• Πώς ο Εξάρχου απογείωσε την Ιντρακάτ, οι φήμες για τον Κωτσόβολο, οι business της Μorgan Stanley, η επιτυχία του Στάσση και η ζωάρα του Τζώρτζη

    Δεν ξέρω αν «υπάρχουν» μυστικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δημοσκοπήσεων και των αγορών, όμως η συμπεριφορά των μετοχών στο Χρηματιστήριο δείχνουν να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της κάλπης

    image

    Περιεχόμενα

    Οι αγορές μίλησαν πριν από τους δημοσκόπους

    Δεν ξέρω αν «υπάρχουν» μυστικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δημοσκοπήσεων και των αγορών, όμως η συμπεριφορά των μετοχών στο Χρηματιστήριο όσο και των ομολόγων δείχνουν να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης  Στουρνάρας δήλωσε χθες στο Ελληνοβρετανικό, ότι «μετά τις εκλογές έρχεται η επενδυτική βαθμίδα».

    Αν θυμάστε μέχρι πρόσφατα η ρητορική όχι μόνο του έμπειρου περί τα πολιτικά κεντρικού τραπεζίτη – και όχι μόνο – ήταν σαφώς πιο συγκρατημένη.

    «Επενδυτική βαθμίδα θα έρθει ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού αξιολογηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης κ.λ.π. κ.λ.π.»

    Εξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την οικονομία, θα συγκεντρώσει άνετη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Δείτε για παράδειγμα τη χθεσινή πανελλαδική έρευνα της RASS, για λογαριασμό του ACTION 24, η οποία δείχνει ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μονάδων έχει ανοίξει  στις 23,4 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η ΝΔ καταγράφει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 40,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 16,8%.

    Το βράδυ των εκλογών, θα συζητούμε όχι μόνο για την καθαρή αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά κυρίως για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

    Κι αυτό γιατί, όλες οι δημοσκοπήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της RASS για το Action 24, δεν πιστοποιούν μονάχα το γεγονός ότι η ΝΔ θα γράφει «4» μπροστά (40,2% στην πρόθεση ψήφου και 42,9% με αναγωγή, έδειξε η μέτρηση της έγκυρης Μαρίας Καρακλιούμη) αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (16,8% και 17,9% αντιστοίχως).

    Από την άλλη πλευρά, το βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου (για κατήφεια μιλούν πηγές μας στην αξιωματική αντιπολίτευση), ενισχύει καθημερινά και η εικόνα που δείχνουν οι μετρήσεις προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

    Ο «Bro-εδρος» έχει καταρρεύσει πλέον στην 4η θέση της δημοφιλίας (πίσω από τον Κουτσούμπα και τον Ανδρουλάκη), ενώ και στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά (20%) από τον Ιούνιο του 2021.

    Δεν ξέρω αν οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, αυτό το οποίο μπορώ να σας μεταφέρω είναι ότι αυτές «έχουν δρομολογηθεί».

    Ιντρακάτ – AEGEAN: Νέο ράλι

    Χθες η αγορά ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, όμως στη συνέχεια υποχώρησε με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες 0,71% στις 1.268 μονάδες.

    Δυο ήταν οι μετοχές που ξεχώρισαν και για τις οποίες ο WISEMAN με εμπεριστατωμένες αναλύσεις σας έχει προειδοποιήσει ότι θα ξεχωρίσουν.

    Η μια είναι η AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 με κέρδη 3,64% που έκλεισε στα 10,26 ευρώ και η δεύτερη η Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05  που έκλεισε με κέρδη 4,48% στα 2,10 ευρώ.

    Μάλιστα, στην Ιντρακάτ έγινε και ένα πακέτο 80.000 μετοχών μετά το κλείσιμο της αγοράς.

    Επίσης, η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στα 20,58 ευρώ.

    Το deal της εξαγοράς από τo αυστραλιανό fund First  Sentier, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των δεδομένων, θα γίνει μεταξύ 22,5 και 23 ευρώ.

    Αντίθετα, πωλητές επικράτησαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 που έκλεισε στο -2,38% και σε μετοχές που έκαναν ράλι τις τελευταίες ημέρες, όπως για παράδειγμα η LAVIPHRAM ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 που έκλεισε με πτώση 2,62% στα 0,594 ευρώ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 2,16% 5,67  και η Ελληνικά Καλώδια.

