• Τι δείχνουν τα γκάλοπ του Μαξίμου, τι θα κάνει σήμερα η Πειραιώς, η μάχη ΜΥΤΙΛ-ΓΕΚ-ΙΝΚΑΤ για μια δουλειά, το δίλημμα της ΤΕΝΕΡΓ και δύο hot quiz

    Αγαπητοί αναγνώστες, το mononews ήταν το μοναδικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που την 1η  Μάρτιου του 2024, σας υπογράμμισε ότι η AEGEAN AIRLINES θα δώσει μέρισμα αρκετά υψηλότερο από αυτό που υπολόγιζαν οι αναλυτές

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Helikon: Πούλησε Πειραιώς με κέρδη 400%

    Αγαπητοί αναγνώστες, το Helikon, το οποίο ήταν σταθερός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία χρόνια και κατείχε το 9,37% του Μετοχικού της Κεφαλαίου, πούλησε τη μισή συμμετοχή του.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, το ιταλικό fund είχε τοποθετηθεί στην Πειραιώς μέσω δικών του μετοχών και μέσω δανεισμού μετοχών, εξαιτίας μιας χρηματοοικονομικής διαδικασίας που λέγεται cash settled equity swaps.

    Σε κάθε περίπτωση είχε το 9,37% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Όπως ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου του 2024 ρευστοποίησε τη συμμετοχή του, που είχε μέσω δικών του μετοχών στο 0%.

    Έτσι τώρα κατέχει μόνο το 4,9% των δικαιωμάτων ψήφου, αφού τις μετοχές αυτές, μέσω equity swap, τις είχε δανεισθεί.

    Πρακτικά το Helikon μπήκε στην Πειραιώς στην ΑΜΚ που έγινε προ ετών στα 1,15 ευρώ.

    Στη συνέχεια αγόρασε και στα 0,80 λεπτά από την αγορά, άρα ξεκάθαρα είχε ένα μέσο κόστος τήρησης στο 1 ευρώ.

    Άρα κέρδος περίπου 400% σε μόλις 3 χρόνια.

     

    Τι συμβαίνει με Πειραιώς και Eurobank

    Πάμε, όμως, τώρα στα των μετοχών.

    Και θα ξεκινήσω με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που χθες έκανε όγκο 15,3 εκατ. χαρτιά και έκλεισε στα 3,99 ευρώ με μικρή πτώση.

    Η επενδυτική κοινότητα υποστηρίζει ότι «εάν και σήμερα η μετοχή κλείσει στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα και με όγκο συναλλαγών κοντά στα 15 εκατ. μετοχές, τότε από την Πέμπτη θα κινηθεί ανοδικά.

    Δηλαδή θα διασπάσει την περιοχή των 4,10 -4,15 ευρώ».

    Πρακτικά, το χθεσινό μάζεμα της μετοχής ήταν εξαιρετικά καλό.

    Ακόμα και όποιος γρήγορος παίκτης ήθελε να φύγει από τη μετοχή, χθες το έκανε πολύ άνετα.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου να σημειωθεί ότι πολύ καλή ήταν η Εθνική Τράπεζα και προβληματική η Eurobank, καθώς σε δυο ημέρες έχει χάσει σχεδόν 7%.

    Ο όγκος συναλλαγών που έφτασε τα 7 εκατ. χαρτιά ήταν ιδιαίτερα μεγάλος.

    Προφανώς πουλάει μεγάλος μέτοχος.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Το δίλημμα των επενδυτών

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι έχουν στην κατοχή τους ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2403 και θέλουν να τα ρολάρουν σε ΤΕΝΕΡΓ2406 έχουν ένα big πρόβλημα.

    Το gap τιμών μεταξύ των δυο ΣΜΕ είναι τεράστιο και ξεπερνάει τα 20 σεντς.

    Χθες μάλιστα έφτασε και τα 25 σεντς.

    Προσέξτε.

    Στην SPOT αγορά, χθες η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 έκλεισε στα 16,86.

    To ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2403 εκείνη την ώρα βρισκόταν στα 16,86 ευρώ.

    Όμως το ΤΕΝΕΡΓ2406, έπαιζε στα 17,10 ευρώ.

    Δηλαδή διαφορά μεταξύ των δυο, 24 σεντς.

    Κάποια στιγμή, δε, στις 17:09 υπήρχε offer στα 17,23 ευρώ για το ΤΕΝΕΡΓ2406.

    Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να ρολάρει τα συμβόλαια του με νέα της επομένης χρονικής περιόδου θα πρέπει να πληρώσει 24 σεντς κάτι που σημαίνει ότι του τρώει μεγάλο μέρος από τα μετρητά του.

    Αυτό που συμφέρει είναι κάποιος να περιμένει να λήξουν τα ΣΜΕ την ερχομένη Παρασκευή και να αγοράσει τις μετοχές που έχει το δικαίωμα.

     

    AEGEAN: Ο Βασιλάκης έδωσε μέρισμα 0,75 ευρώ

    Αγαπητοί αναγνώστες, το mononews ήταν το μοναδικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που την 1η  Μάρτιου του 2024, σας υπογράμμισε ότι η AEGEAN AIRLINES θα δώσει μέρισμα αρκετά υψηλότερο από αυτό που υπολόγιζαν οι αναλυτές.

    Η αγορά περίμενε ένα μικτό μέρισμα της τάξης του 0,50€/μετοχή.

    Εμείς σας γράφαμε ότι «Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Wiseman, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά να σαρώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών και να δώσει μέρισμα 0,68€/μετοχή, 36% πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις.”

