• Η νέα δημοσκόπηση και το ΜΜ, τα χαμόγελα του Μυλωνά, τι συμβαίνει με την Πειραιώς, τα guts του Ηλιάδη και η επιμονή Ξηρουχάκη, η έκπληξη της Τσέτη, πού συμφωνούν Στουρνάρας και Κ.Μ., ΝΔ εναντίον Αυτιά και η μεγάλη αγάπη του Χάρη Καρώνη

    Μπορεί ο  Χάρης Καρώνης της Viva Wallet να… τρώγεται με την JP Morgan και να προετοιμάζεται για τη δίκη στο Λονδίνο στις 13 Μαίου και τη γενική συνέλευση της εταιρείας 4 ημέρες μετά, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο για τη… μεγάλη του αγάπη.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Εθνική Τράπεζα: Αγοράστε ΤΩΡΑ

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα λογικά το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στις 4 συστημικές τράπεζες.

    Ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

    Η J.P. Morgan και ο αναλυτής της Mehmet Sevim εξηγούν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το α’ φετινό τρίμηνο, ύψους 358 εκατ. ευρώ, ήταν 9% υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους 1% πιο υψηλά, τις προμήθειες 4% υψηλότερα, το κόστος στο ίδιο επίπεδο και τις προβλέψεις 7% καλύτερες, ενώ η υπεροχή στην κατώτατη γραμμή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα υψηλότερα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές σε σχέση με το αναμενόμενο.

    Παραμένουμε με σύσταση overweight για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ», εξηγεί ο Sevim.

    Τώρα η μετοχή βρίσκεται στα 7,56 ευρώ.

    Την Τρίτη έκλεισε με απώλειες 1,56%

    Τράπεζα Πειραιώς: Tι συμβαίνει;

    Τώρα όσον αφορά  την Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ -0,26% 3,88 η αγορά δεν εκτίμησε τα αποτέλεσμα του α’ τριμήνου και για αυτόν τον λόγο, την Τρίτη η μετοχή βούτηξε κατά 3,30% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 3,775 ευρώ.

    Οι ειδικοί που ξέρουν να «διαβάζουν» τα νούμερα διαπιστώνουν μια ανισορροπία με την τιμή της μετοχής.

    Προσέξτε.

    Έχουμε ως δεδομένο ότι η Πειραιώς παρουσίασε κέρδη το α’ εξάμηνο 233 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά αυτό εκτιμάται ότι η συνολική κερδοφορία του 2024 θα προσεγγίσει το 1 δισ τον χρόνο.

    Επιπρόσθετα η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα  4,7 δισ. ευρώ.

    Άρα το P/E της μετοχής είναι κάτω του 5 ενώ με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024 το price to book βρίσκεται στο 0,70.

    Επί της ουσίας η τιμή της μετοχής  βρίσκεται σε discount με βάση τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τουλάχιστον κατά 20%.

    Επίσης βρίσκεται σε discount σε σχέση και με τις τιμές των EUROBANK και Εθνικής που παίζουν κοντά στο 0,90 Price to book.

    Επίσης η Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou χθες σε ανάλυση, αυξάνουν την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση αγοράς (buy), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024.

    Τα guts του Ηλιάδη

    Πάντως, από την ημέρα που έγινε το placement του 27% των μετοχών της Πειραιώς στις 7 Μαρτίου, στα 4 ευρώ η μετοχή δεν έχει δει την τιμές πάνω από το όριο αυτό.

    Και αυτό είναι κάτι που «προβληματίζει» την αγορά.

    Μια φορά στις 24 Απρίλιου η μετοχή διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στα 4 ευρώ αλλά την επόμενη ημέρα κατρακύλησε και πάλι.

    Πάντως, εγώ, που σπάνια λέω καλό λόγο, θα σας αποκαλύψω το εξής:

    Πλέον άπαντες «παραδέχονται» τα guts που είχε ο τραπεζίτης της Goldman Sachs (η GS ήταν ένας εκ των συμβούλων), Χάρης Ηλιάδης που επέμεινε έως το τέλος της διαδικασίας να γίνει το placement του 27%, σε τιμές πέριξ του 3,7 έως 3,8 ευρώ.

    Μάλιστα ο Ηλιάδης ήταν και ο μοναδικός που επέμεινε σε υπερβολικό βαθμό, καθώς οι υπόλοιποι σύμβουλοι σταμάτησαν να εκφέρουν άποψη από κάποια στιγμή και μετά.

