• Τα κέρδη της Mytilineos, γιατί η ΔΕΗ θα πάει στα 15,30 ευρώ, το ενδιαφέρον των ξένων για την Πειραιώς, η Theon στο Euronext, ένα hot πολιτικό quiz και το απίθανο ρεπορτάζ της φοροδιαφυγής

    Σήμερα είναι η ημέρα της Mytilineos

    image

    Οι μετοχές που ξεχώρισαν

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η Αθήνα για μια ακόμα φορά έλαμψε, με πολλές μετοχές να σημειώνουν υψηλά 52 εβδομάδων.

    Φυσικά, παντού σε όλον τον πλανήτη οι μετοχές τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

    Η Netflix χθες σημείωσε άνοδο 10,7% στα 544,87 δολάρια, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο στις 4.868,55 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό.

    Ο DOW JONES βρέθηκε στις 37,806 μονάδες με οριακή πτώση.

    Στην Αθήνα τώρα, υψηλά 52 εβδομάδων σημείωσαν η ΤΙΤΑΝ TITC 2,49% 28,80 η Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 η Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  η Lavipharm ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 η Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΣΤΑΚ 1,63% 7,46

    Επίσης, ράλι είχαμε για τη μετοχή της AEGEAN, μετά το report της OPTIMA BANK και την νέα τιμή στόχο στα 14,70 ευρώ.

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε ακόμα και για τις ΣΑΝΜΕΖΖ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΦΜΜΕΖΖ.

     

    Mytilιneos: Πάνω από 1 δισ. EΒITDA – Πάνω από 600 εκατ. κέρδη

    Σήμερα είναι η ημέρα της Mytilineos, καθώς σε λίγες ώρες ανακοινώνει τα αποτέλεσμα του 2023.

    Όπως σας έχουμε ενημερώσει θα παρουσιάσει EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ και κέρδη άνω των 600 εκατ.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα μοιράσει μέρισμα 1,5 ευρώ/μετοχή.

    Η μετοχή ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 χθες έκλεισε στα 39,46 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 246.000 χαρτιά.

     

    Η ΔΕΗ, η J.P. MORGAN και τα 15,30 ευρώ

    Χθες η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 για μια ακόμα φορά ήταν από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο ταμπλό.

    Στον απόηχο της παρουσίασης από το Λονδίνο, της στρατηγικής του Γιώργου Στάσση.

    Η μετοχή έκανε για μια ακόμα φορά υψηλό 52 εβδομάδων, και τελικά έκλεισε στα 12,52 ευρώ με όγκο συναλλαγών 737.000 χαρτιά.

    J.P. Morgan εκτιμά ότι το «πράσινο ταξίδι» της ΔΕΗ θα συνεχιστεί με αναβαθμισμένους στόχους.

    Η αμερικανική τράπεζα και η Anna Antonova συστήνουν overweight και τιμή στόχο στα 15,30 ευρώ.

    «Φύγαμε από την προχθεσινή παρουσίαση της ΔΕΗ έχοντας πιο θετική άποψη.

    Οι μετοχές έκλεισαν +2% την Τρίτη, κάτι που θεωρούμε ως λίγο συγκρατημένη αντίδραση της αγοράς», εξηγεί η Antonova.

    Οι σημαντικές ανακοινώσεις αφορούν τις σημαντικές αναβαθμίσεις των οικονομικών προβλέψεων, τόσο έναντι των στρατηγικών στόχων του Νοεμβρίου του 2021 όσο και έναντι του τρέχοντος consensus, το στοχευμένο διπλασιασμό της συνολικής δυναμικότητας ΑΠΕ έως το 2026 (4,1GW, από εκ των οποίων τα 2/3 να είναι χωρίς κίνδυνο), τη δέσμευση για πλήρη έξοδο από τον λιγνίτη έως το 2026, τα σχέδια για αύξηση των μερισματικών πληρωμών (από 35% σε 55% των καθαρών κερδών έως το 2026) τις συνολικά καθησυχαστικές προοπτικές της διοίκησης και τα σχόλια σχετικά με τις διάφορες άλλες πτυχές της επιχείρησης.