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Μπαίνουν ξένοι θεσμικοί στην Ιντρακάτ

    Πριν από λίγους μήνες για την ακρίβεια στις 30 Ιανουάριου του 2023 η Ιντρακάτ ολοκλήρωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,17 ευρώ.

    Όσοι τοποθετήθηκαν σε αυτή την ΑΜΚ, σήμερα κερδίζουν πλέον 80% καθώς χθες η μετοχή έκανε νέο ράλι και έκλεισε στα 2,10 ευρώ.

    Είναι σαφές ότι το αφεντικό της Ιντρακατ, Αλέξανδρος Εξάρχου τους τελευταίους μήνες έχει δώσει μια διαφορετική ώθηση στην εισηγμένη εταιρεία.

    Μέσα σε διάστημα 1 έτους έχει σχεδόν διπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση της στα 337 εκατ. ευρώ.

    Πέρυσι τέτοια εποχή κάποιοι (ακόμα και μεγάλοι του χώρου) μειδιούσαν όταν εξαγοράστηκε από τους Εξάρχου, Μπάκο και Καϋμενάκη, η Ιντρακάτ (πωλητής ο όμιλος Κόκκαλη), μια εταιρεία που είχε να κλείσει κερδοφόρα χρήση για τουλάχιστον 12 χρόνια.

    Ο έμπειρος και πεισματάρης Αλέξανδρος Εξάρχου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «το 2023 η εταιρεία να κλείσει με οριακά κέρδη» ενώ τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το οκ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

    Πρακτικά η νέα Ιντρακατ μαζί με την νέα ΑΚΤΩΡ, θα έχουν από κοινού ανεκτέλεστο υπόλοιπο τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ.

    Επίσης ο έμπειρος στις εξαγορές Εξάρχου το τελευταίο χρονικό διάστημα κοιτάει το εξωτερικό και για την ακρίβεια τη Ρουμανία.

    Χθες η μετοχή πραγματοποίησε όγκο 811.000 μετοχές, ενώ στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις ο όγκος κινείται σταθερά πάνω από 800.000 μετοχές.

    Πηγές από την επενδυτική κοινότητα αναφέρουν ότι πλέον «στη μετοχή τοποθετούνται ξένα θεσμικά κεφάλαια».

    Επίσης, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, προτείνεται πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ως το 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

    Κατώτατη τιμή τα 0,30 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ ανά μετοχή.

    Στα θέματα της Συνέλευσης περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός συσσωρευμένων ζημιών 72,7 εκατ. ευρώ με ποσό από το υπέρ το άρτιο.

    Τι λένε οι ειδικοί για τη μετοχή

    Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή του mononews.gr, Γιάννη Γιαπράκη, η μεσοπρόθεσμη τάση της Ιντρακάτ είναι ανοδική.

    Γίνεται καθοδική με διάσπαση των 1,67€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή συνέχισε ανοδικά για να πετύχει νέο υψηλό 120 ημερών (2,10€).

    Εδραίωσε την κίνησή της ψηλότερα από τα επίπεδα των 1,78€ και 1,88€ που πλέον θεωρούνται επιβεβαιωμένες στηρίξεις.

    Διατηρείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση ενώ ισχυρή είναι και η ανοδική προοπτική αφού ο ΕΜΑ50 πέτυχε την υπέρβαση του ΕΜΑ200 (Golden Cross) γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα θετική σηματοδότηση για τη συνέχεια.

    Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα που αφορά στη μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής είναι εμφανές ότι από τα τέλη Μαΐου έχει ολοκληρωθεί ένας σχηματισμός διπλού πυθμένα που έχει ανοδικό στόχο στα 2,30€.

    Αν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοδική επέκταση μέχρι τα 2,57€ (στο προηγούμενο υψηλό).

    Η παραπάνω εκτίμηση ακυρώνεται μόνο με υποχώρηση που θα φέρει νέο χαμηλό 20 εβδομάδων δηλαδή χαμηλότερα από τα 1,52€.

