• Ο Παππάς, ο Κούστας και το εφοπλιστικό story, ποιος χάλασε τη νέα φιέστα της Γιάννας Αγγελοπούλου, επιβραβεύει τα στελέχη της η Alpha Bank και η συμβουλή του Στουρνάρα στην κόντρα JPMorgan – Kαρώνη

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της J.P. Morgan οι οποίοι όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία της Viva Wallet

    image

    ΕΘνική – Eurobank – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χθες στην αγορά κυριάρχησαν κυρίως οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ αυτών η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 η Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 

    Επίσης ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 η Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 και η Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.347 μονάδες.

    Οι αγορές της Νέας Υόρκης σημείωσαν οριακή κάμψη, ενώ στη Γερμάνια ο DAX υποχώρησε κατά 0,9%.

    Στα αξιοπρόσεκτα της αγοράς, το νέο ρεκόρ σε Εθνική που πλέον βρίσκεται στα 6,95 ευρώ και της Eurobank στα 1,71 ευρώ.

    Ρεκόρ είχαμε και σε CENER – Σαράντη.

    Όμως, στο τέλος της συνεδρίασης και οι δυο μετοχές έκλεισαν με απώλειες.

    Επίσης, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν ισχυρή χθες καθώς έκλεισε με κέρδη 1,57% στα 14,20 ευρώ.

    Πιθανολογείται ότι ο εφοπλιστής συνεχίζει τις αγορές του τις τελευταίες ημέρες.

    Μεγάλη πτώση για την ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 που έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,22% στα 1,75 ευρώ.

     

    Παππάς – Κούστας: Εφοπλιστικό story για γερά νεύρα

    Σε εφοπλιστικό story με πολλά επεισόδια και πολλά λεφτά πιθανολογείται ότι εξελίσσεται η υπόθεση της συγχώνευσης των δυο εισηγμένων ναυτιλιακών εταίρων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, των STAR BULK CARRIERS και EAGLE BULK SHIPPING.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, η αξίας 1,92 δισ. δολαρίων STAR BULK, συμφερόντων του Πέτρου Παππά (κατέχει περίπου το 15% των μετοχών), πρότεινε στους μετόχους της EAGLE BULK να συγχωνευθούν, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή  εταιρεία στον κόσμο ξηρού χύδην φορτίου, με ένα συνδυασμένο στόλο 169 πλοίων.

    Όμως στην EAGLE BULK, που χθες είχε κεφαλαιοποίηση 528 εκατ. δολάρια, μέτοχοι, με ποσοστά περίπου 15% έκαστος, είναι οι Έλληνες εφοπλιστές Πέτρος Παναγιωτίδης της Castor Maritime και της TORO, και Γιάννης Κούστας της DANAOS.

    H DANAOS έχει χρηματιστηριακή  αξία 1,48 δισ. δολάρια και η TORO 105 εκατ. δολάρια.

    Οι δυο αυτοί λοιπόν μεγαλομέτοχοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην κατάθεση αντιπρότασης στους υπόλοιπους μετόχους της EAGLE για να την εξαγοράσουν, προσφέροντας μετρητά για κάθε μετοχή της εισηγμένης.

    Προφανώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξει το DATA ROOM της εισηγμένης προκειμένου να διενεργηθεί due diligence (εκτεταμένος οικονομικός και νομικός έλεγχος).

    Χθες λοιπόν 11 Ιανουάριου 2024 έληξε το χρονικό περιθώριο που είχαν οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας κκ. Κούστας και Παναγιωτίδης να καταθέσουν αίτημα στο ΔΣ της EAGLE για να προχωρήσουν σε due diligence.

    Αίτημα κατέθεσε μόνο ο Γιάννης Κούστας και όχι ο Πέτρος Παναγιωτίδης.

    Προφανώς φαντάζει ιδιαίτερα απίθανο να καταθέσει πρόταση εξαγοράς ο βασικός μέτοχος της TORO, χωρίς προηγουμένως να έχει δει αναλυτικά τα στοιχεία της εταιρείας.

    Άρα επί της ουσίας, έως τα μέσα Μαρτίου, ο μεγαλομέτοχος της DANAOS εάν επιθυμεί μπορεί να καταθέσει αντιπρόταση στους  υπόλοιπους μετόχους της EAGLE BULK.