    «Υποψιαζόμαστε ότι η αγορά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να αφομοιώσει την ενημέρωση (σε ορισμένους τομείς όπου ένας βαθμός αβεβαιότητας εξακολουθεί να υφίσταται) και προφανώς η εκτέλεση θα παραμείνει το κλειδί, αλλά συνολικά βλέπουμε αυτό το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ως μια καλή βάση για πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις», υπογραμμίζει η Antonova.

     

    Η THEON στο Euronext

    Ο Ιανουάριος του 2024 φαίνεται να είναι η χρόνια των ελληνικών εταιρειών.

    Εκτός από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που θα εισαχθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο,  σε λίγες ημέρες άλλη μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων προχωρά σε IPO, όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

    Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON), κορυφαίος σχεδιαστής και κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφάλειας στην Ευρώπη, με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα, ανακοινώνει την πρόθεσή της να εισαγάγει τις μετοχές της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext).

    Κατά το οικονομικό έτος 2022, η THEON είχε έσοδα €142,9 εκατ., σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε το 27,8%.

    Η Εταιρεία στοχεύει σε άντληση περίπου €100 εκατ. μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

    Τα καθαρά έσοδα από τις νεοεκδοθείσες μετοχές θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της THEON μέσω εξαγορών.

    Ταυτόχρονα θα διατεθούν υφιστάμενες μετοχές με σκοπό την επίτευξη σημαντικής ελεύθερης διασποράς, ενώ ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς, προτίθεται να διατηρήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

     «Η προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε νέα κεφάλαια με στόχο την ενίσχυση και επέκταση του επιχειρηματικού και επενδυτικού μας πλάνου που περιλαμβάνει την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης μας στην παγκόσμια αγορά, την καθετοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας, και τον εμπλουτισμό του υπό διαχείριση προϊοντικού χαρτοφυλακίου επιτυγχάνοντας τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης και τη διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης», σχολίασε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΗΕΟΝ.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

    Η εταιρεία αναμένεται να διαθέσει ένα συνδυασμό νέων και υφιστάμενων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κεφαλαίων απευθυνόμενη σε θεσμικούς επενδυτές στο διάστημα μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2024.

    Η THEON θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με πολλαπλασιαστή κερδών 7,5 με 9 όταν όλες οι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού της αμυντικής βιομηχανίας, τρέχουν με ένα πολλαπλασιαστή κερδών περίπου στο 13.

    Το book του IPO θα τρέξει η UBS.

     

    Φουρλής: Ράλι

    Χθες μια μετοχή που έτρεξε ήταν της Φουρλής, στον απόηχο της είδησης που δημοσίευσε ο Wiseman ότι τοποθετείται κορυφαίος Έλληνας επενδυτής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση,  αλλά τώρα επανήλθε.

    Η μετοχή ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 έκλεισε στα 4,135 ευρώ με κέρδη 4,16% και όγκο συναλλαγών τα 332.000 χαρτιά.

     

    Intralot – Intracom ΟΠΑΠ

    Οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη έδειξαν για μια ακόμα φορά τη δυναμική τους.

    Η Intralot έκλεισε στα 1,16 ευρώ, με μεγάλο όγκο συναλλαγών 2.640.000 μετοχές, εκ των οποίων όμως οι 870.000 ήταν σε πακέτα.

    Άπαντες αναμένουν τη σημερινή ημέρα, καθώς στο συνέδριο της JP MORGAN στη Νέα Υόρκη συμμετέχει η διοίκηση της εισηγμένης.

    Άρα δεν αποκλείεται σύμφωνα με τους ειδικούς «αύριο η μεθαύριο να δούμε αγορές μετοχών από θεσμικά χαρτοφυλάκια της Νέας Υόρκης».

    Η Intracom σημείωσε υψηλά 52 εβδομάδων, και έκλεισε στα 3,60 ευρώ.

