• Τα ραντεβού του Παπασταύρου, πού πάνε Κωστής, Άδωνις και Νότης, οι hot μετοχές, ποιος θέλει τον Κωτσόβολο και γιατί θα τρέξει τώρα η IDEAL

    Επειδή το Δημόσιο δεν σταματά να «προκηρύσσει» έργα ακόμη και με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, μαθαίνω ότι βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» να προκηρυχθεί μεγάλος διαγωνισμός για έργο 111,6 εκατ. ευρώ

    image

    Τα ραντεβού του Σταύρου Παπασταύρου – Πού πάνε Κωστής, Άδωνις και Νότης

    Αν και είναι αρκετά νωρίς να συζητάμε για νέους υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από 4 ημέρες για να ξέρουμε με ακρίβεια τα ποσοστά των κομμάτων, στις προσεχείς εκλογές, είναι δεδομένο ότι συζητήσεις γίνονται.

    Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κερδίζει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο ιδιαίτερα έμπειρος και ικανός νομικός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι και υπουργός Επικρατείας.

    Μάλιστα ο Παπασταύρου εθεάθη προ 1-2 ημερών στo καφέ ΑΛΕΑ στο Ψυχικό να τα λέει με την τέως υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

    Τώρα τι ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία.

    Καταρχήν ακούγεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης πάει το υπουργείο Οικονομικών, ο Άδωνις στο Ενέργειας ή το Υποδομών και ο Νότης Μηταράκης στο Υγείας.

    Προφανώς και τα 3 αυτά υπουργεία «θέλουν» άριστες γνώσεις management.

    Οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να είναι υψηλών ικανοτήτων και ταχυτήτων, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν κορυφαίους επιχειρηματίες της Ελλάδος με δύσκολα και πολλαπλά αιτήματα.

    ΙΝΚΑΤ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, Φουρλής: Νέα υψηλά

    Η αγορά χθες κινήθηκε στην γνωστή κατεύθυνση.

    Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά, αφού προηγήθηκε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, τη Μυτιληναίος και τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 2,25% 4,09.

    Ράλι πάνω από 3% πραγματοποίησαν μετοχές όπως η AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 η Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 o Φουρλής ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 ο ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 0,91% 2,22  και τα Ελληνικά Καλώδια.

    Εξαιρετική εικόνα για ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50.

    ΜΥΤΙΛ: Νέο ρεκόρ

    H NBG Securities δεν έχασε χρόνο.

    Μετά την CITI, αναβάθμισε τη μετοχή της Mytilineos με τιμή στόχο στα 41,30 ευρώ από 31,20 ευρώ πριν με τη σύσταση να διατηρείται σε outperform.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 32,80 έχοντας κρίσει περίπου 10% σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

    Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

    Το γεγονός ότι η κερδοφορία του ομίλου πρόκειται να περάσει στο επόμενο επίπεδο (1 δισ. ευρώ), κάνει την NBG Securities να προβλέπει ότι η αποτίμηση του ομίλου θα πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο.

    Η αναβάθμιση στην τιμή στόχο κατά 32% (ή 10,1 ευρώ ανά μετοχή) προκύπτει από:

    α) τη σημαντική αναβάθμιση των κερδών (3,6 ευρώ ανά μετοχή),

    β) τον χαμηλότερο κίνδυνο των ελληνικών μετοχών (1,5 ευρώ ανά μετοχή), 

    γ) την αύξηση της αξίας από την εξαγορά στον Καναδά (1,8 ευρώ ανά μετοχή) και

    δ) τις ισχυρότερες ταμειακές ροές, που οδηγούν σε χαμηλότερη μόχλευση (3,2 ευρώ ανά μετοχή).

    Η νέα τιμή στόχος για τη μετοχή συνεπάγεται μια αποτίμηση σε όρους δείκτη EV/EBITDA στις 6,9 φορές για το 2023 έναντι 6,2 φορές στην τρέχουσα τιμή, το οποίο αξίζει για την ταχέως αυξανόμενη «πράσινη» κερδοφορία της Mytilineos και αντικατοπτρίζει την ικανότητα εκτέλεσης έργων και τις μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης.

    ΠΛΑΘ: Νέο Ράλι

    Στα 8,23€ εκτιμάται η μετοχή της Πλαστικά Θράκης επιδεικνύοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου, παρά την αστάθεια του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Edison.

    Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις περί ανοδικής πορείας της κερδοφορίας EBITDA, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 4% από την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (εξαιρουμένων των προϊόντων προσωπικής προστασίας – PPE) και 22% από την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

    Επιπλέον, σε σύμπνοια με τις προβλέψεις της Edison, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες, η διοίκηση εκτιμά ότι η κερδοφορία EBITDA κατά το 1ο εξάμηνο του έτους θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 25 εκ. €, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (δεν συμπεριλαμβάνεται η κερδοφορία από τα προϊόντα προσωπικής προστασίας του 2022).

    Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της Edison κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, όπως δημοσιεύθηκαν πριν περίπου 2 εβδομάδες.

    IDEAL: O χαρισματικός deal maker Παπακωνσταντίνου

    Ο χαρισματικός dealmaker Λάμπρος Παπακωνσταντίνου διαθέτει δυο κυρίως χαρακτηριστικά:

    Παράγει επιχειρηματικές ιδέες και ταυτόχρονα έχει την ικανότητά να συστρατεύει ορισμένα από τα ηχηρότερα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

    Όπως για παράδειγμα την οικογένεια Λασκαρίδη, τον Ευτύχη Βασιλάκη της AEGEAN, τους εφοπλιστές Γιάννη Σαραντίτη και Νίκο Τσάκο, τον μέτοχο της COCA COLA 3E Αναστάση Δαυίδ κλπ.

    Το deal (που αποκάλυψε πρώτος ο WISEMAN χθες τα ξημερώματα στις 00:00 και αναλύθηκε πλήρως από τον Δημήτρη Κόκκορη στις 07:15), της εξαγοράς των ATTICA STORES από την IDEAL ήταν χθες talk of the town, καθώς όλοι παραπάνω επιχειρηματίες θα είναι πλέον μέτοχοι της εισηγμένης IDEAL πρόεδρος και μέτοχος της οποίας είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Στην ουσία δίδεται μια εντυπωσιακή συνέχεια στο περσινό σερί εξαγορών της Ideal Holdings (Byte, Coleus, Netbull).

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικά ετήσια έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και με χαμηλό δανεισμό με βάση τα δημοσιευμένα και τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ideal Holdings Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

    Αυτή την ώρα η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 182,6  εκατ. ευρώ.

    Όμως βάση τζίρου και EBITDA είναι δεδομένο ότι περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, εξαιρουμένων φυσικά των τράπεζων.

    Προφανώς η επενδυτική κοινότητα πρέπει από εδώ και στο εξής να «μετρήσει» διαφορετικά την IDEAL, με την εξαγορά του Attica.

    Η επενδυτική κοινότητα πλέον εκτιμά ότι «η εταιρεία απέχει αρκετά από την δίκαιη αξία η οποία με βάση συντηρητικές παραδοχές μπορεί να διπλασιαστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Να προσεγγίσει δηλαδή τα 400-450 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση».

     

    Αlpha Bank… «χωρίς ανάσα»

    Είμαι βέβαιος ότι κάπου θα πήρε το μάτι σας χθες την έκθεση της Deutsche Bank, η οποία επιχείρησε να «προσγειώσει ομαλά» τις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι θα πρέπει να «πάρουν μια ανάσα».

    Πάντως χθες στο Χ.Α. όλα τα τραπεζικά χαρτιά  κινήθηκαν ανοδικά , και κυρίως η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 η οποία «χωρίς ανάσα» έγραψε έως και 2,71% στη διάρκεια της συνεδρίασης (έκλεισε στα 1,547 ,  +1,81%) .

    Βέβαια για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος, η Γερμανική Τράπεζα ξεχωρίζει την μετοχή της Αlpha του Βασίλη Ψάλτη από τις ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο της μετοχής στα 1,90 από το Ευρώ 1,70 και δίνοντας σύσταση αγοράς (Buy).

    Ο επενδυτικός οίκος   αναγνωρίζει την εξαιρετική απόδοση που έχουν πετύχει οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα «φθάνοντας σε σημείο που κανείς δεν περίμενε πριν λίγους μήνες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η Deutsche Bank αναμένει να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του τραπεζικού κλάδου, υποστηριζόμενη από την αύξηση των χορηγήσεων.

    Γενικότερα όμως όλες οι τράπεζες  παρουσίασαν τα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια για το 2023-25, θέτοντας φιλόδοξους στόχους σε όλα τα μέτωπα.

