Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Μια συγκινητική ιστορία

Εντύπωση μου προκάλεσε, δευτεριάτικα, μεσούσης της… προεκλογικής περιόδου και των προεκλογικών παροχών Τσίπρα και Προέδρου Νικόλα, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί, έναν Σταθμό Υποδοχής Πληγέντων Ζώων στο Γαλάτσι. Μια επίσκεψη που γίνεται για πρώτη φορά από Πρωθυπουργό, την ώρα που ο Μητσοτάκης  άφησε άλλα σημαντικά ραντεβού (όπως αυτό με τον γιο του Χαφτάρ) να έπονται. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Βεβαίως η αφορμή της επίσκεψης στάθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του Εθνικού Μηχανισμού Προστασίας Ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αλλά η αιτία είναι άλλη, εντελώς διαφορετική. Οφείλεται σε ένα εμπιστευτικό και καθόλα συγκινητικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.

1

Η απίστευτη ιστορία, με την οποία αρχίζω σήμερα την στήλη έχει ως εξής:

Η Ελληνική Αστυνομία έστειλε ένα έγγραφο στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα με το οποίο ζητούσε πληροφορίες για την υγεία μίας ασθενούς. Το έγγραφο υπογράφει ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Συντάγματος, υπαστυνόμος Β΄ Γεώργιος Κορδονούρης. Γιατί όμως;

Η Αντιγόνη Δ. ετών 79, είχε πάθει έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας. Ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία (αυτή άλλωστε ειδοποίησε το ΕΚΑΒ), η οποία βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν στο σπίτι της  Αντιγόνης βρήκε το σκυλάκι της. Ένα χαριτωμένο σκυλάκι, το οποίο και αναζητούσε την κυρία του, θα έμενε μόνο του στο σπίτι χωρίς φροντίδα. Και συνέβη το εξής:

Ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Παναγιώτης Παρασκευαϊδης (και παράλληλα Εισαγγελέας Ζώων) με εντολή του ζήτησε να παραληφθεί το σκυλάκι από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, για φροντίδα, λόγω της νοσηλείας της ιδιοκτήτριάς του. Δηλαδή ζήτησε να υπάρχει παράλληλη νοσοκομειακή φροντίδα για τη ιδιοκτήτρια του συμπαθούς τετράποδου και φροντίδα με εντολή Εισαγγελέα για το σκυλάκι όσο η αφεντικίνα  του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο εισαγγελέας Ζώων

Για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχει και λειτουργεί Εισαγγελία Ζώων, η οποία φροντίζει για τα ζώα και αλλοίμονο εάν περιέλθει στην αντίληψή της κακοποίηση ζώων.

Ο αστυνομικός διοικητής με το έγγραφό του προς το νοσοκομείο Αλεξάνδρας ζήτησε να μάθει την πορεία της υγείας της ηλικιωμένης Αντιγόνης «προκειμένου να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Ζώων», ώστε εάν είναι καλά να της επιστρέψουν το σκυλάκι της. Αυτό το έγγραφο περιήλθε πριν από λίγες ημέρες,  υπόψη του Μητσοτάκη, ο οποίος όταν το διάβασε, συγκινήθηκε και είπε «επιτέλους κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα». Ζήτησε να επισκεφθεί τον συγκεκριμένο   Σταθμό Υποδοχής Πληγέντων Ζώων στο Γαλάτσι.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, ξεναγήθηκε από την ιδρύτρια της φιλοζωικής οργάνωσης Dogs’ Voice, Ελένη Δέδε, στις εγκαταστάσεις του.

Γιατί ο Δένδιας πήγε 11 φορές στις ΗΠΑ

Πάρτε χαρτί και μολύβι και μετρήστε: Πόσες φορές, λέτε, ο Νίκος Δένδιας από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας να ταξίδευσε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ. Συνολικά 11φορές και κάθε φορά που επιστρέφει κάτι καλό γίνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί οι επισκέψεις του είναι στοχευμένες κυρίως σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας, αφήστε δε που έχει γίνει εξπέρ σε κάθε είδος drone, από αεροχήματα, έως θαλάσσια  και υποβρύχια.

Η 11η φορά που πάει στις ΗΠΑ ξεκίνησε και πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στο Λος Άντζελες και στο Όστιν.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και αμερικανικών εταιρειών που ειδικεύονται στους τομείς της ρομποτικής, της καινοτομίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας, των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων (εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων), καθώς και των διαστημικών τηλεπικοινωνιών.