    Επίσης ο ΟΠΑΠ είχε εξαιρετική εικόνα.

    Έκλεισε στα  16,30 ευρώ, ενώ μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει δώσει προμέρισμα 1 ευρώ.

     

    Mononews: Εμπιστοσύνη

    Αγαπητοί αναγνώστες, όλα αυτά τα χρόνια, το mononews σας ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για πολλές εταιρείες και μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Μεταξύ αυτών τα τελευταία 2 χρόνια της Mytilineos και της Πειραιώς.

    Ξεκινήσαμε να γράφουμε όταν η Πειραιώς ήταν στο 1 ευρώ και η Mytilineos στα 7,5 ευρώ.

    Σήμερα η Πειραιώς παίζει στα 3,5 ευρώ και η Mytilineos στα 39,5 ευρώ.

    Με συνεχόμενες εμπεριστατωμένες αναλύσεις, μεταξύ άλλων και του μεγαλοεπενδυτή Τίμου Μελισσάρη, προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε με ακρίβεια όλη την αλήθεια, που στηρίζεται όμως στους αριθμούς των εταιρειών που σας αναλύουμε, και όχι στις διάφορες φήμες που «σπέρνονται» δεξιά και αριστερά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που έκανε το mononews.gr διαπίστωσε ότι 1 στους 2 αναγνώστες, εμπιστεύεται τις αναλύσεις μας και τις πληροφορίες που γράφουμε για επενδύσεις είτε πρόκειται για εταιρείες εισηγμένες, είτε για κρατικά και εταιρικά ομόλογα είτε για ακίνητα.

    Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία QED, από τις 29 Νοεμβρίου 2023 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

     

    «Χτυπάει κόκκινο» των θεσμικών στη Νέα Υόρκη για την Τράπεζα Πειραιώς

    Mαθαίνω ότι το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών στα roadshow που κάνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς «χτυπάει κόκκινο», καθώς χθες προστέθηκαν ακόμη δέκα συναντήσεις με ηχηρά ονόματα.

    Αναφέρω ενδεικτικά, Βlackstone, Threadneedle, BlackRock, Morgan Stanley, Fidelity, Capital, Wellington, Bank of America.

    Oι συναντήσεις με τους θεσμικούς επενδυτές με την ομάδα του Χρήστου Μεγάλου ξεκίνησαν στο Μανχάταν την Τρίτη, στο πλαίσιο διήμερου non-deal roadshow που οργάνωσαν για την τράπεζα οι σύμβουλοί της UBS και Goldman Sachs.

    Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου που ως γνωστόν διοργανώνει η JP Morgan, στο οποίο βέβαια συμμετέχουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

    Από τις συναντήσεις πάντως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποιος επενδυτής ο οποίος θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του cornerstone investor απορροφώντας ένα ποσοστό της τάξεως του 5%.

    Πάντως, όσον αφορά για το συνολικό πακέτο των μετοχών που θα διατεθεί, φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη», καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν για το 20%, παρόλο που στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης έξοδος του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, κάτι που όπως φαίνεται μάλλον θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

     

    Σήμερα η παρουσίαση του Ελ. Βενιζέλος στο Μουσείο Ακροπόλεως

    Μετά τη χθεσινοβραδινή έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.» για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, μπαίνει πλέον το νερό στ’ αυλάκι.

    Tη σκυτάλη παίρνει σήμερα η παρουσίαση του Ελ. Βενιζέλος σε θεσμικούς, επενδυτές σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

    Την παρουσίαση, όπως διαβάζω στην πρόσκληση που έχει αποσταλεί (όχι στον Wiseman διευκρινίζω), θα πραγματοποιήσουν εκ μέρους της εταιρείας οι: Ιωάννης Παράσχης CEO, Παναγιώτης Μιχαλαρόγιαννης Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, Γιώργος Καλλιμασσιάς, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής, Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, Νάντια Ξηρογιάννη Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών και Γιώργος Ελευθερίου Διευθυντής Investor Relations (IR).