    Πρακτικά η υπόθεση της EAGLE εξελίσσεται σε ένα μίνι εφοπλιστικό θρίλερ μεταξύ δυο Ελλήνων εφοπλιστών.

    Πριν τα Χριστούγεννα, πάντως, ο CEO της BULK, κ. Παππάς, συνοδευόμενος από τoν πρόεδρο της ναυτιλιακής Σπύρο Καπράλο, είχαν συναντηθεί με τον επικεφαλής και βασικό μέτοχο της εισηγμένης εταιρείας στην Νέα Υόρκη DANAOS, Γιάννη Κούστα.

    Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο μεγαλομέτοχος της DANAOS κ. Κούστας, διαθέτει την οικονομική επιφάνεια να καταθέσει αντιπροσφορά στους μετόχους της EAGLE.

     

    Γιατί ακυρώθηκε η νέα φιέστα της Γιάννας Αγγελοπούλου

    Νoμίζω ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας, Γιάννα Αγγελοπούλου, αρέσκεται στις επετειακές εκδηλώσεις, δεν γράφω φιέστες για να μην παρεξηγηθώ από τους πολυάριθμους υποστηρικτές της.

    Τελευταίο εγχείρημα, το οποίο όμως όπως θα σας εξηγήσω είχε άδοξο τέλος, είναι μία σειρά εκδηλώσεων που σχεδίαζε πάντα μαζί με το ευάριθμο επιτελείο της, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 20 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004.

    Δεν ξέρω πραγματικά τι έχει απομείνει στον τόπο από τη δαπανηρή κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε πόσα ολυμπιακά έργα πήγαν στον βρόντο προκειμένου να γλιτώσουν από τον μαρασμό και την εγκατάλειψη, όμως σύμφωνα με το σκεπτικό της κυρίας Αγγελοπούλου, η επέτειος προσφέρονταν για εορτασμό.

    Και ενώ λοιπόν το επιτελείο της περίμενε από τους συνήθεις χορηγούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που τους είχε γίνει προκειμένου να συμβάλλουν με τον όβολό τους, συνέβη κάτι το αναπάντεχο το οποίο τους ανάγκασε να ακυρώσουν το ως συνήθως φιλόδοξο σχέδιο τους.

    Ο λόγος;

    Το επιτελείο της Γιάννας, που τα είχε υπολογίσει με τον συνήθη επαγγελματισμό όλα, του είχε ξεφύγει μία λεπτομέρεια, ότι το 2024 είναι η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συνεπώς, το οικονομικό κομμάτι και τα έσοδα από την εν Αθήναις, (που θα έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Τράγκας) εκδήλωση θα έπρεπε να τα διαχειριστεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Οπότε, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το μεγαλειώδες εγχείρημα.

     

    Γιάννης Στουρνάρας: Διαιτητής στην κόντρα J.P. Morgan – Xάρη Kαρώνη

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της J.P. Morgan οι οποίοι όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία της Viva Wallet.

    Συναντήθηκαν, λοιπόν, με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διακρίνεται για το μετριοπαθές του πνεύμα και την ικανότητα σύνθεσης αντικρουόμενων απόψεων, ακόμα και στις δύσκολες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως μαθαίνω, λοιπόν, συνέστησε στους φίλτατους επενδυτές (τους Αμερικάνους δηλαδή) ότι καλύτερο για όλους θα ήταν η όποια συμβιβαστική λύση να βρεθεί έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

    To εύκολο κομμάτι της συμφωνίας ήταν αυτό για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την J.P. Morgan, κάτι που επεδίωκε διακαώς ο Καρώνης εξαιτίας των «ταραγμένων» σχέσεων που είχε με τους επικεφαλής των family offices, (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA) που κατείχαν έως τότε τις μετοχές, η οποία ανακοινώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

    Μάλιστα, τη συμφωνία είχε χαιρετήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κάπου εκεί τελείωσαν και οι πανηγυρισμοί και άρχισαν τα δύσκολα, τα οποία αφορούσαν με το μερίδιο του ίδιου του Xάρη Καρώνη και του Μάκη Αντύπα.

