• Ο άθλος του Μυτιληναίου και 3 διδακτικές ιστορίες, στη φάκα της ΑΑΔΕ Μπίτζιος και Λαβράνος, τι ζητάει ο Πιερ, οι μπηχτές Σταϊκούρα στην ΑΒΑΞ και η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο mononews.gr

    Παρά την ικανοποίησή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, όπως φάνηκε στον επιτόπιο έλεγχο που έκανε χθες στα εργοτάξια των ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και άφησε μπηχτές για τις «γκρίνιες» των κατασκευαστών

    image

    Ο άθλος της Mytilineos και 3 διδακτικές ιστορίες

    Σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω τη στήλη με 3 ιστορίες.

    Όλες έχουν ως επίκεντρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

    Ο λόγος;

    Χθες η Μytilineos, ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, τον ΟΤΕ.

    Η Μytilineos έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 5,39 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ 5,375 δισ.

    Παρόλο που η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, εν τούτοις λέξεις όπως Ηράκλειος άθλος, ταλέντο, ηγετικές ικανότητες, όραμα, πυγμή, επιμονή, πάθος, πείσμα είναι ίσως λίγες για να χαρακτηρίσουν το ιστορικό επίτευγμα του αφεντικού της εισηγμένης.

    Για αυτό λοιπόν θα σας διηγηθώ 3 ιστορίες:

    Παλαιά τραπεζίτης που την δεκαετία του 1990 εργαζόταν σε ξένη τράπεζα, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα μου αφηγήθηκε, το εξής:

    Πριν από περίπου 30-35 χρόνια είχε για πελάτη της τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

    Εκείνη την εποχή η Μυτιληναίος (πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο) στεγαζόταν σε ένα γραφείο κάπου 400 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Τότε, λοιπόν, ο Μυτιληναίος ζήτησε να του ανοίξουν μια μεγάλη γραμμή χρηματοδότησης που, όμως, ήταν αναγκαίο να εγκριθεί από τα κεντρικά της γερμανικής τράπεζας.

    Η τραπεζίτης λοιπόν λέει στον νεαρό επιχειρηματία «Είσαι τυχερός γιατί σε λίγες ημέρες έρχεται για επαγγελματική επίσκεψη στην Αθήνα το αφεντικό μου.

    Άρα θα τα πείτε από κοντά και για τη χρηματοδότηση.

    Όμως, προτείνω το ραντεβού σας να γίνει στα δικά μας γραφεία και όχι στο δικό σου».

    Ο Μυτιληναίος απόρησε και η τραπεζίτης που διακρίνεται για την κυνικότητά της, του απάντησε «στεγνά»: «Εάν το αφεντικό μου δει ότι στεγάζεσαι σε ένα διαμέρισμα των 400 τετραγωνικών και μάλιστα για να πάει κάποιος στο γραφείο σου περνάει μέσα από την κουζίνα, τότε είναι βέβαιο ότι θα σου κόψει τη χρηματοδότηση».

    Έτσι, λοιπόν το ραντεβού έγινε στα γραφεία της τράπεζας.

    Όλα εξελίχθηκαν ομαλά και ο ξένος τραπεζίτης έδωσε το οκ να «ανοίξει» η γραμμή.

    Την ιστορία no2 μου τη διηγήθηκε μόλις χθες έμπειρος χρηματιστής.

    Μου είπε «Δες όλους όσους μπήκαν στο Χρηματιστήριο τη δεκαετία του 1990.

    Πολλοί σήκωσαν λεφτά και τα έκαναν Ferrari (μου είπε και συγκεκριμένο όνομα), Porsche, κότερα.

    Όσοι τα «έκαψαν» σε πολυτέλειες, σήμερα απλά δεν υπάρχουν.

    Είναι λίγοι όσοι έριξαν τα λεφτά στη δουλειά.

    Ένας από αυτούς ήταν ο Μυτιληναίος».