    Όμως το αφεντικό της AEGEAN αναθεώρησε και αποφάσισε να δώσει ακόμα υψηλότερο μέρισμα δηλαδή 0,75 ευρώ/μετοχή.

    Σε κάθε περίπτωση φίλοι αναγνώστες για μια ακόμα φορά, σχεδόν, πέτυχαμε όσα δεν πέτυχε κανένα ΜΜΕ και καμία ανάλυση.

    Επίσης και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από την αρχή του χρόνου σας λέγαμε ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, θα είναι κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.

    Όταν ακόμα ούτε οι αναλυτές δεν το έγραφαν στα reports τους. Τελικά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 168 εκατ. ευρώ.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους ανήλθε σε €1,69 δισ., αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το 2022.

    Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη EBITDA €400,4 εκατ., 46% υψηλότερα από το πολύ ισχυρό 2022, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του Ομίλου και επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη από τη διετή περίοδο της πανδημίας.

    Τα Λειτουργικά Κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε €246,8 εκατ., υπερβαίνοντας κατά 68% το 2022, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 14,6%, ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα €168,7 εκατ., 58% υψηλότερα σε σχέση με το 2022.

    Χθες η μετοχή ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 έκλεισε στα 12,66 ευρώ με κέρδη 2,59%.

    Not Bad!!!

     

    Τα χαμόγελα Μυλωνά για την Εθνική

    Ημέρα της Εθνικής χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023 και τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς.

    Και είχαν κάθε λόγο να χαίρονται στην τράπεζα αφού η ανακοίνωση οργανικών κερδών μετά φόρων 1,2 δισ. και μάλιστα χωρίς κερδοφορία που να προέρχεται από το εξωτερικό, είναι από μόνο του εντυπωσιακό στοιχείο.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλα δεδομένα που κάνουν τον κ. Μυλωνά να χαμογελά.

    Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν 1,7 δισ. σε ετήσια βάση, οι εκταμιεύσεις ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. με αύξηση κατά 1,3 δισ. των εξυπηρετούμενων δανείων.

    Και φυσικά η απόφαση για διανομή μερίσματος 25%-30% των κερδών και το buyback το οποίο θα ακολουθήσει το μέρισμα και την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, το οποίο είναι σήμερα 18%.

    Ο CEO της Εθνικής τόνισε επίσης ότι το μέλλον της τράπεζας περιλαμβάνει «την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινοπρακτικά δάνεια εκτός Ελλάδος, ψάχνουμε για συνεργασίες σε επίπεδο fintech, που δεν διαθέτουμε την ανάλογη εμπειρία, με στόχο την αύξηση της πελατείας και στο μέτωπο των εξαγορών, εφόσον υπάρξουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, με συντηρητική όμως προσέγγιση, και προκύπτουν συμφέρουσες συνέργειες, θα το δούμε».

    Συντηρητικά, είναι η λέξη – κλειδί για την Εθνική και το μέλλον της.

     

    JP Morgan: Τιμή στόχος τα 8,30 ευρώ για ΕΤΕ…

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχαμε ομοβροντία εκθέσεων από αναλυτές.

    Η JP Morgan βλέπει τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ όταν χθες η μετοχή έκλεισε στα 7 ευρώ με άνοδο 1,39%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του Mehmet Sevim, «Η τράπεζα παρουσίασε νέα καθοδήγηση για τα έτη 2024-2026 και βλέπει βασικά κέρδη ανά μετοχή (core EPS) αμετάβλητα φέτος στα €1,2 και πάνω από €1,3 στο 2026 εξαιρουμένων των προγραμματισμένων επαναγορών και 8% και 19% πάνω από την τρέχουσα εκτίμησή μας που μεταφράζεται σε περίπου 15% και πάνω από 13% core ROTE.

    Η τράπεζα βλέπει τον δείκτη CET1 να αυξάνεται σε πάνω από 23% έως το 2026 πριν από την καταβολή κεφαλαίου, προσφέροντας πάνω από 900 μονάδες βάσης (μ.β.) πλεόνασμα κεφαλαίου σε σχέση με τον εσωτερικό στόχο του 14%.

    Ενώ η απόδοση κεφαλαίου δεν διευκρινίζεται, ο Όμιλος αναμένει ότι η διανομή μερίσματος θα αυξάνεται σταθερά σε ευρωπαϊκά επίπεδα με την επιστροφή κεφαλαίου να συμπληρώνεται από επαναγορές.

    Η μετοχή σημειώνει άνοδο 9% φέτος και διαπραγματεύεται με 6,3 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και στις 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και είμαστε overweight», υπογραμμίζει ο Sevim.

     

    …Deutsche Bank και Goldman Sachs βλέπουν λαμπρές προοπτικές

    Θετική η αντίδραση και της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank η οποία δηλώνει αγοραστής με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ τονίζοντας για την Εθνική: «Η ΕΤΕ συνεχίζει να παρέχει καλά νέα και λαμπρές προοπτικές για το μέλλον, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες από τις αγορές, δεδομένου ότι η εκκρεμής τοποθέτηση φαίνεται να μην αποτελεί θέμα.

    Τα σταθερά κέρδη επιβεβαιώνουν τις καλές τάσεις και οι προοπτικές παραμένουν λαμπρές, με τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου να σημειώνουν επίδοση υψηλότερη κατά 15% στα καθαρά κέρδη από το consensus, λόγω των βασικών εσόδων και των υψηλότερων από τα αναμενόμενα λοιπά έσοδα, αν και αντισταθμίστηκαν εν μέρει από ελαφρώς υψηλότερα κόστη.

