• Τράπεζες

    Deutsche Bank για ΕΤΕ: «Λαμπρές» προοπτικές και αξιόπιστοι στόχοι για το 2024-2026 – 8,30 ευρώ η τιμή στόχος

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας - Alfredo Alonso, Αναλυτής Deutsche Bank

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας – Alfredo Alonso, Αναλυτής Deutsche Bank


    Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) παρείχε νέους στόχους για το 2024-2026, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συνεπάγονται αισιοδοξία για τα έσοδα, ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και ιδιαίτερα υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών.

    «Παραμένουμε αγοραστές με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ. Συνολικά, η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 συνεχίζει να παρέχει καλά νέα και λαμπρές προοπτικές για το μέλλον, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες από τις αγορές, δεδομένου ότι η εκκρεμής τοποθέτηση φαίνεται να μην αποτελεί θέμα.

    Τα σταθερά κέρδη επιβεβαιώνουν τις καλές τάσεις και οι προοπτικές παραμένουν λαμπρές, με τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου να σημειώνουν επίδοση υψηλότερη κατά 15% στα καθαρά κέρδη από το consensus, λόγω των βασικών εσόδων και των υψηλότερων από τα αναμενόμενα λοιπά έσοδα, αν και αντισταθμίστηκαν εν μέρει από ελαφρώς υψηλότερα κόστη», εξηγεί ο Alonso.

    «Όλα οδηγούν σε πολύ ισχυρές επιδόσεις (άνω του 18% σε δείκτη core RoTE έως το 2026 με κανονικοποιημένο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1, σύμφωνα με την καθοδήγηση) και μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου που πιθανώς προετοιμάζει το δρόμο για πολύ ισχυρότερη (αν και δεν είναι ακόμη σαφές) διανομή στους μετόχους.

    Οι κύριοι στόχοι είναι οι εξής:

    • Ανθεκτικότητα του καθαρού εσόδου από τόκους, που προέρχεται από την αναμενόμενη ισχυρή αύξηση των δανείων, κυρίως από τις επιχειρήσεις (+9% 2023-2026 μέση ετήσια αύξηση), καθώς η λιανική θα πρέπει να παραμείνει αδύναμη ακόμη, αν και θα ανακάμψει από το 2025 και μετά (+2% μέση ετήσια αύξηση). Αυτό είναι κάπως πάνω από τις προβλέψεις των άλλων ελληνικών τραπεζών, με συνεχή αύξηση του μεριδίου αγοράς και, τελικά, θετική στήριξη από την πλήρη ανανέωση των βασικών συστημάτων πληροφορικής.
    • Οι παραδοχές για τα επιτόκια φαίνονται συντηρητικές αρκετά με 3% στο τέλος του 2024 και 2,25% στο τέλος του 2025, αναμένοντας κάποια συμπίεση στο περιθώριο περίπου 20 μονάδες βάσης (μ.β.).
    • Το κόστος των καταθέσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2024, με κάποια μείωση στη συνέχεια. Οι διαρθρωτικές αντισταθμίσεις θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν (5 δισ. ευρώ στο τέλος πέρυσι με περαιτέρω 5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024).
    • Ισχυρές αμοιβές, με αναμενόμενη ετήσια αύξηση σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό κατά τη διάρκεια του 2024-2026 που θα προέρχεται από νέες χορηγήσεις, επενδυτικά προϊόντα, διασταυρούμενες πωλήσεις και βελτιωμένες προσφορές προϊόντων.
    • Τα έξοδα αναμένεται να αυξηθούν με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό κατά τη διάρκεια του σχεδίου. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει στον δείκτη κύριου κόστους προς έσοδα να παραμείνει λίγο πάνω την επίδοση του 2023.
    • Οι προβλέψεις αναμένεται να εξομαλυνθούν, με το κόστος των προβλέψεων (CoR) να μειώνεται στις 65 μ.β. περίπου μέχρι το 2026, καθώς η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο καθαρός σχηματισμός νέων NPEs αναμένεται να είναι οριακός.
    • Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου άνω των 500 μ.β. το 2024-2026 αναμένεται να αυξηθεί. Η αμοιβή των μετόχων, καθώς περισσότερες από 900 μ.β. πλεονάζοντος κεφαλαίου σε σχέση με το 14% του στόχου θα πρέπει να οδηγήσει σε σταθερή αύξηση της μερισματικής διανομής σε ευρωπαϊκά επίπεδα, που θα συμπληρωθεί και από επαναγορές αν και δεν έχει δοθεί ακόμη σαφής ορισμός, πάντως, προς αυτή την πορεία», καταλήγει ο αναλυτής της Deutsche Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βγάζουν αντίδραση CCHB, MOH, TENEΡΓ, γυρίζει η ΕΤΕ, επέστρεψε από τα 3,85 ευρώ η ΠΕΙΡ

    J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: Το guidance ανοίγει τον δρόμο για γενναίες πληρωμές στους μετόχους 

    Eurobank Equities για Coca-Cola HBC: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση της τιμής στόχου στα 33,5 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