• To big deal της IDEAL, η πρώτη κίνηση του Χατζηδάκη, τι λέει ο Εξάρχου για τη «new bank», γιατί πρωταγωνιστούν Περιστέρης και Μυτιληναίος και γιατί ανοίγουν σαμπάνιες Γκάλι και Κόπι

    Ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal που θα εκπλήξει την χρηματιστηριακή αγορά, ανακοινώνεται, εντός των προσεχών ωρών

    image

    Η IDEAL και το… ιδανικό BIG DEAL

    Ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal, που θα εκπλήξει την χρηματιστηριακή αγορά, ανακοινώνεται, εντός των προσεχών ωρών.

    H αξία του deal θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Η μεγάλη αυτή συμφωνία αφορά την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών IDEAL, η οποία εξαγοράζει εταιρεία που το 2022 πραγματοποίησε τζίρο 190 εκατ. ευρώ και το 2023 εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο και θεωρείται η κορυφαία στον κλάδο της.

    Η συμφωνία μεταξύ της IDEAL και των μετόχων της εξαγοραζόμενης εταιρείας θα γίνει με μετοχές και μετρητά.

    Έτσι, πλέον στην IDEAL, εκτός από  την οικογένεια Δαυίδ και τον πρόεδρο της εταιρείας Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, θα είναι μέτοχοι μερικά από τα πιο βαριά ονόματα της επιχειρηματικής και εφοπλιστικής κοινότητας.

    Μεταξύ άλλων θα είναι η οικογένεια Λασκαρίδη, ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean, το ίδρυμα Ωνάση, ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης, ο εφoπλιστής Νίκος Τσάκος κ.λ.π..

    Όπως σας έχουμε πει τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν πολλές συμφωνίες, deals και εξαγορές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

    Aναμονή λοιπόν, λίγες ώρες!!!

    Μάχη κεφαλαιοποιήσεων: Ψάλτης VS Μεγάλου

    Μπορεί η μάχη των εκλογών να ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή, όμως, μια άλλη μάχη είναι σε εξέλιξη και θα έχει και συνέχεια.

    Δεν θα κοπάσει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

    Πρόκειται για τη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Και φυσικά μιλάμε για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Ενώ τις προηγούμενες ημέρες η διαφορά προσέγγιζε μεταξύ των δύο τα 100 εκατ. ευρώ, υπέρ της Πειραιώς χθες η Alpha Bank ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τη μεγάλη αντίπαλο.

    Έτσι στη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά την εντυπωσιακή «βουτιά» της μετοχής της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 κατά 3,82% στα 2,822 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της υποχώρησε στα 3,53 δισ. ευρώ.

    Αντίθετα η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με οριακές απώλειες στα 1,519 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της άγγιξε τα  3,57 δισ. ευρώ.

    Επίσης από νωρίς το πρωί στο Χρηματιστήριο, 3 ήταν οι μετοχές που ξεχώρισαν.

    Πρόκειται για τις μετοχές του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη, δηλαδή τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 και η Μytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    Τα νέα ρεκόρ του Περιστέρη

    Οι δύο μετοχές του ισχυρού επιχειρηματία των κατασκευών και της ενέργειας, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με δύναμη και απογειώθηκαν μετά τις δηλώσεις Περιστέρη, μετά το πέρας της Γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ότι «Θα είμαστε καλά με την ΤΕΝΕΡΓ και χωρίς».

    Ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ αποκάλυψε επίσης  ότι «για την ΤΕΝΕΡΓ υπάρχουν παραπάνω του ενός ενδιαφερόμενοι, καθώς και ότι υπάρχουν και ποιοτικοί όροι, δηλαδή να μείνει η έδρα στην Ελλάδα».

    Οι ειδήσεις αυτές «βοήθησαν» τις δύο μετοχές να σημειώσουν ρεκόρ 12μηνου.

    Για την ακρίβεια η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με μεγάλα κέρδη 3,15% στα 14,40 ευρώ.

    Επίσης η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έκλεισε στα 20,94 ευρώ με κέρδη 1,85%.