    Η συμφωνία προέβλεπε ότι η αμερικανική Τράπεζα θα αγοράσει το υπόλοιπο 51,5% της εταιρείας σε βάθος χρόνου (2025).

    Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το ερώτημα που αποτελεί και τη λυδία λίθο για να προχωρήσει η συμφωνία είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η πώληση.

    Διότι αν η τιμή αυτή αντιπροσωπεύει την αποτίμηση που έχει κατά νου ο Χάρης Καρώνης για την εταιρεία του, δύσκολα βλέπω να επέρχεται αίσιο τέλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

     

    Αlpha Bank: Aνταμείβει τα στελέχη της

    Δωρεάν μετοχές τρέχουσας αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ διέθεσε η Alpha Bank σε 56 στελέχη της στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Κινήτρων Απόδοσης.

    Στους δικαιούχους δόθηκαν συνολικά 1.890.504 μετοχές της τράπεζας, που αποκτήθηκαν μέσω χρηματιστηρίου με την υλοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

    Όποιοι πήραν δωρεάν μετοχές υποχρεούνται να τις κρατήσουν (δηλαδή να μην τις ρευστοποιήσουν) έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Μετά από αυτή τη διανομή, η Alpha Bank έχει στο χαρτοφυλάκιο της 3.965.290 δικές της μετοχές, που αντιστοιχούν σε 0,17% του  μετοχικού κεφαλαίου της.

    Nα θυμίσουμε ότι, όπως είχε αποφασίσει η διοίκηση της Τράπεζας υπό τον Βασίλη Ψάλτη, μόνο για το 2023 θα τρέξει ένα ακόμη νέο πρόγραμμα παροχής κινήτρων διακράτησης για τα ακόλουθα Μέλη της Ανώτατης Ηγετικής Ομάδας, ήτοι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τα Ανώτατα Στελέχη – Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα ακόλουθα Ανώτατα Στελέχη (Chiefs) που δεν είναι Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ήτοι τον Chief of Internal Audit, τον Chief Information Officer (CIO), τον Chief Digital Officer (CDO), τον Chief Κανονιστικής Συμμόρφωσης και τον Chief Ανάκτησης Ανοιγμάτων σε Καθυστέρηση.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha εξουσιοδοτήθηκε προκειμένου να αποφασίσει την κατανομή μεταξύ των δύο προγραμμάτων.

    Συνολικά σε βάθος τετραετίας (έως το 2027) αποφασίστηκε να διατεθούν δωρεάν έως 35 εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης.

     

    Σουλιώτης – Κάτσος: Προετοιμάζονται για την πώληση της Παλίρροια

    Πρόγραμμα stock options για στελέχη της εταιρείας και άλλους δικαιούχους ενεργοποίησε η Παλίρροια Σουλιώτης.

    Η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του Κώστα Σουλιώτη, στην οποία έχει επενδύσει και το VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, ενέκρινε το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών της Παλίρροιας Α.Ε. και τον καθορισμό των δικαιούχων κάτι που θα γίνει όταν πουληθεί η εταιρεία.

    Το έδαφος για την πώληση της βιομηχανίας, που τζιράρει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και διατηρεί σήμερα επτά εργοστάσια σε διαφορετικές χώρες του κόσμου εκτός από την Ελλάδα, προετοιμάζεται αλλά δεν θα γίνει άμεσα.

    «Ούτε φέτος, ούτε το 2025» όπως λένε πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν πρώτα και ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Τσαμπάσης ΑΕ.

    Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρείας, εκτός από το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών, αποφασίστηκε και ο καθορισμός των δικαιούχων και το ποσοστό επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των μετοχών κατά την πώληση και της αξίας των μετοχών κατά τη συναλλαγή, ήτοι το ποσό των 94.000.000 ευρώ, συν οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένων των υπέρ το άρτιο αυξήσεων) που θα έχει λάβει χώρα έως την ημερομηνία πώλησης.

    Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Κώστας Σουλιώτης, ως πρόεδρος του Δ.Σ. να υπογράψει και να παραδώσει το Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Διάθεσης Δωρεάν Μετοχών.

    Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ότι το σύνολο των Δωρεάν μετοχών που δύναται να χορηγηθούν είναι 140.000 κοινές, μετά ψήφου, ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας.

