• Business

    Ξεκινά η επένδυση 976 εκατ. της Microsoft – Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε Data Center στην Ελλάδα

    Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

    Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας


    Στις ράγες μπαίνει μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια η επένδυση μαμούθ προϋπολογισμού 976 εκατ. ευρώ της Microsoft στην Ελλάδα, η οποία προβλέπει την ανέγερση τριών Data Center στην περιοχή των Σπάτων.

    Είναι η μεγαλύτερη επένδυση μαζί με της Google σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος κατασκευαστής, ενώ οι… μπουλντόζες αναμένεται να μπουν αρχές Απριλίου.

    Ο αμερικάνικος κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυσή του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια κατά 100%.

    Όπως αναφέρεται, ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορά την αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ. ευρώ, την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, 404,956 εκατ. ευρώ, τον τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους, 264,192 εκατ. ευρώ, ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

    Στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη και να την καταστήσουμε κόμβο στη μεταφορά δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή είπε η κα. Ανδρονοπούλου. Ενώ τόνισε ότι μετά την ανακοίνωση της επένδυσης, η οποία έγινε το 2020, η Ελλάδα έχει πάρει την ανιούσα, τόσο στην οικονομία όσο και σε επενδύσεις τεχνολογίας και Data Center.

    Οι μεγάλες επενδύσεις

    Πρόσφατα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, με επίκεντρο τη δημιουργία Data Centers στην χώρα μας και επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Μια επένδυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

    Οι αραβικές επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, θα έρθουν για να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα, καθώς σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των κολοσσών όπως Google και Microsoft, η χώρα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερη αξία και να έρθουν περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

    Στρατηγική επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις σε Data Center.

    Εκτός από την επένδυση τα Microsoft η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία, η Google έχει ανακοινώσει επένδυση η οποία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2025. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να εισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ πάνω από 2 δις. ευρώ μέχρι το 2030.

    Επίσης η Digital Realty διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της Data Center στην Αθήνα, ενώ αναμένονται το Athens 4 και 5 αλλά και το Heraklion 1 στην Κρήτη το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

    Στους Έλληνες παίκτες ξεχωρίζει η Lancom του Γιώργου Νώλη η οποία αναμένεται να κάνει τζίρο 5 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ το 2023.

    Η Lancom έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών Data Center σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έχει ξεκινήσει νέο Data Center στη Κρήτη, ενώ έχει σημαντική συνεργασία με την EXA Infrastructure με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Ξεκινούν τον Απρίλιο οι εργασίες για το Data Center στα Σπάτα – Μέσα στην εβδομάδα ο ανάδοχος

    ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας»

    Inditex: Υπό πίεση ο «Mr. Zara» – Τι ζητούν επίμονα οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