    Όλες στοχεύουν στην αύξηση των καθαρών δανείων τους κατά έως το 2025, καθώς και διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων εκμεταλλευόμενες την οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται στην Ελλάδα, με τη στήριξη έργων και επενδύσεων που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ.

    Η NBG Securities εκφράζει την βεβαιότητα της ότι  οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, φέρνοντας την αποτίμησή τους πιο κοντά στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων, παρά το κόστος αποπληρωμής του TLTRO και το κόστος καταθέσεων.

    Τέλος, μετά από χρόνια υψηλών προβλέψεων, τα υγιή δανειακά βιβλία των τραπεζών τους επιτρέπουν να μειώσουν το κόστος κινδύνου, στηρίζοντας περαιτέρω την κερδοφορία.

    Στις 6 Ιουλίου το Investor Day της Lamda

    Με το Investor Day της 6ης Ιουλίου θα επιχειρήσει να ανεβάσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής η Lamda και παράλληλα καθησυχάζει τους μετόχους προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισαγωγή των εμπορικών κέντρων στο Χρηματιστήριο.

    Η Lamda Malls με αξία 600 εκατομμύρια θα περιλαμβάνει τα έξι εμπορικά κέντρα (μαζί με τα δύο υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό) και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2024, το διάστημα μεταξύ Μαΐου – Οκτωβρίου, αναλόγως των συνθηκών.

    «Η εταιρεία δε μπορούσε να δίνει μέρισμα, καθώς τα κεφάλαια κατευθύνονταν στην ανάπτυξη, επομένως θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντική αποτίμηση την προσεχή διετία.

    Ταυτόχρονα η Lamda θα μπορεί να επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους της» είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου, ωστόσο guidance για το πότε τελικά θα αρχίσουν να πληρώνονται οι μέτοχοι δεν έδωσε.

    Είπε μόνο ότι μεγάλο μέρος του μισθού του πηγαίνει σε δάνειο που πήρε για να αγοράσει μετοχές της Lamda, για να δείξει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της μετοχής.

    Πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ και για νέα παράταση της Αττικής Οδού

    Παραμένουν τα σύννεφα πάνω από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, καθώς οι ξένοι ενδιαφερόμενοι δε σταματούν το pressing προς τη Δημήτρη Πολίτη καθώς επιδιώκουν να δοθεί και άλλη παράταση στην ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σε μία ακόμα επίδειξη  πυγμής,  φαίνεται να μην υποκύπτει στις πιέσεις και να μην παρεκκλίνει από το νέο σχεδιασμό για τις 17 Ιουλίου, παρά το γεγονός έχει ήδη δώσει τρεις παρατάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Από ότι μαθαίνω από ανθρώπους της αγοράς, τα ξένα funds που κτυπούν τον  διαγωνισμό θεωρούν την τελευταία ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε ανεπαρκή, καθώς κρίνουν ότι επτά επιπλέον ημέρες δεν αρκούν ώστε τα investment groups να μελετήσουν επαρκώς το ογκώδες κείμενο της σύμβασης, το οποίο ξεπερνάει τις 700 σελίδες.

    Να σας θυμίσω, πάντως, ότι και προηγουμένως υπήρξαν πιέσεις από τους ξένους μνηστήρες, οι οποίες και έπιασαν τόπο πάρα τις δεσμεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχιση του διαγωνισμού χωρίς νέες καθυστερήσεις.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άμμος στην κλεψύδρα του διαγωνισμού τελειώνει και όσο πιο πολύ αργεί το ΤΑΙΠΕΔ τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιλεγεί ο νέος παραχωρησιούχος και να υπογράψει τη σύμβαση έως το φθινόπωρο του 2023, όταν λήγει δηλαδή η σύμβαση των Ελλάκτωρ ΑΒΑΞ.

    Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το τι θα γίνει με τον οδικό άξονα, καθώς η επιστροφή του περιουσιακού στοιχείου στο Δημόσιο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

    Έρχεται Mega – Διαγωνισμός  110 εκατ. ευρώ ψηφιοποίησης  των νοσοκομείων  

    Επειδή το Δημόσιο δεν σταματά να «προκηρύσσει» έργα ακόμη και με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, μαθαίνω ότι βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» να προκηρυχθεί μεγάλος διαγωνισμός για έργο 111,6 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια το οποίο αφορά την ψηφιοποίηση και αναβάθμιση υποδομών των νοσοκομείων.

