• Ποιοι 9 ξένοι κολοσσοί χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μυστήρια της ΑΒΑΞ, το -29,5% της μετοχής του ΑΔΜΗΕ και τα «ιερά φλουριά» στην Δόμνα και την Κεραμέως

    Μιας και μπήκε η νέα χρονιά είπα να θυμηθώ αυτό το καλόπαιδο, που διοικεί τον ΑΔΜΗΕ.

    image

    ΑΔΜΗΕ: Είναι μόνος του και χάνει

    Μιας και μπήκε η νέα χρονιά είπα να θυμηθώ αυτό το καλόπαιδο, που διοικεί τον ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -1,34% 2,21.

    Όπως τον αποκαλούν κάποιοι «τον κολλητό του Γρηγόρη».

    Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

    Απλά η απόδοση της μετοχής της εταιρείας, που είναι μονοπώλιο για την Ελλάδα, μέσα στο 2022  ήταν -29,5%.

    Σε άλλη χώρα οι βασικοί μέτοχοι απλά θα τον είχαν απολύσει.

    Για τον βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, που είναι το ελληνικό δημόσιο, αυτά είναι απλές λεπτομέρειες….

     

    Ποιοι 9 ξένοι κολοσσοί χτίζουν θέση στην Πειραιώς

    Φίλοι αναγνώστες, του Wiseman του έκανε πολύ έντονη εντύπωση πως σε 11 Έλληνες χρηματιστές σε κανέναν τους δεν αρέσει η μετοχή της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 .

    Ούτε ένας από τους 11 δεν την έχει στις top επιλογές του για το 2023.

    Αυτό ακριβώς ο Wiseman το βρίσκει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟ.

    Του θυμίζει όταν πριν 2 ½ χρόνια και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2020, η μετοχή της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 είχε κλείσει στα 7,22€.

    Τότε, δεν την είχε κανείς στα top pick του.

    Μετά από 2 ½ χρόνια, η μετοχή της MYTILINEOS έκλεισε στις 30/12/2022 στα 20,30€.

    Τώρα πολλοί την θυμήθηκαν και την προτείνουν για φέτος (2023) σαν top pick.

    Όμως πηγή του WISEMAN ενημερώθηκε για το ποιοι χτίζουν θέση τώρα στην μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Μπορεί να μην αρέσει στους Έλληνες χρηματιστές η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά τον τελευταίο καιρό ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην μετοχή 9 κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές με βαθιά γνώση των τραπεζικών μετοχών.

    Πρώτος και μεγαλύτερος το BlackRock Fund Advisors με υπό διαχείριση 10 τρις δολάρια.

    Σύμφωνα με την πηγή του Wiseman αυτή την στιγμή το BlackRock έχει μόνο 6.69 εκ μετοχές της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Δεύτερος ξένος κολοσσός που χτίζει θέση είναι η State Street με έδρα την Βοστώνη και με υπό διαχείριση 4.14 τρις δολάρια.

    Τρίτος κολοσσός είναι πάλι Αμερικάνος και είναι η Eaton Vance την οποία πρόσφατα εξαγόρασε η Morgan Stanley και το ενοποιημένο σχήμα έχει 1,6 τριs. δολάρια υπό διαχείριση.

    Τέταρτος ξένος διαχειριστής είναι η SEI Investments Management Corp με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και με υπό διαχείριση 1 τρισ. δολάρια.

    Πέμπτος κορυφαίος διαχειριστής που τοποθετείται στην μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι η Strategic Advisers LLC με έδρα την Βοστώνη και με υπό διαχείριση 737,3 διs. δολάρια.

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής έχει αυτή την στιγμή και αυτός περίπου τα ίδια χαρτιά που έχει και η BlackRock. Συγκεκριμένα έχει 6,66 εκ. μετοχές.

    Έκτος διαχειριστής που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να χτίζει θέση στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι η ελβετική Pictet Asset Management (Europe SA).