    Eς αύριον λοιπόν τα σπουδαία.

     

    Γράμμα από την Κύπρο

    Τον δρόμο τους έχουν πάρει, όπως πληροφορείται η στήλη, τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές από την κυπριακή αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, τη γνωστή ΜΟΚΑΣ, για τους μετόχους των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών.

    Η πλειονότητα των στοιχείων που έχουν ζητηθεί αφορούν σε κυπριακές εταιρείες του Φέλιξ Μπίτζιου, μέσα από τις οποίες έχουν εντοπιστεί αποστολές εμβασμάτων σημαντικού ύψους.

    Υπό εξέταση βρίσκονται και τα φορολογικά στοιχεία των κυπριακών εταιρειών του Μπίτζιου, καθώς έχουν εντοπιστεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές που δεν επαληθεύονται.

    Μάλιστα, κάποιες από τις εταιρείες που συναλλάσσονταν με τις εταιρείες του Φέλιξ προχώρησαν μεταγενέστερα σε τροποποιητικές δηλώσεις, κάτι το οποίο έχει εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές.

    Πάντως, οι ελεγκτές που εμπλέκονται στις σχετικές έρευνες δηλώνουν ότι προκύπτουν διαρκώς θέματα, καθώς ειδικά στο σκέλος των εικονικών τιμολογίων οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στην υπόθεση των υποκλοπών φέρονται να έχουν οργιάσει.

    Και όπως πληροφορούμαστε στις υπό έλεγχο επιχειρήσεις είναι και η Kestrel του εμπόρου όπλων Σταύρου Κομνόπουλου.

     

    Kλειδώνει έργα 90 εκατ. ευρώ  η Interkat

    Σε έργα αξίας άνω των 90 εκατ. ευρώ επικρατεί η Interkat του Δημάρχου της Λαμίας, Πανουργιά Παπαϊωάννου.

    Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Μάκρη, με την κατασκευαστική που έχει την έδρα της στη Λαμία να κάνει την έκπληξη και να επικρατεί των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 με έκπτωση 18,6%.

    Εκτός όμως από τα παραπάνω, η Interkat αναλαμβάνει και επίσημα το οδικό έργο Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών αξίας 9,7 εκατ. ευρώ και την ανακατασκευή της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου προϋπολογισμού 15,4 εκατ. Ευρώ.

    Όσον αφορά την Interkat, πρόκειται για την εταιρεία που παραλίγο να κάνει την έκπληξη στο Μπράλος – Άμφισσα στις αρχές του 2022 μαζί με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου και την ιταλική CmC Di Ravena πλασάρεται και σε πιο μεγάλα projects αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα τους οδικούς άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά (στον οποίο όπως είχε γράψει πρώτο το mononews επικράτησε ο Όμιλος ΑΒΑΞ) και το Καρπενήσι – Λαμία το οποίο τελεί ακόμα υπό διαγωνιστική διαδικασία.

    Aν αναρωτιέστε κατά πόσο ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ως δήμαρχος και στον ΠΑΣ Λαμίας ειλικρινώς δεν μπορώ να έχω άποψη.

    Εξ όσων γνωρίζω όμως, ειδικώς όσον αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία και δη στο κομμάτι που αφορά στα δημόσια έργα, έχει την πολύ σημαντική βοήθεια του ανιψιού του Νίκου Παπαϊωάννου.

    Πρόκειται για τον γιο του αδερφού του Μιχάλη που είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της εταιρείας.

     

    Ο γάμος ομοφύλων και οι τρομοκρατημένοι βουλευτές

    Μπορεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας να μην αποφάσισε να αφορίσει όσους ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πίεσης προς τους βουλευτές.

    Πληροφοριοδότες του Wiseman αναφέρουν, ότι μητροπολίτες διαμηνύουν σε βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, ότι αν τελικά πουν «ναι» στο νομοσχέδιο θα έχουν επιπτώσεις.