    Την ιστορία no3 μου τη διηγήθηκε αυτόπτης μάρτυς, πριν λίγα χρόνια.

    Το 1999 στο αεροδρόμιο της Μυκόνου δυο επιχειρηματίες, οι Ευάγγελος Μυτιληναίος και Σωκράτης Κόκκαλης, περιμένουν το αεροπλάνο της γραμμής να επιστρέψουν στην Αθήνα.

    Ξάφνου περνάει σαν «σίφουνας» για να πετάξει, από τη Μύκονο στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο, ενοικιασμένο βεβαίως βεβαίως, ο «πολύς» Αντώνης Λυμπέρης μαζί με την «κουστωδία του».

    Τότε ήταν βασικός μέτοχος της εισηγμένης Λυμπέρης.

    Δεν θα σας πω ποιοι χαμογέλασαν σκωπτικά όσο και κυνικά.

    Απλά δείτε που είναι σήμερα οι Μυτιληναίος και Κόκκαλης και που ο Λυμπέρης.

    Οι δυο είναι πανίσχυροι μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών και ο άλλος υπάλληλος.

    Αγαπητοί αναγνώστες, νομίζω ότι οι 3 αυτές ιστορίες είναι απόλυτα διδακτικές.

     

    Πειραιώς: Το ενδιαφέρον της αγοράς

    Χθες στην αγορά δεν είχαμε κάποιο σπουδαίο νέο.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 1.331 μονάδες, παρόλο που ο DAX στη Γερμανία, βρέθηκε να χάνει 0,81% στις 16.431 μονάδες.

    Οι τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική, σημείωσαν αρνητικό πρόσημο.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί προς την Πειραιώς εξαιτίας του επικείμενου placement.

    H μετοχή ξεκίνησε πτωτικά, αλλά μετά το μεσημέρι ανάπτυξε δυναμική.

    Πέρασε σε θετικό πρόσημο, αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν πωλητές, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες 0,73% στα 3,28 ευρώ και όγκο συναλλαγών τις 5.280.000 μετοχές.

    Πιθανολογείται ότι και σήμερα θα ξεκινήσει πτωτικά.

    Σήμερα πάντως είναι η ημέρα της JP Morgan, η οποία φέρνει στην Αθήνα τα «μεγάλα παιδιά των διεθνών funds» προκειμένου να συναντήσουν, μεταξύ άλλων, τους Έλληνες τραπεζίτες.

     

    Intrakat, Ελλάκτωρ, Ideal

    Καλή συμπεριφορά είχαν χθες μετοχές, όπως η Intrakat που βγήκαν αγοραστές κάτω από τα 4,80 ευρώ και η ΙΝΤΕΑΛ.

    Η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 έκλεισε στα 4,89 ευρώ και η Ideal ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 στα 6,30 ευρώ.

    Εξαιρετική εικόνα είχε η Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΚΛΜ 0% 1,59 με κέρδη 10,18% και η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 που έκλεισε στα 2,55 ευρώ με κέρδη 3,66%.

     

    Στη φάκα της ΑΑΔΕ Μπίτζιος και Λαβράνος

    Και όμως οι φορολογικές υπηρεσίες μας διαβάζουν και αυτό δεν συνιστά κομπασμό, αλλά διαπίστωση.

    Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι αποδελτίωσαν τις αποκαλύψεις που έχουμε κάνει στο mononews, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ, για τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο, οι οποίοι δήλωναν ψευδώς επί σειρά ετών φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, ενώ διέμεναν μονίμως στην Ελλάδα, με τον Λαβράνο, δε, να διαθέτει και αστυνομική συνοδεία.

    Όπως πληροφορηθήκαμε, η ΑΑΔΕ καταπιάσθηκε με τις φορολογικές έδρες των δύο πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών.

    Ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος εμφάνιζε από το 2016 και μετά υψηλά εισοδήματα από τις κυπριακές του εταιρείες VINIATO LIMITED, BORITACO HOLDINGS LIMITED, LAYTH CAPITAL VENTURES LIMITED και SANTINOMO LIMITED, φέρεται να έχει ελεγχθεί πρώτος.

    Διαπιστώθηκε πως ειδικά την τελευταία πενταετία, ο Μπίτζιος δήλωνε στην Ελλάδα μόνο τα ελληνικής προελεύσεως εισοδήματά του και φορολογείτο αποκλειστικά επ’ αυτών, αποκρύβοντας όλα τα αλλοδαπά εισοδήματα προς αποφυγή φορολόγησής τους.

    Καθώς ο Μπίτζιος δεν μπόρεσε να αποδείξει πως την τελευταία δεκαετία ζούσε στο εξωτερικό για περισσότερο από 183 ημέρες τον χρόνο, τεκμηριώθηκε η φοροδιαφυγή του.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλους ύψους εισοδήματα, που είχε λάβει ο Μπίτζιος από τις κυπριακές του εταιρείες, είχαν παγώσει για μια τριετία από την Αρχή για το Ξέπλυμα, ωστόσο αποδεσμεύθηκαν το 2022 στη βάση των ευνοϊκών διατάξεων, οι οποίες ψηφίστηκαν το 2019 και οι οποίες, σας θυμίζω, ότι προβλέπουν την αυτόματη αποδέσμευση εγκληματικού προϊόντος, εάν έχουν παρέλθει 18 μήνες από τη δέσμευση και δεν έχει υπάρξει ενδιάμεσα τελεσίδική δικαστική απόφαση.

    Ωστόσο, πλέον ο Μπίτζιος καλείται να αποδείξει στις ελληνικές φορολογικές αρχές το «πόθεν έσχες» του, δηλαδή που βρήκε όλα αυτά τα χρήματα που έχει στην Κύπρο, μέρος των οποίων έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ή έχει χρησιμοποιήσει για πολυτελείς αγορές και επενδύσεις.

    Σε σχέση με τον έλεγχο που γίνεται για τον ίδιο λόγο στον Γιάννη Λαβράνο, θα σας ενημερώσουμε σε δεύτερο χρόνο, καθώς ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος.

    Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι πως η ΑΒD CONSULTlNG, η λογιστική εταιρεία που υποστήριζε τον Λαβράνο επί σειρά ετών, έχει βρεθεί στο επίκεντρο.

     

    Στήριξη από Ομογένεια αναζητά ο Πιερ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Τη στήριξη της ομογένειας για την επιστολική ψήφο και… ίσως και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναζητά η Κυβέρνηση.

    Όλοι οι υπουργοί έχουν κληθεί να «βάλουν πλάτη», έτσι σήμερα το πρωί και πριν την έναρξη της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης θα συναντηθεί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

    Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

    Ο εξ Άνδρου ορμώμενος πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής στην πολιτεία Rhode Island των ΗΠΑ, μαζί με το 8μελές Δ.Σ. θα ενημερωθούν από τον Υπουργό για την επιστολική ψήφο, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και στα δημοψηφίσματα.

    Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

    Θεωρώ, όμως, ότι εκτός από την επιστολή ψήφο, ο Κ. Πιερρακάκης θα τους ενημερώσει και για το άλλο «επαναστατικό» βήμα που ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα: να επιτρέψει τη λειτουργία μη-κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά την αντίθεση των πρυτάνεων περιφερειακών δημοσίων πανεπιστημίων ότι θα συρρικνωθούν λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Έτσι, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τείνει «χείρα βοηθείας» στην προκάτοχο του, τη Νίκη Κεραμέως, η οποία με τη σειρά της όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, κατά τον Μάρτιο, θα κληθεί  να ανταποδώσει τη στήριξη.

    Άλλωστε, η  ίδια αν μη τι άλλο, λόγω της 4ετούς θητείας ως Υπουργός Παιδείας, γνωρίζει πολύ καλά τα στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο.