    Φυσικά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η τιμή διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ κατόπιν ισχυρής απαίτησης του αφεντικού του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη.

    Εάν θυμάστε το mononews.gr ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που σας είχε μεταφέρει ακριβώς ολόκληρο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ ΤΧΣ και συμβούλων για το placement, εκείνες τις ημέρες.

    Εδώ που τα λέμε και o κ. Ξηρουχάκης την δουλειά του έκανε ο άνθρωπος και εξασφάλισε τίμημα όσον το δυνατόν υψηλότερο για το ελληνικό δημόσιο.

    Από την άλλη πλευρά όσοι αγόρασαν Πειραιώς εκείνες τις ημέρες, έως τώρα σημειώνουν αρνητική απόδοση.

    Φυσικά, το χρηματιστήριο έχουμε πει ότι είναι μαραθώνιος.

    Χρειάζεται ψυχραιμία, γερά νεύρα, υπομονή και επιμονή.

    Εθνική: Τα χαμόγελα Μυλωνά για τα αποτελέσματα…

    H JP Morgan που δίνει τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ για την Εθνική, είδαν με καλό μάτι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

    Η τράπεζα εμφάνισε ισχυρά κέρδη 358 εκατ. το α’ 3μηνο του 2024, ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια και +14% σε τριμηνιαία βάση.

    Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της Τράπεζας ενισχύθηκαν περαιτέρω σε €9,1 δισ. το Α’ τρίμηνο 2024.

    Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 55μ.β., σημαντικά χαμηλότερα του στόχου των <65μ.β. που έχουμε θέσει για το 2024, αντανακλώντας τα υψηλά ποσοστά κάλυψης ΜΕΑ σε όλα τα χαρτοφυλάκια.

    Τέλος, τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των €600 εκατ., -2.8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του ιστορικά υψηλού Δ’ τριμήνου 2023.

    Η ΕΤΕ βλέπει τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (core EPS) να είναι στα €1,2 ανά μετοχή για το οικονομικό φετινό έτος και πάνω από €1,3 ανά μετοχή το 2026, εξαιρουμένων των προγραμματισμένων επαναγορών, που μεταφράζεται σε περίπου 15% και πάνω από 3% core ROTE, καταλήγει ο Sevim.

    …. και η αγωνία για τα μερίσματα

    Πάντως, όπως και στην περίπτωση της Πειραιώς και του κ. Μεγάλου, έτσι και ο Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στη μερισματική πολιτική της τράπεζας.

    Φαίνεται να υπάρχει μια σχετική αγωνία από τους τραπεζίτες για το πράσινο φως του SSM κι αν θα «περικόψει» το μέρισμα που έχουν υποσχεθεί.

    Χθες ο κ. Μυλωνάς μιλώντας στους αναλυτές είπε ότι περιμένει την τελική απόφαση του SSM προς τις αρχές Ιουνίου.

    «Το ποσοστό που θα εγκριθεί θα καθορίσει, ουσιαστικά και τη διανομή από τα κέρδη του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024.

    «Κάντε υπομονή ένα μήνα», είπε ο CEO της Εθνικής.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική επιθυμεί να διανείμει ένα ποσοστό 20%-25% των κερδών.

    Πειραιώς: Τιμή – στόχο τα 5,25 ευρώ, δίνει η Jefferies 

    Η μετοχή της Πειραιώς τη Μεγάλη Τρίτη έκλεισε με απώλειες 3,30% στα 3,775 ευρώ, παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο 2024.

    Αυτό, όμως, δεν πτοεί την Jefferies η οποία αυξάνει την τιμή στόχο για την τράπεζα στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση αγοράς (buy), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024.

    H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξετάζει τα τρία σενάριά της για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμά ότι στο θετικό σενάριο η τιμή στόχος αυξάνεται στα 7,75 ευρώ ή περίπου 100% ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Στον αντίποδα, στο κακό σενάριο, έχει μόλις 28% περιθώριο πτώση με την τιμή στόχο στα 2,80 ευρώ.

    «Οι επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο α’ τρίμηνο ήταν ελαφρώς καλύτερες από τις επιδόσεις του guidance του 2024.