    Η Morgan Stanley, το Ελευθέριος Βενιζέλος και η AEGEAN

    Φίλοι αναγνώστες, όπως ήδη γνωρίζετε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2023 να γίνει το IPO του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Ανάδοχοι του IPO θα είναι η Morgan Stanley και η BofA.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, λόγω του IPO και λόγω ότι τον τελευταίο καιρό, είναι έξω απ’ όλες τις μεγάλες δουλειές η Goldman Sachs έχει αρχίσει να γλυκοκοιτάζει πολύ έντονα την Aegean.

    Όμως ο επικεφαλής της Ελλάδος της Morgan Stanley, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, θέλει για τους πελάτες του να τους προσφέρει όλο το ελληνικό μετοχικό τουριστικό προϊόν.

    Δηλαδή και το «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και την Aegean μαζί.

    Σήμερα, ο Wiseman θα σας αποκαλύψει ότι η κ. Γλυκερία Τσέρνου-Βασιλάκη, σύζυγος του κ. Ευτύχιου Βασιλάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και τελείωσε το Anatolia.

    Εργάζεται από το 2013 για τον όμιλο Βασιλάκη με αντικείμενο την επίβλεψη νέων έργων και τις επενδύσεις.

    Αυτό, όμως που δεν ξέρετε φίλοι αναγνώστες είναι ότι μόλις τελείωσε το Anatolia, έφυγε και πήγε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Brown University, όπου εκεί σπούδασε οικονομικά των επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις.

    Μετά πήγε στο Λονδίνο, όπου πήρε το MBA της από το London Business School.

    Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στις επενδύσεις, ως αναλύτρια της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ως σύμβουλος στην Marakon Associates στο Λονδίνο.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή την κρίσιμη λεπτομέρεια, ότι η κ. Γλυκερία Τσέρνου-Βασιλάκη εργαζόταν στη Morgan Stanley, τη γνωρίζει ο επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και για ακριβώς αυτόν τον λόγο δεν θέλει με τίποτα να μπει η Aegean υπό την σκέπη της Goldman Sachs.

    Σύμφωνα με κορυφαίους διαχειριστές του Λονδίνου, η Aegean αυτή τη στιγμή είναι το απόλυτο deep value και growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ενδιαφέρονται και οι δυο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

    Το μετοχικό ταξίδι της Aegean είναι ακόμα στην αρχή του.

    Κωτσόβολος: Φήμες…

    Η αγορά ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί σενάρια σχετικά με την τύχη της  Κωτσόβολος.

    Όπως γνωρίζετε, η μητρική εταιρεία αποφάσισε να πωλήσει τη θυγατρική της στην Ελλάδα.

    Όπως με πληροφόρησαν στην αγορά ακούγεται ότι πιθανό ενδιαφέρον να «δείξουν» γνωστός εφοπλιστικός όμιλος με επενδυτική παρουσία και σε στεριανές business, ένα ξένο fund με έντονη κινητικότητα τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα και μια εισηγμένη εταιρεία με δραστηριότητα στις κατασκευές και στην ενέργεια.

    Επειδή πάντα όταν μας λένε κάτι, οφείλουμε να ρωτάμε, όσο απίθανο και εάν μας φαίνεται, πρέπει να σας πω τα εξής:

    Ο εφοπλιστικός όμιλος δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

    Μάλιστα, τη θεωρεί big time, αποτυχημένη επένδυση.

    Δεν ενδιαφέρεται ούτε και η εισηγμένη εταιρεία.

    Επειδή ήταν αργά το βράδυ, οταν μου «ήλθε» η συγκεκριμένη πληροφορία δεν πρόλαβα να ρωτήσω τους επικεφαλής του fund.

    Αύριο, θα σας έχω την απάντησή τους….

    Η νέα ζωάρα του Τζώρτζη

    Η αργόσυρτη δίκη της Folli Follie θα συνεχίσει να «σέρνεται» για ακόμα 3 μήνες.