    Οι μετοχές αυτές θα διατεθούν στους Δικαιούχους με νέες μετοχές που θα προκύψουν από την κεφαλαιοποίηση διανεμόμενων κερδών ή διανεμόμενων αποθεματικών ή αποθεματικών υπέρ το άρτιο της Εταιρείας.

    Ο ακριβής αριθμός των Μετοχών που θα λάβει κάθε δικαιούχος, ορίσθηκε ότι θα καθοριστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κατά την Ημερομηνία Γεγονότος Εξόδου.

    Η χορήγηση των Δωρεάν μετοχών λαμβάνει χώρα κατά ή μετά την ημερομηνία του Γεγονότος Εξόδου και εφόσον έχει επιτευχθεί αύξηση της αξίας της Εταιρείας κατά το Γεγονός Εξόδου με βάση τα ειδικότερα οριζόμενα στο Πρόγραμμα Δωρεάν Διάθεσης.

     

    Ο Κεφαλογιάννης στο Ελ. Βενιζέλος – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα της IPO

    Λίγες ώρες πριν δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του Ελ. Βενιζέλος, προχώρησαν οι διοικητικές αλλαγές στην κορυφή της ιεραρχίας του.

    Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα (πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα γίνει η διάθεση) θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε και η νέα διοίκηση.

    Οι τακτικοί αναγνώστες του Wiseman θα ξέρετε ήδη ποιος είναι ο νέος πρόεδρος, καθώς στις 2 Ιανουαρίου σας είχαμε ενημερώσει για την άφιξη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Πρόκειται για έναν ταλαντούχο οικονομολόγο, με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις.

    Στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου θα παραμείνει ο Γιάννης Παράσχης.

    Η διοικητική του θητεία στο αεροδρόμιο έχει ξεκινήσει από το 2007, όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο εκτελεί χρέη Προέδρου στο ΣΕΤΕ.

    Από την άλλη πλευρά, ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του αεροδρομίου, Ριχάρδος Λαμπίρης, μας αποχαιρετά.

    Να σας θυμίσω ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία για την πώληση του 10% στην AviAlliance, η οποία ελέγχει ήδη το 40%, άρα από τον άλλο μήνα θα κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Ο άλλος ιδιώτης μέτοχος, που είναι ο Όμιλος Κοπελούζου, αναμένεται να αγοράσει το 1% και θα βρεθεί να κατέχει το 6% του αερολιμένα, ενώ το Υπερταμείο θα κατέχει το 25%.

     

    Ελλάκτωρ: Μετά τον ΑΝΕΜΟ… τι;

    Το «πράσινο φως» για την πώληση του εναπομείναντος 25% των ΑΠΕ, δηλαδή της ANEMOS RES, έδωσαν χθες οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, η οποία διαθέτει πλέον ρευστό άνω των 650 εκατ. ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους της.

    Με την κίνηση αυτή, η Ελλάκτωρ κλείνει τον κύκλο πώλησης των θυγατρικών της και αναζητά τη νέα της ταυτότητα.

    Σε αυτή θα πρωταγωνιστούν οι παραχωρήσεις και τα έργα περιβάλλοντος, καθώς οι μόνες ισχυρές θυγατρικές που της απομένουν είναι οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η ΗΛΕΚΤΩΡ, ενώ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται και στο Real Estate, αν και έμεινε χωρίς το ασημικό του Smart Park, το οποίο και πούλησε στην Trade Estates του Ομίλου Φουρλή.

    Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο Όμιλος δεν εξετάζει προς το παρόν να προχωρήσει σε άλλες πωλήσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στα έσοδα αναμένεται να διαδραματίσουν οι παραχωρήσεις και δη οι οδικές, καθώς του προσέφεραν 136 εκατ. ευρώ EBITDA και έσοδα 207 εκατ. ευρώ, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2023.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι το μεγαλύτερο asset των παραχωρήσεων του Ομίλου είναι η Αττική Οδός, την οποία ωστόσο θα χάσει από το ερχόμενο φθινόπωρο με αποτέλεσμα η εισηγμένη να ψάχνει νέα έσοδα στις οδικές παραχωρήσεις.