    Το α’ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο το βλέπουμε αυτό ως περισσότερο θέμα χρόνου με την επιβεβαίωση των προβλέψεων του 2024», αναφέρει η Jefferies.

    Ιουλία Τσέτη: Γιατί μετέθεσε την εκδήλωση ένα μήνα μετά 

    Σας είχαμε πληροφορήσει ότι η κυρία Ιουλία Τσέτη, η πρόεδρος και CEO του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Τσέτη, είχε οργανώσει εκδήλωση για την Τετάρτη 8 Μαίου, μετά το Πάσχα δηλαδή, με θέμα «Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές της 18ης Ιουνίου».

    Άκυρο!

    Η υποψήφια και αντίπαλος του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με νέα πρόσκλησή της, καλεί τους δημοσιογράφους να πάνε στα γραφεία της εταιρείας της στις… 10 Ιουνίου, ξανά με το ίδιο θέμα.

    Δηλαδή 8 ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων. Ρωτήσαμε γιατί η μετάθεση κατά ένα μήνα της εκδήλωσης, κι αν σημαίνει κάτι για την υποψηφιότητα της κ. Τσέτη.

    Όμως, μάθαμε ο λόγος ήταν ότι τις επόμενες εβδομάδες η κ. Τσέτη ήθελε να αφιερωθεί σε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις της.

    Δεν σημαίνει, πάντως, τίποτε για την υποψηφιότητά της, όπως λένε πηγές, η μετάθεση της εκδήλωσης ένα μήνα μετά.

    Η κ. Τσέτη, οφείλει με βάση το καταστατικό του ΣΕΒ να καταθέσει στο δ.σ. του Συνδέσμου επίσημα την υποψηφιότητά της έως 10 ημέρες πριν από τις εκλογές.

    Σε κάθε περίπτωση συνεχίζει τον προεκλογικό της αγώνα με κύκλο επαφών με επιχειρηματίες μέλη του Συνδέσμου, κάτι που κάνει βεβαίως και ο κ. Θεοδωρόπουλος.

    Συμμερίζεται τις ανησυχίες του «μίστερ Νταβός» ο Γιάννης Στουρνάρας…

    Ως «τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε το συνεχώς διογκούμενο χρέος, ο Noρβηγός Børge Brende, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) του γνωστού «Νταβός».

    Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μακρά περίοδο αναιμικής ή ακόμη και μηδενικής ανάπτυξης.

    Μάλιστα, υποστήριξε ότι το παγκόσμιο χρέος πλησιάζει επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από το 1820 έως και σήμερα, προτρέποντας τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να λάβουν ακόμη και σκληρά μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Πέραν του χρέους, μεγάλη ανησυχία προκαλεί, κατά τον ίδιο, η συνεχής αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι μία σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «μπορεί να ξεφύγει» γεγονός που θα ήταν μία «ολική καταστροφή».

    Μαθαίνω πως αυτή η παρέμβαση του Νορβηγού που συνομιλεί και γνωρίζει πολλές  δυνάμεις του παγκόσμιου μεγάλου κεφαλαίου δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αναλυτές της ΤτΕ και συζητήθηκε διεξοδικά.

    Μαθαίνω επίσης ότι σε γενικές γραμμές (όχι σε όλα φυσικά, αλλά σε γενικές γραμμές) βρίσκει σύμφωνο και τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα…

    … στο ίδιο μήκος κύματος Μητσοτάκης – Διοικητής

    …και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται «τήδε κακείσε» (σ.σ. από δω και από κει) να σας ενημερώσω υπεύθυνα ως έγκυρος wiseman ότι οι απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιάννη Στουρνάρα για την οικονομία και την ανάπτυξη συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα και μην ακούτε τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα.

    Μάλιστα, ορισμένοι λένε ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις για αυτοσυγκράτηση που κάνει ο σοβαρός Διοικητής της ΤτΕ βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις που θα ήθελε να κάνει δημόσια ο Πρωθυπουργός.

    «Σαν να τα έχουν κουβεντιάσει οι δύο τους», μου μετέφερε φίλος μου που γνωρίζει το Γιάννη Στουρνάρα πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα (σ.σ. πώς περνούν τα χρόνια έ;).

    Να σκεφτείτε ότι τόσο ο παλαιός φίλος μου όσο και ο κος Διοικητής έγιναν ή γίνονται οσονούπω παππούδες!