    Μετά τη θυελλώδη αναβολή της τον περασμένο Δεκέμβρη (μετά από σχεδόν 1 χρόνο συνεδριάσεων και τους δικαστές τότε να κρούουν τον κώδωνα επερχόμενης παραγραφής αδικημάτων), τελικά ούτε χθες άρχισε η δίκη του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου, του γιου τους και ακόμα 7 παλιών συνεργατών τους για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς και την εξαπάτηση των μετόχων της εταιρείας.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου είναι η νέα ημερομηνία που όρισε το δικαστήριο για να αρχίσει (εκτός νέου απροόπτου) η δίκη, σε πρώτο βαθμό, μία 5ετία από τις απαρχές της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

    Αιτία για το νέο «πάγωμα» της δίκης, ήταν αυτή τη φορά, το σοβαρό κώλυμα της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

    Τελικά, για την έναρξη της δεν έφτασαν δύο καλοί… οιωνοί: Αφενός, η άδεια που έδωσε ο ΔΣΑ στους δικηγόρους της υπόθεσης, εξαιρώντας τους από τη συνεχιζόμενη αποχή από πρωτοβάθμιες δίκες εγκληματικής οργάνωσης (αιτία της αναβολής).

    Αφετέρου ότι η δίκη, σε ανύποπτο χρόνο, είχε προσδιοριστεί να αρχίσει χθες.

    Μόλις 24 ώρες πριν κλείσουν τα δικαστήρια λόγω εκλογών.

    Πάντως, χωρίς αναπηρικό αμαξίδιο (όπως στο δικαστήριο που αναβλήθηκε) εμφανίστηκε νωρίς το πρωί στο Εφετείο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Ο ιδρυτής της Folli Follie είχε δίπλα του την κατηγορούμενη σύζυγό του, Καίτη, ενώ παρών στο δικαστήριο ήταν και ο γιος τους, ο οποίος αποχώρησε πρώτος μετά την ανακοίνωση της προέδρου ότι η δίκη δεν θα αρχίσει.

    Η υπόθεση ούτε καν εκφωνήθηκε (δηλαδή για να αρχίσει έστω τυπικά), ενώ δεν υπήρξε ούτε δήλωσή αποχής της εισαγγελέως από τη δίκη, λόγω του προσωπικού της κωλύματος.

    Έτσι όπως πάνε τα πράγματα η απόφαση βλέπω να βγαίνει κατά το 2025.

    Έως τότε ο Τζώρτζης, ο Μπαμπάς Δημήτρης και η Μαμά Καίτη με το σκυλάκι της, θα πηγαινοέρχονται στο θηριώδες σπίτι στις Σπέτσες, το οποίο βεβαία έχει κατασχεθεί.

    Ζωάρα!!!

    Προεκλογικά στις αγορές η Alpha Bank για έκδοση νέου ομολόγου

    Γράφαμε χθες για το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά το Investor Day της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 , με αφορμή την αναβάθμιση της JP Morgan.

    Αυτό το κλίμα θέλησε προφανώς να εκμεταλλευτεί η διοίκηση της Τράπεζας, και μπήκε στον πειρασμό να «τεστάρει πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες» τα νερά των αγορών και να «κόψει πρώτη το νήμα» των ομολογιακών εκδόσεων, μετά τις ανακοινώσεις των ετησίων αποτελεσμάτων τους.

    Αν θυμάμαι καλά η αμέσως προηγούμενη έκδοση ομολόγου MREL (ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων), senior preffered ήταν η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 στις αρχές του χρόνου, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος.

    Το επιτόκιο που είχε επιτύχει η Τράπεζα για τα 500 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε  ήταν περίπου 7%.

    Στα επίπεδα αυτά (πέριξ του 7,5%)  εκτιμάται  από την αγορά ότι θα κινηθεί και το κουπόνι του ομολόγου που θα εκδώσει η Alpha Bank.

    Να σας υπενθυμίσω ότι η Τράπεζα έχει ήδη εκδώσει δύο senior preferred ομόλογα, συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ το 2021.

    Το πρώτο το 2021 με κουπόνι 2,5% και το δεύτερο με 3% .

     

    Πόσο αποζημιώνει  η Alpha Bank τις συναινετικές αποχωρήσεις των στελεχών της

    Νέα πολιτική για την οργανωμένη και έγκαιρη διαδοχή των Ανώτατων Διευθυντικών Στελεχών προκειμένου να συμβάλλει στην προσέλκυση και διακράτηση ικανών Διευθυντικών Στελεχών από την αγορά και να υποστηρίξει την απρόσκοπτη διαδικασία αποχώρησης Ανώτατων Διευθυντικών Στελεχών που αποχωρούν συναινετικά, υιοθέτησε η Alpha Bank.