    Ποιες είναι αυτές;

    Τους λένε για παράδειγμα ότι το «επιτίμιο», δηλαδή η εκκλησιαστική ποινή τους, θα είναι ο «αποκλεισμός» από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, δηλαδή γάμους, βαφτίσεις, κηδείες.

    Εκεί δηλαδή που αρκετοί βουλευτές παρευρίσκονται προκειμένου να είναι κοντά στο εκλογικό σώμα.

    Αν οι μητροπολίτες επιμείνουν σ’ αυτή την «άγραφη» τιμωρία, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλά… επεισόδια στην κόντρα Εκκλησίας – Κράτους.

    Και όπως πληροφορείται η στήλη, το συγκεκριμένο θέμα συζητείται εντόνως στη Βουλή, με πολλούς βουλευτές, ειδικά της επαρχίας που έχουν στενή σχέση με τους κατά τόπους μητροπολίτες, να είναι τρομοκρατημένοι στο ενδεχόμενο να μη γίνονται αποδεκτοί στην Εκκλησία.

     

    Το σαφές και αυστηρό μήνυμα του Τάσου Μάνου του ΔΕΔΔΗΕ

    Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα έστειλε από το βήμα Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος  Μάνος, αναφορικά με τους αδήλωτους (και συνεπώς παράνομους) φορτιστές  ηλεκτρικών οχημάτων, ων ουκ εστί αριθμός πλέον.

    Ο κ. Μάνος σε συζήτηση με την υφυπουργό ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ξεκαθάρισε ότι η δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης είναι πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και απαιτείται να δηλώνονται οι φορτιστές.

    Μέχρι σήμερα, μόνο το 6% (600 φορτιστές) έχει δηλωθεί επισήμως στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ από τους 10.000 (!) που λειτουργούν, παρόλο που αποτελεί θεσμική υποχρέωση η δήλωση.

    Οπότε για να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο ο κ. Μάνος, ανακοίνωσε ότι «Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει να διακόπτει από το Φεβρουάριο αυτούς τους φορτιστές διότι οι προμηθευτές πρέπει να κάνουν το σωστό και σήμερα ελάχιστοι συμμορφώνονται».

    Μαθαίνω επίσης ότι μέχρι το καλοκαίρι ο ΔΕΔΔΗΕ θα παρουσιάσει υπηρεσίες δυναμικής τιμολόγησης, από τις οποίες θα μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι φορτιστές δηλωθούν στην πλατφόρμα του.

    Σωστή κίνηση για να περιοριστεί δραστικά αυτή η αναρχία.

     

    Quiz: Ποιος πολιτικός αποσύρεται;

    Ποιος εν ενεργεία βουλευτής της συμπολίτευσης και πρώην υπουργός έχει αποφασίσει οριστικά να αποσυρθεί από την πολιτική πριν τη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής, ίσως και μέχρι το καλοκαίρι;

    ΥΓ1: Ήδη το κοινοποίησε σε άνθρωπο του Μ.Μ.

    ΥΓ2: Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η επικείμενη απόσυρσή του με το νομοσχέδιο για τους γάμους «ανεξαρτήτως φύλου», όπως είναι η σωστή διατύπωση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

    Αυτό για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

    ΥΓ3: Μου λένε από ψηλά (αλλά εγώ το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη) πως ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει απολύτως καμία προσπάθεια να τον μεταπείσει.

    Ίσως επειδή έχει έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση με άνθρωπο σοβαρό και αξιόπιστο.

    Θα δείξει πάντως αυτό το τελευταίο αν θα ευδοκιμήσει.

     

    Το γέλιο και το γελοίο

    Αγαπητοί αναγνώστες, ορισμένες φορές κάποιοι άνθρωποι είναι τελείως «στόκοι».

    Από τη μια φοροδιαφεύγουν και από την άλλη αυτοδιαφημίζονται στα social media.

    Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε το ζεύγος που παντρεύτηκε προ εβδομάδων, (εγώ προσωπικά δεν είχα ιδέα), αλλά το πράγμα προκαλεί απίστευτο γέλιο.