    Η απόσταση που χωρίζει την τιμή της μετοχής από την τιμή της προσφοράς του αυστραλιανού fund First Sentier, είναι περίπου 2 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως έχετε ενημερωθεί εδώ και πολλούς μήνες από τον WISEMAN, η προσφορά των Αυστραλών θα «γίνει» μεταξύ 22,80 και 23 ευρώ.

    Το νέο ρεκόρ  της MYTILINEOS

    Μια ακόμα μετοχή που έκλεισε σε υψηλά ever ήταν της Mytilineοs του χαρισματικού Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    Η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 32,16 ευρώ με κέρδη 2,43%.

    Προφανώς δεν πρόκειται για έκπληξη.

    Το report της CITI που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, δίνει τιμή στόχο τα 37 ευρώ ενώ στο Bull σενάριο η τιμή της μετοχής, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 44 ευρώ.

    Πρακτικά σύμφωνα με την CITI, το ράλι θα συνεχιστεί.

    Σε λίγες ημέρες μάλιστα κόβει και το μέρισμα των 1,20 ευρώ για την χρήση του 2022.

    Πάντως δεν πρέπει να έχετε παράπονο.

    Ο WISEMAN είχε εντοπίσει τη μετοχή της Mytilineos από τον Σεπτέμβριο του 2020, τότε που βρισκόταν στην «περιοχή» των 8 ευρώ.

    Με συνεχομένη και εμπεριστατωμένη αρθρογραφία, αναλύσεις και αποκλειστικά ρεπορτάζ, τα τελευταία 3 χρόνια σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις στην εταιρεία και στην μετοχή, πριν αυτές συμβούν.

    Και όχι εκ των υστέρων, όπως κάνουν όλα τα άλλα media.

    Με τον νέο υπουργό Οικονομικών έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ

    Θυμηθείτε το ότι μία από τις πρώτες διοικητικές πράξεις που θα υπογράψει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φημολογείται ότι θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, θα είναι η επέκταση του προγράμματος παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες για την τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

    Ήδη η χώρα έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, μετά και το οκ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις αδιάθετες εγγυήσεις που είχε στη διάθεση του το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο «πρώτος Ηρακλής».

    Το όριο των εγγυήσεων που είχε εγκριθεί έφθανε τα 21,5 δισ. ευρώ και από αυτά με τον ΗΡΑΚΛΗ Ι και ΙΙ το Δημόσιο έχει απορροφήσει τα 18,7 δισ. ευρώ.

    Μένουν δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστούν και οι αποπληρωμές),  με τα οποία θα πρέπει «βολευτούν» συστημικές και μη τράπεζες.

    Θυμίζουμε ότι έχει μείνει στον αέρα μία τιτλοποίηση της Εθνικής 1 δισ. ευρώ, μία τις Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ καθώς και άλλη μία 300 εκατ. ευρώ στην οποία μετέχουν από κοινού οι τέσσερεις συστημικές.

    Επομένως για Αττικής και  Παγκρήτια (η δεύτερη έχει «καπαρώσει» τα 300 εκατ. ευρώ) και ότι άλλο προκύψει απομένουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

    Δεν μπορώ να υπολογίσω αν το ποσό είναι επαρκές, σας μεταφέρω όμως ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών μετόχων της Thrivest Holding (μέτοχος της Παγκρήτιας), υποστήριξε  είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα και ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και δεσμεύτηκε ότι με τα νέα κεφάλαια και και τη συνδρομή του Ηρακλή , η Attica Bank μπορεί να εξελιχθεί στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Πρώτα η συγχώνευση, μετά η αύξηση 

    Στόχος είναι η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, επανέλαβε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, συζητώντας με  δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Economist, τη Δευτέρα το βράδυ.