    Η Νέα Πολιτική καλύπτει αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες Ανώτατων Διευθυντικών Στελεχών και Προσώπων που Κατέχουν Καίριες Θέσεις στην Τράπεζα και σε μέλη του Ομίλου Εταιρειών της (έκαστος το «Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος»), συγκεκριμένα:

    – τον Διευθύνοντα Σύμβουλο,

    – τους Γενικούς Διευθυντές (Chiefs), οι οποίοι είναι Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής),

    – τα ανώτατα στελέχη (Chiefs), τα οποία δεν είναι Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής),

    – τους Διευθύνοντες Συμβούλους των δύο μεγαλύτερων Θυγατρικών της Τράπεζας, δηλαδή της Alpha Bank Cyprus Ltd και της Alpha Bank Romania S.A.,

    – τον Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου,

    – τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης,

    – τα Νέα Στελέχη (για τους σκοπούς της παρούσας Νέας Πολιτικής, ως «Νέο Στέλεχος» ορίζεται κάθε πρόσωπο το οποίο έχει διοριστεί ως Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος και έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 12 μήνες υπηρεσίας στην Τράπεζα στη θέση αυτή).

    Για τα Νέα Στελέχη και για έως 6 έτη συνεχούς υπηρεσίας καταβάλλεται το ποσό των 12 μεικτών μηνιαίων μισθών.

    Για περισσότερα από 6 και έως 15 έτη συνεχούς υπηρεσίας καθώς και για τα Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη καταβάλλεται το ποσό των 18 μεικτών μηνιαίων μισθών.

    Για συνεχή υπηρεσία άνω των 15 ετών καταβάλλεται το ποσό των 24 μεικτών μηνιαίων μισθών.

    Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (ο οποίος χαρακτηρίζεται ως Νέο Στέλεχος και για συνεχή υπηρεσία έως 15 έτη, καταβάλλεται το ποσό των 24 μεικτών μηνιαίων μισθών και για συνεχή υπηρεσία άνω των 15 ετών, καταβάλλεται το ποσό των 30 μεικτών μηνιαίων μισθών.

     

    Ο Στάσσης στην Euroelectric

    Τη θέση του Αντιπροέδρου της Euroelectric αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος από το 2019 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Στάσσης ήταν μέχρι σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ της Eurelecrtric και πλέον αναβαθμίζεται σε Αντιπρόεδρο που αποτελεί μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση.

    Η Eurelectric είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχοντας πάνω από 34 πλήρη μέλη και εκπροσωπώντας πάνω από 3.500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας του ηλεκτρισμού.

    Η Eurelectric είναι σημαντικός συνομιλητής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και πράσινης ανάπτυξης.

    «Τρίτο και φαρμακερό» σφυρί για τη βίλα του Καλύμνιου στην Κηφισιά

    Ακόμα μία φορά βγαίνει στο σφυρί η μεζονέτα του Γαβριήλ Καλύμνιου στην Κηφισιά.

    Αν κάτι θυμίζει το όνομα είναι που ο επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο real estate είχε συμπεριληφθεί προ δεκαετίας στη λίστα του ΚΕΦΟΜΕΠ, αν και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κλείσει τις υποθέσεις ελέγχων για υποθέσεις άνω της πενταετίας.

    Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 ενώ οφειλέτιδα είναι η σύζυγος του επιχειρηματία, που έχει φύγει από τη ζωή, Ελένη Καλύμνιου.

    Το σφυρί χτυπά με σκόντο, κι αντί για 4,16 εκατ. ο υποψήφιος επενδυτής θα κληθεί να πληρώσει 3,4 εκατομμύρια για την κατοικία με πρόσωπο στην Κηφισίας, με ισόγειο 210 τ.μ., πρώτο όροφο επιφάνειας 160 τ.μ. και ισόγειο γκαράζ 32 τ.μ. πισίνα και καθιστικό πισίνας επιφάνειας 52 τ.μ..