    Ενόψει λοιπόν της προκήρυξης μαθαίνω ότι ήδη βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα» όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, όπως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Nova, Vodafone, αλλά και οι εταιρείες τεχνολογίας-πληροφορικής, για να το «χτυπήσουν».

    Όπως με ενημέρωσε πηγή μου το έργο χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης  και αφορά στην ψηφιοποίηση και αναβάθμιση υποδομών των νοσοκομείων, αξίας 111,6 εκατ. ευρώ.

    Όπως είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι αρκετά μεγάλο καθώς… «είναι πολλά τα λεφτά.

    Για την ακρίβεια μετά από σύντομη αναζήτηση στο αρχείο μου κατέληξα ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που αφορά την υγεία, μετά την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

    Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε τρία τμήματα, επομένως θα καταλήξει σε τρεις διαφορετικούς οικονομικούς φορείς.

    Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις εταιρείες τεχνολογίας να κατεβαίνουν συνήθως και τελικά να αναλαμβάνουν αντίστοιχα έργα ψηφιοποίησης.

    Αξίζει να θυμίσουμε ότι το έργο για την ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ επιλέχθηκαν 8 ανάδοχοι, ανάμεσα στους οποίους οι τρείς μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών, η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00.

    «Εγκαταλείπουν» την Avramar τα στελέχη της

    Όταν το σκάφος βυθίζεται, ξέρετε ότι οι πιο προνοητικοί σπεύδουν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως.

    Έτσι λοιπόν τη σιγουριά της… στεριάς φαίνεται πώς επέλεξε ο νέος γενικός διευθυντής της Αγγελάκης ΑΕ από την τρικυμία της Avramar.

    Ο λόγος για τον Πέτρο Σπανό, τεχνολόγος τροφίμων με 25χρονη παρουσία στη βιομηχανία στον κλάδο τροφίμων, που είναι και ένας εκ των τριών νέων στελεχών που προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό της κοτόπουλα Αγγελάκης, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εγχώρια αγορά.

    Η θητεία του Πέτρου Σπανού ως processing director στην Avramar δεν κράτησε για πολύ, μόλις 15 μήνες, από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, οπότε και μετακινήθηκε στη νέα του θέση αφήνοντας πίσω του την Avramar σε τρικυμία.

    O Wiseman σας έχει ενημερώσει εγκαίρως  και επισταμένως για τις φουρτούνες της εταιρείας,  η διοίκηση της οποίας τα έχει κάνει θάλασσα.

    Με τον τραπεζικό δανεισμό να ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ και το business plan να έχει πέσει στα βράχια, οι τραπεζίτες περιμένουν να δουν αν θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα τα  3,5 εκατ. ευρώ που είναι  οι δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων.

    Ηδη αναμένονται Νορβηγοί ειδικοί που θα μετρήσουν τον πληθυσμό των ψαριών, που είναι και οι εγγυήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν.

     

    Η Κωτσόβολος στα 250 εκατ. ευρώ;

    Τις προηγούμενες ημέρες σας ενημέρωσα για τις φήμες που «κυκλοφορούν» για την Κωτσόβολος και τους πιθανούς μνηστήρες της εταιρείας.

    Όπως ξέρετε, η Κωτσόβολος εχει «βγει» προς πώληση σε μια αποτίμηση μεταξύ 300 και 320 εκατ. ευρώ.

    TA EBIDTA της εταιρείας αγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ οπότε η αποτίμηση «φαντάζει» λογική.

    Η πίεση από την μητρική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, είναι μεγάλη και θέλουν να πουλήσουν όσον το δυνατόν συντομότερα.

    Σύμβουλος του πωλητή είναι η CITI Λονδίνου, η οποία θα δεχτεί μη δεσμευτικές προσφορές και στην συνέχεια θα ανοίξει το DATA ROOM της εταιρείας στους ενδιαφερόμενους παίκτες.

    Λοιπόν χθες, έμαθα ότι ετοιμάζεται ένα group 3 ελληνικών funds να δώσει το δικό της Bid (προσφορά) για την Κωτσόβολος.

    Βέβαια το τίμημα δεν φτάνει τα 300-320 εκατ. ευρώ που ζητούν οι Βρεττανοί μέτοχοι.