    Το γκρουπ Pictet με έδρα την Γενεύη έχει υπό διαχείριση 698 δισ. ελβετικά φράγκα.

    Έβδομος κορυφαίος ξένος διαχειριστής είναι το DFA με έδρα το Ωστιν του Τέξας και με υπό διαχείριση 540 δισ. δολάρια.

    Όγδοος ξένος είναι το Fiera Capital (Europe) LTD.

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής έχει την έδρα του στον Καναδά και έχει υπό διαχείριση 158,3 δισ. δολάρια.

    Τέλος, πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να χτίζει θέση και στην μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και το Artemis Investment Management LLP με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και με υπό διαχείριση 29.3 δισ. ευρώ.

    Αυτοί οι 9 ξένοι κολοσσοί που ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα να χτίζουν θέση στην μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι το καλύτερο εχέγγυο για την μελλοντική πορεία της μετοχής της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Οι συγκεκριμένοι 9 ξένοι κολοσσοί είναι κορυφαίοι διαχειριστές και γνωστοί Value Investors.

    Μόλις ολοκληρώσουν την θέση τους «κάθονται» μίνιμουμ για 5 χρόνια στην εκάστοτε μετοχή που θεωρούν ότι είναι βαθιά υποτιμημένη.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με το που σπάσει το 1,4665€ θα έρθει σε πρώτη φάση σε άμεση επαφή με το 1,70€.

     

    Το story της ΑΒΑΞ

    Χθες η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46 από την αρχή της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο,  ξεκίνησε ιδιαίτερα δυνατά με κέρδη πέριξ του 10% και όγκο συναλλαγών 100.000 μετοχές.

    Η εντονα αναδική αντίδραση της μετοχής συνεχίστηκε ως το τέλος της συνεδρίασης καθώς έκλεισε με κέρδη 12,24% και όγκο συναλλαγών 378.000 μετοχές.

    Με αυτό το δεδομένο άρχισε να δημιουργεί υποψίες.

    Άπαντες που έβλεπαν την συνεδρίαση κατέληγαν στο εξής συμπέρασμα: η μετοχή η έχει story η πάει να διαμορφώσει υψηλότερη αξία, μέσω των βασικών μετόχων (Ιωάννου, Μιτζάλης κλπ).

    Η μετοχή της ΑΒΑΞ κατά την διάρκεια του 2022 είχε μια από τις χειρότερες αποδόσεις,  καθώς έκλεισε με απώλειες περίπου 25%.

    Η μεγάλη άνοδος κατά την 1η  χρηματιστηριακή ημέρα της νέας χρονιάς, μόνο υποψίες μπορεί να δημιουργήσει….

     

    Το ράλι της ΤΕΝΕΡΓ

    Όπως όλα δείχνουν λίγες εβδομάδες έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η μεγάλη συμφωνία μεταξύ της FIRST SENTIER και της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33 (και πάντως όχι μέχρι την προσεχή Παρασκευή).

    Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ χθες βρέθηκε στην περιοχή του των 20,74 ευρώ και έκλεισε με κέρδη 1,77%.

    Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η δημόσια πρόταση (προαιρετική η υποχρεωτική) θα γίνει γνωστή ως τα τέλη του μήνα.

    Σημαντική άνοδος 1,28% στα 11,04 ευρώ σημειώθηκε και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58 .

    Η ΓΕΚ κατέχει το 37,93% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής.

    Πρακτικά η άνοδος της τιμής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιστοποιεί ότι η ημέρα που θα ανακοινωθεί το μεγάλο deal είναι κοντά.

    Δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο μεγάλο deal του 2023.

    Επί της ουσίας οι αγορές, αναμένουν να δουν τις λεπτομέρειες της δομής της συμφωνίας με την FIRST SENTIER.

     

    ΕΡΓΟΣΕ: Ζεστό χρήμα για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos   

    Με τη νέα χρονιά μπαίνει και ζεστό χρήμα στα ταμεία των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos.

