• Πολιτική

    Μητσοτάκης από Νταβός: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης σε Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός


    Συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ πρόσθεσε πως «τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες».

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής» σημειώνοντας πως «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

    Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας», τόνισε.

    Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούθι, τόνισε:

    «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πλοία ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».

    Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει.

    Μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ”θερμοκρασία” και την ένταση» ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατι πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές.

    Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας».

    Τέλος, συμπλήρωσε πως «έχουμε 4 χρόνια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.

    Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θέση από το 2019. Οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελεύθεροι στην οικονομία μειώνοντας τους φόρους.

    Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε όπως στην πανδημία. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες όπως όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

    Ταυτοχρόνως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική» ενώ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε πως φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα.

    Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στο γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης από Νταβός: Η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με αξιωματούχους της Google και της Intel στο Νταβός

    EE: Νέοι κανόνες για το «ξέπλυμα χρήματος» – Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