     

    Παγωμάρα στο σπίτι του Νταβός

    Προσωπικά ανέκαθεν είχα τις αμφιβολίες μου για την χρησιμότητα του «ελληνικού σπιτιού στο Νταβός», ενός θεσμού που η αλήθεια είναι ότι τον έχουν αξιοποιήσει και άλλες χώρες μεγαλύτερες, όπως ας πούμε η Ινδία.

    Μάλιστα, είχα δημοσίως διατυπώσει τους ενδοιασμούς μου από πέρυσι, προκαλώντας την αναμενόμενη αντίδραση των διοργανωτών.

    Φέτος λοιπόν, διαβάζοντας ότι από το Greek House of Davos θα περάσει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, δεν σας κρύβω ότι ελαφρώς κλονίστηκαν οι πεποιθήσεις μου.

    Όπως είχα διαβάσει προ ημερών, στη φετινή διοργάνωση από τον χώρο της πολιτικής θα φιλοξενηθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Η τελευταία μίλησε, αν δεν κάνω λάθος, την πρώτη ημέρα στην «εναρκτήρια» εκδήλωση.

    Οσον αφορά, όμως, στους δύο υπουργούς όσο και αν έψαξα δεν τους βρήκα στο πρόγραμμα.

    Όπως έμαθα λοιπόν την προηγούμενη Παρασκευή από το Μέγαρο Μαξίμου, κυκλοφόρησε μία «ντιρεκτίβα» από στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, η οποία ευγενικά προέτρεπε τους υπουργούς να «επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους».

    Δεν ξέρω αν αυτό θα έχει κάποια συνέπεια στη διεθνή εικόνα της Ελλάδος και πολύ περισσότερο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διότι αν λάβουμε τοις μετρητοίς τα όσα αναφέρει σε Δελτίο Τύπου το Greek House Davos θα πρέπει να δεχθούμε ότι:

    «Όντας ο μοναδικός φορέας που προάγει στρατηγικά τις οικονομικές προοπτικές και την επιρροή της Ελλάδας σε τόσο υψηλό και εξειδικευμένο πεδίο διεθνώς, το Greek House Davos έχει επιτύχει την οικοδόμηση μιας πολύτιμης κοινότητας διακεκριμένων προσώπων, αναδυόμενο σε πόλο έλξης με την ενεργή συμμετοχή από την κορωνίδα της παγκόσμιας διανόησης, της επιχειρηματικής και της πολιτικής ηγεσίας, συμβάλλοντας στην αναδημιουργία της δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα και στοιχειοθετώντας σε ακέραιες βάσεις το πειστικό αφήγημα της νέας εποχής για τη χώρα».

     

    Τι είπε ο Ταχιάος στον Εξάρχου για τον ΒΟΑΚ

    Διατηρεί την αισιοδοξία του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, αναφορικά με την πορεία και τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων στη χώρα μας.

    Όπως έμαθα, ενημέρωσε χθες τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αλέξανδρο Εξάρχου, ότι του Αγίου Γρηγορίου θα ανοίξουν οι προσφορές για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ.

    Φανταστείτε ότι δεν αλίευσα με αθέμιτα μέσα την πληροφορία, τύπου predator, μιας και η αναφορά έγινε δημόσια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου στα εργοτάξια του Πάτρα-Πύργος και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ.

    Όπως γνωρίζετε, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, έχει έννομο συμφέρον για τα τεκταινόμενα στον ΒΟΑΚ και την παραχώρηση των 1,75 δισ. ευρώ, καθώς στο ενδεχόμενο επικράτησης της κοινοπραξία Mytilineos – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις θα κληθεί να αναλάβει το κατασκευαστικό μέρος του έργου που θα διαρκέσει τέσσερα έτη.

    Από το ρεπορτάζ που έκανα, έμαθα ότι στις 25 Ιανουαρίου, που είναι το Αγίου Γρηγορίου, λήγει το δεκαήμερο που έχουν οι τρεις μνηστήρες του έργου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ – Egis – Meridiam) για να κάνουν ενστάσεις στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Έργων.