    Εκτός από τα κομφόρ, η μεζονέτα έχει και την ιστορία της, αφού για να καταλήξει στο σφυρί, προηγήθηκε «πόλεμος» εξωδίκων της Ελένης Καλύμνιου με την Πειραιώς:

    H σύζυγος του επιχειρηματία διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο προς την τράπεζα «για την παράνομη και δόλια συμπεριφορά της, που μεθοδεύει την αναγκαστική εκποίηση του ακινήτου, μολονότι όπως γνωρίζει η διαδικασία που επισπεύδει είναι άκυρη και το ακίνητο πάσχει νομικού ελαττώματος, δεν βρίσκεται στην κυριότητά της». Με την Πειραιώς να απαντά ότι το εξώδικο ήταν αβάσιμο και προσχηματικό και ότι η κ. Καλύμνιου δεν αμφισβήτησε, ούτε αρνείται την κληρονομική της ιδιότητα, αναγνώρισε, δε, ότι είναι κύρια του ακινήτου ενώπιον δικαστηρίου.

    Πώς υπερδιπλασίασε τα κέρδη της ΔΙΑΣ η Σταυρούλα Καμπουρίδου

    Για τα προσόντα της κυρίας Σταυρούλας Καμπουρίδου ο Wiseman έχει αναφερθεί επανειλημμένως.

    Και επειδή ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και όποιος έχει μάτια βλέπει… μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΙΑΣ, η κυρία Καμπουρίδου οδήγησε την εταιρεία στην επίτευξη εξαιρετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που αποτυπώνονται στο σύνολο των μεγεθών της εταιρείας.

    Τα κέρδη προ φόρων μέσα σε μια διετία υπερδιπλασιάστηκαν, το 2022 διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 5 εκατ. (+22%) το 2021 και 2,5 εκατ. το 2020.

    Πέρυσι, η ΔΙΑΣ διεκπεραίωσε 368 εκατομμύρια συναλλαγές (+12% έναντι του 2021 και +26% έναντι του 2020), όταν το 2020 vs 2019 η αύξηση ήταν λιγότερη του 1%.

    Παράλληλα, η εταιρεία μοίρασε μέρισμα ύψους 4,19 ευρώ ανά μετοχή.

    Not bad!

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όμως, είναι τα μηνύματα που αφορούν και τη φετινή χρονιά, καθώς το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, τα μεγέθη της ΔΙΑΣ κινούνται με διψήφια ποσοστά αύξησης για 3η συνεχόμενη χρονιά σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις στο site της εταιρείας, το 2023 η ΔΙΑΣ θα διεκπεραιώσει παραπάνω από 400 εκατ. συναλλαγές, όταν το 2020 αυτές ήταν 292 εκ. συναλλαγές.

     

    Οικογένεια Σκλαβενίτη: Μπαίνει στη διαχείριση ακινήτων   

    Στη σύσταση νέας εταιρείας προχώρησε η οικογένεια Σκλαβενίτη.

    Μέτοχοι είναι τα τρία αδέλφια, Μαρία, Βίκη και Γεράσιμος και το όνομα αυτής, Artemis.

    Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, με σκοπό την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, τις κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και μεσιτικά γραφεία ακινήτων.

    Με τόσα καταστήματα που έχει η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, φτάνουν τα 523, μια τέτοιου τύπου εταιρεία, μάλλον έχει μεγάλο εύρος δραστηριοποίησης.

    Θα μπορούσαν όμως να κάνουν και… καριέρα στο real estate εκτός από το λιανεμπόριο τροφίμων, όπου αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη.

    Η εταιρεία, που συστάθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ο κάθε ένας από τους ιδρυτές και εταίρους κατέχει το 1/3 αυτής.

    Πρόεδρος είναι η Μαρία Σκλαβενίτου, διευθύνων σύμβουλος ο Γεράσιμος και μέλος η Βασιλική Σκλαβενίτου.

    Η εταιρεία εκπροσωπείται και δεσμεύεται και από τους τρεις εταίρους μεμονωμένα.

     

    Η Kuwait Airways «αγαπά» τη Μύκονο

    Μπορεί η Kuwait Airways να έκανε την επανεμφάνισή της ύστερα από μία εικοσαετία στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, όταν προσγειώθηκε το πρώτο αεροσκάφος της στο Ελ. Βενιζέλος, αλλά στην πραγματικότητα το πρώτο μέρος που επέστρεψε η αεροπορική εταιρεία και μάλιστα από πέρυσι είναι η Μύκονος.