    Να τους ζήσουν, εύχεται η στήλη Πασχαλιάτικα…

    Σοβαρές ενστάσεις Γιώργου Στάσση (ΔΕΗ) στον Κώδικα Προμήθειας ρεύματος και αερίου…

    Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ρεύματος, για το πλαίσιο αλλαγής παρόχων από τους καταναλωτές και τη ρύθμιση θεμάτων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Ο κος Στάσσης, καταθέτοντας τις προτάσεις του στο πλαίσιο της  διαβούλευσης που είχε ανακοινώσει ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, επεσήμανε την ανάγκη «να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές του Κώδικα, ώστε να διασφαλιστεί αφενός το δικαίωμα του καταναλωτή στην ελεύθερη επιλογή προμηθευτή, αφετέρου η αντιμετώπιση της κατάχρησης αυτού, με τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές».

    Η ΔΕΗ εξέφρασε ειδικότερα τη διαφωνία της επί του άρθρου 42, που προβλέπει ότι  αλλαγή εταιρείας δεν επιτρέπεται στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει «επισημανθεί» (δηλαδή «έχει τσεκαριστεί, έχει μαρκαριστεί» που λέμε στην καθομιλουμένη)  ως υπερήμερος από 3 διαφορετικούς προμηθευτές.

    Έτσι, η δική της πρόταση προβλέπει, ότι  η ελεύθερη μετακίνηση των πελατών πρέπει να περιοριστεί, από τις 3, στις 2 ενεργές εντολές.

    Σε απλά ελληνικά εάν ο μπαταχτσής πελάτης «φεσώσει» 2 διαφορετικούς παρόχους, να μην μπορεί να πάει σε τρίτο πάροχο εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσει τα χρωστούμενα.

    Τα οφέλη της συνεργασίας Alpha Bank και Partners Group

    Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του wealth management της Alpha Bank, όπως δείχνει η νέα συνεργασία που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα με την Partners Group του γνωστού μας Charles Dallara.

    Η νέα συνεργασία της Alpha Bank στοχεύει στους  Private Banking πελάτες της, που αποτελούν, άλλωστε, ένα από τα δυνατά χαρτιά της, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επενδύσεων στις ιδιωτικές αγορές (private markets) σε τομείς όπως real estate, επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδιωτικό χρέος κ.ά.

    Μέσω της συνεργασίας με την Partners Group, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που δίνει σε πελάτες της την ευκαιρία να συμμετέχουν στις ίδιες επενδύσεις με μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, επωφελούμενοι  από το ελκυστικό προφίλ αποδόσεων και τα οφέλη διαφοροποίησης που παρέχουν οι private markets.

     

    Και ο Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) έχει ανάλογες αντιρρήσεις…

    Μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση πελατών ως προς την εφαρμογή του του debt – flagging, δηλαδή της Επισήμανσης (του «μαρκαρίσματος») από τους προμηθευτές σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητάει και ο Κώστας Ξιφαράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας  στα πλαίσια της ίδιας δημόσιας διαβούλευσης.

    Οι παρατηρήσεις – ενστάσεις Ξιφαρά, που προσομοιάζουν με αυτές του Γιώργου Στάσση, ισχύουν αναλογικά τόσο στην περίπτωση του φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο κος Ξιφαράς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η διάκριση ανά κατηγορία πελατών με 3 επισημάνσεις στους οικιακούς καταναλωτές και 2 στους μη οικιακούς καταναλωτές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της αγοράς δεδομένου ότι ο Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου προβλέπει κατηγορίες πελατών φυσικού αερίου, όπως ευάλωτους-οικιακούς-μη οικιακούς με χαμηλή κατανάλωση-μη οικιακούς με υψηλή κατανάλωση».

    Υπό το πρίσμα αυτό, οι επιμέρους κατηγορίες πελατών που προβλέπονται στο Κώδικα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά αναλογικό τρόπο στη διαμόρφωση του καθεστώτος των «επισημάνσεων» από τους προμηθευτές προς τους πελάτες, λέει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Θα ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι σοβαρές ενστάσεις Στάσση – Ξιφαρά από τον Θανάση Δαγούμα ώστε να «σουλουπωθεί» η αγορά;

    Οι πληροφορίες του wiseman λένε πως ναι, θα ληφθούν.