    Και επειδή είμαι άνθρωπος με χιούμορ, σας γράφω όλα όσα συνέβησαν.

    Όλοι οι συντελεστές του γάμου ανέβασαν φωτογραφίες στα social media, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ με μια απλή αναζήτηση να τους πιάσει για φοροδιαφυγή.

    Με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι συντελεστές του γάμου Ελέτσι – Λεμονίδη.

    Ο γνωστός τραγουδιστής, που τραγούδησε στο party του γάμου, δεν διαβίβασε μέσω του myDATA τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη εμφάνιση.

    Επιπλέον, βρέθηκε, τα προηγούμενα χρόνια να δηλώνει εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ, όταν, στην προσωπική του σελίδα στο facebook, υπάρχει πλήθος εμφανίσεών του σε νυχτερινά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

    Το πρόσωπο που ανέλαβε τον σχεδιασμό του γάμου (wedding planner) – που αυτοπροβάλλεται ως planner επωνύμων και ότι συμμετέχει σε εταιρεία που οργανώνει γαμήλιες δεξιώσεις και βαπτίσεις – δεν συμμετέχει φορολογικά σε κάποια επιχείρηση, ούτε έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης.

    Ουσιαστικά, λειτουργεί επαγγελματικά μέσω της επιχείρησης συγγενικού προσώπου, το αντικείμενο δραστηριότητας της οποίας έχει να κάνει με την διοργάνωση γαμήλιων δεξιώσεων.

    Πάντως, δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί παραστατικό για τις υπηρεσίες σχεδιασμού της γαμήλιας δεξίωσης.

    Το εν λόγω πρόσωπο δεν δηλώνει καθόλου έσοδα, ούτε από μισθωτές υπηρεσίες.

    Το συγγενικό πρόσωπο δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 20.000 για το 2022.

    Η εταιρεία νυφικών δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τα ρούχα που έφτιαξε.

    Για το διάστημα που έγινε ο γάμος, προκύπτει έκδοση δέκα αποδείξεων, μέσου ποσού 300 ευρώ, αξία που γενικά απέχει μακράν και από αυτή μιας ημερήσιας ενοικίασης.

    H ίδια εικόνα (μάλιστα με ακόμη μικρότερα μέσα μεγέθη) επικρατεί για το σύνολο του έτους, τη στιγμή που από την σελίδα της στο facebook προκύπτει η παροχή ενδυμάτων σε πλήθος γάμων και βαπτίσεων με εμφανώς διαφορετικό προϋπολογισμό.

    H επιχείρηση έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 160.000 ευρώ, από το 2018 και μετά.

    Το κτήμα, όπου έγινε ο γάμος, έχει εκδώσει ένα παραστατικό ύψους 3.000 ευρώ την ημερομηνία τέλεσης του γάμου.

    Από το 2019, που έκανε έναρξη η επιχείρηση, έχει συσσωρεύσει ζημιές άνω των 200.000€ (κάθε της χρήση είναι ζημιογόνος).

    Εμφανίζεται να ενοικιάζει ακίνητο, με ετήσιο μίσθωμα που ξεπερνά τις 55.000 ευρώ.

    Η ατομική επιχείρηση παρασκευής της γαμήλιας τούρτας φαίνεται να εξέδωσε ένα παραστατικό 1.000€, που, λόγω ημερομηνίας έκδοσης, είναι ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον γάμο.

    Ωστόσο, πρόκειται για επιχείρηση παρασκευής cupcakes και ιδιαίτερα εντυπωσιακών/θεματικών γλυκών και τουρτών για γενέθλια, γάμους και βαπτίσεις, που παρά την έντονη αναγνωρισιμότητα της μέσω της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει εμφανίσει ποτέ κέρδη από τη λειτουργία της και μετά, αλλά αντιθέτως συσσωρεύει ζημιές, άνω των 300.000 ευρώ.

