• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Μέρισμα 18-20 λεπτά για το 2023 – Διπλάσιο κάθε χρόνο – Ανάπτυξη σε 3 άξονες

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ


    Τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία μιας ηγετικής εταιρείας ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, με καίρια θέση στα δίκτυα, με πολλαπλές υπηρεσίες για τα 8,5 εκατ. πελατών του που θα παράγει κατά  75% πράσινη ενέργεια το 2026, παρουσίασε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Ταυτόχρονα έδειξε την προοπτική για διπλάσια κέρδη και υψηλά μερίσματα, που το 2026 θα περάσουν το 1 ευρώ/μετοχή.

    Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας υποσχέθηκε μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της για τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με όσα έδειξε χθες στην παρουσίαση στο Λονδίνο, εκτιμά διπλάσια καθαρά κέρδη το 2024 από το 2023 και διπλάσια πάλι το 2026 από το 2024. Και ανακοίνωσε ότι το 35% των κερδών του 2023 θα μοιραστεί στους μετόχους και το 35-55% των κερδών θα αποτελεί μερίσματα ως το 2026.

    Δηλαδή, με κέρδη 200 εκ. ευρώ το 2023 θα διανείμει τα 70 εκ. σε μερίσματα ή 18 έως 20 λεπτά ανά μετοχή, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί για τη χρήση 2024 για την οποία τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ αναμένονται στα 300-400 εκ. ευρώ.

    Από το 2024 ως το 2026 η εταιρεία θα επιστρέφει στους μετόχους της από το 35% ως το 55% των κερδών, τα οποία αναμένει σε 800 εκ. το 2026.

    Ολοκληρωμένη στρατηγική σε τρεις άξονες

    Παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα εξασφαλίσει στην εταιρεία σταθερά ανοδικά EBITDA και συνεχή ανάπτυξη με συστηματικές επενδύσεις.

    Ταυτόχρονα το επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ, θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες, στα δίκτυα των οποίων η συνεισφορά στα EBITDA θα αυξάνεται κάθε χρόνο, στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τον πελάτη αξιοποιώντας την εξαγορά της Κωτσόβολος και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, που το 2026 θα αποτελεί το 75% της παραγωγής της ΔΕΗ.

    Την ίδια στιγμή η εταιρεία θα αναπτύσσεται και γεωγραφικά, ενώ η κεντρική θέση που απέκτησε στην αγορά ενέργειας στη Ρουμανία θα της εξασφαλίζει αυξημένα περιθώρια κέρδους στην εμπορία ενέργειας, αφού θα επωφελείται από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στη Ρουμανία σε σχέση με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς σε Ελλάδα και Ιταλία.

    Όπως τονίστηκε η επέκταση στη Ρουμανία, δημιουργεί ένα ενεργειακό διάδρομο με μεγαλύτερη δυναμική στην παραγωγή αξίας. Δηλαδή, οι διασυνδέσεις της Ελλάδας τόσο με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και με την Ιταλία, δίνουν στη ΔΕΗ  τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο, επωφελούμενη από τις υψηλότερες τιμές στην αγορά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

    Όσον αφορά τη γεωγραφική επέκταση, όπως παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας, σχεδιάζει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 1,1GW στη Βουλγαρία μέχρι το 2030 από τα οποία τα 500 MW θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το 2026.

    Στόχος της εταιρείας είναι να έχει ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση το 2026, να φτάσει στα 13 GW εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας το 2030 και τα 3 δις. EBITDA από 2,3 δις. το 2026. Οι επενδύσεις της την τριετία 2024-2026 θα ανέλθουν σε 9 δις. ευρώ

    Τέλος η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η ΔΕΗ θα πάρει επενδυτική βαθμίδα από το 2027 ως το 2030.

    Πώς θα αξιοποιηθεί η Κωτσόβολος

    Ειδική αναφορά έγινε στον τρόπο με την οποία η δραστηριότητα της Κωτσόβολος θα αξιοποιηθεί, δίνοντας στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να αναπτύξει μια νέα γκάμα υπηρεσιών.

    Στις νέες δραστηριότητες που μπορεί η Κωτσόβολος να φέρει στην εταιρεία, σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση, είναι οι υπηρεσίες πληρωμών, οι ασφάλειες, οι υπηρεσίες delivery, η εμπορία οικιακών συσκευών αλλά και ενεργειακών λύσεων, όπως φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, φορτιστές αλλά και υπηρεσίες συντήρησης για τα σπίτια.

    Για την ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει  πολλαπλά δίκτυα. Tόσο τα φυσικά καταστήματα, όσο και ειδικούς συνεργάτες αλλά και με τη δημιουργία marketplace και μέσω  call center για την προώθησή τους.

    Νέοι, ακόμα υψηλότεροι, στόχοι για το 2026 και το 2030

    Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

    Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.

    To EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει στα €2,3 δισ. το 2026 από €1,5 δισ. το 2023. Ο στόχος για EBITDA αναπροσαρμόζεται σημαντικά προς τα επάνω από τα €1,7 δισ. του προηγούμενου business plan για το 2026. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις ΑΠΕ, την εμπορία και τις νέες δραστηριότητες.

    Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44% της περιόδου 2024-2026. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, το καθαρό χρέος του ομίλου δεν θα υπερβεί το όριο του 3,3Χ/ΕΒΙΤDA, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχη του 3,5Χ/ΕΒΙΤDA που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου.

    Για το 2030, οι προοπτικές του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπουν περαιτέρω σημαντική αύξηση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3 δισ., διπλασιάζοντας την σημερινή λειτουργική κερδοφορία.

    Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται συνεχώς εντός της τροχιάς μείωσης βάσει του Προτύπου Net Zero του Science Based Targets initiative (SBTi).

    Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την παρουσίαση

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Έτσι θα καταστεί ο ενεργειακός ηγέτης στη Ν.Α. Ευρώπη με 3 δισ. EBITDA – Στο +1,9% έκλεισε η μετοχή

    ΔΕΗ: Στόχος για 3 δισ. ευρώ EBITDA το 2030 – Επενδυτικό σχέδιο 9 δισ. – Η παρουσίαση στο Λονδίνο

    ΔΕΗ: Γιατί χρειάζεται τη μονάδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