    Ζημιές για τον ξενοδόχο του Euronext

    Αυξημένο τζίρο αλλά διευρυμένες ζημιές παρουσίασε το 2023 η Azur, η εισηγμένη στο Euronext του Γιώργου Αρβανιτάκη.

    Πέρσι, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% στα 4,9 εκατομμύρια, ενώ το EBITDA μειώθηκε κατά 475% και ήταν αρνητικό κατά 6,5 εκατομμύρια.

    Τον Μάιο του 2023 ο όμιλος πούλησε τη θυγατρική του AS Resort IKE έναντι 1,37 εκατ. ευρώ.

    Η ζημία από την πώληση ύψους 4,7 εκατ. αναγνωρίστηκε ως η διαφορά μεταξύ του αρχικού κόστους κτήσης και του τιμήματος πώλησης.

    Η Azur Selection του 53χρονου επιχειρηματία έχει βάλει πλώρη για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 10 ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.400 δωματίων έως το 2024, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι η αναβίωση του Club Med στο Λαμπίρι Αχαΐας, μία επένδυση 40 εκατομμυρίων.

    Πάσχα, η καλύτερη… δημοσκόπηση

    Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το θείο Δράμα και την Ανάσταση και ήδη οι περισσότεροι πολιτικοί, κυρίως της επαρχίας, βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες.

    Κι απ’ ότι μου λένε, κυρίως κυβερνητικοί βουλευτές, «θα δοκιμαστούμε αρκετά και θα είναι η καλύτερη δημοσκόπηση για την κυβέρνηση πώς θα μας αντιμετωπίσει ο κόσμος».

    Όσο κι αν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία έπεσαν, οι βουλευτές της περιφέρειας φοβούνται κυρίως τις θυμωμένες αντιδράσεις του κόσμου, όχι των ιερωμένων.

    Εκτιμούν δηλαδή ότι μια σειρά από γεγονότα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και στις αντλίες των πρατηρίων και το «τσουχτερό» πασχαλιάτικο τραπέζι, θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές.

    «Μετά την Τρίτη του Πάσχα, όταν και θα επιστρέψουμε στην Αθήνα θα έχουμε πολλά να πούμε στο Μαξίμου και στον… Σταν Γκρίνμπεργκ», λένε με νόημα.

    ΝΔ εναντίον Αυτιά 

    Να σας πω ότι σε κανένα ευρωψηφοδέλτιο (πλην του ΚΚΕ όπου η πειθαρχία είναι… σταλινικού τύπου) δεν έχουν αποφευχθεί οι γκρίνιες.

    Ούτε και οι συμμαχίες υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και κατά των υπολοίπων.

    Μαθαίνω για παράδειγμα ότι σύσσωμοι στη ΝΔ είναι κατά του Γιώργου Αυτιά που φαίνεται να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τους «γκαλοπατζήδες».

    Άλλοι συνυποψήφιοί του, κυρίως «σκληροί» πολιτικοί λένε: «Εμείς τρέχουμε για το κόμμα κι αυτός… περπατάει άνετος κι έχοντας τα φώτα της τηλεοπτικής του παρουσίας».

    Και του ακραίου λαϊκισμού… προσέθεταν κάποιοι υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ΝΔ του Κυριάκου.

    Μαθαίνω επίσης ότι κάποιοι κρίνουν τουλάχιστον «περίεργο» να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις τόσο ο Πύρρος Δήμας όσο και ο Φρέντι Μπελέρης, οι οποίοι απευθύνονται στο ίδιο κοινό των ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο και των δεξιών πατριωτών.

    Επίσης, πολλές γκρίνιες φαίνεται να υπάρχουν από νυν ευρωβουλευτές (βλέπε ο πρώτος το 2019 Στ. Κιμπουρόπουλος, η Μαρία Σπυράκη αλλά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης) οι οποίοι εκτιμούν ότι πριμοδοτούνται πιο… προσωπικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας και η Ελεονώρα Μελέτη.

    Πολύ πίσω φαίνεται να μένουν, πάντως, η Βούλα Πατουλίδου, η Νόνη Δούνια, η Μαρία Σπυράκη κλπ.

    ΣΥΡΙΖΑ: Η «νεοδημοκράτισσα» και ο «μονίμως τσακωμένος

    Και μη νομίζετε ότι είναι καλύτερη και πιο… συντροφική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μαχαιρώματα πέφτουν ένθεν κακείθεν και στην Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές, καθώς το κόμμα θα βγάλει μάλλον 4 ευρωβουλευτές.