    Όλα οδηγούν σε πολύ ισχυρές επιδόσεις (άνω του 18% σε δείκτη core RoTE έως το 2026 με κανονικοποιημένο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1, σύμφωνα με την καθοδήγηση) και μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου που πιθανώς προετοιμάζει το δρόμο για πολύ ισχυρότερη (αν και δεν είναι ακόμη σαφές) διανομή στους μετόχους», αναφέρουν οι αναλυτές.

    Όσο για την Goldman Sachs;

    Βλέπει τιμή στόχο ακόμη μεγαλύτερη, στα 8,90 ευρώ ανά μετοχή και 30% περιθώρια ανόδου τονίζοντας: «Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να καταβάλει 30% από τα κέρδη σε μερίσματα για το 2023 και να κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    Συνολικά, αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής, δεδομένου ότι: 1) τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα έναντι της πρόβλεψης μας και του consensus, 2) οι προοπτικές για τον δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2024-2026 υποδηλώνουν άνοδο έναντι του consensus και (3) η καθοδήγηση για τις βασικές μετρήσεις (π.χ. ROTE) είναι θετικά πάνω από τον μέσο όρο των καθοδηγούμενων επιπέδων των ομότιμων εταιρειών».

     

    «Πετάει» ο Σαράντης

    Φειδωλοί ήταν οι επικεφαλής της Sarantis Group κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 στους οικονομικούς αναλυτές.

    Άφησαν τις περισσότερες απαντήσεις για την Investors’ Day, που έχει προγραμματιστεί για αύριο και περιορίστηκαν περισσότερο στις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2023, με ισχυρή οργανική ανάπτυξη σε κάθε αγορά που δραστηριοποιείται.

    Όπως είπε ο Γιάννης Μπούρας, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη, η διοίκηση είναι περήφανη για τα μεγέθη του 2023, τονίζοντας ότι το ταξίδι των συνεργειών συνεχίζεται με την ολοκλήρωση της απόκτησης της  Stella Pack, που θα ενισχύσει τη θέση του ομίλου στην πολωνική αγορά.

    Αναμένονται μεγάλες επενδύσεις, με το Capex της εταιρείας στα 20 εκατ. ευρώ και τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται την Πέμπτη.

    Η επέκταση στην Ασία παραμένει στο κάδρο με τη διοίκηση της Sarantis να βλέπει ευκαιρίες για την κατηγορία beauty και skin σε επιλεγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα οι Φιλιππίνες για το Clinea, το νέο brand της εταιρείας.

    Το χαρτί του Σαράντη ήταν αυτό που χθες κατέγραψε εξαιρετική πορεία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

    Με τζίρο που ξεπέρασε τα 1,44 εκατ. ευρώ, κέρδη 3,60% στα 9,79 ευρώ κατέγραψε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων, με φόντο τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει.

    Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση πρότεινε τη διανομή μικτού μερίσματος συνολικού ποσού € 15,0 εκ., στα  €0,224381 ανά μετοχή.

    Οι πωλήσεις το 2023 ανήλθαν σε €482,2 εκ. έναντι €445,1εκ. το 2022, αυξημένες κατά 8,3% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του Ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

    Τα καθαρά κέρδη το 2023 διαμορφώθηκαν στα €39,3 εκ. σε σύγκριση με €26,3 εκ. το 2022, αυξημένα κατά 49,6% παρουσιάζοντας βελτιωμένα περιθώρια (περιθώριο καθαρού κέρδους το 2023 στο 8,2% σε σύγκριση με 5,9% το 2022).

    Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2023 διαμορφώθηκαν στα €61,6εκ. έναντι €45,5 εκατ. το 2022, αυξημένα κατά 35,3% αντανακλώντας αυξημένα έσοδα και βελτιωμένα περιθώρια κέρδους με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 12,8% (έναντι 10,2% το 2022).

     

    Microsoft: Η μάχη των 3

    Με δόση χιούμορ και υπερβολής ο τίτλος, αφού για την ακρίβεια, η κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα θα ανακοινώσει από μέρα σε μέρα τον ανάδοχο κατασκευής του Κέντρου Δεδομένων της Microsoft στα Σπάτα.

    Ο «νικητής» θα πιάσει δουλειά αμέσως.

    Υποψήφιοι είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ – Intrakat), που έχουν καταθέσει προσφορές.

    Το πρώτο Data Center θα κατασκευαστεί στο  Επιχειρηματικό  Πάρκο «Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κορωπίου.

    Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, η  στρατηγική επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αφορά στη δημιουργία τριών Data Center στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, μέσω ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης με κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ), με στόχο την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

     

    …και αγώνας δρόμου Τάσου Μάνου (ΔΕΔΔΗΕ) – Μάνου Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ) για τον ενεργειακό προμηθευτή

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το ενεργειακό κομμάτι της επένδυσης της Microsoft: για τις ανάγκες του πρώτου data center στα Σπάτα η κα Ανδρονοπούλου έχει ξεχωρίσει και μιλάει με δύο παρόχους ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των  20MW.

    Υποψήφιοι είναι ο Τάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) και ο Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ).

    Αμφότεροι έχουν βάλει τα δυνατά τους αφού και εδώ, ένας θα επιλεγεί.