    Εν προκειμένω σημασία έχει το timing της δήλωσης – ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρη η εικόνα για την επόμενη μέρα – καθώς λίγες ώρες νωρίτερα στο Ηράκλειο, ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Αντώνης Βαρθολομαίος είχε κάνει λόγο για κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 50 – 70 εκατ. ευρώ μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Αύξηση σίγουρα θα γίνει, με τη διαφορά ότι θα αφορά τη new bank, την τράπεζα που θα προκύψει από την «ένωση» της Παγκρήτιας με την Αττικής, κάτι που αναμένεται αρχές του 2025.  Και φυσικά δεν θα είναι της τάξης των 50 – 70 εκατ.  ευρώ.

    Όμως για να φτάσουμε στην νέα τράπεζα θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλυθεί το μείζον θέμα των προβληματικών δανείων, καθώς η Παγκρήτια έχει ένα απόθεμα 1 δισ. ευρώ και η Attica Bank  έχει προς το παρόν άλλα 2,5 δισ. ευρώ…

    Και είναι πρόδηλο πως χρειάζεται ένας «Ηρακλής ΙΙΙ» για να μην υπάρχουν διακρίσεις και benefits μεταξύ συστημικών και μη τραπεζών.

    Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα και ο νέος Ηρακλής, αφού έτσι θα ολοκληρωθεί και η εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

    To AVOKADO της Mytilineos

    Σήμερα παρουσιάζει η Mytilineos τη νέα εταιρεία με την επωνυμία Mytilineos MAE Τεχνολογικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, η οποία φέρει διακριτικό τίτλο που παραπέμπει σε ένα «φρούτο», αφού ο διακριτικός της τίτλος είναι AVOKADO.

    Η εταιρεία αυτή θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στο εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών υπολογιστών, εφαρμογών λογισμικού κ.λ.π..

    Η AVOKADO συστάθηκε με μικρό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ ενώ στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη της Μυτιληναίος Α.Ε.: Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, χημικός μηχανικός, ο Ιωάννης Καλαφατάς, οικονομολόγος και η Σπυριδούλα Μεγαλοοικονόμου, δικηγόρος.

    Η εταιρεία ανοίγεται μέσω της νέας θυγατρικής σε νέα project της Mytilineos, τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας, από λογισμικά για Smart Cities μέχρι έργα ψηφιακού μετασχηματισμού…

    ΑΡΑΙΓ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ

    Δυο μετοχές που ξεχώρισαν χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήταν της AEGEAN AIR ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 και της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 που έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Κάποια στιγμή και η μετοχή της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 βρέθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά στο τέλος υποχώρησε οριακά κατά 0,48% στα 2,09 ευρώ.

    Στις 16:57 άλλαξε χέρια και ένα πακέτο 105.000 μετοχών στην κατασκευαστική εταιρεία.

    AEGEAN AIR: Το ισχυρό ζευγάρι των επιχειρήσεων

    Χθες διαβάζοντας έγκυρη πηγή τον WISEMAN, για την ταλαντούχα και ιδιαίτερα ικανή Γλυκερία Τσέρνου – Βασιλάκη και τις σπουδές που έχει κάνει στις ΗΠΑ, θεώρησε καλό να μου υπενθυμίσει και τις πραγματικά εντυπωσιακές σπουδές του ισχυρού ανδρός της AEGEAN, Ευτύχη Βασιλάκη.

    Μου είπε λοιπόν ότι ο βασικός μέτοχος της AEGEAN AIR, έχει αποφοιτήσει από το YALE και το Columbia University.

    Σας υπενθυμίζω ότι η κ. Γλυκερία Τσέρνου – Βασιλάκη (σύζυγος του Ευτύχη Βασιλάκη) σπούδασε οικονομικά των επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στο BROWN University.

    Μετά πήγε στο Λονδίνο, όπου πήρε το MBA της από το London Business School.

    Εργάζεται από το 2013 για τον όμιλο Βασιλάκη με αντικείμενο την επίβλεψη νέων έργων και τις επενδύσεις.

    Νομίζω ότι στην ελληνική επιχειρηματικότητα, σπάνια συναντάμε ζευγάρια, να έχουν αποφοιτήσει από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση και του πλανήτη.

    SUPERBE!!!