    Για παράδειγμα κάποιοι όπως ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά (νυν ευρωβουλευτές) γκρινιάζουν για την πριμοδότηση από την πλευρά Κασσελάκη της Σοφίας Μπεκατώρου και του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

    Δε λείπουν και κουβέντες του τύπου «η νεοδημοκράτισσα και ο μονίμως τσακωμένος» πώς είναι δυνατόν να προηγούνται όταν δεν έχουν και καμιά σχέση με την πολιτική;

    Αρβανίτης και Κουντουρά φοβούνται για τις θέσεις τους, αν και είναι ψηλά στις μετρήσεις.

    Και φοβούνται ότι αν οι Μπεκατώρου και Παππάς έχουν «καπαρώσει» τις δύο θέσεις, τις άλλες δύο διεκδικούν με αξιώσεις η Δώρα Τζαμπάζη και ο Νικόλας Φαραντούρης, που έχουν επίσης τη βοήθεια της Κουμουνδούρου.

    Πίσω, αλλά με καλά ποσοστά που «κλέβει» από τους άλλους και ο εξάδερφος του προέδρου, ο Βασίλης Κασσελάκης, ίσως λόγω ονόματος ενώ και ο ξάδερφος του πρώην προέδρου, ο Γιώργος Τσίπρας, δύσκολα θα πάει Βρυξέλλες, παρ’ ότι πρόσφατα πήρε τις «ευλογίες» του Αρχιεπισκόπου.

    Όσο για την Δώρα Αυγέρη, η οποία ήταν από την αρχή… εξαπτέρυγο του Κασσελάκη;

    Ποιος την είδε και δεν την φοβήθηκε αφού έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη.

    Από την κρουαζιέρα στο Αιγαίο στο… Σκοπευτήριο της Καισαριανής

    Μαθήματα αριστερής ιστορίας, έκανε χθες από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Στέφανος Κασσελάκης.

    «Δάσκαλός» του ο πατέρας του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, ο Στέλιος Παππάς, που αν μη τι άλλο γνωρίζει από ιστορία της Ελλάδας.

    Κι ο Στέφανος έμαθε ότι 200 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν την Πρωτοχρονιά του 1944 στο Σκοπευτήριο ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων.

    Θα ήταν αστείο αν δεν είχε δόσεις σοβαρότητας, που είδαμε τον κ. Κασσελάκη, εφοπλιστή εξ Αμερικής, άρτι αφιχθέντα από την κρουαζιέρα του στα νησιά του Αιγαίου, με τους γνωστούς όρους life style, να πηγαίνει στην Καισαριανή να αποτίσει φόρο τιμής στους αντιστασιακούς.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι τον συνόδευαν βουλευτές, υποψήφιο ευρωβουλευτές, σελέμπριτι υποψήφιοι και ελάχιστοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που του έλεγαν ότι «είναι η ελπίδα», θα έλεγα ότι… καλά πήγε κι αυτό.

    Πληροφορίες ότι τον συνόδευσε και ο… Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν επιβεβαιώνονται.

    Μπορεί να είναι εντελώς άσχετος με την ελληνική ιστορία και να μην έχει καμιά σχέση με την Αριστερά, αλλά τα παίρνει τα μαθήματα εύκολα ο κ. Κασσελάκης.

    Εξ’ ου και η «αριστερή» κίνησή του να πάει στο Σκοπευτήριο της λαϊκής, «κόκκινης» Καισαριανής, η οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το πολυτελές σπίτι του 1,8 εκατ. ευρώ στο Κολωνάκι.

    Πάντως, για να γνωρίζετε, σήμερα ο Στέφανος θα επισκεφτεί τη Βαρβάκειο για να δει πόσο κοστίζει το αρνάκι και μετά θα φύγει… πενταήμερη στην Κέρκυρα.

    «Σπαρτιάτες» τέλος και μοίρασμα των εδρών

    Εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, και σίγουρα πριν από τις Ευρωεκλογές, από το Εκλογοδικείο, αναφορικά με την υπόθεση των Σπαρτιατών.

    Αν και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει μια δικαστική απόφαση, θεωρείται σίγουρο ότι οι βουλευτές του κόμματος θα εκπέσουν, και δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε κι εκείνοι που έχουν αποχωρήσει από τους «Σπαρτιάτες».