    Από ότι έμαθα από πηγή στην Kuwait Airways, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία των κρατήσεων για το νησί των Ανέμων, οι Κουβεϊτιανοί δείχνουν μία ιδιαίτερη αγάπη για τον προορισμό και η εταιρεία έχει προσθέσει μία πτήση ανά εβδομάδα στο πρόγραμμά της.

    Μάλιστα, ην ίδια πηγή μου ανέφερε είπε ότι σε αντίθεση με την Αθήνα, στην οποία η Kuwait Airways πραγματοποιεί δύο πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση, οι Κουβεϊτιανοί κάθονται αρκετές ημέρες στη Μύκονο και πολλές φορές η διαμονή τους ξεπερνάει ακόμα τη μία εβδομάδα, ενώ εάν μπορούσαν θα ταξίδευαν όλο το χρόνο στο νησί.

    Για ποια… «Αγία Τριάδα» χτυπούσε τις καμπάνες ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

    Λαύρος στις επιθέσεις του ήταν ο Γιώργος Περιστέρης, αφεντικό του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ   μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Μόνο «ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές» που δεν είπε για να θυμίσει την ευαγγελική ρήση.

    Τα… σκάγια πήραν γενικότερα όσους «παριστάνουν τους οικολογικά ευαίσθητους πολίτες και ξεσηκώνονται ενάντια στα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ενώ παράλληλα δεν λένε λέξη για τη λεηλασία, την καταπάτηση και την καταστροφή του αιγιαλού στα τουριστικά νησιά» προφανώς μιλώντας για τα λυπηρά φαινόμενα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Κρήτη.

    Μάλιστα, το έκανε πιο… λιανά αναφερόμενος σε ξενοδόχους, εστιάτορες και ανθρώπους της ψυχαγωγίας στον τουρισμό, οι οποίοι πολέμησαν με μένος φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στα νησιά, αλλά «σήμερα τρέχουν οι ίδιοι να τα εγκαταστήσουν για να επιτύχουν μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος των μονάδων τους», όπως είπε.

    Επί της ουσίας πάντως έτσι είναι η κατάσταση: Πριν μερικά χρόνια έγινε προσπάθεια για ανεμογεννήτριες στα νησιά που προαναφέραμε, οπότε ξενοδόχοι, εστιάτορες και ιδιοκτήτες μεγάλων κλαμπ ξεσηκώθηκαν λέγοντας πως «όλα αυτά θα διώξουν την πελατεία μας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν» και εν μέρει το πέτυχαν.

    Σήμερα ακριβώς οι ίδιοι επιχειρηματίες «χτίζουν» ηλιακά πάνελ παντού, αλλά και ανεμογεννήτριες στην Κρήτη σαν να μην συμβαίνει τίποτε, επειδή αυτό τους συμφέρει.

    Προφανώς τώρα οι πελάτες τους δεν θα φύγουν!

    Οι αναφορές Περιστέρη, πάντως, μπορεί να ήταν ανώνυμες, αλλά όσοι γνωρίζουν (άλλωστε μικρή χώρα είναι η Ελλάδα, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο ή τα… ηλιακά πάνελ!) κατάλαβαν ότι αναφέρεται σε δύο μεγάλες ξενοδοχο-οικογένειες που του πήγαν πολύ κόντρα στα αιολικά αλλά και ένα μεγάλο… «κλαμπά», δηλαδή ιδιοκτήτη τεράστιου «μπαρόκλαμπου», όπως το αποκαλούν σε άπταιστα νέο-ελληνικά.

    Κατά σύμπτωση και οι τρεις αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα προβλήματα, είτε οικογενειακά με τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και τα κληρονομικά τους είτε επιχειρηματικά ποικιλλοτρόπως.

    Για αυτή την… «Αγία Τριάδα» χτυπούσαν οι καμπάνες του Γιώργου Περιστέρη και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ…

    Ρεύμα: Σε προβληματισμό οι μεγάλοι πάροχοι για τις τιμές…

    Όπως είναι γνωστό στην ενεργειακή πιάτσα, σήμερα  20 Ιουνίου οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές του Ιουλίου και μέχρι χθες προγραμμάτιζαν σημαντικές μειώσεις.

