσαμε χθες για τη στήριξη που αναζητεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για την προσέλκυση ξένων πανεπιστημίων, τα οποία θα ιδρύσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα στη χώρα.

    Ο υπουργός κλείνει σταδιακά νομοθετικές εκκρεμότητες, με την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες εβδομάδες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Αν και οποιοδήποτε deal δεν μπορεί να κλείσει χωρίς να υπάρχει νόμος, μαθαίνω ότι στελέχη του υπουργείου ήδη έχουν ξεκινήσει σταδιακά ενημερώσεις σε ιδρύματα του εξωτερικού, ειδικότερα σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, για τη νέα δυνατότητα που ανοίγεται στη χώρα μας.

    Οι προσεγγίσεις θα γίνουν πολύ πιο εντατικές με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, με τους ακαδημαϊκούς της διασποράς να αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

    Το ενδιαφέρον πάντως από το εξωτερικό υπάρχει, όπως λένε στο υπουργείο και οι φιλοδοξίες της πολιτικής ηγεσίας για την οικονομική ευκαιρία που ανοίγεται μέσω των παραρτημάτων είναι μεγάλες.

    Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις από ξένα ιδρύματα και η παραμονή των Ελλήνων φοιτητών στη χώρα, αλλά και το άνοιγμα σε χώρες της Ασίας.

    Το σχέδιο είναι η προσέλκυση εύπορων φοιτητών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τον φθηνότερο κόστος ζωής, τον καλύτερο καιρό, αλλά και τη σφραγίδα στο πτυχίου ενός πανεπιστημίου από το εξωτερικό.

     

    O Γιώργος Οικονόμου και η θετική δημοσιότητα

    Το όνομα του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα, και ομολογώ όχι για καλό.

    Από την εξαγορά του διυλιστήριο στη Σικελία της Lukoil και τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, μέχρι τη «βεντέτα του» στην εφοπλιστική οικογένεια Παληού, είναι γεγονός οτι το «Bad Boy» της παγκόσμιας ναυτιλίας δέχεται τα πυρά των media άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως.

    Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να αρχίσει να προβάλλει πιο συστηματικά την ενασχόληση του με την Τέχνη ως ένας σύγχρονος Μαικήνας.

    Άλλωστε η Τέχνη διαπνέεται από πιο σταθερές – αιώνιες αξίες σε σχέση με τις αγορές, για τις οποίες ο ίδιος ο Οικονόμου είχε αποφανθεί ότι «It’s funny how easy markets forget».

    Η εμβληματική συλλογή των έργων τέχνης που στεγάζει στο πολυπρισματικό γυάλινο κτίριο στο Μαρούσι, αποτέλεσε την αφορμή για ν’ ανοίξει ένα επικοινωνιακό παράθυρο θετικής δημοσιότητας.

    Όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Δαφέρμου στο εν λόγω κτίριο θα πραγματοποιηθεί μία σειρά ομιλιών από εκλεκτούς προσκεκλημένους πάντα από τον χώρο της Τέχνης.

    Κάθε ομιλία σχεδιάστηκε ώστε να ανοίγει ορίζοντες αισθητικούς, φιλοσοφικούς, κοινωνιολογικούς.

    Το πρόγραμμα που επιμελείται ο Βασίλειος Ντούπας, σε συνεργασία με τη Skarlet Smatana, διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου «έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου για τη σύγχρονη τέχνη, πέρα από την καλλιτεχνική διάσταση, εντάσσοντάς την στον ευρύτερο χώρο της κουλτούρας και του πολιτισμού».

     

    Μητσοτάκης – Στάσσης και η «απόβαση» στα Βαλκάνια…

    Να μην ευλογούμε συνεχώς τα γένια του wiseman, αλλά πόσο καιρό τώρα σας γράφουμε πως ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνει η Ελλάδα αυτάρκης ενεργειακά μέσω ΑΠΕ, αλλά παράλληλα να κάνει εξαγωγές στα Βαλκάνια, κυρίως σε Βουλγαρία και Σκόπια.

    Τι είπε λοιπόν ο Μητσοτάκης από το Νταβός: «Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια μέσω των υπεράκτιων αιολικών και των διασυνδέσεων».

    Επί λέξει τα είπε, λες και διάβαζε mononews.gr!

    Αστειεύομαι βέβαια, αλλά τουλάχιστον δύο πρόσωπα στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου, μία γυναίκα και ένας άνδρας, γνωρίζω καλά πως διαβάζουν πρωί-πρωί τον wiseman και το mononews.gr.

    Κάνουν μάλιστα και σχόλια, αλλά και σχετικά τηλεφωνήματα.

    Για να επανέλθουμε σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός από το Νταβός: καταλάβατε τώρα γιατί ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ εξαγόρασε το υπεράκτιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης;

    Καταλάβατε επίσης γιατί η ΔΕΗ προσπαθεί συντονισμένα να γίνει καθολικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές της Βόρειας Μακεδονίας και ορισμένοι Σκοπιανοί, κυρίως της αλβανικής μειονότητας (π.χ. ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, που ανήκει στην αλβανική μειονότητα του Τετόβου) βάζουν τρικλοποδιές στο σχέδιο αυτό;

    Ο wiseman σας το έγραφε από τις 12 του μήνα με τίτλο «Κάτι τρέχει με τους Σκοπιανούς: Χτυπήματα κάτω από τη μέση στη ΔΕΗ…», ένα ρεπορτάζ που προκάλεσε και φιλικά τηλεφωνήματα από το Μ.Μ. για το παρασκήνιο.