    Όπως είναι γνωστό τα Κέντρου Δεδομένων (Data Center) χρειάζονται σημαντικές ποσότητες ενέργειας με αδιάλειπτη ροή για να δουλέψουν…

     

    Τελικά 1.000 ή 2.000 Μεγαβάτ από ηλιακά φέτος; Έχει μεγάλη διαφορά…

    Όπως είναι γνωστό, για φέτος οι εκτιμήσεις των ειδικών στα  φωτοβολταϊκά, έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, στα 2.000 Μεγαβάτ νέων κατασκευών.

    Είναι όμως έτσι;

    Μιλώντας στην έκθεση Renewable Energy Tech ο ενεργειακός σύμβουλος (και πρώην επικεφαλής της Greenpeace Hellas) Στέλιος Ψωμάς, «προσγείωσε» τους υπερφιλόδοξους: «Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και της αύξησης των περικοπών παραγωγής αναμένεται μια υγιής αναπροσαρμογή (σ.σ. σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει μείωση) των εγκαταστάσεων στα επόμενα χρόνια».

    Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ θα υποχωρήσουν κοντά στα 1.000 Μεγαβάτ ετησίως, ποσότητα που εξακολουθεί, πάντως, να καθιστά την Ελλάδα μια αρκετά μεγάλη αγορά πανευρωπαϊκά.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η αγορά επιζεί σήμερα με τα μεγάλα έργα που εξασφάλισαν όρους σύνδεσης στο παρελθόν και σήμερα κατασκευάζονται. Είμαστε μια μικρή χώρα με σχετικά χαμηλή ζήτηση και ακόμα δεν διαθέτουμε επαρκείς διασυνδέσεις. Η αγορά μοιραία θα ηρεμήσει λίγο στο εξής, αλλά θα έχει 1 γιγαβάτ που είναι ένας πολύ καλός αριθμός».

    Ας προσαρμοστούν συνεπώς οι υποψήφιοι επενδυτές τόσο στα ποσά επένδυσης, όσο και στο δανεισμό αφού το «σύστημα υποδοχής» των ΑΠΕ παίζει το βασικό ρόλο και αυτό πρέπει να εξορθολογιστεί.

    Τι να την κάνεις άλλωστε τη μεγάλη δυναμικότητα σε ΑΠΕ εάν δεν μπορείς να την μεταφέρεις  στο σύστημα για κατανάλωση;

     

    Τι δείχνουν τα κυλιόμενα γκάλοπ του Μαξίμου

    H επίσημη προεκλογική περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία, με φόντο τις ευρωεκλογές, ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν μείνει καθόλου με σταυρωμένα χέρια όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Ο «γκουρού» της επικοινωνίας, Σταν Γκρίνμπεργκ, έχων τον πρώτο λόγο, αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο Θόδωρος Λιβάνιος, που «τρέχουν» συνεχώς μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχουν αποκρυσταλλωμένη γνώμη για το πώς σκέφτεται η ελληνική κοινωνία.

    Να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι στον πρωινό καφέ και στα μίτινγκ ενόψει ευρωεκλογών, πέφτουν διάφορες απόψεις κι εκτιμήσεις.

    Όπως π.χ. ότι πράγματι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πλήγωσε ένα μέρος της γαλάζιας παράταξης, αυτής που βρίσκεται προς τα δεξιά της ΝΔ, αλλά η υπόθεση «ξεφουσκώνει».

    Εκτιμούν, λοιπόν ότι πολλοί από αυτούς είτε θα επιλέξουν την αποχή είτε θα ψηφίσουν κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η Νίκη του Νατσιού, οι οποίοι κινούνται μεταξύ ακραίου λαϊκισμού και «ψεκασμένου» πολιτικού λόγου.

    Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι απώλειες υπάρχουν και λόγω της διάρρηξης των σχέσεων με την Εκκλησία, όμως, πιστεύουν ότι άλλο οι ευρωεκλογές κι άλλο οι εθνικές κάλπες, εννοώντας ότι δεν φεύγουν για πάντα αυτοί οι ψηφοφόροι από τη ΝΔ.

    Το μεγάλο πρόβλημα για τον Σταν Γκρίνμπεργκ και την ομάδα του είναι το πολιτικό αποτύπωμα που έχει η υπόθεση των Τεμπών, ειδικά από τη στιγμή που στην κοινωνία σε συντριπτικό ποσοστό έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι επιχειρείται συγκάλυψη του εγκλήματος.

    Από τα Τέμπη, λοιπόν, περιμένουν ότι θα υπάρξουν απώλειες, τις οποίες και προσπαθούν να ανιχνεύσουν.

    Ομοίως και από το θέμα της ακρίβειας, όπου πάντως τα μέτρα Σκρέκα δείχνουν να έχουν επίδραση στο ράφι και να υπάρχουν μειώσεις σε πολλά προϊόντα.

     

    Πού θα κινηθούν τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές

    Με βάση τις κυλιόμενες μετρήσεις, στην κυβέρνηση επίσης εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι πίσω αφού ψηφίστηκαν νομοσχέδια, όπως αυτό του γάμου ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Πιστεύουν ότι όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων θα αυξάνεται και θεωρούν εξαιρετικά προσεγγίσιμο ένα στόχο για ποσοστό της τάξης του 33% έως 35%.

    Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι μετρήσεις με αναγωγή ψήφου.

    Ένα ποσοστό που στο Μαξίμου θεωρούν αρκετά ικανοποιητικό αν συνδεθεί και με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και η διαφορά από το δεύτερο κόμμα κινείται ακόμη στα επίπεδα των 20 Plus μονάδων.

