• Business

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ανοίγει πάλι το ΟΑΚΑ τον Μάιο (φωτογραφίες)

    ΟΑΚΑ


    Σαν βόμβα έσκασε η είδηση τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι κλείνει μέχρι «νεωτέρας» το ΟΑΚΑ, λόγω προβλημάτων στατικότητας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και να ακυρωθούν μια σειρά από σημαντικά events και προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

    Καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας εκπόνησαν μελέτη το περασμένο διάστημα και ήδη υλοποιείται το έργο αποσύνδεσης από το χώρο του σταδίου και της αρένας του περίφημου και πολυδάπανου στεγάστρου Καλατράβα και το ΟΑΚΑ θα είναι και πάλι έτοιμο για παράδοση με σκοπό την εκδήλωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μετά τον Μάιο. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και το ΤΕΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εργάζονται στην κατεύθυνση του να καταστεί έτοιμο και άρτιο προκειμένου να το επισκεφθούν φίλαθλοι και όχι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Tαυτόχρονα, είναι γνωστό ότι για τις 8 και 9 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί δύο sold out συναυλίες του διεθνούς φήμης γκρουπ Coldplay.

    Οι δύο συναυλίες των Coldplay, εντάσσονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του συγκροτήματος και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας καθώς έχουν καθοριστεί εδώ και καιρό. Παράλληλα, η διοργανώτρια εταιρεία της συναυλίες ανέφερε προσφάτως πως δεν υπάρχει άλλος χώρος που να πληροί τις προδιαγραφές για το σόου των Coldplay, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι και η ίδια η διοργανώτρια εταιρεία περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είχαν να ελεγχθούν από το 2004 ενώ, εδώ και 19 χρόνια, στο Στέγαστρο -σχέδιο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που δημιουργήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες- δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

    Μόνο αφού το θέμα απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τ0 2014 αναγγέλθηκαν εργασίες συντήρησης στο Στέγαστρο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του.

    Το 2020 έκθεση του υπουργείου Υποδομών διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο Στέγαστρο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές, η τύχη του αγνοείται.

    Ο έλεγχος

    Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.

    Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο στέγαστρο Καλατράβα
    Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο στέγαστρο Καλατράβα
    Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο στέγαστρο Καλατράβα
    Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο στέγαστρο Καλατράβα

    Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:

    • Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
    • Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
    • Των δύο εισόδων.
    • Του Τείχους των Εθνών
    • Της Αγοράς.

    Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, ήταν να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

    Διαβάστε επίσης

    Βρούτσης: Εφάπαξ καταβολή 11,8 εκατ. ευρώ για έργα στο ΟΑΚΑ

    ΟΑΚΑ: Επαναλειτουργεί μέρος των εγκαταστάσεων

    ΟΑΚΑ: Τι λέει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για το στέγαστρο Καλατράβα



    ΣΧΟΛΙΑ