    Ωστόσο, τίποτα δεν προεξοφλεί ότι στο σήριαλ της μάχης για τη μεγαλύτερη οδό υπό δημοπράτηση, ύστερα από την Αττική Οδό, δε θα προστεθεί ένα ακόμα επεισόδιο.

    Να σας θυμίσω ότι οι Γάλλοι της Vinci μαζί με τη Mytilineos έχουν προσφύγει δύο φορές για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό.

     

    Ο Σταϊκούρας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Στο 50% της υλοποίησης του βρίσκεται η κατασκευή του τμήματος στο Πάτρα-Πύργος που έχει αναλάβει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μασούρας στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Νίκο Ταχιάο και Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος Γαστούνη-Πύργος μήκους 20 χιλιομέτρων, μέσω της συμμετοχής της στην κοινοπραξία ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ, η οποία αποτελείται επίσης από τις ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ και είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

    Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο τμήματα είναι το Μιντιλόγλι-Καραίικα (ΑΒΑΞ) και το Καραίικα-Γαστούνη (ΑΚΤΩΡ).

    Το εν λόγω τμήμα είναι το πιο προχωρημένο απ’ όλα και αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το 2025.

     

    Οι μπηχτές στην ΑΒΑΞ

    Παρά την ικανοποίησή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, όπως φάνηκε στον επιτόπιο έλεγχο που έκανε χθες στα εργοτάξια των ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και άφησε μπηχτές για τις «γκρίνιες» των κατασκευαστών.

    Όπως με ενημέρωσε αυτόπτης μάρτυς από την επίσκεψη στο πρώτο εργοτάξιο του Ομίλου ΑΒΑΞ, ο Λαμιώτης υπουργός δε μπόρεσε να κρατηθεί.

    Ενώ λοιπόν ο υπουργός ενημερωνόταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνο Μιτζάλη, για την πορεία του τμήματος Μιντιλόγλι-Καραίικα, ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Μιτζάλη, δείχνοντας μάλλον υπερβάλλοντα ζήλο και θέλοντας να δείξει το κατά πόσο ο Όμιλος έχει προχωρήσει το έργο παρά τις αντιξοότητες, ανέφερε ότι ο ΑΒΑΞ δουλεύει διαρκώς και επωμίζεται αδιαμαρτύρητα το αυξημένο κόστος των κατασκευαστικών υλικών.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας, όμως, δεν άφησε τη φράση αυτή να πέσει κάτω και σχολίασε «ε όχι και αδιαμαρτύρητα», αναφερόμενος στην προσφυγή που έχει γίνει για το Πάτρα-Πύργος και το αίτημα για αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ εκ μέρους των εργολάβων λόγω, των κατακόρυφων αυξήσεων στα υλικά, τα καύσιμα και την ενέργεια.

    Πυροσβεστικά επενέβη ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, προσπαθώντας να αποσοβήσει τα χειρότερα, αναφέροντας ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα στα έργα και ότι είναι γνωστό αυτό, ενώ ο συνεργάτης του πρόσθεσε «ας πούμε τότε μόνο ότι δουλεύουμε διαρκώς».

     

    Πόσοι (και ποιοι) θα πάρουν τις νέες άδειες ΑΠΕ, ο νέος «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου…

    Οι νέες άδειες για ΑΠΕ, κυρίως για φωτοβολταϊκά, είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Το σχέδιο υπάρχει και προβλέπει να βγουν εκτός παιχνιδιού έργα που έχουν μεν πλήρεις άδειες αλλά δεν πρόκειται να γίνουν, τα λεγόμενα «λιμνάζοντα», και να αντικατασταθούν από καινούργια και από άλλους επιχειρηματίες.

    Όλες οι προθέσεις, όμως διέρρευσαν σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους.