    Στις ίδιες έρευνες το Μαξίμου βλέπει μια σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και να «τσιμπάει» μια – δυο μονάδες, αλλά δεν φαίνεται να ξεπερνά το 15%.

    Στα ίδια ποσοστά κινείται και το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει πολλά… ζόρια.

    Στους κερδισμένους η Ζωή Κωνσταντοπούλου (η οποία είναι παλιά καραβάνα στα σόου, όπως απέδειξε τη Δευτέρα στη Βουλή) με ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 6%.

    Υψηλά ποσοστά για τον Βελόπουλο, αλλά όχι διψήφια νούμερα.

    Όμως, στη Μακεδονία, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη κάποιοι μετρούν την Ελληνική Λύση ακόμη και πάνω από 15% ενώ και η Νίκη του θεοσεβούμενου Νατσιού βλέπει ποσοστά πάνω από 6% στη βόρεια Ελλάδα.

    Και κάτι ακόμη σημαντικό: Το παράβολο των 20.000 ευρώ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές οδηγεί πολλά μικρά κόμματα να μην κατέβουν, ενισχύοντας έτσι τα υπόλοιπα.

     

    Τα Τέμπη που πληγώνουν και οι τυμβωρύχοι

    «Μες στην κοιλάδα των Τεμπών, τρόμος των μηχανοδηγών», τραγουδάει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο προφητικό αυτό τραγούδι.

    Ένα χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 57 νεκρούς, η υπόθεση βρίσκεται στην επικαιρότητα αφού τα κόμματα κατέθεσαν διαφορετικά πορίσματα για τις ευθύνες, ενώ η αντιπολίτευση ποντάρει πολύ στο θέμα και πιέζει την κυβέρνηση.

    Κάποιες φήμες για παραπομπή πολιτικών προσώπων για το δυστύχημα ολοένα και φουντώνουν και κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το περιεχόμενο του τελικού κατηγορητηρίου.

    Αλλά εδώ που τα λέμε, πάντως, ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι πάνω στα θύματα των Τεμπών παίζεται και είναι ολοφάνερο.

    Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς, ο κίνδυνος και νέων ατυχημάτων είναι υπαρκτός αφού ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε με το σύστημα τηλεδιοίκησης.

    Όλο αυτό το κλίμα επηρεάζει αρνητικά την κυβέρνηση και γι’ αυτό χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις.

    «Το τελευταίο που θέλουμε είναι να πέσει θύμα ο δημόσιος διάλογος φημών.

    Τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη.

    Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

    Αναμενόμενη η αντιπολίτευση να σπεύδει να έχει οφέλη.

    Η δικαιοσύνη θα απαντήσει για τα θέματα που θέσατε.

    Η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει 2ο πραγματογνώμονα.

    Για το μπάζωμα, τι ακριβώς να συγκαλύψουμε;

    Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγα.

    Τις εικόνες, τις μυρωδιές, ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου.

    Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος να πάνε γερανοί, ακόμα ψάχναμε αγνοούμενος.

    Και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα και συγκάλυψη.

    Λυπάμαι και οργίζομαι.

    Μου λέτε ότι εξαφανίστηκαν δύο βαγόνια;

    Σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων.

    Έχουν το δικαίωμα να πουν ό,τι θέλουν.

    Ξέρω, είμαι σίγουρος πως αυτά είναι ανυπόστατα.

    Όλες οι ενέργειες είναι επιχειρησιακές, έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια για να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω.

    Είναι αδιανόητα όσα λέγονται με τον κ. Βελόπουλο που προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα πάνω στα Τέμπη λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

    Θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη με γρήγορους ρυθμούς, αλλά όχι βιαστικούς».

    Αυτά είπε ο πρωθυπουργός θέλοντας να βάλει φρένο σε όσους «τυμβωρύχους» επιχειρούν να καρπωθούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

    Και δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του στον κ. Βελόπουλο, αφού προς τα εκεί κατευθύνονται οι ψήφοι των «απογοητευμένων» της ΝΔ.

     

    Επίδομα Πάσχα; Next year λέει ο Μητσοτάκης

    Τέλος στα σενάρια για χορήγηση επιδόματος Πάσχα, έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

    Όπως τόνισε, «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε.

    Αν μπορεί να κάνουμε κάτι για τους ευάλωτους, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι εκλογές έρχονται, να δώσουμε κάτι. Όμως δεν θα το κάνω».

    Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κάτι τέτοιο πριν από κάλπες τον τιμά.

    Όντως, θα ήταν εύκολο να μοιράσει επιταγές για να κερδίσει πολιτικά οφέλη στις ευρωεκλογές, αλλά δεν το κάνει.

    Κατά δεύτερον, το παρασκήνιο λέει ότι επιταγή Πάσχα δεν θα μπορούσε να δοθεί αφού πράγματι τα κρατικά ταμεία είναι στριμωγμένα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για το ρεύμα.

    Και ο δεύτερος ότι ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά και θα πρέπει να βρεθούν χρήματα και άμεσα.

    Οπότε… πάμε για επιταγή Χριστουγέννων και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των εσόδων.

     

    Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου… Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο

    Έβγαλε κι άλλες ειδήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκάθαρα παίρνει πάνω του και πάλι την επικοινωνία ενόψει των ευρωεκλογών.

    Μία από αυτές ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία μάλλον θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιώντας για το αν θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

    Η υπόθεση με τα e-mail σε ομογενείς έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση.