     

    Η Ελένη Λουρή πηγαίνει… Ελληνικό

    Με εμφάνιση που υπαγορεύουν οι  κανόνες ασφαλείας του εργοταξίου, άλλα πάντα με άψογα προσεγμένο μαλλί – η υπηρεσιακή υπουργός Ανάπτυξης Ελένη Λουρή – Δενδρινού, «έσκασε μύτη» χθες στο Ελληνικό.

    Η είδηση δεν έτυχε της απαραίτητης προβολής, οφείλω να παρατηρήσω, παρά τον υψηλό συμβολισμό της,  όπως μπορώ να διακρίνω και την αναμνηστική φωτογραφία που κυκλοφόρησε.

    Δεν ξέρω αν για παράδειγμα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε ανάλογες επισκέψεις σε προκεχωρημένες μονάδες του Στρατού ή σε βάσεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας, η κυρία Λουρή, πάντως, επιθεώρησε χθες το πιο εμβληματικό έργο το οποίο θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

    Όπως πληροφορηθήκαμε, δε, από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, συναντήθηκε με τον CEO της Lamda Development, κ. Οδυσσέα Αθανασίου από τον οποίο και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του έργου και είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά την εξέλιξη του έργου.

     

    Στο διάστημα επενδύει ο Γιώργος Λογοθέτης

    Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος φέσωσε την Τράπεζα Περαιώς με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω της Libra, επεκτείνεται στο διάστημα.

    Όπως ενημερωθήκαμε, η Libra εγκαινίασε την πρώτη παγκόσμια αποκλειστική εταιρία μίσθωσης διαστημικών υποδομών μέσω της εταιρείας Space Leasing International (SLI), η οποία θα κατέχει και θα μισθώνει περιουσιακά στοιχεία κρίσιμης σημασίας για τη διαστημική οικονομία.

    Η πρώτη επένδυση της SLI περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σταθμού εδάφους στη γεωχωρικά κρίσιμη Αλάσκα της Αρκτικής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή, προς μίσθωση στον φορέα εκμετάλλευσης RBC Signals με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον.

    Η SLI έχει επίσης δεσμευτεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει επιπλέον 20 σταθμούς εδάφους σε όλο τον κόσμο εντός των επόμενων τριών ετών, οι οποίοι επίσης θα εκμισθωθούν στην RBC Signals στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης επιχειρηματικής συνεργασίας

     

    Ο Γιώργος Περιστέρης και οι «σίφουνες» του ΤΑΙΠΕΔ

    Ψιλό γαζί μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει να δουλεύουν οι μεγάλοι κατασκευαστές το ΤΑΙΠΕΔ για τους ρυθμούς με τους οποίους «τρέχει» τις εμβληματικές αποκρατικοποίησεις.

    Άνθρωπος μου που βρέθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 μου μετέφερε ότι στο περιθώριο της Συνέλευσης ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Γιώργος Περιστέρης, σε ερώτημα σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού χαρακτήρισε με φιλοπαίγμονα διάθεση «σίφουνες» τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ.

    Να σας θυμίσω, ότι ήδη έχουν δοθεί τρεις διαδοχικές παρατάσεις στην προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και πλέον αναμένουμε εάν αυτές θα υποβληθούν στις 17 Ιουλίου.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρά τα «κόλπα» του ΤΑΙΠΕΔ για την τιμή των διοδίων, δηλαδή τη δυνατότητα αύξησης με το πέρας της πενταετίας, οι ενδιαφερόμενοι δε φαίνεται να αλλάζουν τη στάση τους για το τελικό τίμημα που θα δώσουν.

    Τα νέα πρόσωπα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Μια που αναφέρθηκα στον Γιώργο Περιστέρη να σας ενημερώσω για τις «νέες αφίξεις» του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πρόκειται για στελέχη, τα οποία διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον  κατασκευαστικό κλάδο και τα οποία  έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή Γενική Συνέλευση.