    Άλλοι κόβονται παρότι έχουν άδειες, άλλοι δεν μπαίνουν στα νέα έργα επειδή δεν είναι έτοιμοι, άλλοι θα πάρουν λιγότερο «χώρο» και είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι.

    Όπως κατάλαβαν όλοι, μέσα στο ΥΠΕΝ κυκλοφορούν ουκ ολίγοι «πρόθυμοι» να δώσουν πληροφορίες αναλυτικές για το θέμα, που τις άντλησαν από την Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΥΠΕΝ.

    Με κάποια ανταλλάγματα έδωσαν τις πληροφορίες, λέτε εσείς;

    Μπα, ως απονήρευτος Wiseman, εγώ δεν το πιστεύω, από την καλή τους την καρδιά το έκαναν μάλλον.

     

    …και η παρέμβαση τοπικών βουλευτών!

    Αρκετοί «κομμένοι και διαμαρτυρόμενοι» επιχειρηματίες των ΑΠΕ δεν έχασαν καιρό.

    Έπιασαν τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές της επαρχίας και τους έβαλαν να τρέχουν για την υπόθεσή τους, αφού είναι προφανές πως τους είχαν ενισχύσει προεκλογικά.

    Οι τοπικοί βουλευτές με τη σειρά τους άρχισαν να τριγυρνούν στο ΥΠΕΝ (και αλλού…) για να υπερασπιστούν τον «καλό φίλο επιχειρηματία» τους.

    Κάποιος βουλευτής, μάλιστα από την Κεντρική Ελλάδα, είπε το εξής αμίμητο σε κυβερνητικό παράγοντα, όχι σε υπουργό: «Δεν φτάνει που δεν μου έδωσε ένα υφυπουργείο ο Πρόεδρος στον ανασχηματισμό, δεν φθάνει που… κάθισα στα θρανία για να ψηφίσω τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αφού δεν θέλω να πάω κόντρα στον Μητσοτάκη, παρόλο που με πιέζει ο Μητροπολίτης μου, τώρα κόβετε και τον καλύτερο φίλο μου (σ.σ. διάβαζε προεκλογικό χορηγό) από τα έργα ΑΠΕ!

    Τι θα πω όταν γυρίσω στην πόλη μου;

    Δεν θα έχω μούτρα να τους δω…».

    Με αυτό το σκηνικό μπροστά του, ο Σκυλακάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και τα είπε όλα φόρα-παρτίδα, που λένε.

    Πήρε «πράσινο φως» για το σχέδιο για να είναι και ο ίδιος εντάξει και ο Θεός βοηθός…

     

    Οι όροι και η Θεία Φώτιση…

    Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: ο νέος όρος που θα μπει για τις άδειες ΑΠΕ είναι η τοποθέτηση μπαταρίας υποχρεωτικά από τους επενδυτές που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης.

    Χαράς Ευαγγέλια για όσους είχαν την πρόνοια να στοκάρουν υλικό που τώρα θα μοσχοπουλήσουν.

    Τη Θεία Φώτιση μάλλον είχαν, δεν εξηγείται αλλιώς!

    Μου λένε ακόμη πως όσοι δεχτούν περικοπή στην παραγόμενη ενέργεια τους κατά 50% ώστε να χωρέσουν και άλλοι, θα απολαύσουν υψηλής αποζημίωσης!

    Άρα, να υποθέσω, πως «λεφτά υπάρχουν», που έλεγε κάποτε και μία ψυχή, αλλά όχι για επιδοτήσεις ρεύματος σε νοικοκυριά, μόνο για «αδειοδοτημένους» επιχειρηματίες που χάνουν χώρο και χρήμα…

     

    1 στους 2 συμβουλεύονται το mononews.gr για τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

    Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα της έρευνας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αναγνώστες στο mononews.gr, επιβεβαιώνοντας το feedback που λαμβάνει σε καθημερινή βάση η δημοσιογραφική ομάδα του, αλλά και την επιτυχία του ως προς τους στόχους που έχει θέσει: να παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση.