    Όχι τόσο για τα μηνύματα που έτσι κι αλλιώς στέλνουν όλοι οι υποψήφιοι, αλλά γιατί, όπως έλεγε στον Wiseman κυβερνητικός παράγοντας, «Ετρώθη το αδιάβλητο του νόμου Κεραμέως για την επιστολική ψήφο.

    Δυστυχώς μένει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι… κάτι συμβαίνει, κάπως υπάρχουν διαρροές στοιχείων.

    Κι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό».

    Χθες, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης πήρε αποστάσεις λέγοντας: «Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί όχι μόνο από την δικαιοσύνη, αλλά και από το ΥΠΕΣ. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα».

    Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον: Η κα. Ασημακοπούλου θα είναι πάνω από το τηλέφωνο μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

     

    Το βραχιολάκι του Κυριάκου

    Εντύπωση προκάλεσε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού ένα ιδιαίτερο βραχιολάκι που φορούσε στο δεξί του χέρι.

    Ρωτήθηκε γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Μου το πήρε η σύζυγός μου στο ταξίδι που κάναμε στην Ινδία, επειδή ασχολείται πολύ με θέματα, προσπαθεί να αναδείξει… θέματα που έχουν να κάνουν με χειροτεχνία, πολιτιστική παράδοση, επισκέφτηκε κάποιες αντίστοιχες…».

    Επιβεβαίωσε, δε ότι «δεν πιάνουν τα δικά του χέρια» και με το ζόρι μπόρεσε να βάλει το βραχιόλι στο χέρι του, ενώ ερωτώμενος για το αν θα ήθελε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό στο Final Four της Euroleague, αν και βαμμένος «κόκκινος» απάντησε: «Και οι δύο αξίζουν να πάνε».

     

    Σε καλό mood Χατζηδάκης και Ζαχαράκη

    Για τον Κωστή Χατζηδάκη και τη Σοφία Ζαχαράκη η χθεσινή παρουσία τους στις Βρυξέλλες, στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δεν ήταν αυτό που λένε στο χωρίο μου business as usual.

    Διότι οι δύο υπουργοί είχαν πολλά να θυμηθούν από το παρελθόν, όταν η Σοφία Ζαχαράκη ήταν στενή συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη και τον συνόδευε στα ταξίδια του στις Βρυξέλλες.

    Τότε η Σοφία είχε την ευθύνη για όλο το πρόγραμμα του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του ετοίμαζε τον φάκελο του ταξιδιού.

    Τώρα οι δύο υπουργοί –που πρώτα και κύρια συνδέοντα με μακροχρόνια φιλία– κάθισαν δίπλα δίπλα στη συνεδρίαση και θυμήθηκαν πολλά περιστατικά του παρελθόντος, κάποιες στιγμές συγκινημένοι και άλλες να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

     

    Έχει κρυφό χαρτί ο Μαντωνανάκης;

    Αν αναρωτιέστε γιατί ο Μαντωνανάκης εμφανίζεται με τόση αυτοπεποίθηση στη δικαστική διαμάχη με τις τράπεζες, αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύει πως θα κερδίσει την άλλη δικαστική διαμάχη, αυτή με την ΕΤΑΔ για το Grand Resort Lagonissi.

    Πρόκειται για μια παλιά ιστορία, από όταν το 1993 υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης ανάμεσα στον ΕΟΤ και την εταιρεία του Μαντωνανάκη για αξιοποίηση και επενδύσεις στην έκταση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι.

    Το επενδυτικό σχέδιο τελικά καθυστέρησε σημαντικά, καθώς άργησαν να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι τρία χρόνια, παρόλο που ο φάκελος από την πλευρά της μισθώτριας εταιρείας ήταν έτοιμος ήδη από το 2004.

    Για αυτήν ακριβώς την καθυστέρηση η πλευρά Μαντωνανάκη ζήτησε με αγωγή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση άνω των 100 εκατομμυρίων, η οποία απορρίφθηκε πρωτόδικα αλλά και στο εφετείο.

    Το ΣτΕ, όμως, στην αναίρεση που ασκήθηκε έκανε δεκτούς τους νομικούς ισχυρισμούς της εταιρείας του Μαντωνανάκη, με αποτέλεσμα να δίνει βάσιμες ελπίδες στον μεγαλοξενοδόχο ότι θα αποζημιωθεί από το Δημόσιο και θα έχει έτσι τη ρευστότητα, για να μπορέσει να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του με τις τράπεζες για τα πολυτελή ξενοδοχεία του στην Ελούντα.

    Φυσικά, μένει να δούμε αν θα προλάβει, δεδομένου ότι ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 15 Μαΐου…

     

    Καταριανοί επιχειρηματίες ζητούν 2.000 τ.μ. πολυτελών γραφείων

    Θα σας δώσω μια αποκλειστική πληροφορία σήμερα που μπορεί να σημαίνει πολλά.

    Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στην Ελλάδα επιχειρηματίες από το Κατάρ και πήγαν στην πρεσβεία της χώρας στο Νέο Ψυχικό.

    Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να ζητήσουν βοήθεια για την εύρεση γραφειακών χώρων για να ενοικιάσουν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews, η πρεσβεία του Κατάρ απευθύνθηκε σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία ζητώντας 2.000 τετραγωνικά μέτρα πολυτελών γραφείων.