     

    Και ποιοι αλλοδαποί θέλουν να φρενάρουν την ελληνική ενεργειακή απόβαση στα Βαλκάνια…

    Είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν βλέπουν όλοι οι… αλλοδαποί με καλό μάτι το σχέδιο «ενεργειακής απόβασης στα Βαλκάνια» που προχωρεί ο Μητσοτάκης και υλοποιεί κυρίως ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ.

    Σωστά καταλάβατε πως τις μεγάλες αντιρρήσεις τις έχουν οι… εξ Ανατολών γείτονές μας και είναι έτσι ακριβώς.

    Θα προσθέσω, όμως, και κάτι 100% ελεγμένο και σημαδιακό: την ελληνική ενεργειακή επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια δεν τη βλέπουν με καλό μάτι και προσπαθούν να την υπονομεύσουν και οι φίλοι μας που τρώνε πολύ… spaghetti και gelati και τραγουδούν belle canzoni!

    Ναι, καλά μαντέψατε, οι Ιταλοί της ΕΝΙ και της Italgas αντιδρούν ενεργά και είναι… «καρατσεκαρισμένο» που λέγαμε παλιά!

    Λεπτομέρειες προσεχώς και μάλιστα λεπτομέρειες «peperoncino», όπως είναι οι καυτερές πιπεριές στα ιταλικά…

     

    Αν είναι «νάρκη» το πλαφόν, τότε τι είναι η Greek Mafia στα βενζινάδικα;

    Για «νάρκη» στα οικονομικά του κλάδου εμπορίας καυσίμων αναφορικά με το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους μίλησε η διοίκηση του Συνδέσμου Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Αληγιζάκης και ο αντιπρόεδρος, Χρήστος Τζιόλας, σοβαροί άνθρωποι αμφότεροι, μίλησαν για αγορά προβληματική, και κατά κανόνα… ζημιογόνα και προέβλεψαν χρεοκοπία για πολλές εταιρείες και πολλά πρατήρια.

    Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και όχι.

    Αφού όμως, όπως λένε, η κατάσταση στον κλάδο είναι τόσο «μαύρη», τότε γιατί στο αιματηρό ξεκαθάρισμα της «Greek Mafia» υπάρχει άμεση διαπλοκή των νονών της νύχτας με πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων;

    Τα περισσότερα από τα θύματα στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας είναι ιδιοκτήτες αλυσίδας πρατηρίων!

    Είναι φανερό πως «ξεπλένουν» χρήμα της νύχτας με τη νοθεία καυσίμων, τη λαθραία διακίνηση, την κλοπή του καταναλωτή στην αντλία, την κλοπή και του Δημοσίου με τη φοροδιαφυγή.

    Άρα τα περιθώρια κέρδους τους είναι τεράστια.

    Αυτά τα γεγονότα οι άνθρωποι του Συνδέσμου τα γνωρίζουν εδώ και χρόνια και μάλιστα με ονόματα και διευθύνσεις!

    Δεν λέμε να υποκαταστήσουν την Αστυνομία ή να παριστάνουν τους ντετέκτιβ, αλλά αφού γνωρίζουν, ας μιλήσουν εκεί που πρέπει: στη Δικαιοσύνη…

     

    Οι προειδοποιήσεις του Άδωνι στους διοικητές των νοσοκομείων

    Παγωμένοι, απορημένοι και προβληματισμένοι βγήκαν από το αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης οι διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν μέσα στο διάστημα που θα παραμείνουν στη θέση τους.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, από τον οποίο θα επιλεγούν οι νέοι διοικητές, με βάση τον νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι παριστάμενοι «βάρεσαν προσοχή», μόλις μπήκε στην αίθουσα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιδεικνύοντας έως και… θρησκευτικό σεβασμό στο πρόσωπό του.

    Σαν να φώναξε κάποιος «εγέρθητι»!

    Ο Υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα ανεχτεί και πολλά και ότι θα τους ελέγχει μήνα – μήνα. Κι εδώ φαίνεται να ζωγραφίστηκε και η απορία στα πρόσωπα των περισσότερων: Πώς θα μπορέσουν να επιδείξουν σημαντικό έργο μέσα στο επόμενο 4μηνο – 5μηνο, που τους απομένει, όταν αυτό δεν το κατάφεραν στα τέσσερα χρόνια, που είχαν προηγηθεί;

    Κι εδώ που τα λέμε, είναι τα πάντα μόνο δική τους ευθύνη;

    Το γεγονός ότι έχουν στα χέρια τους ήδη τους προϋπολογισμούς για το 2024, δεν σημαίνει πως όλα τα προβλήματα και δη τα ζητήματα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους λύνονται.

    Είναι πολλά τα αγκάθια ακόμη στο ΕΣΥ…

    Επιπλέον με βάση και τα όσα μάθαμε για την ημερίδα, υπήρξαν άτομα του Υπουργείου, που κρατούσαν το απουσιολόγιο και σημείωναν παρόντες και απόντες.

    Διαπιστώσαμε από τη λίστα, στην οποία ήταν καταγεγραμμένο το σύνολο εκείνων, που θα έπρεπε να παραστούν, ότι πολλά ονόματα δεν είχαν «σβηστεί», καθώς απουσίαζαν.

    Μεταξύ αυτών και επικεφαλής μεγάλων νοσοκομείων.

    Αναφερόμαστε στους αδικαιολόγητους, καθώς υπήρξαν κι εκείνοι που είχαν εγκαίρως ενημερώσει ότι θα απέχουν.

    Ο λόγος της απουσίας άγνωστος.

    Υ. Γ. Να αναφέρουμε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας ήταν γαλαντόμο.

    Μερίμνησε και για καφέ, αλλά και για γεύμα!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.