• Οικονομία

  Χατζηδάκης στο ECOFIN: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ανάπτυξη ως εργαλείο για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής 

  • NewsRoom
  Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλλες

  Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλλες (Πηγή: Facebook)


  «Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. Όσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μία οικονομία τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά οι κοινωνικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την πρόοδο», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλλες.

  Στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα τις κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, εκτός από τον κ. Χατζηδάκη, την Ελλάδα εκπροσώπησε επίσης η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

  Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αποδείξει τη συμπληρωματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, που ενισχύουν τελικά τις κοινωνικές πολιτικές και σε δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε:

  • Στα προγράμματα για την κατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων 700.000 εργαζομένων και ανέργων, που πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και που αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο κατάρτισης που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα.
  • Στη μεταρρύθμιση του συστήματος της διά βίου μάθησης, με την εισαγωγή του κανόνα της πληρωμής βάσει επιδόσεων.
  • Στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
  • Στους αυστηρότερους κανόνες που έχουν εισαχθεί, έτσι ώστε ωφελούμενοι της ΔΥΠΑ, να είναι μόνο αυτοί που το έχουν πράγματι ανάγκη (π.χ. εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για ορισμένα κοινωνικά επιδόματα).

  Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης τα μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης συμβάλλουν ήδη στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση του προϋπολογισμού στην παιδεία και την υγεία.

  Στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Eurogroup αναφορικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης της Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων (Capital Markets Union).

  «Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε διεθνείς οργανισμούς και παράγοντες της αγοράς να μας επισημαίνουν ότι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην εξεύρεση κεφαλαίων για ανάπτυξη.

  Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς τον επιθυμητό βαθμό ενοποίησης. Και υπάρχουν και αντικειμενικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμά τους. Θα πρέπει να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

  Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επιθυμούσε μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση τόσο για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων στην Ευρώπη όσο και για την Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη, καθώς είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  Διαβάστε επίσης:

  Μειώνονται οι χρεώσεις στο IRIS

  Θεοχάρης για διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS: Μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει δικαιολογία

  Airbnb: Τέλος οι κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό των καταλυμάτων  ΣΧΟΛΙΑ