Η Νίκη και το know how της Κοινωνικής Συμφωνίας

Δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο, μια ελληνική πρωτοβουλία να μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Κι όμως, η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που επετεύχθη με πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως, αποτελεί πλέον αντικείμενο ευρωπαϊκής συζήτησης. Γι’ αυτό και στις 18 Ιουνίου η υπουργός Εργασίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρουσιάσει το ελληνικό παράδειγμα σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες αφιερωμένη στο μέλλον του κοινωνικού διαλόγου στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της διετίας της Νίκης Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας. Όχι μόνο λόγω του περιεχομένου της, αλλά κυρίως επειδή κατέστη εφικτή σε ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικοί εταίροι είχαν επί χρόνια διαφορετικές αφετηρίες και προτεραιότητες.

Χρειάστηκαν μήνες συστηματικού διαλόγου, συνεχείς επαφές και επίμονη προσπάθεια ώστε εργοδοτικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των εργαζομένων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και μάλιστα οι πρώτες υπογραφές συλλογικών συμβάσεων και οι επεκτάσεις τους ακολούθησαν αμέσως μετά.

Ας παραδεχτούμε ότι υπάρχει και ένας ισχυρός συμβολισμός. Για πολλά χρόνια η χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την κρίση, την ανεργία και τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας. Σήμερα, η ίδια χώρα καλείται να παρουσιάσει μια συμφωνία που προβάλλεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο κοινωνικού διαλόγου.

Chevron η… operator

Έπεσαν οι υπογραφές με συνέπεια να ολοκληρωθούν οι  διαδικασίες για την είσοδο της Chevron στο Block 10, δηλαδή τη θαλάσσια παραχώρηση που βρίσκεται ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο νότιο Ιόνιο.

Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οριστική μεταβίβαση ποσοστού συμμετοχής από τη HELLENiQ ENERGY προς τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό.

Με την ολοκλήρωση των εγκρίσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ και το υπουργείο Εξωτερικών ως προς την Άμεση Ξένη Επένδυση, η Chevron αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποκτήσει το 70% της παραχώρησης και να αναλάβει τον ρόλο του εντολοδόχου, δηλαδή του operator. Το ποσοστό της HELLENiQ ENERGY θα διαμορφωθεί στο 30%

Τι γύρευε στην Αθήνα ο γιος του Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ έχει δύο γιους. Ο ένας ερχόταν τακτικά στην Αθήνα και καμιά φορά πήγαινε μαζί με την οικογένειά του για ψώνια στο πολυκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου.  Συμπαθούσε την Ελλάδα και το έδειχνε. Ο άλλος γιος Χαφτάρ, ο Σαντάμ είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία, είναι ο υπαρχηγός του πατέρα του, δηλαδή υπαρχηγός της Γενικής Διοίκησης του Λιβυκού Στρατού. Η ελληνική διπλωματία κατάφερε και τον έφερε στην Αθήνα.

Σημαντική προσωπικότητα και για τον λόγο αυτό έγινε δεκτός και από τον Γεραπετρίτη και από τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είναι ο μόνος από τους ευρωπαίους ομολόγους του που επισκέπτεται και συνομιλεί και με τους δύο ηγέτες της Λιβύης

Η πρώτη επίσκεψη του Saddam Haftar στην Αθήνα, έρχεται σε συνέχεια της δεύτερης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη, στις 28 Μαρτίου 2026 και επιβεβαιώνει την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας και της ιδιαίτερα ικανοποιητικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί με την Ανατολική Λιβύη.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, δόθηκε έμφαση στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση επενδύσεων σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας της ενέργειας, σε συνέχεια της επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Βεγγάζη. Περαιτέρω, συμφώνησαν στην ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Τσίπρας και Κουτσούμπας μαζί στο Ηρώδειο αλλά…

Είναι κάτι νύχτες που μυρίζουν γιασεμί, λέει ένα τραγούδι. Αλλά αυτές οι καλοκαιρινές νύχτες για ορισμένους πολιτικούς όχι κατ΄ανάγκη για όλους, έχουν γεύση κουλτούρας. Την Παρασκευή το βράδυ, έπεσε πολύ κουλτούρα στο Ηρώδειο με τον Τσίπρα και την σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα να παρακολουθούν την Λυσιστράτη, του φίλου του Σταμάτη Καραουνάκη.