    Άγνωστο παραμένει αν οι λογαριασμοί θα επιχορηγηθούν και αυτό το μήνα.

    Όμως, η  ξαφνική εκτόξευση τιμής του φυσικού αερίου στον εικονικό κόμβο της Ολλανδίας TTF στις 15 Ιουνίου ήρθε να θυμίσει με εμφατικό τρόπο πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

    Η άνοδος της τιμής ήταν σχεδόν 80% σε σύγκριση με την 1η Ιουνίου!

    Μαθαίνω λοιπόν πως η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη ανέβαλλε  τις μεγάλες μειώσεις  τιμολογίων για τον μήνα Ιούλιο που είχαν προγραμματίσει οι μεγάλοι πάροχοι-προμηθευτές ρεύματος.

    Και εξηγούμαι πάραυτα: ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ με μερίδιο λιανικής 64%, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Protergia – Mytilineos με μερίδιο 7,5%, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΗΡΩΝ με  7,3%, ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq EnergyElpedison με 6% και ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης της ΜΟΤΟR OIL – NRG με 4,9% μερίδιο λιανικής, αποφάσισαν να περιμένουν τις εξελίξεις το επόμενο δεκαπενθήμερο για να ανακοινώσουν σημαντικές μειώσεις τιμών.

    Μου λένε πως οι τιμές του επόμενου μήνα θα είναι σχεδόν παρόμοιες με εκείνες του Ιουνίου χωρίς να αποκλείονται και κάποιες μικρές μειώσεις.

    Τι ζητούν οι πάροχοι από τον επόμενο Υπουργό Ενέργειας…

    Οι πάροχοι που σας ανέφερα πριν, μου θύμισαν και σας το μεταφέρω, δύο φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές ρεύματος στην ελληνική αγορά, ενώ αυτοί οι φόροι δημιουργούν κέρδη στις ξένες εταιρείες που εξάγουν στην ελληνική αγορά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

    Αυτό γίνεται επειδή οι φόροι δεν επιβαρύνουν τις δικές τους συναλλαγές, αλλά τις αντίστοιχες των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών.

    Πρόκειται για τον γνωστό φόρο 5% επί της τιμής του TTF που επιβαρύνει τις τιμές με τις οποίες οι εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί αγοράζουν τις ποσότητες φυσικού αερίου για τις μονάδες τους.

    Παράλληλα, σε ισχύ είναι και το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο είναι στα 2,5 ευρώ ανά MWh.

    Έτσι αυτοί οι δύο φόροι επιβαρύνουν με περίπου 9 με 10 ευρώ ανά MWh τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι παραγωγοί μετακυλίουν αυτό το κόστος στην κατανάλωση και οι τελικοί καταναλωτές με τη σειρά τους πληρώνουν υψηλότερες τιμές ρεύματος.

    Έχει πολλά προβλήματα να λύσει ο επόμενος Υπουργός ΥΠΕΝ…

    Στη Vogue η Ελλάδα για την εκδήλωση της Louis Vuitton

    Η επιλογή της Louis Vuitton να παρουσιάσει στο επιβλητικό Ηρώδειο πριν μια εβδομάδα τη high end συλλογή κοσμημάτων της δεν πέρασε απαρατήρητη από το διεθνές περιοδικό μόδας, Vogue.

    «To event στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τις υψηλές φιλοδοξίες της Louis Vuitton» αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι το αρχαίο θέατρο του Ηρωδείου έγινε το hot spot για δημοσιογράφους των σημαντικότερων μιντιακών κολλοσών της μόδας, καθώς και των πιο κομψών celebrities, μεταξύ αυτών οι Ana de Armas, Léa Seydoux και Urassaya Sperbund, οι οποίοι παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν το prive event.

    Και η εταιρεία τους χάρισε ένα θεαματικό σόου από δεκάδες κοσμήματα με σπάνιους και πολύχρωμους λίθους.

    Για τη Vogue, η απόφαση της εταιρείας, που κυριαρχεί στον κλάδο της πολυτέλειας, να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη συλλογή της από high end κοσμήματα στην Αθήνα, ήταν ένα δυναμικό μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι αποτελεί έναν ικανό αντίπαλο στην διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά  κοσμημάτων.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.