    Δύσκολο βέβαια αφού η ελληνική αγορά δεν διαθέτει τέτοια ενιαία μεγέθη ποιοτικών γραφείων.

    Οι τιμές ποιοτικών γραφείων, με υψηλές προδιαγραφές κατασκευής, ασφάλειας, βιοκλιματικά κ.λ.π. είναι στο… Θεό, αλλά σίγουρα τα «πετροδολάρια» μπορούν να ξεπεράσουν τέτοιες δυσκολίες.

    Τι είναι άλλωστε γι’ αυτούς να δώσουν 30 ή 35 ευρώ το τ.μ. τον μήνα, δηλαδή περί τις 60 με 70 χιλιάδες ευρώ μηνιαίο ενοίκιο;

    Όμως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί ήρθαν οι Καταριανοί στην Αθήνα και θέλουν να στήσουν ένα τόσο μεγάλο «στρατηγείο;»

     

    Γιατί ο ΟΤΕ κάνει spin off στις κεραίες κινητής

    Σε απόσχιση της δραστηριότητας σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξετάζει ο ΟΤΕ, μία κίνηση η οποία λέγεται ότι ακολουθεί ο όμιλος προκειμένου να αξιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Τα οποία, στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολλά, αφού πολύ μεγάλο κομμάτι στην Ελλάδα ανήκει στον ΟΤΕ, ενώ μην ξεχνάμε ότι το δίκτυο αναμένεται να μεγαλώσει από την νέα δράση που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την τοποθέτηση κεραιών και στα ακριτικά νησιά.

    Συνήθως, όταν οι εταιρείες προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις (spin off), είναι γιατί θέλουν να εκτιμήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου σε επόμενο χρόνο να τα πουλήσουν.

    Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο ΟΤΕ θελήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αφού τα προηγούμενα χρόνια ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Βέβαια, η διοίκηση του ομίλου αλλάζει τον Ιούλιο και αν κρίνουμε από προηγούμενα αντίστοιχα deals, τα δίκτυα υποδομών «κρύβουν»… θησαυρό.

    Που ενδεχομένως ο ΟΤΕ θελήσει να εκμεταλλευτεί.

    Η Vodafone πούλησε στη Vantage Towers αλλά και η United Group η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο πούλησε τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στη Saudi Telekom, σε μια συμφωνία που ανήλθε στα 1,22 δισ. ευρώ.

    Ο ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσε, διεξάγει μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 8 μήνες.

    CEO τότε θα είναι ο Κώστας Νεμπής, ο οποίος αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

     

    Μια μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Φλωρίδη

    Μια πρωτοφανής κοινοβουλευτική σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης καταγράφηκε χθες στη Βουλή.

    Τα κόμματα αυτά τάχθηκαν επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους δικηγόρους, την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης και την καταβολή αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

    Ουσιαστικά το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους που αφορά:

    • στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου με πράξη δικηγόρου,
    • στην αποδοχή κληρονομίας από δικηγόρους (εντάσσονται δηλ. και οι δικηγόροι στα πρόσωπα που μπορούν να προβαίνουν σε αποδοχές κληρονομιάς)
    • στις προσημειώσεις υποθηκών (εγγραφή και εξάλειψη συναινετικής προσημείωσης υποθήκης) με πράξη δικηγόρου
    • στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων από δικηγόρους, που επεκτείνεται πλέον και στη διοικητική δίκη καθώς και ενώπιον πάσης αρχής (π.χ. Κτηματολόγιο), ενώ καταργείται η σχετική αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων.

    Επίσης, θεσπίζεται καταβολή αποζημιώσεων των υποθέσεων νομικής βοήθειας και συγκεκριμένα:

    • στους δικηγόρους που παρείχαν υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος νομικής βοήθειας, κατά τo χρονικό διάστημα από 1.1.2023 έως 31.12.2023,
    • στους δικηγόρους που έχουν εκδώσει ειδικά γραμμάτια κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2019 έως 31.12.2022 αλλά δεν έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 (Α΄ 21),
    • στους δικηγόρους που έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023, ως προς την καταβολή του υπολειπόμενου 20% του συνολικού ποσού αμοιβής.

    Με το νομοσχέδιο και θα υπάρξει σημαντική αποφόρτιση των δικαστηρίων και θα αυξηθεί η εργασία των δικηγόρων.

    Και δεν είναι μόνο η διακομματική σύμπνοια επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

    Είναι ότι και οι δικηγόροι εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις διατάξεις.

    Κλείνει έτσι ένα μεγάλο μέτωπο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση με τους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι είχαν κάνει πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Όπως μαθαίνουμε από κυβερνητικές πηγές, ο Γιώργος Φλωρίδης κατά κύριο λόγο και ο υφυπουργός, Γιάννης Μπούγας, πιστώνονται την επιτυχία του νομοσχεδίου και το κλείσιμο της πληγής με τους δικηγόρους.

    Not bad…

     

    Τρεις μνηστήρες για έργα ΣΔΙΤ 409 εκατ.

    Στο επόμενο στάδιο μαθαίνω ότι περνούν οι διαγωνισμοί για δύο έργα αξίας 409  εκατ. eυρώ που διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

    Πρόκειται για τα αρδευτικά Μιναγιωτικού, και Ταυρωπού που δημοπρατούνται ως ΣΔΙΤ και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τριών ισχυρών σχημάτων.

    Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και οι τρεις μνηστήρες έχουν δημιουργήσει συμμαχίες.