    Σε κάθε φορολογική δήλωση εισοδήματός της από το 2019 και μετά, για να δικαιολογηθούν οι δαπάνες του φυσικού προσώπου, είτε έχει συμπληρωθεί ο κωδικός της ανάλωσης κεφαλαίου, είτε ο κωδικός της πώλησης περιουσιακών στοιχείων / λήψης δανείων, είτε και οι δύο μαζί.

     

    Τα σερβίτσια 

    Και συνεχίζω.

    Η επιχείρηση, που παρείχε τα σερβίτσια της δεξίωσης, δεν έχει ταμειακή, ούτε διαβιβάζει στοιχεία μέσω myDΑΤΑ.

    Δεν προκύπτει λοιπόν η διαβίβαση κάποιου παραστατικού που να σχετίζεται με την γαμήλια δεξίωση.

    Για το 2022 εμφάνισε τζίρο κάτω των 6.000 ευρώ και ζημιά περίπου 9.000 ευρώ, τη στιγμή που από τη σελίδα της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει ότι έχει αναλάβει το υψηλής αισθητικής «art de la table» σε πλήθος δεξιώσεων.

    Το κομμωτήριο, που επιμελήθηκε το χτένισμα της νύφης, δεν έχει φορολογικό μηχανισμό.

    Από το MyDATΑ, προκύπτουν μόνο κάποια τιμολόγια προς επιχειρήσεις, άρα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις τιμολόγησης των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν στην νύφη.

    Οι ιστοσελίδες που διατηρεί η επιχείρηση στα social media περιέχουν πλήθος από χτενίσματα γάμων, που έχει αναλάβει η επιχείρηση.

    Οι φορολογικές της δηλώσεις, κατά την τελευταία τριετία, δεν εμφανίζουν έσοδα.

    Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε το μακιγιάζ της νύφης δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τις υπηρεσίες της.

    Διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία προκύπτει μια τελείως άλλη εικόνα για το πραγματικό ύψος των εσόδων της, ενώ από την σελίδα της στο Instagram προκύπτουν πάρα πολλές δουλειές που έχει αναλάβει στο παρελθόν.

    Στην προσωπική της σελίδα εμφανίζει δείγματα δουλειάς της από 15 γάμους (έχουν τελεστεί κυρίως εκτός Αθηνών – Μύκονο, Πάρο, Costa Navarino, Πόρτο Χέλι), στους οποίους κλήθηκε να παράσχει υπηρεσίες μακιγιάζ.

    Γενικώς, φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά με υψηλού προϋπολογισμού γάμους / events, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων της.

    Χαρακτηριστικά, το 2022, δήλωσε ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) λίγο παραπάνω από 8.000 ευρώ.

    Από το ανθοπωλείο έχει εκδοθεί ένα παραστατικό 490€ που ίσως σχετίζεται με το γάμο, λόγω ημερομηνίας.

    Η επιχείρηση δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 239.000€ τo 2022, με ζημιές χρήσης λίγο κάτω από τα 10.000€.

    Παράλληλα, όμως κατέχει περί τα 10 φορτηγά αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού τα οποία προφανώς χρησιμοποιεί σε παραλαβές και διανομές.

    Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης διατηρεί επίσης προσωπική ιστοσελίδα στην οποία και φαίνεται το εξεζητημένο ύφος των ανθοστολισμών του και η εμπλοκή του σε γάμους που διεξάγονται σε προορισμούς «πολυτελείας», κάτι που γίνεται ακόμη πιο εμφανές από την επίσκεψη στη σελίδα του στο Instagram.

    Οι φορολογικές δηλώσεις, που υπέβαλε την τελευταία τριετία, πρακτικά στερούνται εσόδων.

    Tο κοσμηματοπωλείο, από το οποίο αγοράστηκε το γαμήλιο δαχτυλίδι, δεν διαβιβάζει στοιχεία πώλησης, ούτε μέσω eSend, αλλά ούτε και μέσω myDΑΤΑ.

    Συνεπώς, δεν εντοπίστηκε παραστατικό για το δαχτυλίδι, το οποίο φέρεται να ήταν μεγάλης αξίας.