    Στην παρούσα φάση αυτή δεν είναι άλλη από το ΒΟΑΚ, τον οποίο διεκδικεί μαζί με την Μ Παραχωρήσεων του Ομίλου Mytilineos.

     

    O Στάσσης (ΔΕΗ) ξεκινά και τη μονάδα συμπαραγωγής στη Δυτική Μακεδονία

    Φαίνεται πως το 2024 είναι χρονιά μεγάλου φορτσαρίσματος για τον Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ.

    Εκτός των άλλων βάζει μπροστά και ένα… ξεχασμένο εδώ και χρόνια επενδυτικό σχέδιο στη Δυτική Μακεδονία: τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας.

    Ο wiseman, που δεν ξεχνά εύκολα, υπενθυμίζει προς όλους πως το σημαντικό αυτό έργο κοινωνικής και οικονομικής υποδομής είχε αποφασιστεί και εξαγγελθεί το 2003 (!) ενώ δύο χρόνια μετά εγκαταλείφθηκε στη λησμονιά.

    Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Στάσσης το υλοποιεί και πολύ καλά κάνει.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: η ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία για να ζεσταίνονται οι κάτοικοι τον μακρύ χειμώνα.

    Ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 Μεγαβατώρες (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 Μεγαβατώρες (MWth).

    Θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς, θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, με πρόβλεψη ώστε οι μηχανές να είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου πάνω από 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου, χωρίς να υποβαθμίζεται ο βαθμός απόδοσης των μηχανών και η παραγόμενη ισχύς.

    Προηγουμένως, ο Στάσσης έλυσε το θεμελιώδες θέμα της αποζημίωσης του έργου κατά τη λειτουργία του.

    Για  να ξεκινήσει η επένδυση, ήταν απαραίτητη η οικονομική βιωσιμότητα.

    Ο Στάσσης τακτοποίησε το ζήτημα και η ΔΕΗ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της  με ολοκλήρωση σε  18-20 μήνες.

    Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ.

    Η Διαδημοτική Επιχείρηση πρόκειται να συσταθεί από τους τρεις Δήμους (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) στους οποίους λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης.

    Ο Σταθμός Συμπαραγωγής θα αποτελεί πηγή παροχής θερμικού ρευστού για το ενιαίο πλέον σύστημα.

    Για όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, ο Στάσσης πέτυχε συμφωνία σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ.

    Σημαντικό είναι ότι  οι αμοιβές που πλήρωναν οι τρεις ανεξάρτητες Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης ήταν  60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Το υπόλοιπο κόστος καλυπτόταν με επιδότηση, που πλέον δεν χρειάζεται.

    Κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: η τηλεθέρμανση που ζεσταίνει τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας με τον πολύ  βαρύ χειμώνα, κοστίζει στους καταναλωτές μόνο  τη μισή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Καθόλου άσχημα για τους κατοίκους θα έλεγα.

    Για τον λόγο αυτό γράψαμε  και για κοινωνική διάσταση του έργου, πλην της επιχειρηματικής.

     

    Κάτι τρέχει με τους Σκοπιανούς: Χτυπήματα κάτω από τη μέση στη ΔΕΗ…

    Μιας και αναφερθήκαμε όμως στον Στάσση, τη ΔΕΗ και τη Μακεδονία μας, θα ανοίξουμε το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου οι Σκοπιανοί, βάζουν τρικλοποδιές και προχωρούν σε χτυπήματα κάτω από τη μέση, εναντίον της ΔΕΗ και της συγκροτημένης επιχειρηματικής διείσδυσης στη γειτονική χώρα.

    Πρώτον, ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας 1 δισ. ευρώ, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί  μειοδότης η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ακυρώθηκε μυστηριωδώς και άνευ εξηγήσεων!

    Δεύτερον μπαίνουν τρικλοποδιές στο άλλο εγχείρημα της ΔΕΗ στη γειτονική χώρα, η οποία μέσω της θυγατρικής της, της EDS, θέλει να αναδειχθεί καθολικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καταθέτοντας πολύ ανταγωνιστική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό.

    Οι ντόπιοι βάζουν εκ των υστέρων και άλλους ανταγωνιστές στο παιχνίδι, ενώ γνωρίζουν την προσφορά της EDS.