Η αλήθεια είναι ότι το κουλτουριάρικο αυτό συμβάν θα περνούσε από μένα απαρατήρητο, αν στην ίδια παράσταση και στην ίδια σειρά καθισμάτων στο Ηρώδειο δεν καθόταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γγ του ΚΚΕ. Ρώτησα εάν χαιρετήθηκαν όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, σε ένα αρχαίο και ιστορικό θέατρο και η απάντηση που πήρα ήταν «όχι».

Ή μάλλον χαιρετήθηκαν με το… βλέμμα. Ας είναι. Όχι νομίζετε πως θα κάτσει να σκάσει ο γγ του ΚΚΕ, επειδή δεν χαιρετήθηκε δια χειραψίας με τον Τσίπρα. Μετά έριξε ένα βαρύ ζεϊμπέκικο (όπως το συνηθίζει) σε μια κομματική εκδήλωση του ΚΚΕ.

Το ρεκόρ Γκίνες στο ζεϊμπέκικο

Τώρα, μιλώντας για ζεϊμπέκικο, πρόσεξα ανάμεσα στο πλήθος που χόρεψε ζεϊμπέκικο στη Θεσσαλονίκη, κάπου στα 830 άτομα, που έσπασαν το ρεκόρ Γκίνες, έναν βουλευτή της ΝΔ. Πρόκειται για τον νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Στράτο Σιμόπουλο που χόρεψε και αυτός.

Δεν ήταν, όπως είδα, να είναι συγχρονισμένος  με την χορογραφία, αλλά για τον Στράτο αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί όπως λέει αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ζεϊμπέκικο έγινε για έναν καλό  σκοπό, για το Αλτσχάιμερ και προέχει η συμμετοχή και η συνεισφορά.

Η Ζωή, ο Στίλμπεργκ και οι εξωγήινοι

Πάντως αυτές τις νύχτες, αρχές καλοκαιριού, προτού ακόμα αρχίσουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, οι πολίτικοί αναζητούν την κουλτούρα ακόμα και στα θερινά σινεμά. Όπως για παράδειγμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εθεάθη σε θερινό σινεμά στην Αγία Παρασκευή για να παρακολουθήσει, ποια ταινία νομίζετε; Μια ταινία με… εξωγήινους, δηλαδή τη νέα ταινία του Στίβεν Στίλμπεργκ «Ημέρα Αποκάλυψης», που έχει ως θέμα τους εξωγήινους.

Μια  ταινία, πραγματικά με αποκαλύψεις που φαίνεται πως άρεσε στη Ζωή, «περιπετειώδες» ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει, αλλά αυτό που επίσης θέλω να σημειώσω είναι ότι ο κόσμος που βρισκόταν στο σινεμά έσπευσε να την χαιρετήσει.

Η μάχη Μάκη – Ζωής μόλις άρχισε…

Δηλαδή τι περίμεναν οι γαλάζιοι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος; Θα γινόταν μια συνεδρίαση σε ήρεμα νερά, γαλήνια, με  παρούσα την Ζωή Κωνσταντοπούλου;  Όχι βεβαίως και έτσι οι εντάσεις όπως και ενστάσεις, αλλά και οι αποχωρήσεις, δεν έλειψαν από την πρεμιέρα της συνεδριάσεως.

Υπήρξαν διαφωνίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και με την εκλογή του Μάκη Βορίδη στο προεδρείο της διακομματικής επιτροπής. Ας σταθούμε όμως στον Μάκη.

Τις ενστάσεις της για την εκλογή Βορίδη εξέφρασε κυρίως η Ζωή η οποία με το καλημέρα, ζήτησε να μάθει ποιοι είναι οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τον βουλευτή της ΝΔ για τη θέση.

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι, «η αντιπολίτευση δεν με συμπαθεί, έχει καταστεί σαφές αυτό. Δεν με ψηφίσατε για πρόεδρο, δεν θα ψάξουμε τους δυο που με υπερψήφισαν. Είναι άχαρο σε αυτή τη διαβουλευτική διαδικασία, είναι μικρό όλο αυτό σε σχέση με το μέγεθος του έργου που αναλαμβάνουμε».