    Ο λόγος γίνεται φυσικά για το πρώην «αφεντικό» της Intrakat, Πέτρο Σουρέτη, και τον πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ και πρόεδρο της REDS, Χρήστο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι αποτελούν τις πρόσφατες «χρυσές μεταγραφές» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πηγή μου μετέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Πέτρου Σουρέτη στο ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιώργο Περδικάρη, που μετακόμισε στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ.

    Σχετικά με τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, που έχει αναλάβει τα χρέη του Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΤΕΡΝΑ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Γουρζής, έμαθα ότι βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση, αν και από ότι μου είπαν δεν παρέμεινε για πολύ στο χώρο και δε συμμετείχε σε κάποιο «πηγαδάκι».

    Χρυσές επιδοτήσεις για τα χαρτιά υγείας

    Σχεδόν στο 1 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση της Intertrade Hellas μετά την πιστοποίηση από της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, που είχε ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου του 2016.

    Η ενίσχυση που δίνεται με τη μορφή της φοροαπαλλαγής και αφορά σε επένδυση στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 99.660 τόνων χαρτιών υγείας, χαρτιών κουζίνας, χαρτομάντηλων και χαρτοπετσετών ανά έτος και η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού ανήλθε σε 1.670,05 kW.

    Not bad at all για την οικογένεια Ντεληδήμου, που σε μια δύσκολη συγκυρία κατάφερε να αναστρέψει το νόμισμα και να «αναστήσει» τη Softex, brand εξαγόρασε το 2016 μετά την  πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό.

    Η οικογενειακή επιχείρηση, που έκανε το μεγάλο αναπτυξιακό μπαμ πριν από μια δεκαετία και πλέον όταν ανέλαβε την παραγωγή private label προϊόντων αρχικά με τα My market και στη συνέχεια με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχει μπροστά της άλλη μια εμβληματική επένδυση.

    Είναι προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ και πρόσφατα εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις.

    Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού.

    Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου αποβλέπει στην παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, το οποίο θα αποτελέσει με τη σειρά του την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, η δε χρηματοδότηση του κινήτρου της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Γιατί η  Ρίτα Γκάλι και ο Χρήστος Κοπελούζος «ανοίγουν σαμπάνιες» (έστω, ιταλικό spumante) στο ΔΕΣΦΑ…

    Χαράς ευαγγέλια στο ΔΕΣΦΑ: Η πρόταση του Ομίλου με αντικείμενο το «Υδρογόνο», που προβλέπει τη δημιουργία εκ του μηδενός, ενός πλήρους και ολοκληρωμένου συστήματος αγωγών στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα διακινείται 100% ανανεώσιμο αέριο, εντάσσεται στα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI)» των Βρυξελλών.

    Το σχέδιο κρίθηκε επιλέξιμο από την επιτροπή τεχνικής αξιολόγησης των υποψήφιων έργων, εξέλιξη που μεταφράζεται σε  χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δίκτυο Hydrogen Backbone θα έχει μήκος 540 χλμ.

    Το σχέδιο είχε υποβληθεί μαζί με το ανάλογο του Διαχειριστή του βουλγαρικού συστήματος (Bulgartransgaz), επίσης για ένταξη στα IPCEI, με στόχο τη στήριξη ανάπτυξης της οικονομίας υδρογόνου στις δύο χώρες.

    Να θυμίσω εδώ ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ κατέχει η κοινοπραξία Senfluga, με μέλη τις Snam SpA από την Ιταλία, Enagas Internacional από την Ισπανία και Fluxys SA που είναι οι τρεις μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, αλλά και την εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, «DAMCO Energy», που μπήκε στο κεφάλαιο της Senfluga εξαγοράζοντας ποσοστό 10%.