    Μου είπαν ότι θα κινηθούν πέριξ των 230 έως 250 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτά τα επίπεδα θεωρούν ότι είναι η δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας

    Ελεγκτή για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητά το Υπ. Μεταφορών

    Κάλεσμα προς τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες μαθαίνω ότι απευθύνει το υπουργείο υποδομών και μεταφορών καθώς χρειάζεται «ενίσχυση» στην παρακολούθηση την πορείας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Άνθρωπος που παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν στο υπουργείου μου είπε ότι έχει βγει στον αέρα ένας κλειστός διαγωνισμός αξίας άνω των 37.000 ευρώ προς αναζήτηση ενός «ανεξάρτητου ελεγκτή».

    Και όταν γράφω κλειστός, εννοώ ότι το υπουργείο έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στην αφρόκρεμα των ελεγκτικών εταιριών, καθώς δε θέλει  να κάνει δουλειά του «ποδαριού».

    Για να μην πολυλογώ όμως σας παρουσιάζω τις εταιρείες τις οποίες ο υπηρεσιακός υπουργός, Ιωάννης Γκόλιας με σχετική του απόφαση έχει κρίνει ότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία ώστε να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

    Αυτές είναι Deloitte, Grant Thornton, KPMG, Erns and Young, PwC και Mazars.

    «Bόμβα» στη μετοχή της ΕΚΤΕΡ από το ΣτΕ 

    Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες η μετοχή της ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ -0,22% 4,55 , καταγράφοντας απώλειες  8,74% στα 1,67  ευρώ.

    Έτσι, μέσα σε μία μέρα η εξανεμίστηκε περίπου 1,8 εκατ. ευρω από την κεφαλαιοποίηση της .

    Η «βουτιά» στη μετοχή αποδίδεται στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία βάζει σε πάγο προς  ώρας τουλάχιστον, την πορεία της πεντάστερης τουριστικής επένδυσης της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο συνολικής αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Άτομο με γνώση της κατάστασης με ενημέρωσε ότι η  ΕΚΤΕΡ επιδιώκει να  «ρίξει» τις ευθύνες  στο υπουργείο περιβάλλοντος, καθώς  ο φορέας  ΚΕΣΥΠΟΘΑ που υπάγεται  σε αυτό, είχε εγκρίνει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της επένδυσης, το οποίο όμως απέρριψε το ΣτΕ .

    Να σας αναφέρω , επίσης, ότι αρνητικά είχαν τοποθετηθεί τόσο ο Δήμος Πάρου όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νησιού, αλλά οι γνωμοδοτήσεις τους δεν είναι δεσμευτικές ούτε και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για το τουριστικό συγκρότημα της εταιρίας που διοικεί ο Θανάσης Σίψας.

    Εξαιτίας της απόφασης του  ΣτΕ είναι βέβαιον ότι  θα υπάρξουν καθυστερήσεις, γεγονός που θα αναγκάσει την ΕΚΤΕΡ να «τρέξει» ώστε να μη χάσει ο δάνειο 42,6 εκατ. Ευρώ που έχει εγκρίνει η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο και θα εκταμιευθεί με το ξεκίνημα της επένδυσης.

    Αυτό συμβαίνει καθώς το εν λόγω δάνειο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 21 εκατ. Ευρώ και η ΕΕ θέτει σφιχτά χρονοδιαγράμματα για έργα που λαμβάνουν δάνεια.

    Ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ στην ενεργειακή ελίτ της Ευρώπης

    Ξεκάθαρη αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ στα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αλλά και της ΕΕ είναι η εκλογή του Προέδρου της ΔΕΗ στην αντιπροεδρία της Eurelectric και μάλιστα με καθολική αποδοχή, ήτοι χωρίς αστερίσκους.

    Ο Στάσης πλέον θα συμμετέχει στο στενό κύκλο λήψης κρίσιμων ενεργειακών αποφάσεων για την ΕΕ (και φυσικά για την Ελλάδα) μαζί με τα ‘μεγάλα κεφάλια’ επιχειρηματικών κολοσσών.

    Αρκεί να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος της  Eurelectric, είναι ο Leonhard Birnbaum, αφεντικό της τεράστιας Γερμανικής E.ON και ο έτερος αντιπρόεδρος μαζί με τον Στάση, είναι ο  Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος της Fortum.