Το μυστικό «όπλο» της Κάρυ για την ακρίβεια

Είπα να μην ασχοληθώ, υπάρχουν τόσοι άλλοι για αυτόν τον σκοπό, αλλά βλέποντας το και ξαναβλέποντάς το βίντεο με την Πρόεδρο της Ελπίδας για τη Δημοκρατία, για το θέμα της ακρίβειας, μπήκα στον πειρασμό και εγώ να κάνω ένα σχόλιο. Ο λόγος για την Κάρυ (όπως αποκαλούν οι φίλοι της την Μαρία Καρυστιανού) η οποία από αυτά που μαθαίνω, δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή δεν δείχνει άνοδο, αντιθέτως πτώση.

Θα μου πείτε νωρίς είναι ακόμα και πάντα το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων, σε ένα νέο πρόσωπο, σε ένα νέο κόμμα δίνει ένα μεγάλο αέρα ποσοστών, ας μην ξεχνάμε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν δημιούργησε το ΚΕΠ, που είχε εκεί γύρω στα 17% ή τον Νίκο Ανδρουλάκη που όταν επανεξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα ποσοστό γύρω στο 19%. Και μετά πτώση και τη βελόνα κολλημένη.

Ας είναι. Η Κάρυ θα πρέπει να βελτιώσει τον πολιτικό της λόγο. Δηλαδή εκεί όπου  εντοπίζεται πως είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Να γίνει πιο συγκεκριμένη, να ευθυγραμμίζεται με τα αιτήματα των πολιτών. Η περίοδος χάριτος τελειώνει.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να την ρωτούν πώς θα αντιμετωπίσει, αν γινόταν αύριο κυβέρνηση, την ακρίβεια και αυτή να απαντά ότι «το πρώτο πράγμα είναι η βούληση να αλλάξεις κάποια πράγματα». Δηλαδή; Λέτε να μην υπάρχει βούληση; Και ποια είναι αυτή η βούληση, ίσως ρωτήσουν την Κάρυ;

Και τι θα απαντήσει, τη στιγμή που κοτζάμ οικονομολόγοι, με τόσο δημοσιονομικά εργαλεία δεν μπόρεσαν (αν και είχαν την βούληση) να μειώσουν την ακρίβεια, αλλά μόνον με μια βούληση που θα έχει η Κάρυ (ως κυβερνήτης της χώρας) θα πέσουν οι τιμές;

Η βούληση είναι το «μυστικό» της όπλο για την  ακρίβεια;

Το ΜΙΤ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Σας έγραψα προχθές για τον «Δούρειο Ίππο-26», όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις δοκίμασαν μη επανδρωμένα συστήματα, anti-drone λύσεις και εφαρμογές ηλεκτρονικού πολέμου σε συνθήκες άσκησης.

Τώρα μαθαίνω για το MIT TRITON Summer School, μια συνεργασία με το MIT — ναι, το γνωστό — μέσω ΥΠΕΘΑ και ΕΛΚΑΚ, με αντικείμενο τη θαλάσσια ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα. Η δράση πραγματοποιείται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με συμμετοχές και από τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από το ΕΜΠ.

Και εδώ φαίνεται η άλλη πλευρά του ίδιου σχεδίου: η τεχνογνωσία. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν δοκιμάζουν απλώς νέα μέσα. Επενδύουν και στους ανθρώπους που θα κληθούν να τα αξιοποιήσουν επιχειρησιακά.

Με απλά λόγια, χτίζουν όχι μόνο δυνατότητες, αλλά και κουλτούρα καινοτομίας. Και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα: να μη σπεύδουν απλώς να προλάβουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά να αποκτούν τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να τις διαμορφώνουν οι ίδιες.

Το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό και το off the record

Μια συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, έστω στα όρθια, μέσα στην αίθουσα ορκωμοσίας υπουργών, στο Προεδρικό Μέγαρο, πάντα έχει τη σημασία της. Γιατί εκείνη την ώρα σε μια συνάντηση τετ α τετ μακριά από περίεργα ώτα, μπορεί να βγουν ειδήσεις,  να υπάρξουν εκμυστηρεύσεις ακόμα και αποκαλύψεις, αλλά είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς την δέσμευση του off the record και να μην δημοσιοποιήσεις τίποτα από αυτά.

Πλην ενός θέματος: Τα πρώτα γκολ του… Μουντιάλ και τις πρώτες κόκκινες κάρτες που έπεσαν. Για τις οποίες έδειξε ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός.  Εκεί δεν υπάρχει off the record, όπως υπήρχε, για παράδειγμα, για το τι ειπώθηκε για τον Τσίπρα…