    Ύστερα από αυτό, η κα Ρίτα Γκάλι που είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και «τρέχει» το έργο, αλλά και ο Χρήστος Κοπελούζος από τον όμιλο, πώς να μην ανοίγουν σαμπάνιες ή έστω ιταλικό spumante που είναι ο αντίστοιχος (αλλά όχι εφάμιλλος του γαλλικού, να εξηγούμαστε) ιταλικός αφρώδης οίνος;

     

    …Η κα Γκάλι μπήκε και στον Πρίνο…

    Η κα Γκάλι, όμως, έχει και δεύτερο λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη: Εγκρίθηκε και η πρώτη φάση τεχνικής αξιολόγησης για το σχέδιο ανάπτυξης αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, με φορέα υλοποίησης την Energean (εδώ Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μαθιός Ρήγας) και την υποστήριξη επίσης του ΔΕΣΦΑ.

    Και αυτό το σχέδιο έχει υποβληθεί προς ένταξη στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), αξιολογήθηκε επίσης ως επιλέξιμο, γεγονός που το φέρνει  ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

    Για πότε με το καλό λέει να το φτιάξει το σύστημα ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ;

    Λίγοι το πήραν είδηση, αλλά πριν από λίγες ημέρες και για 6 ολόκληρες ώρες, η Ελλάδα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στο έδαφός της, με μηδενικό (ναι, με μηδενικό) κόστος.

    Ήταν τέτοιες οι καιρικές συνθήκες με ούριο άνεμο και ηλιοφάνεια, ώστε η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιτεύχθηκε να είναι τόσο  μεγάλη που έφτασε  το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής και μάλιστα χωρίς κόστος, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Αυτό έγινε ίσως για πρώτη (αλλά όχι και για τελευταία) φορά στη χώρα μας.

    Για  την ελληνική αγορά ενέργειας μάλιστα απέδειξε ότι οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ των τελευταίων ετών που αρχικά… λοιδορήθηκαν αποδίδουν και μάλιστα σημαντικά.

    Θυμίζω απλώς ότι ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ ξεπέρασαν  ήδη τα 600ΜW παραγωγής από ΑΠΕ, ενώ ο Γιώργος Περιστέρης και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έφτασαν τα 1.000MW,

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης και η Motor Oil (ΜΟΗ), με τη θυγατρική MORE έχουν ήδη σε λειτουργία 280MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης.

    Υπό κατασκευή είναι αντίστοιχα από τη ΜΟΗ σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 84MW και υπό ανάπτυξη άδειες συνολικής δυναμικότητας 650MW.

    Επίσης και ο Ανδρέας Σιάμισιης και η Helleniq Energy προχωρούν κανονικά το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των 4 δισ. ευρώ «VISION 2025» δίνοντας έμφαση τόσο στην ενεργειακή αυτονομία των μονάδων διύλισης στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη όσο κυρίως στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στο 1GW (Γιγαβάτ) το 2025 από τα 341 MW (Μεγαβάτ) που είναι σήμερα.

    Όλοι αυτοί… κάτι ξέρουν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Το ερώτημα είναι τι κάνει ο «θαμών» της στήλης κος Μάνος Μανουσάκης του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τώρα που αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη να βελτιώσει ο ΑΔΜΗΕ το δίκτυο των καλωδίων του ώστε να μην πηγαίνει χαμένη και στον… βρόντο η  απεριόριστη φθηνή ενέργεια που μας προσφέρει η απλόχερα ο ελληνικός καιρός.

    Καιρός είναι να μας πει ο Μάνος της καρδιάς μας…

    Ποιες εισηγμένες «πετάνε» για Παρίσι

    Επτά είναι η εισηγμένες, εκτός απροόπτου, που πρόκειται να συμμετάσχουν στην αυριανή εκδήλωση του Χ.Α. 22/6, για την ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση στο Παρίσι.

    Πρόκειται για τις ΕΧΑΕ, την AustriaCard, την Premia, την Profile και την Entersoft.

    Οι πληροφορίες που έρχονται από τη γαλλική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από 14 γαλλικά funds και τράπεζες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί προς το παρόν ο αριθμός των συναντήσεων.

    Από πλευράς χορηγών, παραμένουν οι ίδιες οι χρηματιστηριακές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, Eurobank Equities, Πειραιώς Χρηματιστηριακή, NBG και Alpha Finance.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.