    Το συνολικό άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης από το 2017 και μετά είναι περίπου 3.000€ και προφανώς οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη πρακτικά στερούνται εσόδων.

    Ωστόσο, από τη σελίδα του ιδιοκτήτη στο Instagram προκύπτει η πώληση πολλών κοσμημάτων και μεταχειρισμένων Rolex.

    Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε τη φωτογράφηση δεν χρησιμοποιεί ταμειακή και από το myDΑΤΑ δεν προκύπτει διαβίβαση παραστατικού παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες φωτογράφισης, που πρόσφερε στον γάμο.

    Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, η οποία έχει βραβευθεί για την ποιότητα της δουλειάς της, υπάρχει πλήθος φωτογραφιών από δεξιώσεις τις οποίες έχει καλύψει, με εξαιρετικά επαγγελματικό ύφος.

    Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνει από το 2017 και μετά κυμαίνονται μεταξύ 8.500 και 11.000 περίπου.

    Στη δήλωση του 2022, προκειμένου να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου περίπου 200.000€, συμπλήρωσε ποσό ανάλωσης κεφαλαίου μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από το αρχείο της ΑΑΔΕ.

    Ο μουσικός, που έπαιξε στο party, έχει κάνει έναρξη το 2021 και από τις προσωπικές του σελίδες στο facebook φαίνεται ότι έχει εμφανιστεί σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συναυλιών.

    Αθροιστικά, τα έσοδα της ατομικής επιχείρησης για το 2021 και 2022 είναι λίγο κάτω των 7.000€, με αθροιστικό αποτέλεσμα ζημία περί τα 6.000€.

    Δηλώνει επίσης περίπου 15.000€ (αθροιστικά και για τα δυο παραπάνω έτη) ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

    Από τα διαβιβασθέντα στοιχεία στο myDΑΤΑ δεν προκύπτει η έκδοση παραστατικού για την παρουσία του στον γάμο.

     

    Ο DJ 

    Ο DJ του γάμου έχει κάνει διακοπή της ατομικής του επιχείρησης από τ0 2011 και δεν συμμετέχει σε κάποια εταιρεία.

    Παρά το ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ως dj σε πλήθος εκδηλώσεων, τα δηλούμενα εισοδήματά του από μισθωτή εργασία για το 2022 και το 2021 είναι λίγο άνω των 3.000€, ενώ για το 2020 και 2019 είναι κάτω των 2.000€.

    Το πρόσωπο, που διακόσμησε με μπαλόνια τον χώρο της γαμήλιας δεξίωσης, εμφανίζεται ως υπεύθυνο επιχείρησης, η οποία λειτουργεί υπό άγνωστο φορολογικό καθεστώς, ενώ το πρόσωπο ούτε είναι επιτηδευματίας, ούτε συμμετέχει σε κάποια εταιρεία.

    Δεν δηλώνει εισοδήματα, παρά το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από χώρους, τη διακόσμηση των οποίων φαίνεται να έχει επιμεληθεί.

    Η ατομική επιχείρηση δημοσίων σχέσεων που ανέλαβε την προβολή του γάμου δεν προέκυψε να διαβίβασε παραστατικό προς το ζευγάρι για τις υπηρεσίες της.

    Συμπερασματικά, μετά τις ψηφιακές διασταυρώσεις, η φορολογική εικόνα όλων των συντελεστών ήταν πάνω κάτω η ίδια: Σχεδόν όλοι έχουν πολλές αναρτήσεις από τις κάθε είδους πολυτελείς δεξιώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει επαγγελματικά, αλλά είτε εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, είτε εμφανίζουν μεγάλες ζημιές.

    Σχεδόν για κανέναν από τους συντελεστές δεν προέκυψε η έκδοση παραστατικού για τις υπηρεσίες του στο γάμο.

    Όλοι οι παραπάνω συντελεστές του γάμου έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα έναρξης του φορολογικού ελέγχου.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.