• Τράπεζες

    J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: Το guidance ανοίγει τον δρόμο για γενναίες πληρωμές στους μετόχους 

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Η J.P. Morgan και ο Mehmet Sevim εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση του 2023 σε υψηλά επίπεδα και η καθοδήγηση για τα επόμενα έτη υποδηλώνουν περαιτέρω αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή λόγω καλύτερων κανονικοποιημένων καθαρών εσόδων από τόκους (NII). Η τιμή στόχος είναι τα €8,30 και η σύσταση είναι overweight.

    O Sevim επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου ήταν 15% πάνω από το consensus, με το NII 5% υψηλότερα και οι αμοιβές +11% υψηλότερα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα λειτουργικά έξοδα 3% υψηλότερα και τα έξοδα προβλέψεων 22% υψηλότερα (λόγω άλλων προβλέψεων).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το NII αυξήθηκε κατά 6% ακόμη τριμηνιαίως, με τον ρυθμό αύξησης να παραμένει σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποστηριζόμενος από την περαιτέρω ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και χωρίς ορατή πίεση από τα beta των καταθέσεων.

    Συνολικά, αυτό οδηγεί σε 19,9% αναφερόμενο βασικό δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE για το τρίμηνο και 18,3% για το 2023. Ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός τριμηνιαίως στο 17,8%, συμπεριλαμβανομένου ενός δεδουλευμένου μερίσματος 90 μ.β. για πέρυσι που αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής 30%.

    «Η τράπεζα παρουσίασε νέα καθοδήγηση για τα έτη 2024-2026 και βλέπει βασικά κέρδη ανά μετοχή (core EPS) αμετάβλητα φέτος στα €1,2 και πάνω από €1,3 στο 2026 εξαιρουμένων των προγραμματισμένων επαναγορών και 8% και 19% πάνω από την τρέχουσα εκτίμησή μας που μεταφράζεται σε περίπου 15% και πάνω από 13% core ROTE.

    Η τράπεζα βλέπει τον δείκτη CET1 να αυξάνεται σε πάνω από 23% έως το 2026 πριν από την καταβολή κεφαλαίου, προσφέροντας πάνω από 900 μονάδες βάσης (μ.β.) πλεόνασμα κεφαλαίου σε σχέση με τον εσωτερικό στόχο του 14%.

    Ενώ η απόδοση κεφαλαίου δεν διευκρινίζεται, ο Όμιλος αναμένει ότι η διανομή μερίσματος θα αυξάνεται σταθερά σε ευρωπαϊκά επίπεδα με την επιστροφή κεφαλαίου να συμπληρώνεται από επαναγορές.

    Η μετοχή σημειώνει άνοδο 9% φέτος και διαπραγματεύεται με 6,3 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και στις 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και είμαστε overweight», υπογραμμίζει ο Sevim.

    Αξιοσημείωτα στοιχεία από το guidance της ΕΤΕ

    Η ΕΤΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες μετοχές του κλάδου. Η τράπεζα βλέπει μείωση των NII σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά το 2024, λόγω των υψηλότερων beta των καταθέσεων και το κόστος MREL, αλλά από εκεί και πέρα βλέπει και τις διαρθρωτικές αντισταθμίσεις και την ανάπτυξη του ισολογισμού που αντισταθμίζουν τις πιέσεις από τα χαμηλότερα επιτόκια.

    Η καθοδήγηση υποθέτει ότι το τα επιτόκια της ΕΚΤ θα είναι για τα έτη 20254/2025 στο 3% και το 2,25%. Τα συνολικά beta καταθέσεων αναμένεται να αυξηθούν ήπια λόγω των συντηρητικών παραδοχών αλλαγής μείγματος, αν και χωρίς ορατές πιέσεις μέχρι στιγμής (δ’ τρίμηνο πέρυσι 11%).

    Η τράπεζα πρόσθεσε περισσότερα χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου το δ’ τρίμηνο (το σύνολο των χρεογράφων αυξήθηκε κατά 9% τριμηνιαίως και 27% σε ετήσια βάση), επιπλέον των αντισταθμίσεων επιτοκίων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που είναι σε ισχύ και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των βασικών καταθέσεων.

    Συνολικά, η καθοδήγηση υποδηλώνει NII για το 2026 κοντά στα επίπεδα του 2023 με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) να μειώνεται σε κάτω από τις 270 μ.β. έναντι 303 μ.β. το 2023.

    Η καθοδήγηση δεν προβλέπει επαναγορές, αλλά δεδομένης της ισχυρής πορείας του εποπτικού κεφαλαίου CET1 (πάνω από 23% στο 2026 πριν από την επιστροφή κεφαλαίου) η διοίκηση προκρίνει και ευνοεί τις επαναγορές ως μορφή κατανομής κεφαλαίου.

    Η διοίκηση δεν παρείχε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα των πιθανών επαναγορών (JPM εκτίμηση 8% το 2025). Ταυτόχρονα, η αύξηση του μερίσματος κατά 90 μ.β. για το 2023 συνεπάγεται 30% πληρωμή από το περσινά κέρδη του περασμένου έτους.

    Τα βασικά σημεία αναφορικά με τις προοπτικές και τον προσανατολισμό:

    -Η νέα καθοδήγηση βλέπει τα βασικά κέρδη ανά μετοχή σταθερά το 2024 στα €1,2, πάνω από €1,3 το 2026 εξαιρουμένων των προγραμματισμένων επαναγορών, 8% και 19% πάνω από την τρέχουσα εκτίμηση JPM (συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς 8% στο 2025), που μεταφράζεται σε περίπου 15% και άνω από 13% δείκτη core ROTE.

    – Σε όρους αποτίμησης για το 2025, ο δείκτης P/E είναι στις 6,3 φορές και ο δείκτης P/TBV στις 0,7 φορές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μυλωνάς (Εθνική): Μέρισμα 25%-30% επί των κερδών 2023 – Βλέπουμε θετικά το buyback

    Εθνική Τράπεζα: Στα €1,2 δισ. τα οργανικά κέρδη μετά φόρων το 2023 – Πρόβλεψη για μέρισμα που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών



    ΣΧΟΛΙΑ