    Η απόφαση του Εκλογοδικείου, που απαγόρευσε την κάθοδο του κόμματος στις Ευρωεκλογές, λένε όσοι ξέρουν καλά τα δεδομένα, φέρνει και την απόφαση του Εκλογοδικείου για έκπτωση των βουλευτών.

    Κι εδώ τα σενάρια για το τι θα γίνει, δίνουν και παίρνουν.

    Το πλέον πιθανό είναι να ανακατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα.

    Ετσι, έξι έδρες πιθανόν να λάβει η ΝΔ, τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ, μία το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ και μία η Πλεύση Ελευθερίας.

    Το άλλο σενάριο είναι η προκήρυξη εκλογών για να καλυφθούν οι κενές έδρες.

    Να στηθούν δηλαδή κάλπες σε Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Βόρειου, Δυτικού και Νότιου τομέα Β΄ Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Λάρισας.

    Αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό διότι θα μπορούσε να κερδίσει η ΝΔ και τις 12 έδρες.

    Ο Εμφιετζόγλου «μπροστινός» του Κασιδιάρη;

    Και μιας και μιλάμε για «Σπαρτιάτες», ακροδεξιούς, Κασιδιάρηδες κ.λπ., να σας ενημερώσω τι θα… ψηφίσει ο έγκλειστος στο Δομοκό Ηλίας Κασιδιάρης στις ευρωεκλογές.

    Με μήνυμά του εκφράζει την στήριξή του στον συνταγματάρχη εν αποστρατεία, Χαράλαμπο Γιώτη, ο οποίος για να μην έχετε απορίες, είναι εκλεγμένος με το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας.

    Ένας δικός του άνθρωπος δηλαδή κατεβαίνει για ευρωβουλευτής.

    Αλλά το ωραίο είναι που κατεβαίνει. Θα είναι υποψήφιος με το κόμμα «Πατριώτες» του άλλοτε ισχυρού εργολάβου, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ο οποίος κάποτε ήταν… φόβος και τρόμος των κατασκευαστών γιατί κατέθετε συνέχεια προσφυγές για τους διαγωνισμούς.

    Ο άλλοτε επικεφαλής της περιβόητης «Μηχανικής», αντιμετωπίζει κατά καιρούς πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας του αλλά δεν πτοείται ούτε με τις αποτυχίες του στην πολιτική.

    Τώρα, λοιπόν, με τον να βάζει στο ψηφοδέλτιό του το δεξί χέρι του Κασιδιάρη, δείχνει να θέλει να παίξει το ρόλο του «Δούρειου Ίππου» για τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη.

    Ο,τι κάνει ο Βασίλης Στίγκας με τους Σπαρτιάτες δηλαδή.

    Ομορφιές στην ακροδεξιά…

    Η μεγάλη αγάπη του Χάρη Καρώνη

    Μπορεί ο  Χάρης Καρώνης της Viva Wallet να… τρώγεται με την JP Morgan και να προετοιμάζεται για τη δίκη στο Λονδίνο στις 13 Μαίου και τη γενική συνέλευση της εταιρείας 4 ημέρες μετά, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο για τη… μεγάλη του αγάπη.

    Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον Ολυμπιακό.

    Όμως, με πληροφόρησαν αρμοδίως ο Χάρης Καρώνης βρέθηκε στο ΣΕΦ την Τρίτη το βράδυ για να παρακολουθήσει τον κρίσιμο αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα.

    Ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet είχε καθίσει στις θέσεις που βρίσκονται μπροστά στο γήπεδο και παρακολουθούσε με αγωνία τον αγώνα που, δυστυχώς, είχε άσχημη κατάληξη για τον «Θρύλο».

    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο (όπως μαθαίνω) αθυρόστομος Χάρης έβριζε τους διαιτητές, όπως το έκανε όλο το ΣΕΦ, αλλά σίγουρα θα ήταν σε έξαλλη κατάσταση μετά από όσα συνέβησαν…

    Να σας πληροφορήσω ότι ο Καρώνης πηγαίνει συχνά – πυκνά και στις σουίτες του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Μάλλον για να… ξεχάσει τις γκρίνιες με τον μεγαλοτραπεζίτη εξ Αμερικής, Τζ. Ντίμον.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.