    Στη στρατηγική του για το 2030, το mononews.gr δεσμεύθηκε να εμπνέει καθημερινά τους αναγνώστες του, ενισχύοντας τη θεματολογία με περιεχόμενο ανάλογο των συνθηκών, έχοντας ως γνώμονα τη θετική του επιρροή στην κοινωνία ως μέσο μετάδοσης ειδήσεων, γνώσης και πληροφορίας.

    Το όραμά μας ήταν, είναι και θα είναι να ενημερώνουμε στοχευμένα, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα τους αναγνώστες μας για τις επιχειρηματικές, οικονομικές, πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, λειτουργώντας με υπεύθυνο τρόπο προς τους αναγνώστες μας, αλλά και την κοινωνία.

    Κι αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του mononews.gr η εταιρεία QED, από 29 Νοεμβρίου 2023 έως 12 Δεκεμβρίου 2023.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

    -1 στους 2 συμβουλεύονται το mononews.gr για τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

    -Ποσοστό 90% προτιμά το mononews.gr για την ταχύτητα ενημέρωσής του σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα.

    -6 στους 10 αναγνώστες επιλέγουν να επισκεφθούν πρώτα το mononews.gr αν θέλουν να ενημερωθούν για μια έκτακτη οικονομική ή επιχειρηματική εξέλιξη.

    -Και το 90% των αναγνωστών εμπιστεύεται το mononews.gr για την αξιοπιστία της ενημέρωσης που παρέχει σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα.

    Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβάλλουμε: να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, λειτουργώντας πάντα με βάση τις αξίες και το όραμά μας, σε έναν αγώνα δρόμου που δεν σταματά ποτέ: της έγκυρης, έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

     

    Συνέδριο HOPEgenesis – Economist με χορηγό την Eurolife FFH

    Με συμμετοχή άνω των 500 συνέδρων, ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στο Divani Apollon στο Καβούρι, το 3rd Demographic Economist Summit, που οργανώνει για 3η φορά με μεγάλη επιτυχία η HOPEgenesis σε συνεργασία με το Economist και με μεγάλο χορηγό την Eurolife FFH.

    Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και ο Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος της HOPEgenesis και του Νοσοκομείου Μητέρα του Ομίλου HHG, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για το δημογραφικό από το 2019, σε ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (hopegenesis.org).

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «υιοθεσίας» 10 ακριτικών νησιών του Αιγαίου και ακριτικών χωριών, παροχής δωρεάν υπηρεσιών εξετάσεων εγκυμοσύνης, τοκετού αλλά και επειγόντων περιστατικών και δημιουργίας 10 παιδικών σταθμών.

    Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί και παραδοθεί 4 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην Πάτμο, στα Άγραφα Ευρυτανίας, στους Λειψούς και στο Καστελόριζο ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλοι 6 σε Χάλκη, Κάσο, Ανάφη, Νίσυρο, Κουφονήσι και Τήλο μέχρι το 2026!

    Μέσω του προγράμματος έχουν ωφεληθεί πάνω από 200 οικογένειες στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, αποκτώντας παιδιά και δημιουργώντας την οικογένεια τους στην ακριτική Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης και της ανάδειξης της σημαντικότητας του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, διοργανώνεται και το συγκεκριμένο συνέδριο, με σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο όπως η Sarah Harper, παγκόσμιου φήμης καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και η Dubravka Siuca, Αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης για την δημοκρατία και το δημογραφικό.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν 4 υπουργοί, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, Ambassador της HOPEgenesis για το δημογραφικό από το 2018.

    Την αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναμένουμε τις συζητήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, που το 2021, στο προηγούμενο summit, είχε καταλήξει στην ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Οικογένειας για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σήμερα μια πραγματικότητα με σημαντική ατζέντα και δυναμική για την χώρα μας.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.