    Με την άνεση του ισότιμου αντιπροέδρου τώρα, ο Γιώργος Στάσης θα πηγαίνει στο επιβλητικό κτίριο της Λεωφόρου de l’Impératrice στον αριθμό 66, στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχει με ίσα δικαιώματα  και με σημαντική επιρροή  στη λήψη αποφάσεων που θα κρίνουν το ενεργειακό, άρα και το οικονομικό μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

    Η Eurelectric να θυμίσουμε, είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας με πάνω από 3.600 εταιρείες-μέλη.

    Η “τριπλέτα” του Προεδρείου της, μιλάει απευθείας με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Κομισιόν για όλα τα ζητήματα, τα θέματα, τις εκκρεμότητες και τους στόχους της ΕΕ στην ενέργεια.

    Αρκεί να τονίσουμε ότι η Eurelectric έχει βάλει στόχο για 650.000-700.000 Μεγαβάτ επιπλέον στην ΕΕ από ΑΠΕ, στα επόμενα 8-10 χρόνια.

    Σίγουρα εκεί στις Βρυξέλλες, συνυπολόγισαν για την εκλογή του Γιώργου Στάσση, την  εξαγορά από τη ΔΕΗ της θυγατρικής της Enel στην Ρουμανία που είναι μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά αλλά και την επέκτασή της στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο με ευρεία έκταση δραστηριοτήτων.

    Περιττό να θυμίσουμε τί είχε ακούσει ο Γιώργος Στάσσης όταν αποφάσισε την επέκταση στη Ρουμανία, από τους γνωστούς-άγνωστους εντός και εκτός επιχείρησης.

    Είμαι περίεργος να ακούσω (και να διαβάσω) τι θα πούν τώρα…

    Η Εκκλησιαστική περιουσία και οι επιχειρηματίες που γκρινιάζουν…

    Μπορεί να είμαστε μία ανάσα πριν τις εκλογές και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις να περιμένουν τη μετεκλογική σταθερότητα της αυτοδυναμίας, ωστόσο η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρεί αργά αλλά σταθερά στην αξιοποίηση της περιουσίας της, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί προ καιρού με τις πολιτικές ηγεσίες.

    Θυμίζω ότι μόνο μέσα στον Μάιο, προκηρύχθηκαν πέντε διαγωνισμοί για την πώληση ή τη μίσθωση ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

    Επίσης πολύ πρόσφατα η Εκκλησία συμφώνησε με τον όμιλο «Electra» του Γιάννη Ρέτσου για την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για επένδυση 25 εκατομμυρίων  ευρώ σε ακίνητο έκτασης 1,5 στρέμματος, που βρίσκεται κοντά στη ΧΑΝΘ, φιλέτο δηλαδή.

    Μαθαίνω πως για αυτή, την τελευταία απόφαση, υπήρξαν επιχειρηματικές (μεγάλες) γκρίνιες και ήταν αφορμή για έντονη κινητικότητα προφανώς από ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενους που ‘έχασαν’.

    Είχαν μάλιστα τη δυνατότητα οι «γκρινιάρηδες» να μεταφέρουν την αντίθεσή τους τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όσο και μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Σε πολιτικό επίπεδο η απάντηση, από υπουργό της απελθούσης κυβέρνησης ήταν «δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, βρείτε τα με τη Διαχειριστική Αρχή της Εκκλησίας ή με την κορυφή της», κάτι που πάντως δεν ικανοποίησε τους παραπονούμενους, που δήλωσαν πως θα επανέλθουν με τη νέα κυβέρνηση.

    Σε ενδο-Εκκλησιαστικό επίπεδο, μαθαίνω πως δύο Άγιοι Πατέρες συμμερίστηκαν τις γκρίνιες, αλλά δικαιολογήθηκαν πως «έτσι είναι η κατάσταση με τον Μακαριότατο, μέχρι να… αλλάξει η κατάσταση, υπομονή κάντε!».

    Περιττό να τονίσουμε ότι αμφότεροι οι ιεράρχες τρέφουν έντονες φιλοδοξίες για την «επόμενη ημέρα» στην Εκκλησία της Ελλάδος οψέποτε αυτή έλθει.

    Άλλωστε και οι ίδιοι υπομονή κάνουν, άλλο τι λένε κατ’ιδίαν…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.