    Σημαδεμένη τράπουλα δηλαδή!

    Ποιος τα κάνει αυτά στα Σκόπια;

    Ο υπουργός Οικονομίας  Κρέσνικ Μπεκτέσι, που ανήκει στην αλβανική μειονότητα του Τετόβου στη γειτονική χώρα.

    Μάλιστα, καταλάβαμε και θα επανέλθουμε σύντομα…

     

    Ποιοι «περιμένουν στη γωνία» τον Σκυλακάκη;

    Με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, το ξεκίνημα που έκανε ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν αρκετά ενθαρρυντικό για τους καταναλωτές, με την έννοια ότι οι νοικοκύρηδες δεν θα δουν προς το παρόν αυξήσεις στο ρεύμα.

    Για αργότερα βλέπουμε.

    Έλα όμως που ορισμένοι ισχυροί προμηθευτές δυσαρεστήθηκαν τα μέγιστα, θεωρώντας ότι χάνουν πελατεία και κέρδη προς όφελος της ΔΕΗ που δίνει πάντοτε τον τόνο στην αγορά.

    Τι κάνουν οι δυσαρεστημένοι;

    Περιμένουν «στη γωνία» τον Σκυλακάκη.

    Αφορμή θα είναι το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, που έρχεται και όπως λένε οι ίδιοι «καταστρέφει» απ’ άκρου σε άκρο την Ελλάδα, αφού ο καθένας «θα χτίζει όπου θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει» χωρίς κανένα φραγμό ή έλεγχο με αποτέλεσμα την πλήρη παραμόρφωση και καταστροφή του φυσικού τοπίου στη χώρα.

    Αν είναι όντως έτσι, θα το δούμε όταν έλθει στη Βουλή.

    Όπου θα υπάρχει συνέχεια…

     

    Ο Ντίνος Βοϊδονικόλας και ο Μέγας Αλέξανδρος

    Για τον Ντίνο Βοϊδονικόλα, που έφυγε από τη ζωή στον Καναδά σε ηλικία 76 ετών, ενημερωθήκατε στο εκτενές ρεπορτάζ του mononews.

    Από τους «άρχοντες της νύχτας», τη δεκαετία του ’90, ο Βοϊοδονικόλας ή «capo της Μάνης», είχε κατηγορηθεί μέχρι και για το ριφιφί του αιώνα στην τράπεζα Εργασίας της οδού Καλλιρόης το 1992.

    Κατηγορήθηκε για τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, αλλά και για ένα σκάνδαλο με πώληση ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.

    Ζούσε στον Καναδά τα τελευταία 24 χρόνια, παρ’ ότι είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν λόγω άρνησης των καναδικών αρχών.

    Και μπορεί ο Βοϊδονικόλας να μη γύρισε ποτέ στην Ελλάδα και στον αγαπημένο του Πειραιά, αλλά τις σχέσεις του τις διατηρούσε.

    Ο Wiseman εξασφάλισε μια φωτογραφία του Ντίνου Βοϊδονικόλα, πριν από μια δεκαετία με τον επιχειρηματία να φωτογραφίζεται κάτω από ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Φωτοδότη, όπως γράφει στην επιγραφή.

    Κι όπως μαθαίνουμε, το άγαλμα αυτό το είχε αγοράσει… από την Ελλάδα (αν και δραπέτης) και το είχε στήσει στο Τορόντο, δείχνοντας την αγάπη του και τη νοσταλγία του για την πατρίδα.

     

    Στέκι πολιτικών το «The Dolli»

    Πολιτικά πηγαδάκια στο πανέμορφα ανακαινισμένο νέο Ξενοδοχείο της Μητροπόλεως, «The Dolli», το βράδυ της Τετάρτης, ίσως και λόγω της επερχόμενης ψήφισης των νέων νομοσχεδίων.

    Σε διαφορετικά τραπέζια η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιαννη με τη συντροφιά της και ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης με τον Παύλο Χρηστίδη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέα τη φωταγωγημένη Ακρόπολη, απολάμβαναν το δείπνο τους κάτω από τους πανέμορφους πολυέλαιους και τα πανάκριβα έργα Τέχνης που στολίζουν τους χώρους.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.