    Από ό,τι μαθαίνω πρόκειται συνδυαστικά για το ποσό των 1,8 εκατ. Ευρώ που προκύπτει από τα έργα που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ.

    Για να γίνω πιο σαφής η Mytilineos αναμένεται να λάβει μαζί με την Ξανθάκης ΑΤΕ το ποσό των 171.432 ευρώ για τα έργα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Ισθμού-Λουτρακίου.

    Μάλιστα, είναι το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης που ανέλαβε η Mytilineos και οι σχετικές υπογραφές έπεσαν τον Ιούνιο του 2019, αλλά  είχε κολλήσει για δύο χρόνια, καθώς «υπέφερε» από προβλήματα στις απαλλοτριώσεις και ελλείψεις στις μελέτες.

    Το δεύτερο έργο που θα φέρει ρευστό  στα ταμεία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos είναι το Κιάτο – Ροδοδάφνη και το ποσό που θα λάβουν και οι δύο Όμιλοι ανέρχεται στα 1,6 εκατ. Ευρώ.

    Σε αντίθεση με το παραπάνω έργο, το συγκεκριμένο δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε και ξεκίνησε σε διάστημα ενός έτους.

    Αναμφίβολα, δε,   η συμμαχία των δύο Ομίλων ήταν μεγάλη έκπληξη, η οποία φάνηκε πως τους «βγήκε», καθώς η Κοινοπραξία είχε επικρατήσει στα δύο από τα τέσσερα έργα (το άλλο ήταν η νέα γραμμή Αίγιο-Ρίο)  που είχε δημοπρατήσει ως πακέτο η ΕΡΓΟΣΕ.

     

    Βίκος: Η φορολογική απαλλαγή των 2 εκατ. εύρω 

    Με το «δεξί» ξεκίνησε το 2023 για την οικογένεια Σεπετά, ιδιοκτήτρια της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, γνωστής με το brand name Βίκος.

    Στην εκπνοή του έτους ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Επενδύσεων πιστοποίησε την υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου της Βίκος ΑΕ, που είχε ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου του 2016.

    Όπερ σημαίνει ότι η Βίκος μπορεί να κάνει έναρξη χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής ύψους 2,143 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

    Η επένδυση αφορά στη μονάδα εμφιάλωσης παραγωγής νερού και αναψυκτικών στο ένα από τα τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, και η οποία επεκτείνει τη δυναμικότητά της κατά 50.000 Can/ώρα.

    Η εταιρεία, που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων της επιδιώκει να ενδυναμώσει την παρουσία της στην αγορά των αναψυκτικών με στόχο το μερίδιό της να φτάσει άμεσα σε διψήφιο ποσοστό.

     

    ΤΑΙΠΕΔ: Πίστωση χρόνου  στους επίδοξους μνηστήρες για το Πρωτοδικείο Αθηνών

    Παραπάνω χρόνο δίνει η διοίκηση του  ΤΑΙΠΕΔ στους  μνηστήρες για το ΣΔΙΤ των 200 εκατ. ευρώ, του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας  Αθηνών.

    Μαθαίνω πως οι άνθρωποι του Ταμείου μετέφεραν από χθες την προθεσμία για την υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των επίδοξων μνηστήρων για τις 12 Ιανουαρίου.

    Όσον αφορά την αιτία της μικρής αυτής παράτασης άνθρωποι με πολύ καλή γνώση τη διαγνωστικής διαδικασίας μου λένε ότι δε συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το μέλλον του διαγωνισμού και ότι το θέμα είναι τυπικό.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει, επίσης, περισσότερο χρόνο στα επιτελεία των μεγάλων ομίλων να προετοιμαστούν και να «κλειδώσουν» τους συμμάχους τους.

    Στα του έργου, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. Ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από τους ιδιώτες (η δημόσια χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ μέσω του  Ταμείο Ανάκαμψης), προβλέπεται η «μετακόμιση» του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο.