    Για να γίνω πιο σαφής αυτά είναι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 με τη Χ.Δ. Κωνσταντινίδης, το κοινό μπλοκ των Mytilineos-Intrakat-Μεσόγειος, καθώς και η ένωση των Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις)-ΑΒΑΞ.

    Πλέον τα παραπάνω ΣΔΙΤ που προκηρύχθηκαν το 2022 προχωράει με πρόσφατη απόφαση του υπουργού υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα στο επόμενο στάδιο.

    Αυτό είναι ο διάλογος για το τελικό οικονομικό και αντικείμενο του έργου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για να φτάσουμε στην ανάδειξη του ανάδοχου.

     

    Η ομαδική προσπάθεια, η Μενδώνη και η παραφωνία

    H νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού, χαιρετίστηκε από τους περισσότερους Έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές.

    Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μια σημαντική δράση για τη στήριξη της προσπάθειας διατήρησης του ελληνικού τραγουδιού και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Μουσικής, αυτοί δηλαδή που μαζεύουν τα λεφτά των πνευματικών δικαιωμάτων και τα μοιράζουν στους δημιουργούς, συνέταξαν κοινή επιστολή τονίζοντας τη στήριξή τους στο νόμο Μενδώνη και λέγοντας μεταξύ άλλων:

    «Επί της αρχής μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και για τις επιμέρους λεπτομέρειες θα καταθέσουμε βελτιωτικές προτάσεις στην διαβούλευση. Τόσα χρόνια η πολιτεία στήριξε (και σωστά έπραξε) το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο. Χαιρόμαστε που τώρα (έστω και με καθυστέρηση) έφτασε η ώρα και για το ελληνικό τραγούδι».

    Την επιστολή υπογράφουν οι Οργανισμοί Απόλλων, Αυτοδιαχείριση – Autodia, Ερατώ, Grammo και GEA.

    Προξενεί δε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού, η ΕΔΕΜ.

    Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής, η οποία μάλιστα διακηρύσσει ότι διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του ελληνόφωνου τραγουδιού.

    Η ΕΔΕΜ εξέδωσε μια ανακοίνωση που χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν θετικό γεγονός τη νομοθετική πρωτοβουλία για το ελληνόφωνο τραγούδι, αλλά απέφυγε να πάρει μέρος στην κοινή προσπάθεια.

    Αναρωτιόμαστε γιατί;

    Μήπως για κομματικούς λόγους, μήπως επειδή η πρωτοβουλία ανήκει στην κ. Μενδώνη;

    Αλλά, όταν μιλάμε για μουσική, για ελληνικό τραγούδι και για πνευματικά δικαιώματα από τα οποία ζουν εκατοντάδες οικογένειες, είναι δυνατόν να κομματικοποιούνται όλα αυτά;

    Παραφωνία αν μη τι άλλο…

     

    Quiz 1: Ο οικονομολόγος καθηγητής που βαριέται να παραδώσει μάθημα

    Σας έχω νέο κουίζ σήμερα από τον τραπεζικό – οικονομικό χώρο, αλλά μάλλον θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, όμως, θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω Wiseman κι όχι Πυθία.

    Πολύ γνωστός οικονομολόγος λοιπόν, και με τραπεζικές αναφορές, εργάζεται παράλληλα σε πανεπιστήμιο της χώρας.

    Όμως, οι φοιτητές του δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη γι’ αυτόν.

    Και πώς να έχουν άλλωστε όταν αδιαφορεί για την παράδοση του μαθήματος, εμφανίζεται ελάχιστες φορές στο αμφιθέατρο κι όταν το κάνει μιλάει συνέχεια για τον εαυτό του και την καριέρα του;

    Όπως μαθαίνει ο wiseman που «εισέβαλε» στο εν λόγω πανεπιστήμιο, υπήρξε περίπτωση όπου ο εν λόγω καθηγητής βαριόταν να κάνει παράδοση κι έλεγε στους φοιτητές του πώς… έχασε στο στοίχημα και πώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είχε κακή κατάληξη για την ομάδα του.

    Η συμπεριφορά του καθηγητή δεν έχει περάσει απαρατήρητη, όμως, όπως λένε οι συνάδελφοί του «Ποιος να τον πειράξει… είναι σταρ».

     

    Quiz 2: Ο εκνευρισμός στελέχους για το ΟΑΚΑ

    Όπως ίσως θα θυμάστε, το mononews είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά στις 26 Ιανουαρίου ότι το ΟΑΚΑ θα ανοίξει πάλι τις πύλες του τον Μάιο.

    Ένα μήνα μετά το υπουργείο Αθλητισμού επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Χαρίτου, και είπε ότι στις αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμο το Στάδιο, μετά και τη μελέτη που έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Τι έμαθε, όμως, πρόσφατα ο wiseman;

    Ότι σημαντικό στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, που εμπλέκεται με την υπόθεση του ΟΑΚΑ ζητούσε εξηγήσεις από το ΤΕΕ για τα δημοσιεύματα, καταλογίζοντάς του τις διαρροές, τόσο για την κατάσταση του Στέγαστου Καλατράβα όσο και για το πότε τελικά θα παραδοθεί ξανά προς χρήση.

    Ευγενικά στο ΤΕΕ του απάντησαν ότι δεν έγιναν από εκεί οι διαρροές, αλλά το εν λόγω στέλεχος, με πολλά νεύρα, μέχρι και εσωτερική έρευνα ήθελε να κάνει προκειμένου να μάθει πώς κάνουν ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.