    Για αυτό το λόγο θα γίνουν δύο νέες αναπτύξεις συνολικής μεικτής επιφάνειας 40.000 τ.μ και 10.000 τ.μ αντίστοιχα, ενώ προβλέπεται και ανακαίνιση τριών επιπέδων του υπόγειου χώρου έκτασης περίπου 45.000 τ.μ.

    Με τα νέα αυτά κτίρια στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να δημιουργηθεί ένα δικαστικό Hub δίπλα στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο Αθηνών καθώς οι χωρικά κατακερματισμένες υπηρεσίες δικαιοσύνης θα συγκεντρωθούν σε μία περιοχή.

     

    Οι καλοπληρωτές της ΡΑΕ

    Ορίστε που τον λέγατε «μυστήριο καθηγητή» και τώρα  σας διέψευσε στην πράξη.

    Ο Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ, είναι το πρόσωπο στο οποίο αναφερόμαστε.

    Ο κ. Δαγούμας λοιπόν που δεν βρίσκει πάροχο ρεύματος για τα κεντρικά γραφεία της Αρχής (!) κηρύσσοντας άγονο το σχετικό διαγωνισμό, είπε επιτέλους και μία καλή κουβέντα.

    Συγκεκριμένα έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των συνεπών στις υποχρεώσεις τους, ενεργειακών καλοπληρωτών.

    Σε αυτή τη λίστα των συνεπών που πρέπει σαφώς να τους επισημαίνουμε,  περιλαμβάνονται ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο Μιχάλης Τσαμάζ της COSMOTE (για την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε -πρόκειται για τη  γνωστή μας ΟΤΕestate που δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ σε ηλεκτρική ενέργεια), ο Γιώργος Περιστέρης «αφεντικό» της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επικεφαλής της PROTERGIA και ο Γιάννης Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

    Στη «θετική λίστα» του Θανάση Δαγούμα φιγουράρουν επίσης  οι εταιρίες: BI.ΕΝΕΡ, ΒΙΟΛΑΡ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΖΕΝΙΘ, ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΠΕ και ΚΩΝΣΤ. Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ.

    Όλοι αυτοί είναι ενεργοί Προμηθευτές που καταβάλλουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Επίσης εναλλακτικά έχουν διακανονίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τηρούν τους όρους διακανονισμού ή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους καλύπτεται από πρόσθετες εγγυήσεις.

    Εισπράττουν συνεπώς οι συνεπείς πάροχοι από τους λογαριασμούς και αποδίδουν εγκαίρως σε:  ΑΔΜΗΕ (Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ΔΕΔΔΗΕ: Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ), χρεώσεις υπέρ των Δήμων και της ΕΡΤ,  ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) και ΕΙΔΙΚΟ  ΤΕΛΟΣ 5‰ (αποδίδεται στο Κράτος) και τέλος φυσικά τον αγαπημένο μας ΦΠΑ.

    Δυστυχώς πολλοί από τους υπόλοιπους παρόχους, τους μη συνεπείς, εισπράττουν από τους λογαριασμούς των πελατών και δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα, παρακρατώντας τα ποσά ως ένα ιδιότυπο κεφάλαιο κίνησης.

    Συνεπώς, μακάριοι οι συνεπείς διότι αυτοί ανταμειφθήσονται υπό της ΡΑΕ.

     

    Τα «ιερά πρωτοχρονιάτικα φλουριά» στην Δόμνα και την Κεραμέως

    Στη Δόμνα Μιχαηλίδου έπεσε το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικής πίτας που έκοψε χθες η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

    Επειδή έρχονται εκλογές το πέσει το φλουρί σε ένα πολιτικό έχει αναμφίβολα μία μεγαλύτερη συμβολική αξία. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό είναι και … «αγιασμένο».

    Διότι όπως έμαθα το τυχερό κομμάτι το έδωσε ιδιοχείρως στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και μάλιστα πρώτο – πρώτο.

    Και μια που πιάσαμε τις «Ιερές πίτες» να σας ενημερώσω ότι στη αντίστοιχη κοπή που έγινε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών το φλουρί έπεσε στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.